Družinska doživetja

Na potovanje med božično-novoletnimi prazniki v času koronavirusa?

Najprej moram poudariti, da nisem turistična agencija, ki promovira ali spodbuja k potovanju v času boja s covidom-19 😊 Sploh ne! A ker smo si različni, želim samo nanizati nekaj destinacij, ki so primerne za potovanje pozimi, in vas seznaniti, katere države je v času pandemije možno obiskati, pri tem pa nizam tudi kriterije, kot so vreme, varnost države, stroški potovanja in primernost destinacije za otroke. Izpostaviti želim tudi, kako se lahko s situacijo, povezano s koronavirusom, spopadete z zavarovanjem potovanja.

Destinacije, ki so nam zelo ljube, ko je pri nas zima, tam pa je toplo, so: Afrika (Mauritius, Sejšeli, Južnoafriška republika, Namibija), Južna Amerika (Brazilija), Severna Amerika (Mehika), Srednja Amerika (Kuba, Dominikanska republika, Kostarika, Panama,), Azija (Vietnam, Kambodža, Tajska, Laos, Maldivi, Šrilanka in Dubaj).

Naši pretekli pobegi v tople kraje med prazniki

Skoraj vsako leto smo v zimskem času pobegnili v tople kraje. Destinacije, ki so nam ostale v lepem spominu zaradi ugodnega vremena, varnosti države (glede kriminala in bolezni), primernosti za potovanje z otroki in sprejemljivih cen in ki so trenutno tudi odprte za potovanje kljub pandemiji (seznam se dnevno osvežuje, tako da ga je potrebno skozi spremljati), so:

– celotna SV Azija (Tajska, Vietnam, Kambodža),

– celotna Malezija,

– Šrilanka in Maldivi,

– Egipt, Južnoafriška republika, Zanzibar, Mauritius in Sejšeli,

– Kuba in Dominikanska republika.

Odprte za obisk so tudi:

– Indonezija,

– Japonska, – Nikaragva.

Letošnja dilema – zavarovanje za primer koronavirusa

Ko sva se z možem spraševala, ali si upamo na pot čez prihajajoče praznike, sva se najprej vprašala, ali sploh obstaja zavarovalnica, ki zavaruje:

– odpoved potovanja pred odhodom iz zdravstvenih razlogov, vključno s koronavirusom,


– odpoved potovanja zaradi zaprtja naših meja, meja države odhoda (npr. letališča Marco Polo v Italiji) in destinacije potovanja, na primer Kube ali Dominikanske republike kot posledice covidne situacije,

– kritje stroškov zdravljenja v končni destinaciji zaradi koronavirusa in

– zavarovanje odpovedi letov v države odhoda (na primer Italija) zaradi covidne situacije (prepoved letenja).

Če bi kljub temu, da nismo ravno rizična skupina in da smo zelo fit in zdravi, vendarle zboleli v tujini, lahko dan uporabe kisika v bolnišnici stane tudi več kot 2.000 evrov. Ob tem pa moramo recimo vsi ostali člani v karanteno, bivanje pa je potrebno podaljšati. Stroški so lahko vrtoglavi in si jih niti slučajno ne bi mogli privoščiti.

Informacije o COVID-19 in zavarovalnem kritju pri zavarovalnici Europäische Reiseversicherung

Preverila sem pri petih zavarovalnicah, a niti ena med vsemi ne krije ničesar povezanega s koronavirusom. Rešitev pa vendarle obstaja, saj avstrijska zavarovalnica Europäische, ki ima spletni naslov europaeische.at, prek posrednikov v Sloveniji nudi celotni paket zavarovanja za primere covida-19. Zavarovalnica Europäische Reiseversicherung ima že več kot 110 let izkušenj, od leta 2007 pa je zastopana tudi v Sloveniji, in sicer v sodelovanju z zavarovalnico Generali Ljubljana. Letno zavarujejo 2 milijona ljudi. Svojim zavarovancem so na voljo pred, med in po potovanju. Želijo, da ste varno in sproščeno na poti.

Njihove pogoje navajam v spodnjih vrsticah. Za vsa potovanja, ki so že rezervirana in zavarovana pri njih, pa tudi za vse nove zavarovalne pogodbe, ki so sklenjene z njimi od 7. oktobra do nadaljnjega, v primerih, ko gre za odpovedi in prekinitve potovanja, ne uporabljajo izključitve pandemije. Dodajajo, da bo, dokler bodo razmere še naprej stabilne, znova veljalo zavarovanje za popolno odpoved in prekinitev potovanja. Poudarjajo, da so zajeti tudi primeri odpovedi v povezavi s covidom-19, čeprav je ta še vedno razvrščen kot epidemija ali pandemija (WHO, avstrijski zdravstveni organi, zato izvzetje pandemije v skladu s pogoji in pravili ERV za potovalno zavarovanje ne bo sporno, dokler razmere ostajajo stabilne). To velja tudi za morebitne stroške prekinitve potovanja.

