Nasveti za potovanja

Svetovno kulinarično razvajanje

Na potovanjih damo velik poudarek tudi kulinariki, ker radi dobro jemo in želimo preizkusiti čim več različnih jedi. Kateri okusi so nas najbolj očarali? Katere dobrote si z veseljem pripravimo tudi doma in tako obujamo spomine na naše avanture?

Najbolj sva navdušena nad indijskimi in tajskimi jedmi.

Od vseh kuhinj sveta sta naju najbolj očarali dve, in sicer indijska in tajska. Oba imava rada kombinacijo mesa in zelenjave, obarvano z njihovimi posebnimi začimbami. Potovanje, na katerem sva oba pridobila največ kilogramov, je bilo ravno v Indiji. Piščančja tikka masala z začimbno pasto … njami! V Indiji sva prvič jedla lady finger, ki spomnja na malo papriko ali kumarico. Res odlično! Indija naju je s svojimi sadnimi in sveže pripravljenimi napitki najbolj navdušila. Doma tudi najtežje pripraviva indijsko hrano, ker jo najmanj poznava. To je kuhinja, ki jo zagotovo najbolj pogrešava. 

V lepem spominu sva ohranila tudi tajsko hrano, obogateno z indijskimi oreščki in veliko zelenjave. To nama je najboljši izbor za kosilo. Takšne jedi dobiš tudi pri nas v mnogih restavracijah in zelo pogosto si jih privoščimo. Včasih pa si jih sami doma pripravimo, saj imava riž zelo rada tako midva kot tudi otroci.

Poskusila sva kengurujevo in krokodilje meso.

Poskusila sva tudi nenavadne jedi, ki jih pri nas ne poznamo. V Avstraliji sva jedla kengurujevo in krokodilje meso. Kengurujevo meso spada med najbolj zdravo meso na svetu, ker ima najmanj maščob. Krokodilje meso spominja na piščančje meso oz. ribo in ni nič posebnega, ampak vseeno sva si ga večkrat privoščila. V Avstraliji sva v Darwinu jedla zelene mravlje, in sicer njihove zadnjice naravnost z drevesa. Le-te so polne citronske kisline in veliko vitaminov. V Kambodži sva poskusila pečene pajke in ščurke. Ni bilo ekstra okusno, ampak sva jih pojedla. Nikakor se nisva mogla naužiti mehiškega avokada v omakah. Najbolj nama je v spominu ostal tudi avstralski mango, ki je tako sladek, da se kar stopi v ustih (pri nas ni tako okusen). Pogrešava avstralski sladoled iz tropskega sadja in lady finger, ki ga sicer dobiva občasno v E. Leclercu.

Pogosto s kulinaričnim eksperimentiranjem doma obujamo spomine na naša popotovanja.

Pripravljava jedi, ki naju spominjajo na naše popotniške avanture. Otroci imajo najraje mehiško hrano, navdušeni pa so tudi nad tajsko. Skoraj iz vsake dežele smo domov prinesli kakšen recept in kar nekaj sestavin. Večkrat ekperimentiramo v domači kuhinji in ko zmanjka tipičnih sestavin za določeno tujo poslastico, jih naročimo kar prek spleta ali poiščemo v naših trgovinah.

Miha recimo večkrat pripravi indijski piščančji curry, jaz pa različne tajske jedi. Pogosto svoje brbončice razvajamo tudi z mehiškimi zavitki. Doma pa nikoli ne sme zmanjkati avokada. Včasih na krožniku postreževa tudi kakšno jed, ki sva jo okusila v Južni Ameriki, in sicer z veliko fižola in mesa. Poskusila sva narediti tudi suši. Bil je odličen, ampak ne tako kot na Japonskem.

Tudi otroci doma radi preizkušajo različne okuse.

Imajo sicer obdobja, ko niso najbolj naklonjeni preiskušanju različnih jedi, vendar jim živila približava z razlago o različnih državah. Veliko se pogovarjamo, kje določen sadež ali zelišče raste, zakaj ga pri nas ni ipd.   

S 2many4granny odpotujte v Mehiko.

Zaupala vama bova recept za mehiške tortilje, ki jih obožujejo tudi otroci. J Priprava je enostavna in hitra, jed pa zelo okusna. Potrebujete piščančje meso, tortilje (mi jih kupimo), različno zelenjavo, narezano na koščke in trakove (obvezno morate imeti tudi fižol in koruzo), in mehiške začimbe. V ponvi na vročem olju prepražite piščančje meso, ga začinite z mehiškimi začimbami in mu dodate raznoliko zelenjavo. Dušite do mehkega. Tortilje na tenko namažete s paradižnikovo mezgo in kislo smetano, dodate koruzo in fižol. Povrh položite piščančje meso in zelenjavo ter zavijete. Polijete s tekočim sirom in smetano ter potresete z naribanim sirom. Vse skupaj pečete še 15 minut v pečici.

Dober tek vam želimo!

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.