Resnične izpovedi

FEK’s bedding: Laneno razkošje v našem domu

Nataša Kelšin je naši družini predstavila prednosti uporabe izdelkov iz lanu. Preizkušeno lahko trdimo, da so dobrodošli v našem domu, kajti z atopijskim dermatitisom se ne srečujemo več v tako burnih izbruhih, midva po napornem dnevu lažje zaspiva, mozoljčkov na obrazu ni … Kar pa je najpomembneje, v našem domu prevladuje pozitivna energija. To nam zaupajo tudi naši prijatelji in sorodniki, ko nas obiščejo. Vstopite skupaj s 2many4granny v svet blagovne znamke FEK’s bedding.

Blagovna znamka FEK’s bedding ima zelo izvirno ponudbo. Kaj vse lahko dobimo pri vas?

Blagovna znamka FEK’s bedding temelji na lanenih izdelkih oz izdelkih narejenih iz lanene tkanine. To pomeni, da ne prodajamo lanenega olja in semen (zaenkrat še 😊) Torej, izhajamo iz posteljnine, nato pa dodajamo zavese, okrasne prevleke za vzglavnike, pogrinjke, prte, brisače, lanene košarice za kruh, kozmetiko … tetra plenice, krpice za umivanje in še mnogo drugih izdelkov, kateri lahko obogatijo naš dom, spa salon, hotele …

Kdaj ste se domislili tega, da bi ponujali izdelke iz lana? Kako ste prišli sploh na tako unikatno idejo?

V bistvu je v meni od malih nog bivala želja po tem, da bi imela trgovino s posteljnino in ostalimi dekorativnimi izdelki za dom. Sama rada dom dekoriram, spreminjam, dodajam tiste pike na i … vendar me je pot zanesla čisto v druge vode. Kalila sem se v IT industriji 😊, a želja je rasla, rasla, se zopet malo bolj prebudila na enem od mojih potovanj po svetu, nato šla spet malo v hibernacijo, dokler ni bila tako močna, da je nisem mogla več zatreti. Iskala sem tisto nekaj, kar bi dalo neko dodano vrednost. In tako mi je prijateljičin mož samo omenil lan … in preostanek zgodbe je nekako jasen. 😊

Kakšni so bili vaši začetki?

Kot uspešna v IT  svetu, sem mislila, da bo podajanje na lastno poslovno pot mala malica 😊, uf, pa sem se zelo uštela. Sprva nek sram, češ, a ti boš imela svoje podjetje, pa sej ti ne bo uspelo. Samosabotaža. Pa potem kar zaloga doma, no, pa bomo najprej sami preizkusili, zakaj je lan res dober (jaz žal ne znam prodajati mačka v žaklju 😊). Nato je sledila potrditev, da je LAN res dober. Skozi gradnjo moje blagovne znamke, sem gradila predvsem sebe, svojo podobo, samozavest. Ker sem začela brez kreditov, sem imela omejena sredstva, zato sem vse naredila sama – tudi spletno stran. Pridružila sem se tudi poslovni skupini za podjetniško mreženje, kjer sem vsak teden predstavljala svoje izdelke in s tem jačala neko notranjo moč, iskala potrdila, raziskave in tako naprej, katere so mi pomagale pri tem, da danes znam povedati, zakaj je LAN res tista prava tkanina.

Lahko rečemo, da priljubljenost lanenih izdelkov zadnja leta narašča ali je še premalo cenjen?

Ja, tako je, ko ljudem omeniš lan, jih nekaj reče: ”Oo, to je imela pa moja babi.” Nekateri odgovorijo: ”Ah, lan, to je tako trdo, pa naredi ti ”rit” na hlačah …” Do tega, da nekateri rečejo: ”Ah ok, samo to je pa predrago, v raznih trgovskih verigah dobim to ful ceneje.” Ja … v svetu, predvsem na severu, je LAN izredno cenjena tkanina, kot zanimivost naj povem, da Skandinavci raje izberejo nastanitev, katera ima lanene izdelke. In tukaj mogoče razbijamo mit, da je LAN tkanina primerna samo za poletje … mar ni na severu bolj mrzlo kot na jugu. 😊

Pa spregovoriva o lanu … Kakšna tkanina je pravzaprav to?

