Potopisi

Miami v petih dneh

Leta 2013 sva si z Miho v petih dneh ogledala Miami. Angleščino sva zamenjala za španščino. Zakaj? Berite naprej. Mesto je finančno središče z etnično zelo mešano paleto prebivalcev, ki imajo močne kulturne in jezikovne stike s sosednjo Južno in Srednjo Ameriko ter s Karibi, kar je tudi vzrok, da je španščina že bolj razširjena od angleščine.

Rasna raznolikost

O rasni raznolikosti priča tudi visok odstotek belih Latinskoameričanov, sledijo ostali belci, Afroameričani predstavljajo tudi visok odstotek, “pravih” Američanov pa je zelo malo. To sva spoznala že na letališču v Miamiju, ko sva za pet dni najela džip, saj sva v agenciji komaj našla nekoga, ki je govoril angleško. Amerika je ena izmed destinacij, kjer je najem avtomobila daleč najboljša izbira, saj javni prevoz ni tako cenovno ugoden in preprost. Znanje španščine je bilo zaželjeno tudi v restavracijah s hitro hrano, na bencinskih črpalkah, v velikih trgovskih centrih in lokalih.

Križarjenje ima svoj čar

Miami je pristanišče za kar nekaj velikih pomorskih podjetij, ki ponujajo luksuzna križarjenja, med njimi je tudi Carnival. Od tukaj izplujejo velikanke na križarjenja po Karibih in Bahamih ter na številne bolj oddaljene destinacije. Zanimivo je, da je bivanje na eni izmed takšnih ladij s krajšim križarjenjem po otokih Bahamov cenejša izbira kot bivanje v Miamiju. Ladje te očarajo, saj so tam velikanske kinodvorane, plezalne stene, odprti in zaprti bazen, spaji in savne, večerni plesni šovi, tekaške proge, prestižne trgovine, butiki, otoški vrtci in različna igrala.

Zabava, ko pade mrak

Največ turistov za bivanje izbere legendarni Miami Beach, ki se nahaja slabih šest kilometrov od centra mesta, v predelu Art Deco, kateri oživi takoj, ko pade mrak. Arhitekturno zanimivi hoteli in zgradbe iz 20. let 20. stoletja v živih barvah kujejo precejšne dobičke z restavracijami in bari. Največ zabave boste deležni na razvpiti ulici Ocean Drive, ki ločuje hotele od 50 kilometrov dolge peščene plaže. Takrat naju je navdušilo plesišče Tropical Manga, kjer se vsakih nekaj minut zamenjajo nastopajoči, plesišča v štirih različnih ritmih pa nahranijo vsak okus. Ob vzhodni obali se vije krasna in izjemno čista peščena plaža, na kateri lahko doživimo vse, kar vidimo v ameriških nadaljevankah in filmih. Neizmerno naju je presenetila urejenost plaže, mesta in okolice, travnatih površin in grmičevja, smeti skoraj nisva zaznala.

Številne možnosti za rekreacijo

Mesto ponuja svojim prebivalcem neskončne rekreacijske površine, ki so zanimive tudi za turiste. Ob morju so več kilometrov dolge poti za tek, vsakih nekaj sto metrov je fitnes na prostem, kolesarske steze pa spodbujajo sposojo javnih koles – sistem je zelo podoben ljubljanskemu.

Farme krokodilov za turistične oglede

Ko sva se vrnila v Slovenijo, sva bila ob prvem prometnem zastoju kar nekoliko nervozna, saj se nikakor nisva morala sprijazniti z dejstvom, da kljub znatno manjšemu številu avtomobilom pri nas, vse stoji, medtem ko se to v Miamiju ne dogaja. Z najetim avtomobilom z vključeno navigacijo si ob enkratno označenih cestah opremljen za svobodno raziskovanje mesta in okolice, tudi nekoliko bolj oddaljenega Key Westa in Evergladesa. Ob dolgi ravni cesti, ki poteka ob močvirju Everglades, je na vsakih nekaj metrov farma krokodilov, ki nudi turistične oglede. Ob mini živalskih vrtovih je glavna atrakcija nacionalnega parka vožnja po močvirju s tipičnim gliserjem z velikim in glasnim propelerjem. Drveč po gladini tega edinstvenega in občutljivega ekosistema z največjo površino divje narave v Združenih državah Amerike, sva vstopila v dom krokodilov, aligatorjev, delfinov, gologlavih orlov, čapelj, morskih krav in drugih divjih živali. Močvirje je tako bogato z aligatorji, da sva jih opazila na vsakih nekaj metrov, priplavajo pa čisto do roba čolna, skoraj na doseg roke, ki jo je bolje držati v žepu. Park ponuja tudi razgled na čudovite redke ptice, ki gnezdijo na tem področju, šove s hranjenjem krokodilov in božanjem kač. Ogled traja od dve do tri ure, lahko pa se ustavite tudi v trgovinici s spominki in prijateljem ter sorodnikom poklonite plišastega krokodila.

