Afrika

Kako je biti nosečnica v Bocvani?

V Sloveniji je nosečnica upravičena do brezplačnih preventivnih pregledov pri ginekologu in preiskav v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. Lahko pa se tudi odloči za samoplačniške ginekološke in porodniške preglede, brise materničnega vratu, ultrazvočne preiskave, presejalne teste za ugotavljanje kromosomskih napak pri plodu, meritev nuhalne svetline, dvojni hormonski test, morfološko preiskavo ploda, določitev plodovega spola z ultrazvokom, meritev dolžine materničnega vratu, meritev pretoka krvi v popkovnični arteriji … Številne storitve, pospremljene s svetovanji, opravljajo pri nas v Medicinskem Centru Celostnega Zdravljenja. Zanimalo me je, kakšne so razmere za nosečnice v Bocvani, kakšne porodnišnice so na voljo, ali se sploh pogovarjajo o spolnosti ipd. S. Fani Žnidaršič mi je postregla s številnimi informacijami.

Pregledi med nosečnostjo

S. Fani Žnidaršič, ki že več kot 20 let živi v Bocvani, mi je povedala, da imajo nosečnice v Bocvani mesečne preglede. Vseh devet mesecev. Zadnji mesec pred porodom pa jih imajo vsak teden. Vendar marsikatera ženska na te preglede sploh ne hodi, ker meni, da niso nujni oz. da zanje ni nobene potrebe.

Porod v porodnišnici

Rodijo v porodnišnici. Pri porodu jim pomaga porodna babica. Zelo veliko žensk pa se odloči za porod doma ali pa odidejo v zdravstveni dom ali bolnišnico. Ponekod so nekatere starejše gospe izučene o tem, kako poteka porod in pomagajo porodnici doma. ”Če pride do komplikacij, je težko. Nekateri kraji so zelo odročni ali imajo skromno bolnišnico ali pa je sploh nimajo. V zelo žalostnih situacijah se otrok rodi z raznimi težavami ali celo zaspi za vedno. Če pride do takšnih komplikacij, lahko porodnico in dojenčka odpeljejo z reševalnim vozilom.” Sestra Fani poudarja, kako nevarno je rojevanje doma in večina žensk tudi v Bocvani vendarle rodi v bolnišnici.

Prav tako tam mlade ženske ne umirajo med nosečnostjo in porodom. Smrtnost v teh dveh obdobjih se je v Bocvani znižala. Porod doma ni več varen, kot je bil nekoč, saj je zdaj večje tveganje za kot nekoč.

Razmere v porodnišnici

Porodi v porodnišnicah potekajo v čistem okolju. Javne bolnišnice so dobre, porodne babice pomagajo pri rojevanju. Porod je brezplačen. Po besedah Žnidaršičeve pa obstajajo tudi zdravstvene točke na podeželskih območjih, kjer ženske prav tako rojevajo. Dostopne so vsem. Soočajo pa se s pomanjkanjem finančnih sredstev, zdravstvenega osebja in zdravil. Prav tako nosečnice nimajo prevoza do njih. V Bocvani so tudi zasebne bolnišnice, kjer lahko rodijo tudi ženske srednjega razreda, ki imajo zdravstveno pomoč. Res je, da je stanje v takšnih bolnišnicah boljše, prav tako storitve, vendar je v Bocvani kar nekaj dobrih državnih bolnišnic.

Menstruacija

V Bocvani ženske uporabljajo higienske vložke. Vendar je to velik izziv za ženske iz revnih družin. Higienski vložki so namreč tam zelo dragi, zato marsikatera ženska uporablja krpe in se s tem ob pomanjkanju higiene izpostavlja tveganjem za okužbo. Precej deklet mora zaradi menstruacije nekaj dni mesečno izpustiti obisk šole, ker starši nimajo dovolj finančnih sredstev, da bi jim priskrbeli higienske vložke.

Spolne bolezni

S. Fani mi je pojasnila, da so seznanjeni s tem, da obstajajo spolno prenosljive bolezni, vendar se marsikdo s tem sooči šele, ko mu jo diagnosticirajo.

Zaščita

Vlada deli kondome brezplačno vsem, ki jih potrebujejo. Ampak mnogi o spolnem življenju ne govorijo odprto. Nekaterim je nerodno vzeti brezplačno kontracepcijsko zaščito, ki je na voljo v klinikah in javnih prostorih. Obstajajo pa tudi številni, ki nimajo informacij o kontracepciji, zaščiti ali drugih metodah pred nezaželeno nosečnostjo in spolnimi boleznimi.

Spolnost

Mnogi starši se s svojimi otroki težko pogovarjajo o spolnosti, vendar se o njej učijo v šoli. Seveda tisti, ki imajo srečo, da se izobražujejo. In ti se s tematiko spolnosti srečajo pri predmetu življenjske vede ali biologiji. Za mnoge družine je to še vedno tabu tema. Na žalost še vedno veliko najstnic opusti šolanje.  

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.