Afrika

Naša ishrana u pokretu

Uvek se trudimo da naša deca jedu što zdravije i uravnoteženije. Ponekad to nije moguće na putovanju. Ali hajde da preduzmemo veoma važne preventivne mere da se ne razbolimo. Šta možemo da uradimo kada u blizini nema ni restorana ni prodavnice? Kako da ne budemo gladni? Šta je odlična užina na trekingu?

Naša porodična ishrana

Naša porodica se hrani zdravo ili tačnije to je 80% zdrave i raznovrsne ishrane. Kunemo se u tradicionalnu slovenačku hranu, ali i u modernu, u kojoj se prepliću kineska, indijska, azijska i meksička kuhinja. Trudim se da deci pre svega usadim bonton za stolom, prvenstveno ih učima da uvek operu ruke pre jela. Volim da napravim prijatnu atmosferu za ručkom. Potrudim se da sto uvek bude uredan. Želim da uživaju u dovoljno voća, povrća i mlečnih proizvoda. Desert nije nešto što se podrazumeva, nije na meniju svaki dan, već za vikend.

Na putovanjima hranimo se drugačije. Oni među vama koji mnogo putuju znaju da nije moguće praktikovati iste obroke kao kod kuće. Ponuda nije takva, vreme je drugačije, mnogo sati provodite na putu, menjate lokacije… Na svim putovanjima trudimo se da se što više približimo lokalnojishrani. Želimo da je upoznamo i okusimo. Hranimo se uglavnom u restoranima jer se obično selimo s mesta na mesto. Nažalost, u Africi (možda i na drugim putovanjima) plovimo malo više u nezdrave vode i povremeno uživamo u nezdravim grickalicama, posebno dok se vozimo automobilom. Kad shvatiš da u narednih pet-šest sati nijedan restoran ili prodavnica neće biti na raspolaganji, posegneš i za nezdravom hranom. A na 37 stepeni, kao, recimo, u Bocvani trenutno, sa sobom morate da nosite samo suve i slane grickalice. Uveče, naravno, spremamo obrok ispred šatora i onda se trudimo da se hranimo zdravije.

Briga o zdravlju i na putovanju

Na putovanju vodimo računa o zdravlju tako što ja stalno „gnjavim” oko higijene ruku. Stalno ih podsećam da ih operu i da ne diraju sve. Takođe ih dezinfikujemo. Uvek jedemo prokuvanu hranu, ne jedemo sveže voće i salate.Pijemo isključivo flaširanu vodu. Verujemo u WAIA i Imunoglukan probiotike , uzimamo ih 14 dana pre puta, a zatim i tokom putovanja. Takođe nastavljamo da ih pijemo nakon što se vratimo. Na putu smo već tri nedelje i niko od nas još nije imao zdravstvenih problema. Osim što je Mihu juče zabolela noga, što je možda najava tromboze, a trenutno je u potrazi za bolnicom da primi injekciju za razređivanje krvi. To bi inače mnogo koštalo, ali smo se osigurali za putovanje u inostranstvu preko Vzajemne osiguravajuće kuće (Multitrip paket) i to će nam pomoći.

Spremni za putovanja , kad u blizini nema prodavnica i restorana

Ne prilagođavamo se pojedincima u pogledu izbora hrane. Ono što je na meniju važi za sve. Ako ima više jela, svako može da bira sam, inače biramo mi roditelji. Želje su različite, ali svi jedu sve. Ako kažemo: „Idemo danas na picu“, onda će pica biti za svakoga, samo mogu da izaberu drugačiji ukus. Ako jedemo testeninu, svi ćemo jesti testeninu. Istina je, međutim, da sam već pre polaska u Afriku čula da postoji mala verovatnoća da nećemo svuda imati dostupnu hranu, pa sam od kuće ponela veću količinu Argeta namaza. Znam da hleb može dugo da traje i deca ga vole. Svesna sam da sa neću moći da ponesem mlečne, lokalne namaze, a njihovi mesni namazi su često ljuti i neobičnog ukusa, pa sam pretpostavila da deca neće hteti da ih jedu. Zato su naši verni pratioci namazi koje deca poznaju, u kojima uživamo i kod kuće. I njima se stvarno sviđaju. 🙂