Otoki kot biseri nanizani v turkiznem morju

Po gladini morja do Key Westa Južno od otoka Miami Beach se začne skupina tisočih otokov, ki so kot biseri nanizani v turkiznem morju. Poimenovani so Florida Keys, raztezajo pa se od vzhodne obale južne Floride globoko v Mehiški zaliv. Večja otoka, Virginia Key, na katerem najdemo akvarij, in Key Biscayne, kjer je ena izmed najlepših plaž v Združenih državah Amerike, imenovana Crandon Park, že pripadata Floridi Keys. Na ta izjemen kotiček Amerike se splača odpraviti zgodaj zjutraj, saj je od Miamija oddaljen kar dobre štiri ure.

Prečkanje 42 mostov, med njimi tudi Seven Mile Bridge, kateri povezujejo celinsko Florido z otočki, in vožnja po čezmorski cesti, ki stoji zgolj na stebrih sredi morja, je v sončnem vzhodu posebno doživetje. Čisto na koncu te čezmorska cesta pripelje v Key West, ki je bilo v preteklosti eno izmed najbolj bogatih mest države, danes pa je živahen in arhitekturno bogat karibski otok s prijaznimi ljudmi in turističnimi in športnimi atrakcijami. Obdajajo ga številni manjši otočki, ki so nekoč predstavljali podvodni koralni greben.

Najbolj naju je presenetila arhitektura, ki je mešanica viktorijanskega, bahamskega in angleškega stila. V poletnih mesecih otoke včasih prizadene hurikan in takrat je obvezna evakuacija na varno v zaklonišča v notranjost Floride. Odraz vremenskih težav se kaže tudi v arhitekturi, saj je večina hiš zgrajenih na stebrih, tako da ob visoki vodi poplave ne prizadenejo stanovanj. Večina otokov je namreč zelo nizkih (kar ime cayo tudi pomeni v španščini) in že majhno zvišanje vodostaja lahko povzroči poplave.

Key West je bil nekoč dom Ernesta Hemingwaya in je od Kube oddaljen samo 145 kilometrov. Unikatnost Key Westa, avanturistični duh njegovih prebivalcev, izjemna klima in vse leto toplo morje so že v preteklosti privlačili mnoge znane osebnosti. Ernest Hemingway je tukaj med letoma 1933 in 1937 napisal svoja najbolj znana dela, tudi Starec in morje, katera danes hranijo v tamkajšnjem muzeju, nekoč njegovi hiši, v ulici Olivia. V kuhinji, kjer je rad pripravljal ribe, ki jih je ulovil sam, se še danes voha rum, ki ga je pil namesto vode.

Lepote Key Westa so privlačile tudi nekdanjega predsednika Trumana, ki se je v svoji “Mali Beli Hiši” odločil, da bo pomagal pri gradnji porušene Evrope.

Najjužnejša hiša, najjužnejši hotel in najjužnejši bar

Najpogostejša aktivnost je sprehod po glavni ulici Duval, ki jo na obeh straneh obdajajo dvonadstropne lesene hiše pisanih barv, zgrajene v 19. stoletju,  obkrožene s palmami in ostalim bujnim rastjem. Na koncu ulice stoji poseben steber, postavljen na mestu, ki predstavlja najjužnejšo točko kontinentalnega dela Združenih držav Amerike. Zraven stoji hiša, ki je poimenovana najjužnejša hiša, nedaleč stran sta najjužnejši hotel in najjužnejši bar.

Na južni strani otoka so tudi najlepše plaže z belim peskom in palmami, ki si jih lahko ogledaš tudi s hitrih vodnih sani.

Nakupovanja v Miamiju nikakor ne smete zamuditi, saj lahko po bistveno nižjih cenah kot pri nas napolnite svojo omaro. Čakajo vas znamke Oscar de la Renta, Cache, Burberry, Tommy Hilfiger, Adidas, Nike, Banana Republik, Old Navy, Desigual, Colombia, G-Star in industrijske prodajalne z visoko modo. V številnih outlet trgovinah lahko dobite kakovostna oblačila in obutev po zelo ugodnih cenah. Najbolj priporočam promenado Lincoln Road s številnimi trgovinicami srednjega in višjega cenovnega razreda, med velikimi trgovskimi centri pa je na prvem mestu gotovo Sawgrass Mills, sledijo Dolphin Mall, The Falls, Bayside Marketplace, Aventura Mall, Miracle Mile in Dadeland Mall.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.