Afrika

Kako je biti trudnica u Bocvani?

U Sloveniji trudnica ima pravo na besplatne preventivne preglede kod ginekologa i preglede u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja. Možete se odlučiti i da sami platite ginekološke i akušerske preglede, bris grlića materice, ultrazvučne preglede, skrining testove za utvrđivanje hromozomskih defekata u plodu, merenje nuhalne translucencije, dabl test, morfološki pregled fetusa, određivanje pola fetusa ultrazvukom, merenje krvotoka u pupčanoj arteriji… Mnoge usluge, uz savetovanje, možemo da obavimo kod nas u Medicinskom centru za holističko lečenje. Zanimalo me je kakva je situacija sa trudnicama u Bocvani, da li su porodilišta dostupna, da li se uopšte govori o seksualnosti itd. Mnogo informacija sam dobila od sestre Fani Žnidaršič.

Pregledi tokom trudnoće

S. Fani Žnidaršič, koja živi u Bocvani više od 20 godina, rekla mi je, da trudnice u Bocvani imaju mesečne preglede. Svih devet meseci. Poslednji mesec pre porođaja, međutim, imaju ih svake nedelje. Međutim, mnoge žene uopšte ne idu na ove preglede, jer smatraju da nisu neophodni ili. da za njima nema potrebe.

Porođaj u porodilištu

Porađaju se u bolnici koja ima porodilište. Na porođaju im pomaže babica. Međutim, mnogo žena se odlučuje za porođaj kod kuće, ili odlazak u dom zdravlja ili bolnicu. Ponegde postoje starije gospođe, iskusne u porađanju i one pomažu babici na porođaju kod kuće. ”Ako se dese komplikacije, teško je. Neka mesta su veoma udaljena ili imaju skromnu bolnicu ili je uopšte nemaju. U veoma tužnim situacijama dete se rađa sa raznim problemima ili čak zauvek »zaspi«. Ako dođe do ovakvih komplikacija, majku i bebu transportuju kolima hitne pomoći.” Sestra Fani mi je još jednom ukazala koliko je opasno porađati se kod kuće i da većina žena u Bocvani rađa samo u bolnici.

Takođe, tamo mlade žene ne umiru često tokom trudnoće i porođaja. Smrtnost je opala u Bocvani tokom ova dva životna perioda. Porođaj kod kuće više nije bezbedan kao nekada, jer je sada veći rizik od raznih infekcija nego što je bio ranije.

Uslovi u porodilištu

Porođaj teče dobro, u čistom okruženju. Javne bolnice su dobre, babice pomažu pri porođaju. Porođaj je besplatan. Prema rečima sestre Fani, u seoskim sredinama postoje i zdravstveni punktovi gde se, između ostalog i žene porađaju. Oni su dostupni svima. Međutim, suočavaju se sa nedostatkom finansijskih sredstava, medicinskog osoblja i lekova. Takođe, trudnice nemaju prevoz do njih. U Bocvani postoje i privatne bolnice u kojima žene iz srednje klase koje imaju zdravstveno osiguranje mogu da rađaju. Tačno je, da je situacija u takvim bolnicama bolja, kao i usluge, ali u Bocvani ima dosta dobrih državnih bolnica.

Menstruacija

I u Bocvani, žene koriste higijenske uloške za menstruaciju. Međutim, ovo je veliki izazov za žene iz siromašnih porodica. Higijenski ulošci su tamo veoma skupi, pa mnoge žene koriste krpice i izložene su raznim rizicima od vaginalnih infekcija zbog nehigijene. Devojčice zbog menstruacije moraju da izostaju iz škole po nekoliko dana u mesecu jer roditelji nemaju dovoljno finansijskih sredstava da im obezbede higijenske uloške.

Polno prenosive bolesti

S. Fani mi je objasnila da su svesni da postoje zarazne polno prenosive bolesti, ali se mnogi suočavaju sa tim tek kada dobiju dijagnozu.

Zaštita

Vlada besplatno deli kondome svima kojima su potrebni. Ali mnogi ne govore otvoreno o seksualnom životu. Nekima je neprijatno da uzmu besplatnu kontracepcijsku zaštitu koja je dostupna u klinikama i na javnim mestima. Međutim, mnogo je i onih koji nemaju informacije o kontracepciji, zaštiti ili drugim metodama protiv neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Seksualnost

Mnogim roditeljima je teško da razgovaraju sa svojom decom o seksualnosti, ali o tome uče u školi. Naravno oni koji imaju sreću da se obrazuju. A sa temom seksualnosti se susreću u predmetu nauka o životu ili biologija. Za mnoge porodice ovo je još uvek tabu tema. Nažalost, mnoge tinejdžerke i dalje napuštaju školu.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.