Afrika

Vse o dobrodelnem projektu za Afriko

Kot ste lahko zasledili na družbenih omrežjih, se naša družina oktobra za en mesec odpravlja v Afriko. Pred tem organiziramo dobrodelni projekt, pri katerem zbiramo finančna sredstva in materialne dobrine za prebivalce v Serowu. Ker smo prejeli številna vprašanja, smo se odločili, da odgovore zberemo na enem mestu, v enem prispevku. Obenem vam želimo posredovati informacije, kako se lahko tudi vi pridružite dobrodelnemu projektu in nam pomagate zgraditi zavetišče za otroke v Afriki.

Naše tokratno družinsko potovanje v Afriko z dobrodelno noto

Ste prvič dobrodelni?

Ne, dobrodelni smo velikokrat prek zasebnih in poslovnih kanalov. Res pa je, da smo prvič dobrodelni na organiziran način, ker nagovarjamo širšo javnost – celo Slovenijo, vsa podjetja, prijatelje, šole, vrtce, knjižnice, hotele, študentske domove, prostovoljna društva … in sicer v sodelovanju z organizacijo z dolgoletno tradicijo, transparentnimi projekti, veliko izkušnjami – Slovenskim karitasom. Menim, da edino tako lahko zberemo dovolj za izgradnjo zavetišča za otroke. 

Kam segajo zametki, komu ste že pomagali in kako? S katerimi organizacijami, društvi … ste že sodelovali? Boste še nadaljevali s pomaganjem tudi doma?

Takšnih akcij, manjših in večjih, smo v privatni izvedbi ali v sklopu podjetij organizirali še veliko. Verjetno pa je naša dobrodelnost dobila največjo razsežnost skozi podjetništvo, pri čemer je to seveda lažje. V Minicityju, najinem prvem skupnem podjetju z možem Miho, smo že od nekdaj dobrodelni. Večkrat smo se pridružili zbiranju in podprli projekt organizacije Anina zvezdica. Nekaj let smo imeli v Minicityju tudi stalno točko oz. kotiček Anina zvezdica, kjer smo zbirali dobrine za ljudi, ki so se znašli v stiski. Zadnja leta z večjimi finančnimi zneski podpiramo Zvezo prijateljev mladine in Porodnišnico Postojna (z zbranimi kotizacijami od dogodkov Okrogli trebuščki). Pogosto se na nas obrnejo posamezniki, društva, klubi, šole in vrtci, ki si vstopa in obiska kreativnega otroškega mesta Minicity ne morejo privoščiti, zato jim vedno odobrimo prost vstop. Pomagali smo tudi društvu Sladkorčkom in otrokom s sladkorno boleznijo. Tudi v Srbiji bomo z organizacijo dogodka Okrugli stomačići in zbranimi kotizacijami donirali organizaciji Budi human.

Še naprej bomo pomagali. Menim, da je takšen pristop – da delček tega, kar imaš, daješ naprej. To ti nahrani dušo in osreči tako, da postaneš skoraj zasvojen in želiš to početi vedno pogosteje in vedno v večjem obsegu.

Zakaj pomagate? Kakšen vzgled želita biti svojim otrokom? Česa jih učita?

Pomagamo zato, ker sem bila tudi sama večkrat v stiski, ne takšni, kakršno poznajo v Afriki. Nisem imela denarja, nisem rastla v bogati družini. ”Ne imeti” je v moji primarni družini bil eden od vzrokov za ločitev staršev. Strah pred ”ne imeti”, ne imeti zmožnosti preživetja družine, je vtisnjen vame in v Miho. Verjetno je to tudi motiv, zakaj toliko delava in se ženeva prek zdravih meja. Hkrati želiva biti zgled svojim otrokom. Vidim, da sva jim to delno že privzgojila. Z največjim veseljem, brez joka in stoka, podarijo včasih tudi svojo najljubšo igračo. Kako lepo je to, se ne da opisati … Srečo imava, da so videli, komu so darovali svojo igračko. 

Pošljite SMS CLOVEK1 na 1919 in darujte 1 EUR 
SMS CLOVEK5 na 1919 in darujte 5 EUR 

Če imate službeni telefon, lahko donirate poljubni znesek prek QR kode, ki odpre plačilni nalog, katerega lahko plačate prek e-banke ali mobilne banke.  