LAN je zdravilna tkanina. V letu 2020 je dobila naziv najbolj trajnostna tkanina na svetu in je najstarejša tkanina na svetu. Prvi koščki te tkanine so iz leta 36.000 pred našim štetjem … zanimivo, kajne. Danes v svetu trženja smo potrošniki velikokrat zmedeni. Nanizajo nam podatke, eko, zdravo, brezglutensko itd., zato je težko reči, ja, lan je zdravilen in pika. Je treba imeti za to podlago. Ker sem sama brala o raznih drugih tkaninah podobno kot o lanu (samo na oglaševalskih straneh – recimo, močnejše od bombaža, hitro vpija vlago itd.), sem si želela najti nekaj, kar mi bo pojasnilo, zakaj razloge za naziv zdravilna tkanina. Tako sem naletela na študijo o valovanju in frekvenci tkanin dr. Heidi Yellen iz leta 2003, katera je s pomočjo frekvenc pojasnila delovanje tkanin na človeka (več o tem najdete na mojem blogu na www.feksbedding.com – Na kateri frekvenci pa vi spite). Prav tako zasledimo raziskave o tem, kako lan vpliva na našo kožo, da je primerem za vse, kateri se spopadajo s kožnimi težavami  (atopijski dermatitis predvsem). LANena celica je po zgradbi podobna človeški, zato prihaja do hitrejšega celjenja kožne povrhnjice. Se pravi ranice, katere nastajajo na površini kože, se tako izredno hitro celijo. Seveda sem želala to tudi sprobati. Ko sem se urezala, sem prst zavila v laneno krpico in ja – rana je bila čisto zaceljena že v pol dneva – to pomeni, da ni bilo brazgotine in da govorimo o ”navadni” ureznini. Zanimivo je tudi, kako se spanje na laneni posteljnini pozna tudi na koži pubertetnika.😊 Seveda je še kakšen mozoljček tu in tam, vendar koža izgleda izjemno lepo. Kako pa spet to vem, 😊 ker sem mama štirih otrok, kateri so že vsi v puberteti, no, fanta počasi odhajata iz pubertete in ko je ena hči odšla s šolo na izlet in spala na hotelskih vzglavnikih, je prišla domov s čisto rdečim obrazom. Doma se je nato koža umirila. Ja, toliko je tega, da ne znam nehati. Da povzamem – lan je zdravilna tkanina, ki ni dobra samo za nas, dobra je tudi za naravo, saj ne raste s pomočjo pesticidov in pri rasti konzumira CO2 in tako isti zrak. EU imenuje lan kot ”breathe of Europe«”.

Moja družina se je zaljubila v laneno posteljnino in brisače. Nič več nimamo težav z atopijskim dermatitisom. Zakaj lan tako blagodejno vpliva na kožo? Kaj je skrivnost?

Me izredno veseli, da si delimo isto ljubezen. 😊 Kot sem že zgoraj omenila – ima LANena celica podobno zgradbo kot človeška celica. Poleg tega pa lan izredno hitro vpija tekočino in jo istočasno oddaja iz sebe v prostor. To pomeni, da spite v čisto suhem okolju. Bombaž žal nase veže vodo, zato se zgodi, da se ob pretiranem potenju zbudimo kar v lužici našega lastnega pota. Naše telo v spanju predeluje vse, kar se mu je preko dneva zgodilo, se ohlaja in če je v stresu, izloča tudi veliko hormonov in s tem se potenje povečuje. Če pa imamo še kožne težave, je pa potenje seveda še dodatno ”začinjeno«”, zato je celjenje ranic počasnejše. Prav tako je antibakterijski, odbija prah … se pravi – spite v čistem okolju. Lan pa nas ščiti še pred negativnimi sevanji. Če ne živimo v leseni hiši, katera nima dodanega nobenega umetnega materiala, potem smo v si v naših domovih izpostavljeni tem sevanjem. Sama tega dolgo nisem vedela. 😊

Miha tudi nima več težav s potenjem ponoči. Je tudi za to kriva lanena odeja?

Kaj naj rečem … 😊 Bi rekla, da ja.

Priznati moram, da sem hvaležna, da sem odkrila čare lana. Po naporenm delovniku zdaj mirnejše spim. Je za to zaslužen tudi lan? Pravijo, da se nahaja na frekvenci 5000 Hz. Kaj pravzaprav to pomeni za naš organizem?  Na kakšni frekvenci je potem bombažna rjuha?

Me veseli. Ja, lan deluje s 5000Hz. Kaj pa to pomeni?  Da bi si lažje predstavljali, vam povem, da ima naše zdravo telo 100Hz in znano je, da vse kar je višje od 100, nas zdravi, nam prinaša lepe občutke, vse kar je pa pod 100 (tam se nahajajo virusi, bakterije …), pa nas slabi in nam jemlje energijo. Saj veste, da energije so – to nas učijo tudi v šoli, vendar velika večina nas takrat zamahne z roko in reče – pa kaj bom jaz to rabil v življenju. 😊 Vendar, ko kdaj stopimo v kakšen prostor, rečemo: ”Uauu, kako je dobra energija tukaj,” brez da bi jo videli, kajne ali pa – ”Joj, tukaj je pa tako zamorjeno …” pa tudi ne vidimo, otipamo. Tako je tudi z lanom. Lan dvigne nivo energije na nezavedni ravni. Bomaž – čisti – katerega žal ni več –  se nahaja na 100. Obdelan oz pridelan s pomočjo pesticidov se nahaja na 60. Svila recimo deluje na frekvenci 20 Hz (napol mrtev človek ima 15Hz), poliester pa je blizu nule, se pravi, da nas ne podpira, da nam jemlje energijo. Seveda je to težko doumeti. Človek je tako narejen, da ne verjame, če ne zatipa, vidi. Pa bom podala primer. Če spimo recimo na poliesterskem vzglavniku, pa se ponoči potimo … kakšni se zjutraj zbudimo? Ali nas ne vleče k predalu s tabletami, ker si želimo pomagati pri boleči glavi? Vse to so izkušnje, ki jih imamo vsi, vendar si mogoče nismo znali pravilno razlagati, zakaj je tako.

