Afrika

Dragocene uspomene na našu afričku avanturu uz šolju kakaoa

Ishrana u našoj porodici je obično veoma raznolika. Deci u Africi najviše je nedostajalo povrće. Tamo se uglavnom jede meso, koje je veoma jeftino. I da, neću da krijem – „fastfood” je bio isto na našem meniju. Generalno, na putovanju je veoma teško pratiti principe zdrave ishrane kojih se svakodnevno držimo kod kuće. Drago mi je što smo i mi poneli sa sobom nešto jako dobro od kuće. Šta, otkriću vam u blogu ispod. Ovakva mini porodična uživancija usred pustinje ostaće zauvek upamćena.

Slatka poslastica na putovanju

Iako smo u Africi uživali u mnoštvu zanimljivih slatkiša, deca su radije ujutru pila kakao BenQuick, koji je jedan od vodećih slovenačkih brendova instant kakao napitaka, a tokom dana jeli su sladoled sa prelivom Slatki greh. Ova dva slatkiša jednostavno obožavaju i ne mogu da se odreknu ove slatke navike čak ni hiljadama i hiljadama kilometara daleko od kuće. Kakao je jednostavno toliko ukusan i jednostavan za pripremu da je naš nezaobilazan prtljag čak i na dužim putovanjima u inostranstvo. Kunemo se u različite proizvode brenda BenQuick, jer i deca imaju različite ukuse. Gaja voli belu toplu čokoladu, Jaša običnu toplu čokoladu, a ostala deca kakao. Veliki sam ljubitelj bele kafe sa cikorijom, a Miha kafe od žitarica.

Moram da vam priznam, kakao nam je najviše prijao ujutru dok se razbuđujemo u hladna pustinjska jutra. »Dodao« nam je toplote i energije da bismo mogli da podignemo šatore. I deca su to osetila kada smo se vozili qvadovima usred pustinje. Vruća čokolada nas je spasla kada nas je jedne večeri uhvatilo nevreme i temperatura je naglo pala sa 30 C na 18 C. Tada smo sebi napravili toplu čokoladu, koja nam je puno pomogla da se ugrejemo. Ukratko, pratili smo svoje želje i jednostavno, dok si rekao 1-2-3, spremali kakao bilo gde i bilo kad. Da, to je bio moj važan posao. Smućkam ga i onda samo uživamoooo. 🙂 Iskreno, deca znaju sama da spremaju kakao, pogotovo kada kažem da ne smeju više da jedu jer su već oprala zube … Hihihihihi …

Mnogi su me pitali na društvenim mrežama zašto smo poneli BenQuick proizvode sa sobom u Afriku. Iako je ovo mnogima neobično, za mene kao majku više dece, ovo je vrhunsko rešenje. Kakao i topla čokolada su zapakovani u zgodne kesice koje je lako odložiti u prtljag i uvek ih možeš poneti sa sobom u malom rancu kada idete na put. Drugi razlog, koji je ujedno i najvažniji, jeste što deca najviše vole BenQuick kakao proizvode.

Prednosti BenQuick kakao proizvoda

Prednosti BenQuick kakao proizvoda su u tome što postoje i proizvodi sa manje šećera, što je u današnje vreme veoma važno s obzirom na količinu šećera koju dodaju mnogim proizvodima. Ali nama se ukus veoma dopada jer je jedinstven i zapravo odgovara našoj definiciji kakav bi kakao trebao da bude. Otkako su ga deca probala, više ne žele kakao drugih brendova.

Naše mini uživancije na velikom putovanju

Kao što su se deca u Africi uživala sa kakaom, i mi smo uspeli da odvojimo pet minuta za sebe i prepustimo se kafi od žitarica. Miha je apsolutno obožava. Podseća ga na detinjstvo, kada je ova kafa bila izuzetno popularna. Mene vraća u period porodiljskog odsustva, kada sam je pila sa najvećim uživanjem i potpuno bez griže savesti dok je beba spavala. Istovremeno, sigurni smo da nas ova kafa puni dodatnom energijom. Međutim, dok sam pila kafu od bele cikorije i posmatrala lepote koje nas okružuju, na mom licu se pojavio poseban smešak. (Inače, to mi je rekla Mija jednog popodneva :)). Usred divljine sa omiljenim pićem u rukama – neprocenjivo! Za one od vas koji ne znaju, cikorija je odličan izvor dijetalnih vlakana koja su važna za naše zdravlje. Osim toga, BenQuick bela kafa sa cikorijom ne sadrži gluten (tako da je mogu konzumirati i ljudi sa celijakijom) i kofein, ali i dalje podseća na kafu. I još jedan plus – sadrži znatno manje šećera. Ako još niste probali, trebalo bi. Preporučujem. 🙂 Probala sam i kakao BenQuick Selection, koji se proizvodi od sertifikovanog UTZ kakaoa, tako da je izbor zaista bogat. Svako može da pronađe svoj omiljeni ukus.

Kakao Benquick su probali i meštani …

Kakao Benquick smo podeli sa lokalnim stanovnicima, Himbama i Bušmanima. U stvari, većina njih je prvi put pila kakao. Rekli su nam da znaju samo za kafu, a naš kakao im je bio ukusniji. Bili su iskreno uzbuđeni! Najsrećnija su, naravno, bila deca.

Zajedno sa decom smo doživeli neverovatno iskustvo. Posetili smo pleme Himba. Autohtoni afrički narod nas je očarao svojom autentičnošću i specifičnošću. U njihovom društvu osećali smo se dobrodošlo, oslobođeni svih okova savremenog života.
Da li ste gledali međunarodni hit »Bogovi su pali na teme« koji se dešava u Bocvani? Miha i ja jesmo. A sada smo imali priliku da sa decom posetimo pleme San poznatije kao Bušmani koji su glavni akteri ovog filma. Daleko od civilizacije…

Slatki greh usred Afrike … 🙂

Desertni preliv Slatki greh najviše voli Jaša, koji ga ponekad potajno jede u vožnji. Svoju žudnju za slatkišima morao je da zadovolji jer i posle više od 100 km nije bilo prodavnica u vidokrugu. Više voli ukus čokolade, dok su Gaja i Mija zaluđene sa ukusom jagoda, preliv za desert uvek dodaju na sladoled. Miha i ja volimo da probamo karamel. Pssst, dozvoli mi da ti šapnem svoju tajnu. Ponekad, ujutru kod kuće, dodam ovaj preliv na krem za kafu. Pssst, ali nemoj nikome reći … 🙂

A šta se deci najviše dopalo na kampovanju? Kad ih je tata iznenadio mini palačinkama za večeru usred divljine, usred Afrike. Naravno bez jaja, potpuno jednostavno, pripremljene od biljnog napitka, integralnog brašna, malo šećera i soli. Prve se dok kažeš keks, a za klince su najveća radost, jer su ih po želji prelivali desertnim prelivima. Kakva luksuzna večera usred pustinje! 🙂

Naši dragoceni trenuci uz šolju kakaoa

Obično pričamo o planu za taj dan dok se sladimo kakaom. U to vreme deca su spremnija da slušaju, čak i ako shvate da će morati da izdrže veoma dug put. Ove trenutke ćemo verovatno najviše pamtiti kada budu odrasli. (Nadam se da neće prebrzo odrasti i da ćemo zajedno krenuti na još mnogo slatkih putovanja. :)) I naravno, nikada, ali nikada, niko od nas neće zaboraviti neverovatnu avanturu usred pustinje. Posle sankanja na pesku, što je jedna od najluđih aktivnosti koje smo probali, uživali smo u šolji kakaoa.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.