V zvezi s tem nudijo kritje, če zavarovana stranka ne more začeti potovanja ali za primer prekinitve potovanja:

– ker se razvijejo simptomi covida-19,

– ker je izmerjena temperatura višja, tudi če je poznejši rezultat testa negativen,

– ker ste bili pozitivni na covid-19 brez simptomov,

 – ker je bližnji sorodnik (zakonec ali registriran partner, ki živi v istem gospodinjstvu), otroci (pastorki, vnuki), starši, tašča, stari starši, bratje in sestre zavarovanca ali oseba, ki živi v istem gospodinjstvu, zbolela za covidom-19 in je vaša prisotnost nujno potrebna,

– ker je bližnji sorodnik (velja za iste osebe, ki so navedene zgoraj) v skupnem gospodinjstvu obolel za covidom-19, zato morate v karanteno.

Zaščite pred odpovedjo ni:

– če ne morete ali nočete na pot, ker vas zaradi naraščajočega števila primerov na vašem dopustniškem kraju skrbi okužba,

– če se ne morete ali nočete odpraviti na pot, ker ste razvrščeni kot rizični bolnik,

– če ponudniki storitev ali organizatorji potovanj ne morejo (več) zagotavljati svojih storitev (na primer zaradi rdečega opozorila o potovanju),

– če ne morete potovati, ker obstaja sum, da ste v karanteni (na primer v vrtcu ali skupini sodelavcev), ne da bi pokazali simptome bolezni ali če ste bili pozitivno testirani.

Zavedati se morate, da ne razlikujejo med tveganimi in nerizičnimi bolniki glede premij in nimajo starostnih omejitev,

V svoji ponudbi navajajo, da imajonačeloma zavarovalni produkti, ki vključujejo potovalno zdravstveno zavarovanje, celotno zdravstveno zavarovanje med potovanjem.

Zavarovani ste v primeru, da med potovanjem dobite COVID-19, in sicer za:

– vse stroške zdravljenja,

– za morebiten test COVID-19 v primeru pomembnih simptomov,

– za morebitne dodatne povratne potne stroške, – za morebitne dodatne stroške bivanja (stroški podaljšanja).

Česa zavarovanje ne krije?

– Za nastanitev v karanteni se stroški ne predvidevajo.

– Priporočajo, da ste pred odhodom na počitnice še posebej pozorni na svoje zdravstveno stanje. Svetujejo posvet z zdravnikom, še posebej, če ste tvegani bolnik.

– Stroški profilaktičnega testa na covid-19, “predpisani” ob vstopu in izstopu, niso zajeti.

– Vedeti morate, da za potovanja v tujino v države z (delnim) opozorilom o potovanju (rdeča stopnja), ki ga je ob odhodu izdalo Ministrstvo za zunanje zadeve, ni zavarovanja. Zato si pred potovanjem oglejte varnostne razmere države in preverite posodobljene informacije na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve. – Stroškov, ki jih zakonito krije ponudnik storitev ali organizator potovanja in jih ni mogoče prenesti na potnika niti v primeru nezavarovanja, na primer če poslovna osnova preneha obstajati. Lahko se vam pripeti, da je cilj med potovanjem nadgrajen na (delno) opozorilo o potovanju (rdeča raven), nato pa morate čim prej začeti pot domov. Ne pozabite, da takrat zavarovalno kritje velja največ nadaljnjih 14 dni. V takih primerih se lahko nujne službe zagotavljajo le v omejenem obsegu. Opozarjajo tudi, da niso zajeti nobeni dodatni stroški, ki nastanejo zaradi lokalnih predpisov o karanteni.

Poizvedbe, zlasti glede koronavirusa in zavarovalne zaščite, pošljete na info@turisticnozavarovanje.si ali  info@europaeische.siin z veseljem vam bodo svetovali.

Kam gre 2many4granny za praznike?

Tudi mi se na podlagi zbranih informacij o destinaciji in o zavarovanju potovanja v teh časih odločamo, ali bomo praznike preživeli doma ali v toplih krajih. Spremljajte naše objave in izvedeli boste, kaj bomo počeli konec leta. Predvsem pa, kje se bomo poslovili od leta 2020.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.