Potopisi

Brazilija: črna in bela stran dežele sambe, bogata kletka in svobodna revščina

Brazilija: zlate kletke brazilskih velemest ali divja svoboda pragozda. Za kaj bi se ob ritmih sambe, ob opazovanju zagorelih deklet v bikinijih in srkanju caipirinhe na Copacabani, odločili vi?

Drugačna resničnost – betonska džungla

Črn Citroën C4, ki še diši po novem, zagotovo ni začetek, ki ga pričakuješ na mednarodnem letališču Guarulhos v Sao Paulu. Ob srečanju popotnika na drugem koncu sveta – Brazilke v Avstraliji, si hitro ustvariš predstavo njihovega vsakodnevnega življenja v rodni deželi. Ustvariš si predstavo, da temperamentna mladina konec tedna preživi ob ritmih brazilske glasbe, obvlada plesno-borilno veščino capoiero, je spretna pri pripravi južnoameriškega koktajla, zaseda prve vrste na karnevalu in se predaja sončnim žarkom na peščenih plažah. Ta pričakovanja so v mestu Ayrtona Senne, Cafua in Rubensa Barrichella pričarala povsem drugačno resničnost. Namesto starega razmajanega fiata je bleščeč C4 spretno drvel med visokimi stolpnicami in neskončnimi kolonami vseh, ki so okrog 18. ure hiteli domov.

Varnostniki z izjemno dobrim zaslužkom

Stanovanjski blok, ki se je v vsem svojem steklenem razkošju skrival za visoko žičnato ograjo vzhodnega Sao Paula, je spominjal na mondeno evropsko naselje. Beli obrazi v avtomobilih predstavljajo vratarju dodatni vzrok za pozornost in kar nekaj časa namenijo preverjanju identitete, preden sprostijo dovoz v garažno hišo. V Sao Paulu in tudi v enem najlepših mest na svetu, kjer so v zalivu Guanabara portugalski pomorščaki postavili Rio de Janeiro, varnostniki izjemno dobro zaslužijo, saj so zaradi visoke stopnje kriminala vile, imenitnejši bloki, apartmajska naselja in vsi hoteli skrbno varovani. Vstopiš lahko samo mimo vratarja, ki preveri, kdo si, in ti šele nato dvigne zapornico ali sprosti prehod. Tudi če se v stanovanje opraviš samo za nekaj minut, da odložiš potovalne torbe, tipičen Brazilec ne pusti svojega jeklenega konjička na cesti. Skrbno ga zaklene v garaži in preveri, ali so tesno zaprta tudi vsa avtomobilska okna. Dejstvo je, da imajo premožnejši domačini vcepljeno previdnost in strah pred kriminalom, ki jim ne dopušča vedno svobode po evropskem merilu.

Nasprotujoča si Brazilija

Nasprotujoča si Brazilija pravzaprav ni tipična destinacija brezskrbnega nočnega poležavanja na plažah, srkanja koktajlov in pohajkovanja po ulicah milijonskih mest. Ni dvoma – Sao Paulo in Rio de Janeiro sta nevarni mesti. Statistika umorov je bila v letu 2009 zastrašujoča, saj je tedensko povprečno zaradi nasilnih dejanj umrlo 90 ljudi. S tem so se lahko primerjali z vojnimi območji, na primer Bagdadom. Največ smrtnih žrtev je posledica napadov narkoteroristov. Koruptirana policija, ki letno razreši manj kot pet odstotkov vseh umorov, ne šteje ravno kot vredna zaupanja. Najvišji odstotek prisotnosti kriminala je v favelah, najrevnejših območjih, kjer živi okoli tretjina Brazilcev od skupno 212.150.193 prebivalcev. To so tisti, ki niso v zlati kletki, to so tisti, ki »uživajo« svobodno revščino.

Opazne velike socialne razlike

Brazilija s skoraj 13,3 odstotno brezposelnostjo v letu 2020 je država z izredno nepravično porazdelitvijo dohodka, s čimer se ustvarjajo velike socialne razlike med slojema, in sicer bogatim in revnim. Zraven tega je zadolžena tudi drugod, izven države. Korupcija v vladnih krogih in nizka plača večine zaposlenih sta vzroka, da se posamezniki v velemestih, kjer živi 86 odstotkov prebivalstva, zatekajo h kriminalu. 88,6 odstotkov prebivalstva, starega nad 15 let, je pismenega. Znano je, da so žrtve žeparjev najpogosteje bogati poslovneži. Poslovni, trgovski in industrijski center Brazilije, São Paulo, močno spominja na velika evropska mesta z modernimi poslovnimi zgradbami in visokimi stolpnicami, obrobna barakarska naselja pa prikazujejo omenjene razlike med revnim in bogatim slojem. Varuhi človekovih pravic opozarjajo, da so policisti v Riu de Janeiru in Sao Paulu od leta 2001 do 2010 ubili več kot 15.000 ljudi, številni med njimi so bili likvidirani. Zelo malo policistom so sodili zaradi neupravičenih ubojev, saj so v poročilih pogosto navedeni kot uboji osumljencev, ki so se upirali aretaciji.