Finančna sredstva (višja od 5 EUR) lahko nakažete tudi na TRR, ki je odprt pri Slovenska karitas: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: SI 00 220, namen: Pomoč Bocvana    

Zakaj ste za svojo destinacijo izbrali Afriko? Zakaj ne katero drugo?

Destinacijo Afriko sva izbrala zato, ker je še nisva dobro raziskala. Tja nismo še šli, ker je pomembno za takšno potovanje imeti veliko popotniških izkušenj, hkrati pa otroci niso bili dovolj stari, da bi se lahko cepili proti rumeni mrzlici, tifusu, hepatitisu, kar pa je za Afriko priporočljivo ali celo nujno. Izbrali smo jo tudi hkrati zato, ker je zelo lepa, izjemno bogata zaradi neokrnjenosti in prvinskosti. Tam še vedno lahko vidiš, kako ljudje živijo v velikih skupinah, kako vsi skupaj spijo, kako so kljub temu, da nimajo ničesar, ves čas nasmejani, kako neobremenjeni so s tehnologijo, kako se znajdejo brez elektrike in tekoče vode, kako rodijo doma … Mislim, da se lahko mi veliko več lahko naučimo od njih kot oni od nas. Naravnih lepot je ogromno, živalski svet je izjemen. Resnično si želimo priti v stik s tamkajšnjo kulturo, ljudmi in lepotami celotne Afrike.

Kako se je odzvala Slovenska karitas na vašo pobudo? Kako sodelujete pri tem projektu?

Slovenska karitas se je odzvala zelo profesionalno.Najprej so preverili, kdo sem jaz, kako se bom tega lotila … Dogovorili smo se za sestanek in podpisali pogodbo. Poudarjam, da mi nismo plačani za ta dobrodelni projekt. Prav tako se ne bom materialno okoristila s tem. Pogodba je sestavljena zato, da vem, kaj jaz lahko in česa ne smem početi. Vso komunikacijo in vizuale dobijo v pregled in potrditev. Pomagali so mi tudi poiskati lokalen stik – misijonarko Fani Žnidaršič.

2many4granny je idejni vodja, pobudnik te dobrodelne akcije, Slovenski karitas pa je institucija, pri kateri se zbirajo vsa sredstva. Na njihov tekoči račun, oni skrbijo za SMS prejemanje donacij in za prenos zbranega denarja pravim osebam. Oni nadzorujejo, da bo v Afriki vse izvedeno pravilno, da bo šel denar točno za ta namen, za katerega smo ga zbirali. 2many4granny prek svojih kanalov širi informacijo o dobrodelnem projektu. In tudi fizično bomo šli tja in prverili, da je šlo v prave roke ter skupaj začeli z uresničitvijo cilja – graditvijo zavetišča.

Kako se lotevate zbiranja donacije materialno in kako denarno?

Poznam nekaj podjetij, ki bodo dala tudi materialno donacijo za Afriko. Res pa je, da so izvozne in uvozne carine ter transport zelo velik strošek. In to je največja skrb. Poskušamo zbrati 5.000 evrov za transportne stroške zabojnika, ki bi ga poslali v Bocvano. Ampak vse bom naredila, da mi tudi to uspe!

Potrebujejo pa: ženske vložke, plenice, otroške čevlje, pisala, kalkulatorje, ravnila, prvo pomoč in volno. Zaradi inšpekcije hrane ne moremo poslati. 

Kaj vse je treba narediti pri tako velikem dobrodelnem projektu? Kako boste dostavili tja materialne dobrine? Kako bodo zbrana finančna sredstva prišla v prave roke?

Pri tako velikem projektu je treba zastaviti najprej strategijo, kako boš komuniciral s podjetji. Potrebno je narediti vse vizuale, pripraviti vse uradne dopise, v katerih jih nagovoriš, različne adreme. Poiskati je treba društva, knjižnice, domove … kjer lahko glas o dobrodelnem projektu doseže več ljudi. Nagovoriti je treba medije, blogerje, prek svojih kanalov obvestiti prijatelje, znance, sorodnike … Hkrati je treba pripraviti na spletni strani in družbenih omrežjih 2many4granny za širšo javnost razne prispevke, sporočila, objave … Akcija je razširjena tudi v Srbijo. Odprli smo tekoči račun tudi za srbska podjetja in posameznike, zato sem isto zgodbo zapeljala tudi tam. Nagovorila srbsko javnost, blogerje, medije … in jim sporočila vse o našem dobrodelnem projektu za otroke iz Afrike.   