Laneni pogrinjki, tekači, kuhinjske krpe … so poslej dobrodošli pri nas. Kakšno energijo oddajajo? Imam občutek, da smo v njihovi bližini vsi dobre volje, nihče ne kiha, kašlja … 

Kako je to res. Ker je lan edina anstistatična tkanina, le-ta odbija prah. S svojo frekvenco poskrbi, da bodo gostje dobre volje, da bo vzdušje dobro. In pa če se vam polije vino, omaka … ne rabite skrbeti, lan bo kot prvo tekočino hitro vpil, madeže bo pa ”odgnal” brez pomoči kemije. Jaz sem to tudi seveda preizkusila. 😊 Lan madeže sam razgradi. Če se pa zgodi, da to ni po prvem pranju, potem date lan sušiti na sonce ali pa počakate in enostavno izgine pred vašimi očmi ali po drugem pranju. Na madeže ne delujejo toliko pralna sredstva kot lan sam.

Priznati moram, da sem se najprej bala, kako bom prala izdelke iz lana. Ampak vaš nasvet mi je koristil. Ga lahko delite tudi z našimi bralci?

Kot sem rekla, lan opravi sam z madeži, ker mu to omogoča zgradba njegove celice. Da pa bi ta lastnost lanu trajala, pa moramo lan prati pri nizkih obratih (tudi vse ostale tkanine, ker visoki obrati poškodujejo tkanino) in v ne preveč natlačenem stroju. Tkanina mora dihati tudi med pranjem. Temperatura pranja tukaj niti ni toliko pomembna, saj so naše babice lan prekuhavale. Temperatura lanu ne škodi.

Otroke osveščam, da moramo ves čas skrbeti za okolje. Lan je najprijaznejša tkanina na svetu. Zakaj?

Kako lepo. Res. Lan je seveda najprej rastlina, pri njeni pridelavi ni ostankov. Lan že pri sami rasti predeluje CO2 – kot zanimivost naj povem, da se 80 % celotne proizvodnje lanu proizvede v Evropi in ta lan na letni bazi predela 250.000 ton CO2, kar je enako emisijam, ki jih proizvede avto (povprečen avto – vzeli so primer Renault Clio), ko prevozi pot okoli sveta in to kar 62.000-krat. In če ga pravilno obdelamo, brez kemije, potem lan v naravi tudi razpade, brez da bi pustil za seboj kaj slabega.

Menite, da je prihodnost v lanenih izdelkih? Tudi lanenih oblačilih?

Ja, jaz to vsak dan bolj verjamem v to. Srečujem tudi ljudi, ki mi to na moji poti potrjujejo. Lanena oblačila niso primerna samo za poletne dni, super nas grejejo tudi  v zimskih dneh. In da bi res bili ozaveščeni, se je potrebno vprašati, kakšen je izvor moje tkanine oz v tem primeru lanu. Še vedno boste v dirki s ceno prišli do lanu, ki bo po prvem pranju otrdel in se ne bo zlepa zmehčal, tudi z dodajanjem velikih količin mehčalca. Tako da ja – vedno moramo postavljati vprašanja, da dobimo odgovore, kajne?! 😊

Kakšna je vaša vizija za FEK’s bedding?

FEK’s bedding je blagovna znamka, je zgodba, katera je nastala iz sanj, sanj o udobju, eleganci in vzdržljivosti. Da bi razumeli našo zgodbo, poslanstvo naše blagovne znamke, ponotranjite ponujeno razkošje. Lan že leta kljubuje vremenskim vplivom, kljubuje vetru, mrazu in si skozi dolgotrajen proces z veliko mero potrpežljivosti na koncu dovoli preiti v čudovito tkanino. V teh lastnostih sta si lan in blagovna znamka FEK’s bedding enaka. Naša zgodba se je kalila skozi vzpone in padce, da na koncu končno zasije v vsej svoji veličini. Zato je vizija ta, da širimo zavedanje o tej tkanini in da obudimo tradicijo pridelovanja lanu v Sloveniji.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.