Potovanje po Toskani
Potopisi

2many4granny na poti z avtodomom: Toskana

Kot sestavljena družina, ki šteje kar sedem članov, in kot navdušeni popotniki, smo se morali v času epidemije COVID-19 prilagoditi dejstvu, da so potovanja v daljne kraje trenutno onemogočena. Naša popotniška žilica in dobre izkušnje s preteklih potovanj z avtodomom so nas spodbudile, da letalo začasno zamenjamo za avtodom in raziščemo nam bližje, a nič manj lepe kotičke Evrope. Odločitev za Toskano je bila enostavna, saj je relativno blizu Ljubljane, obenem pa na majhnem prostoru ponuja primorsko klimo, prekrasno pokrajino in navdušujočo zgodovino, ki se skriva v njenih slikovitih mestih.

Ker smo se odločili, da se tokrat na pot odpravimo s štirimi od petih otrok (od katerih so trije mlajši od šest let), smo morali naše načrte prilagoditi predvsem mlajšim popotnikom naše družine. Pot je bila tako načrtovana, da so bili daljši premiki takrat, ko mlajši otroci spijo (nujno v avtosedežih) in jim tako ni dolgčas na poti.

Za celotno pot smo si vzeli pet dni časa (od srede popoldan do nedelje zvečer) in prvi in zadnji dan namenili daljši vožnji, ostale dni pa krajšim premikom po sami Toskani. Za potovanje smo že tretjič izbrali avtodom Sun Living, natančneje A70DK, ki nam ga je za testiranje prijazno odstopilo podjetje Adria Mobil. Sun Living A70DK poleg zadostnega števila ležišč (kar sedem) in šestih sedežev za prevoz potnikov ponuja tudi šoferju prijazno konfiguracijo, saj se z avtomatskim menjalnikom in tempomatom prelevi v skoraj samovozeče vozilo.

Sreda 30. 9. 2020 – 517 km, 5 ur 30 minut

Po prevzemu avtodoma v Novem mestu, smo prvi dan namenili predvsem pakiranju in spoznavanju avtodoma. Začetniška napaka je, da se na pot z avtodomom odpravimo nepripravljeni in šele na poti ugotavljamo, kako dotočiti vodo, izprazniti kemično stranišče, razviti senčilo oz. kaj storiti, če na poti ostanemo brez plina, podaljškov, cevi za vodo in podobnega. Pot smo tako začeli ob 17. uri in, z enim postankom na poti, ob 23. uri prispeli v San Marino.

Za nestresno potovanje z avtodomom je ključna do zadnje podrobnosti načrtovana pot, predvsem pa koordinate prenočišč/kampov. Posamznik se odloči za način spanja, točke PZA ali avtokampe. Točke PZA so po navadi manj atraktivne in infrastrukturno slabše opremljene (voda, elektrika, stranišča), vendar bližje znamenitostim. Medtem pa kampi ponujajo vse udobje: trgovino, stranišča in ostalo, a se nahajajo na obrobjih mest. Mi smo se prvi dan, in glede na pozni prihod, odločili, da prespimo kar na točki PZA, koordinate GPS: N  43.940664°/E  12.442514°, ki je od gondolske žičnice, ki vas popelje v stari del San Marina, oddaljena približno 500 metrov.

Četrtek 1. 10. 2020 – 202 km, 3 ure 20 minut

Zajtrk na makadamskem parkirišču in kratek sprehod do gondolske žičnice, potem pa ogled starega San Marina, ki je ena od najmanjših držav na svetu. Prekrasno staro mestno jedro vam bo vzelo vsaj dve do tri ure, navdušujoči razgledi pa bodo z vami v spominu za vse življenje. Če boste v San Marinu v poletnih mesecih, pa se lahko kopate v bližnjem letoviškem kraju Rimini.

Po ogledu San Marina smo pot nadaljevali do našega prvega mesta v Toscani, Arezza. Pot preko Apeninov ni najbolj primerna za tiste z občutljivimi želodčki, zato si pripravite vrečke. Obstaja tudi možnost, da se iz San Marina po avtocesti vrnete do Bologne, po avtocesti nadaljujete do Firenc in se tako izognete ovinkom.

Arezzo je sicer lep, a ob številnih lepših toskanskih mestih ne boste veliko izgubili, če se odpeljete naprej. Pot smo nadaljevali proti prvemu biseru Toskane, Sienni. Ker smo po dolgi vožnji želeli malo “zdivjati” otroke in skuhati zdravo večerjo, smo se odločili za spanje v kampu Camping Siena Colleverde (56 EUR), ki je odlično opremljen. Poleti ponuja tudi bazen in igrala za otroke. Od Sienne je oddaljen 2 km in tako dobro izhodišče za ogled mesta.

Petek 2. 10. 2020 – 125 km, 2 uri 30 minut

Zajtrk, igrala in ogled Sienne, potem pa nadaljevanje poti v San Geminiano, prekrasno srednjeveško mesto na vrhu hriba. Navdušuje s svojimi neštetimi stolpi (kar 71), slikovitimi ulicami in zanimivimi muzeji (mi smo si ogledali muzej mučilnih naprav). Parkirišče za avtodome PZA je od mesta precej oddaljeno (2 km), koordinate GPS: N  43.451699°/E  11.055753°. Za tiste, ki bi želeli tam prenočiti, pa je poleg tudi kamp z bazenom. Po San Geminianu smo na poti do obale sredozemskega morja obiskali še staro etruščansko mesto Volterra, kjer se pod starim delom mesta nahaja plačljivi PZA. Od tu vodijo do centra stopnice. Ogledovanja starih mest je bilo otrokom počasi zadosti, zato smo pohiteli do kampa Camping Tripesce (36 EUR), ki je poleg plaže Rosigniano, v kraju Rosignano Solvay. Dež in veter sta nas “prikovala” v prikolico, zato smo večer izkoristili za igranje družabnih iger.

Sobota 3. 10. 2020 – 148 km, 2 uri

Odhod iz kampa, ogled plaže Rosigniano in nadaljevanje poti proti Pisi. V Pisi smo uspeli parkirati približno 1 km od poševnega stolpa in to kar na modri coni. Poševni stolp in okoliške znamenitosti vam bodo vzele od ene do dveh ur (več, če se na stolp tudi povzpnete), v okolici pa je veliko lokalov, kjer lahko popijete kavo ali pojeste pico. Po Pisi smo nadaljevali naravnost v Firenze. Za zadnjo noč smo izbrali prekrasen, a precej drag kamp – Firenze Camping in Town (68 EUR), ki je že znotraj mestnih meja Firenc in omogoča dostop do starega mestnega jedra s shuttlom oz. javnim avtobusom (3 EUR). Poleti kamp ponuja dva ogromna bazena, odlično založeno trgovino, igrala za otroke, restavracijo in bar za starše, in najpomebnejše – lepo urejene toaletne prostore. Najin Jaša zelo rad spoznava ljudi. Nikogar se ne boji, izjemno odprt deček je, sploh pa obožuje otroke. No, to nama je sicer res všeč, a včasih nas njegova “odprtost” popelje v manjše težave in kočljive situacije. Popolnoma se je zaljubil v štirimesečnega Senegalca. Ker je rinil vanj in ga objemal, je seveda mamica v zameno pričakovala plačilo. A imeli smo samo Mastercard in 2 evra. Tako se je razburila, da je prišel še oče. Precej je bil jezen, ker nismo plačali. No, nekako smo se “rešili” z dvema evroma.

Nedelja 4. 10. 2020 – 497 km, 5 ur 30 minut

Zjutraj smo se kar z avtodomom odpravili proti staremu mestnemu jedru Firenc. Parkirali smo na plačljivem PZA-ju, koordinate N  43.752405° /E  11.244995°, približno 2 km oddaljenem od Ponte Vecchio. Na pot smo vzeli nosilki in otroški voziček ter jim tako olajšali ogled mesta. Firence so nas s svojo arhitekturo in šarmom povsem navdušile in priporočamo, da si za njihov ogled vzamete vsaj šest ur. V Firencah se je z odličnim italijanskim kosilom naša pot tudi zaključila. Pot domov je v popolnoma potekala po avtocestah, v petih urah smo prispeli do Ljubljane.

STROŠKOVNIK:

Avtoceste – 120 EUR

Bencin – 200 EUR

Spanje – 200 EUR

Hrana – 250 EUR

SKUPAJ – 770 EUR

Prevoženi kilometri: 1.500 km

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.