Boste tudi sami v Afriki preverili, da so zbrane dobrine in finančna sredstva prišla do tistih, ki to potrebujejo? Nam boste pokazali/poročali/opisali, da je bil projekt na mestu in smo družinam z otroki resnično pomagali?

Seveda, mi bomo preverili, da so zbrana sredstva in dobrine prišle do tja, ker bomo šli do misijonarke Fani Žnidaršič, ki organizira vse to v Serowu. Tam bomo prespali, si vse pogeldali, fotografirali, posneli, naredili intervjuje. In upam, da bomo z velikimi nasmehi teh otrok povrnili vsem tistim, ki ste donirali. Pokazali vam bomo dokaze, kako ste jih osrečili. 

Katera podjetja so že pristopila k dobrodelnemu projektu?

K projektu so v smislu donacije v obliki dobrin, ki se bodo letalsko poslale v Serowe, ali v smislu manjše finančne donacije za izgradnjo zavetišča pristopila že: MCCZ, Outfit7, GH Holding, Porodnišnica Postojna, Monna Lisa, Svet metraže, Studio Moderna, Lekos, Violeta, Redoljub, Lomas, Autan in Mali zakladi. Dogovarjam se še z nekaj podjetji in upam, da bodo rezultati pozitivni.  

Koliko se je že zbralo? Kje lahko spremljamo, koliko je že zbranih sredstev?

Do 30. 9. 2021 je bilo preko SMS donacij zbranih 4.247 evrov, vsakih nekaj dni pa bom na 2many4granny socianih omrežjih v obliki števca objavljala sveže podatke, ki mi jih enkrat tedensko javlja Karitas.

Kaj je vaš cilj – koliko je treba zbrati finančnih sredstev, da se zgradi eno zavetišče? Koliko materialnih dobrin želite zbrati?

Naš cilj je zbrati 12.000 evrov, in sicer za veliko zavetišče oziroma še bolje, za več manjših. Če bo zbrano več denarja, kar so sladke skrbi, pa se bodo sredstva porabila izključno za namene pomoči v Serowe, in sicer za nakup šolskih potrebščin, oblačil in hrane v Bocvani. 

Kakšni so vaši občutki ob tem? Kako dobrodelno noto potovanja doživljajo otroci?

Občutki so mešani … Polna sem energije. Sprašujem se, ali mi bo uspelo. To je moj maraton. Bom, moram, hočem, želim pomagati! Ampak potem naletim na ovire … Ko pošljem dopis 100 podjetij in dobim pozitiven odziv samo od treh, od drugih je negativen ali pa ga sploh ni … Sprašujem se, ali smo sploh ljudje, kako je to možno, da ni odziv večji in lepši. Po drugi strani so me mnogi presenetili s širokim srcem. Na splošno pa je treba v takšno akcijo vložiti neizmerno veliko truda, lastnih resursov, stroškov oblikovanja, lektoriranja, povezav … Za to moraš ”imeti jajca”, da dvigneš slušalko in prosjačiš potem, ko te že trikrat zavrnejo. Pri tem pa si moraš ves čas misliti, da ni zate, ampak za njih. Oni bi si želeli, da še naprej poskušaš in prosiš še četrtič. In to tudi počnem …    

Kako lahko vsi pomagamo? Kam lahko doniramo? Ali vam lahko tudi posamezniki prinesejo materialne dobrine?

Pošljite SMS CLOVEK1 na 1919 in darujte 1 EUR             
SMS CLOVEK5 na 1919 in darujte 5 EUR  

Če imate službeni telefon, lahko donirate poljubni znesek prek QR kode, ki odpre plačilni nalog, katerega lahko plačate prek e-banke ali mobilne banke.    

Finančna sredstva (višja od 5 EUR) lahko nakažete tudi na TRR, ki je odprt pri Slovenska karitas: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: SI 00 220, namen: Pomoč Bocvana  
 

Posamezniki nam ne morete donirati materialnih dobrin, ker za izvozne in uvozne papirje oz. plačilo carin potrebuješ račun. Žal brez računa ne moremo nesti ničesar tja. Posaemzniki lahko 2many4granny posebej kontaktirate, da se dogovorimo. Na primer, če kupite vložke pri Tosami, je pomembno, da priložite zraven še uradni račun, ki ga lahko potem pokažemo.  

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.