Afrika,  Nasveti za potovanja

Kako se brinemo o bezbednosti na aerodromu?

Da, putujemo i avionom sa malom decom. I zbog toga se ne bojimo da će se neko izgubiti. Tako da nas sledeće putovanje od Venecije do Londona, a odatle do Johanesburga ne brine posebno.

Aerodromi su ogromni. Mi smo velika porodica. Ipak, deca se nikada nisu izgubila. Najstarija deca su već veliki i pomažu nam u brizi o mlađoj deci. Deca i ne pomišljaju da sami odu negde ili čak pobegnu. Drže se naše grupe. I zato ne moramo da se dogovaramo gde bismo se našli na aerodromu ako bi se neko i izgubio. Zaista smo stalno jedni pored drugih. Zajedno uzimamo kolica za prtljag. Stavimo malu decu da sede pored ručnog prtljaga i vozimo ih po aerodromu.

Deca dobro poznaju aerodrom Marco Polo u Veneciji, jer smo nekoliko puta leteli sa njega na razne destinacije, ali i dalje ništa ne prepuštamo slučaju. U suštini, nikada nemamo dovoljno vremena za šetnju. U toalet ih uvek prati odrasla osoba ili Živa. Kao što sam već pomenula, ne puštamo ih da idu sami u prodavnice na aerodromu. Iskreno, mi tu ne trošimo ništa.

Međutim, za svaki slučaj, napišemo deci naše telefonske brojeve na rukama. Učili smo ih – ako se izgube, treba da se obrate nekome ko je tamo zaposlen. Trebali da priđu osobi u uniformi i kažu im na engleskom ko su i pokažu broj telefona. Često to ponavljamo tako da i najmlađa deca sve već znaju napamet.

Naše i dečije dokumente i karte nosim samo ja, a ne svaki od njih. Svako dete ima svoj ranac u kom nosi svoje stvari. Ne dozvoljavamo im da raspakuju igračke na aerodromu dok čekamo. Tada se vrlo lako može dogoditi da nešto zaboravimo. Sve što imaju sa sobom, namenjeno je »zabavi« dok letimo avionom. U stvari, oni zaista čuvaju svoje stvari. Oni su svesni – ako nešto izgube, neće dobiti novu stvar. Pri tome su veoma nezavisni i dosledni. Oni paze na svoje stvari i tačka.

Za nas nema velikih izazova na aerodromu. Ponekad su to samo dugački redovi … Važno je da su obučeni tako da na sebi nemaju stvari koje bi „zvonile“ na ulaznoj kontroli u avion. Pojasevi i igračke za zviždanje ne dolaze u obzir!

Jedva čekamo naše putovanje i ne očekujemo velike izazove. Do našeg odlaska pozivamo vas da se pridružite humanitarnom projektu i pomognete u prikupljanju sredstava za izgradnju skloništa za decu. Saznajte više u članku.

U svrhu izgradnje skloništa (veličine 4×4 m2) pokrenuli smo dobrotvornu kampanju za prikupljanje dobrovoljnih priloga. Donacije se mogu uplatiti na broj tekućeg računa otvorenog za Slovenački karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, poziv: SI 00 220, svrha: Pomoč Bocvana, SWIFT BIC KODA: LJBASI2X

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.