Nasveti za potovanja

Kam bomo šli spomladi naslednje leto? Na Zelenortske otoke!

Decembra potovanja na žalost še ne bodo mogoča, februarja pa upamo, da že bodo. Aprila načrtujeva potovanje na Zelenortske otoke, v Španijo in Švico, poleti pa se bomo namakali v jadranskem in grškem morju.

Pozimi smo skoraj vedno odpotovali v tople kraje. Razmere letos ne kažejo, da nam bo pred februarjem uspelo kam »odleteti«, potem pa že mogoče. Težko se namreč sprijaznimo, da za mamin 40. rojstni dan ne bomo rajali kje v kopalkah s koktajli v rokah, saj si tega najbolj želi in v ta namen varčuje že zadnjih nekaj let.

Naši načrti

Upamo pa si načrtovati počitnice za pomladne in poletne mesece, in sicer na dve malo manj oddaljeni destinaciji, ki smo ju že »kupili«. In tudi okvirni načrt je že narejen. Prva je predvsem za očija, ki je ljubitelj kajtanja, kar bo tokrat »doteral« na Zelenortskih otokih. Takoj po vrnitvi za podaljšane prvomajske praznike peljeva vseh pet otrok na road trip od Ljubljane do Valencije, nazaj pa mimo Berna domov. Poleti bomo, kot je že ustaljena praksa zadnjih nekaj let, preživeli v naši prikolici v Vrsarju, avgusta pa se veselimo jadranja po Grčiji v lastni režiji.

Zelenortski otoki: raj za ljubitelje kajtanja Od 16. do 25. aprila 2021 se bova brez otrok odpravila na Zelenortske otoke, predvsem zaradi narave in kajtanja, ki ga obožuje Miha. Za tako imenovane evropske Karibe smo se odločili, ker tam še nismo bili  in smo slišali veliko pohval. Niso preveč turistično oblegani, so dovolj tropska destinacija in z lepim morjem, stalnim vetrom za kajtanje, predvem pa ni treba odleteti na drug konec sveta. Ti portugalski otoki namreč ležijo 600 km od senegalske obale in predstavljajo najzahodnejši del Afrike. Sestavlja jih deset večjih in pet manjših otokov, najbolj oblegan in turistično razvit pa je otok Sal, ki bo naša prva točka postanka.

Z imenom Sal je povezana sol, saj so bile menda soline nekoč ena glavnih gospodarskih panog države. Otok je razen nekaj manjših vulkanov popolnoma ploščat in puščavski. Konstantni veter in eksotične mivkaste plaže naredijo otok magnet za surfarje in kajtarje, kar je tudi glavni razlog, da se bomo napotili prav tja. Sama pa se veselim predvsem potapljanja in kvalitetnega časa samo z možem.

Zanimivo je tudi to, da so prebivalci  Zelenortskih otokov mešanica Afričanov in Evropejcev –mulati s črnimi afriškimi kodri, brali pa smo, da je tudi veliko temnopoltih domačinov s svetlimi lasmi in čisto modrimi očmi. S sabo bomo vzeli tako lahkotna poletna kot tudi toplejša oblačila, saj smo izbrskali informacijo, da je zvečer potrebno ogrniti jopico in zjutraj dolge hlače. Kar pa je idealna temperature za moj tek in raziskovanje otokov na sploh.

Za vizo smo izvedeli, da se jo dobi kar na letališču ob pristanku in stane okoli 30 EUR. To si bomo uredili že pred odhodom na spletnem portalu: https://www.ease.gov.cv/.

Vreme

Pričakujemo prijetno spomladansko vreme, saj ves čas piha topel saharski veter, konec maja se bo morje ogrelo na približno 22 stopinj Celzija, kar je za nas prijetna temperatura za kajtanje in potapljanje, saj imaš ves čas neopren oz. potapljaško obleko.

