Afrika

Osupljive fotografije in posnetki iz Afrike

Naše popotovanje po Afriki nam bo ostalo dolgo v spominu. Mesec dni smo preživeli povsem drugače, skupaj, daleč od civilizacije, na katero smo navajeni. Spali smo v šotoru na strehi avtomobila, od blizu smo lahko videli bivole, slone, noje, pingvine, razne kuščarje … spuščali smo se po rdečih puščavskih sipinah, potapljali smo se z belimi morskimi psi, leteli s helikopterjem nad prekrasnimi slapovi … Srca so se nam napolnila z radostjo, ko smo polepšali z majhnimi dobrinami vsakdanjik številnim otrokom in družinam. Vse naše doživljaje, vsako našo nepozabno avanturo in naš veliki dobrodelni projekt pa smo ovekovečili z vrhunsko fotografsko in snemalno opremo.

Naše popotovanje po Afriki je bilo pestro, izredno doživeto, videli smo toliko naravnih čudes, da bi jih težko strnila v blog. Vabim vas, da si preberete vse naše prejšnje popotniške bloge, naše reportaže z enomesečnega družinskega popotovanja in za trenutek podoživite to, kar smo mi. Pospremili smo jih s prekrasnimi fotografijami, edinstvenimi in unikatnimi, za kar je zaslužen predvsem naš snemalec in fotograf Martin Žgela. Mladenič je v objektiv ujel ravno pravšnjo svetlobo, zabeležil je točno tiste naše poglede in gibe, ki so dokaz, da je za nami izjemna pustolovščina. A ne samo to, naše potovanje je bilo tudi dobrodelno obarvano in z vami smo na Facebooku in Instagramu delili številne posnetke, ki so nastali med predajo kalkulatorjev, volne, zaščitnih mask, čevljev, šolskih torb, očal, žog … lokalnemu prebivalstvu. Naše fotografije in posnetki razkrivajo, kako težko je njihovo življenje, v kakšnem pomanjkanju živijo, s kakšno revščino se soočajo.

Nikon: naš ustvarjalec vrhunskih fotografij in posnetkov

Martin Žgela pravi, da foto in video material ne bi bil tako super, če ne bi imel vrhunskih pomočnikov – izredno zmogljive snemalne in fotografske opreme, ki jo je združil v ”en body” – Niko z6. Naša družina se je namreč pred potovanjem povezala s podjetjem Nikon in si izposodila opremo, ki nam je več kot odlično služila. Z objektivi Nikkor Z 24-70/f4, Nikkor 50/f1.8, Nikkor 14-30/f4, Nikkor Z 24/f1.8 in Nikkor 70-200/f4 pa je nastalo osupljivo foto in video gradivo. Vse, prav vse, boste lahko kmalu združeno videli v dokumentarnem filmu.

Spomine je vedno dobro ovekovečiti. Predvsem na takšnem potovanju, ki ga verjetno nikoli več ne boš ponovil. Oprema Nikon je resnično super, ker dobiš odlično kakovost za nižjo ceno kot pri konkurenčnih proizvajalcih. In res je, brez dobrega Mirrorless fotoaparata in zoom objektiva naš foto in video material ne bi bil takšen, kakršen je. Krasen!” zatrjuje Martin Žgela.    

Smo pa imeli tudi nekaj izzivov. Seveda smo bili v Afriki in seveda je bilo tam neskončno veliko prahu in peska. Pri menjavi objektivov smo morali resnično skrbno paziti, da prah ni zašel v senzor. Z nekaj praskicami ali prahom na zunanjosti pa vseeno odlično deluje in ni skrbi, da bi bili fotografije ali posnetki slabši.

Tako računalniško kot tudi vso foto opremo smo imeli na letalu pri sebi. Slednjo je Martin pospravil v fototorbo F-stop Ajna 40L. Bila je dovolj velika za vse in obenem dovolj majhna za osebno prtljago na letalu.

Ker smo bili ves čas ”v pogonu” in ker smo ves čas odkrivali nekaj novega, je bila tudi oprema ves čas ”v akciji”. In seveda smo jo jo morali dati vsak večer polniti. Tega nikakor nismo smeli pozabiti. Vedno smo morali poiskati dovolj vtičnic. Pa še ustrezne adapterje smo morali imeti za vsako državo posebej, brez podaljškov pa tako ali tako ne bi mogli.

Zavarovanje vse tehnične opreme

Vso fotografsko in računalniško opremo smo pred odhodom zavarovali pri zavarovalnici Triglav. Zavarovalniški agent nas je opozoril, da je vsa oprema zavarovana v primeru uničenja, obenem tudi v primeru kraje, ampak le iz zaprtega prostora.

Zahvala

Ob tej priložnosti bi se zahvalili podjetju Nikon in Tomu Vrešaku, saj so se z veseljem odzvali in sodelovali pri našem humanitarnem projektu, pri katerem smo želeli tudi ustvariti in širiti kakovostne fotografske in video vsebine. Prednost v našem blogerskem sodelovanju so videli prav tem, obenem pa v tehničnih in kreativnih nasvetih za ustvarjanje le-teh, ki smo jih delili z našimi sledilci. V prihodnje bomo, če bomo našli skupne cilje, zagotovo še z veseljem sodelovali.  

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.