Afrika

Pametne investicione strategije su veoma važne

Pametne investicione strategije su veoma važne. Preporučuje se podela ulaganja na:1/3 u nekretnine, 1/3 u akcije, novac, fondove, kriptovalute… i 1/3 u plemenite metale. Sada je pravo vreme za kupovinu zlata i srebra, pošto su njihove cene na istorijski niskom nivou. Kada se za to odlučite, možete na primer da svakog meseca kupiti po male količine zlata. U Elementumu, gde sa Jasnom štedimo i za našu decu, nude mogućnost kupovine i prodaje plemenitih metala na jednostavan i lak način.

Naša investicija u plemenite metale

Kao što ste već možda pročitali iz naših blogova i postova na društvenim mrežama, Jasna i ja radimo veoma naporno. Najveći deo zarađenog novca uložili smo u izgradnju kuće odn. tačnije – uložili smo u nekretninu. Međutim, svesni smo da je važno da i dalje štedimo i uložimo negde drugde. Da jednostavno raspodelimo našu imovinu…. Odlučili smo da investiramo u plemenite metale iz straha u vreme korone. Plašimo se inflacije posle kovida, ali smo uvereni da plemeniti metali ne gube svoju vrednost. Verujemo da će novac postajati sve manje vredan, dok zlato i srebro održavaju svoju vrednost više od 5.000 godina. To ste već shvatili, zar ne? Pre pet godina smo kupovali za isti novac više robe nego danas, ali moramo biti svesni da ćemo u narednih pet godina kupovati još manje.

Odlučili smo da investiramo u plemenite metale u Elementumu. Njemu verujem jer posluje na tržištu od 2006. Još jedna prednost je to što plemenite metale ne morate da držite kod kuće. U saradnji sa njim štednja je bezbedna u sefovima u inostranstvu. Da, kunemo se u dugoročnu štednju jer ne verujemo u brzu zaradu. Na primer, kriptovalute imaju velike fluktuacije, uspone i padove. Nije tajna koliko mesečno izdvajamo u plemenite metale. To je oko 3 % našeg prihoda. Stručnjaci iz kompanije Elementum objasnili su nam da je zlato i zakonski oslobođeno PDV-a pri kupoprodaji, dok se srebro oporezuje sa 22% PDV-a ako ga kupujemo u Sloveniji. Ali kroz njihovu posebnu strategiju, takođe smo oslobođeni PDV-a ako kupujemo, skladištimo i prodajemo srebro u bescarinskom skladištu u Švajcarskoj.

I decu učimo finansijskoj pismenosti

Finansijski opismenjujemo decu tako što im objašnjavamo odakle dolazi novac. Kakva je razlika između papirnog novca i drugih investicija, još ne razumeju svi. Ali polako počinju da shvataju važnost štednje. Svi oni imaju svoju ušteđevinu i vredno štede. Već su naučili kako mogu da ostvare želju i kupe nešto veće ako za to štede.

Afrika i plemeniti metali…

Na putovanju u Afriku, Jasna i ja smo takođe imali vremena da razmislimo o tome koliko radimo, štedimo, koliko ulažemo u plemenite metale… Takođe mogli smo da vidimo kakva je situacija sa plemenitim metalima u zemljama koje smo posetili.

Od 1980-ih, Južna Afrika se smatra izvorom većeg dela svetskih zaliha zlata. Primetio sam da je čak 22% svetskog zlata u opticaju iz ove zemlje. Tačnije – do 2006. godine bila je vodeći svetski proizvođač zlata, a danas je jedna od 10 najvećih zemalja koje proizvode zlato u svetu. Na listi su i Kina, Australija, Rusija, SAD, Kanada, Peru, Meksiko, Uzbekistan i Brazil. Kažu da je Južna Afrika izgrađena od plemenitih metala, jer su vrlo bogati rudama. Postoje nalazišta platine, hroma, mangana, zlata, dijamanata, titanijuma, antimona, crnog uglja i rude gvožđa. Zbog toga je najrazvijenija zemlja u celoj Africi. Svestan sam da se 50% proizvedenog zlata koristi za nakit, 40 % za investicije i 10% za industriju.

Zanimljivost je da i tamošnji imućni stanovnici odlučuju da štede u plemenitim metalima. Glavni razlog je što vrednost njihovih lokalnih valuta varira. Drugi razlog je svakako to što im je zlato blizu, njegova proizvodnja odvija im se ispred nosa.

vir: https://www.pexels.com/photo/snow-wood-dawn-landscape-10134245/

Imali smo priliku da vidimo rudnike zlata. Većina ih je koncentrisana u okolini Pretorije i takođe su dobro vidljivi jer su manje-više otvoreni rudnici. U Namibiji je takođe postoji nekoliko manjih. Ovo nisu klasični rudnici gde se kopa duboko. Oni su zapravo ona vrsta gde mašine kopaju po površini. U stvari, to su površinski kopovi. Uslovi rada su sasvim normalni. Uglavnom se radi o vožnji kamiona, a ne o kopanju u zatvorenom prostoru.

I na kraju, moj savet za vas … 🙂 Bliže se praznici. A pošto je to vreme kupovine, nemojte dugo da razmišljate šta da kupite deci. Odlučite kao i mi. Mislite na finansijsku budućnost dece i već danas štedite u fizičkom zlatu i srebru. Dečje blago (Otroški zaklad) je odličan proizvod za ovo iz preduzeća Elementum. Pozivamo vas da popunite upitnik OVDE i njihovi savetnici će odgovoriti na sva vaša pitanja i pomoći vam da investirate u plemenite metale.

Članak pripremio Miha Culiberg.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko