Nekategorizirano,  Resnične izpovedi

Bonton za mizo: 12 zlatih pravil 2many4granny

Meniva, da moramo predvsem starši otroke naučiti lepega vedenja za mizo, in to že v zgodnjem otroštvu. Skupen zajtrk, kosilo ali večerja so idealne priložnosti, da se za mizo zberemo vsi družinski člani, res pa nam med tednom ne uspe več kot en skupen obrok, to je večerja. Med vikendi skoraj brez izjeme jemo skupaj vse obroke in še kakšno malico. Pri osnovnih pravilih za mizo sva precej dosledna, saj se nama zdi, da igrače in risanke ne sodijo k jedi, jé se izključno za jedilno mizo, tako da vsak sedi na svojem stolu, z umitimi rokami in zavihanimi rokavi, najmlajši pa s slinčkom. Že od prvih dni, ko sva jim začela uvajati gosto hrano, jih nisva animirala s knjigami in z igračami, da bi jedli, in tudi po sobah nismo jedli, ampak vedno za jedilno mizo. Imamo pa tudi navado, da pohvalimo glavnega kuharja, ki je obrok pripravil, vse pogosteje pa se dogaja, da pri kuhanju in pripravi mize sodelujejo otroci, kar je še večje veselje.

Da vse poteka v pravem kulinaričnem vzdušju, brez stresa, drenja in hektike, pa skupaj sledimo našim domačim pravilom zdrave mere bontona. Zbrali smo 12 zlatih pravil 2many4granny bontona pri mizi, ki se jih v največji možni meri držimo pri nas doma.

 1. Otrokom skušava biti kot starša vzgled pri mizi, pri pripravi, med jedjo in pri pospravljanju mize, o lepem vedenju pa se tudi veliko pogovarjamo.
 2. Otroke vedno vključiva k pripravi in dekoraciji mize ter k pospravljanju mize. Učiva jih, kam sodi pribor in kako se zloži prtiček, pustiva pa jim tudi malo otroške kreativnosti.
 3. Preden sedemo za mizo, si vedno umijemo roke.
 4. Najmlajši Jaša si nadene slinček.
 5. Na začetku obeda si vedno zaželimo dober tek.
 6. Jesti začnemo, ko so vsi zbrani za mizo.
 7. S hrano se ne igramo, predvsem pa ne polivamo in ne mečemo koščkov hrane na tla.
 8. Trudiva se, da z zgledom pokaževa, da se na krožnik naloži toliko, kot nameravaš pojesti, in se nato doda, če si še lačen. Namen je, da hrane ne mečemo proč. Prav tako se trudiva z zgledom in motiviranjem, da otroci vsaj poiskusijo novo hrano ali hrano, ki jim ni najljubša, predvsem pa, da se iz hrane ne delajo »norca« in spakujejo, tudi če jim ni všeč. Namreč, če pri mizi s petimi otroki eden od njih omeni, da je nekaj »bljak«, potem je takoj »bljak« še drugim.  
 9. Na mizi nimamo igrač, ne igramo igric na mobilnem telefonu in ne gledamo televizije.
 10. Otroke učiva pravilne uporabe pribora in skupaj vadimo. Opozoriva jih, če uporabijo napačen pribor za določeno jed.
 11. Po obedu vedno skupaj pospravimo za seboj, otroci zlagajo posodo v pomivalni stroj in praznijo preostanke hrane v koš za biološke odpadke, spravijo preostalo hrano v posode in shranijo v hladilnik.
 12. Če moramo med jedjo kašljati ali kihati, to storimo v rokav oz. si pokrijemo z robčkom nos in usta, prav tako vedno, preden sedemo, vprašava, ali mora kdo na stranišče, da je čim manj »skakanj« od mize med obroki.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.