Raj za kulinarična razvajanja in užitek, ki si ga ne more privoščiti vsak

V številnih restavracijah, med njimi tudi židovskih, libanonskih, italijanskih in japonskih, se predajajo gurmanskim užitkom, navedenih na neskončnih seznamih dobrot. Osrednja točka poslovne Brazilije Avenida Paulista, muzej portugalskega jezika, botanični park Ibirapuera z Japonskim pavaljonom, Muzej sodobne umetnosti, obelisk revolucije iz leta 1932, osupljive mojstrovine Oscarja Niemeyera in ulica Oscarja Freiere, ena izmed osmih najbolj luksuznih ulic na svetu, kjer so cene višje kot v Milanu, Parizu in New Yorku, so atrakcije, ki jih turistu razkažejo samo pripadniki višjega sloja brazilske družbe. Izobraženi in »izbrani« paulisti so odlično obveščeni o dogajanju v številnih gledališčih, muzejih, kulturnih centrih in koncertnih dvoranah. Svojevrstno doživetje je, ko dobiš karte za največji simfonični orkester Sala Sao Paulo in si po tekmi Corinthiansa in Palmeirasa ogledaš premierno predstavo v gledališču Teatro Municipal. Nekateri se odločijo za igro golfa v Itanhangu in Gaveaju.

Z nogometnega stadiona in peščenih plaž v tropski pragozd

Kljub temu da so prisotne velike socialne razlike, je tudi 16 milijonski Rio resnično vreden ogleda. Atrakcij in lepot je nešteto, mesto z okolico čudovito dopolnjujejo hribčki, najbolj poznana pa sta Pão de Açucar in Corcovado ali Sladkorne štruce. Tja vozi gondola, vrh pa krasi 50 metrov visok kip Jezusa Kristusa. Največji svetovni nogometni stadion Maracana se najbolj trese, ko na njem igrata domača rivala Vascos in Flamengos. Prava Brazilija se za številne odpre stran od ogromnih mest. V bližini Salvadorja je Chapada Diamantinha s prekrasnimi rekami in slapovi, vzporedno z glavnim mestom Brasilio leži ob bolivijski meji Pantanal. Gre za močvirnato področje z bogatim rastlinjem in pestrimi tropskimi živalskimi vrstami (papigami, krokodili, kačami, kuščarji, velikimi plenilci iz družine mačk, komarji …). Med peščenimi plažami najbolj vabijo Ipanema, Leblon in skoraj preveč komercialna Copacabana, na skrajnem severovzhodu pa so takšne peščene plaže, nad katerimi se dvigajo sipine iz belega peska, ki naj bi ga veter nanosil iz Afrike. Največje naravno bogastvo je ravno Amazonija, ogromen tropski pragozd, ki ga brazilska vlada počasi vrača Indijancem.

Popolno doživetje: neokrnjena narava pragozda Pred več kot sto leti sta amazonski gozd sicer že izkoriščala proizvajalca pnevmatik Dunlop in Michelin za pridobivanje kavčuka, a takrat je imel Manaos samo 200.000 prebivalcev, danes jih tu živi 1,8 milijona. Mesto je prepredeno s trgovinami s tekstilom in raznimi spominki, obstaja tudi tržnica na vodi, kjer na čolnih prodajajo ribe. Tu najdeš tudi zabavo, saj lahko prisluhneš številnim skupinam glasbenikov, ki imajo v repertoarju prijetno avtentično glasbo. V primerjavi z mehkimi posteljami v Sao Paulu tukaj spiš nad tlemi, v visečih ležiščih, podobnim ležalnim mrežam iz debelega blaga. Ležišča so udobna, le mrčes je nadležen. Z Indijanci se lovijo piranje, krokodili – kajmani in razne ptice. Domačini so spretni lovci z lokom in harpuno. Če primerjamo z mestom, tukaj nočega miru ne kali hrup avtomobilov, ampak zelo glasna glasba, polna groznih krikov živali, ki lovijo ponoči. Meso krokodila, ki se je pojavil pred 84 milijoni let in nima naravnega sovražnika, je podobno mesu raka – sladkastega okusa in pleteno kot kita. Mogočna drevesa, ki rastejo v pragozdovih ob Amazonki in Orinoku, so visoka po več deset metrov in so znana po počasnosti. Prvo letino lahko ponudijo šele po desetih ali več letih, skoraj eno leto pa traja, da se iz cvetov razvijejo plodovi. Brazilci so prepričani, da se v njih skriva božja dobrota, z obilico selena, ki ga je v značilni zahodnjaški hrani zaradi osiromašene zemlje težko najti, pa krepijo obrambni sistem. Brazilski oreščki, ki rastejo v trdi lupini na visokih drevesih, so zaradi teže in velikosti eden izmed najpogostejših vzrokov za smrt v pragozdu.

Brazilija: neprehodni pragozdovi, večmilijonske metropole, neizmerno bogastvo in lepote, nepopisna revščina in trpljenje

Amazonka, Indijanci, dolge peščene plaže, visoki valovi, sončni zahodi, veliko zabave, glasbe in plesa, lepa postavna dekleta v bikinijih z napetimi zadnjicami in nogomet. Popotnikt, poln pričakovanj, ki jih gradi na informacijah iz množičnih medijev, turističnih katalogov in govoric, lahko doživi Brazilijo točno tako, lahko pa jo spozna popolnoma drugače. Že zaradi velikosti Brazilije ne moremo govoriti o univerzalni kulturi in skupnih geografskih značilnostih. Vsaka izmed 26 državic ima svojo ekonomijo, strukturo prebivalstva, narečje, naravne lepote, podnebje, način prehranjevanja, arhitekturo in stil oblačenja. Ravno ta raznolikost pa jo je posadila na zemljevide vseh svetovnih popotnikov in vsakomur, ki se upa soočiti z presunljivim doživetjem.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.