Namazi su provereni, bez aditiva i ovo je zaista velika prednost na putovanju. Pakovani su u mala pakovanja, tako da se mogu lako ugurati u ranac ili džep. 🙂 Uvek možete da ih ponesete sa sobom. Još jedna prednost malog pakovanja je to, što namaz pojedemo ceo i ne moramo da ga bacamo. Ako slučajno nemate nož sa sobom, recimo u autu, možete umočiti hleb, krekere ili komade sira u Argeta namaz (ovo smo radili dva puta jer smo imali priliku da kupimo sir). Mljac, mljac! 🙂 Moram da napomenem da se lokalni hleb ne razlikuje od našeg što je ostatak nemačkog kolonijalnog uticaja. Sprema se na tradicionalni način, ali je malo slađi i ima više sira i susama. Naše najzanimljivije gurmansko iskustvo je, međutim, to što su nam pripremili štapiće od povrća. Nažalost, ne znam od kojeg povrća. Zatim smo ih umočili u Argeta namaz. Kad razmislim … kao da jedem neku vrstu kaktusa ili paprike … Hm …

I još jednom da istaknem, deci su poznati ukusi Argeta namaza i vrlo su praktično rešenje čak i na visokim temperaturama sa kojima se suočavamo u Africi. Namaz traje i ne kvari se. Savet za sve koji ne znaju gde da ih čuvaju. Jednostavno sam stavila namaze u kofer koji je išao u avion, nisam ih nosila u ručnom prtljagu. 🙂  I nismo imali nikakvih problema. Otkriću vam naravno i koliko sam ih ponela sa sobom. Za duže putovanje ponela sam 40 Argeta namaza za sedmočlanu porodicu i dva snimatelja. 🙂 I odluka je bila ispravna, jer smo ih jeli svuda, u kampovima, vrlo često u olima, na trekingima, u Spizkoppah… 🙂 Na svaka dva dana smo priuštili sebi jedan do dva obroka sa Argeta namazom. Dozvolite mi da ponovo naglasim – ovo je zaista odlična užina kada u blizini nema prodavnice ili restorana.Nekoliko dana smo imali pravi izazov, čak ni banane ili bilo šta drugo nismo mogli da kupimo. Ovo je za nas bilo odlično rešenje. Moram, međutim, da priznam da smo i dosta dece tamo obradovali svojim namazima. Donirali smo oko 10 namaza koje su rado pojeli. Svi ukusi su im se svideli.

Takav namaz nudim deci bez griže savesti, jer znam da je slovenački proizvod i da je kvalitetan. Sigurno je ovo mnogo bolje nego rizikovati ovde sa grickalicama koje su pripremile prljave ruke. 🙂 Deca vole sve ukuse, posebno Argetu Junior. Posebno vole ukus tunjevine i piletine. Ovo je zaista nekvarljiva užina!

Spasitelj od nostalgije…

Deca su više puta spomenula da ih Argeta namazi podsećaju na dom. Iii … Da, to je njihov mini spasilac od nostalgije. Pored ukusa koji ih vraćaju u rodni kraj, na to ih podseća i ilustracija koja zaista maštovito približava karakter i priču svakog ukusa. Ilustracije su toliko tople da su u nama zaista budile emocije i uspomene na dom.

Ali najviše od svega, Argeta ih podseća na mozgalice koje vole da rešavaju na onlajn platformi. Oni vole Juniorove avanture, koje uključuju zadatke, ohrabrujuće izazove i uzbudljive priče. Brojne su prednosti ove platforme tokom duge vožnje po Africi, kada god imamo internet vezu, oni su „povezani“ i zabavljaju se i uče u isto vreme. Ne moram da brinemda će naići na neprikladan sadržaj, jer znam da su ovo, pored mnogih renomiranih stručnjaka, kreirali i razvojni psiholozi.

Da li pratite naše putovanje na Instagramu? Onda ste nas sigurno videli punih usta i kako se častimo Argeta namazima. U komentaru nam javite koji je vaš omiljeni ukus Argeta namaza kada ogladnite na izletu ili putovanju? 🙂

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.