 • Destinacija: pristanek na otoku Sal in nato island hopping (načrtujemo obisk še dveh otokov)
 • Čas potovanja: april 2021
 • Dnevi na potovanju: 11 dni
 • Potniki: midva z Miho in še en par, najina prijatelja Marko in Gabi
 • Pot: z avtom do Benetk, nato z letalom letalske družbe do otoka Sal, tam bomo najeli rent a car in raziskovali
 • Namestitev: še izbiramo, a verjetno kar kakšni apartmaji z bazenom

Načrtovan budget

 • prevoz z avtom: gorivo do Benetk in nazaj za en avtomobil
 • najem parkirišča v Benetkah: 70 EUR
 • letalske vozovnice: 467 EUR/osebo z vključeno dodatno 20 kg prtljago na osebo in rizikom odpovedi potovanja
 • 11 nočitev: cca. 80 EUR/dan/osebo z vključeno hrano in pijačo
 • Rent car: cca. 500 EUR za 10 dni
 • Priboljški, kot so kave in vstopnine: 100 EUR/osebo
 • Kajtanje in potapljanje za 2: pod 1000 EUR/10 dni

Total: max. 2.000 EUR/osebo

Družba: najina prijatelja

Do sedaj se še nisva odpravila na potovanje v družbi para. Tokrat naju bosta spremljala najin prijatelj, dolgoletni poslovni partner, in njegova srčna izbranka. Ob večernem druženju (ko so še bila dovoljena J) smo prišli namreč na idejo, da jo mahnemo nekam skupaj. Pravzaprav sta drugačna od naju, a jima je najina dinamika življenja zelo všeč. In tako bomo skupaj doživeli nekaj posebnega, prvo skupno potovanje. Oba se tudi zelo veliko ukvarjata s športom, zato je takšno načrtovano potovanje idealno za vse. Marko drugače veliko surfa in tokrat se želi naučiti tudi kajtati.

Stroške si bomo delili. Kaj pa si bomo čez dan ogledali, pa vam zaupamo v potopisu potem. Pravzaprav če smo iskreni, bomo nekaj dni pred našim slavnim potovanjem točno dorekli še vse podrobnosti. Nekaj najbolj opevanih atrakcij si bomo zagotovo ogledali, a 90 odstotkov časa bomo namenili športu.  

Zjutraj bomo vstajali zelo zgodaj, okrog osme ure. Dan bomo začeli z zdravim zajtrkom in  športom. Jaz bom zagotovo najprej tekla, Miha in Marko bosta kajtala, popoldnevi pa bodo rezervirani za trekinge in pohodništvo. Nameravamo tudi raziskati, v katerem športu se lahko še preizkusimo. Vsak drugi dan se bom potapljala. J

Načrtujemo ločeno nastanitev v bungalovih ali apartmajih, tako da bomo imeli tudi nekaj zasebnosti. Kakšno popoldne ali celo dan bomo preživeli vsak zase. Prepričani smo, da zaradi dolgoletnega poznanstva nesoglasij nikakor ne bo. Prav vsi smo takšni, da se znamo prilagajati in upoštevati želje drugih.  Zvečer se bomo družili (brez otrok).

Otroci bodo ostali doma z varuško.

Za potovanje brez otrok sva se odločila, ker včasih rabiva tudi čas zase. Preprosto si ga morava vzeti za ohranjanje najinega dobrega partnerskega odnosa. Prav tako jim potovanje s kajtanjem v ospredju ne bi bilo zanimivo, midva pa bi za njih potrebovala varstvo. Otroke bova zaupala najini varuški Urški, ki jih bo tudi spremljala v vrtec in šolo. Ko sva na potovanju, jih ponavadi pokličeva vsak drugi dan. Takrat ne jokajo, pokažejo nama risbice in zaupajo, kaj so počeli.

Veseli so, da si njihova mami in oči vzameta čas in gresta kdaj pa kdaj tudi na potovanje brez njih. Nikoli niso žalostni, pravzaprav so navdušeni nad idejo, da so takrat malce sami brez starševskega nadzora.

Sledi družinsko potovanje …

Ko se vrneva, jih takoj peljeva na družinsko potovanje. Od 26. aprila do 5. maja 2021 tako načrtujemo roadtrip z otroki od Ljubljane do Valencije in vrnitev domov čez Švico. Več o našem načrtu potovanja s kombijem do Španije in nazaj, pa vam zaupamo na 2many4granny kdaj drugič.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.