Resnične izpovedi

Ali imamo v Salvadorju dostop do zdravstvenih ustanov? Ali potrebujemo zavarovanje za tujino?

Ker smo se preselili v Salvador, smo morali raziskati zelo pomembno področje, in sicer glede zdravstvene oskrbe. Salvador ima namreč javni zdravstveni sistem, ki je odgovoren za zagotavljanje zdravstvene oskrbe prebivalcem države. Obstajajo tudi zasebne zdravstvene ustanove, ki zagotavljajo dodatne storitve za tiste, ki si jih lahko privoščijo. Tujci morajo poravnati stroške pregledov, zdravljenja, zdravil in drugih storitev, razen če imajo ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki krije te stroške. Stroški se lahko razlikujejo glede na vrsto storitve in ustanovo.

Zdravstveni sistem v Salvadorju

Kljub navedenemu zgoraj v uvodu se v Salvadorju soočajo s številnimi izzivi v svojem zdravstvenem sistemu. Dostopnost do zdravljenja in bolnišnic ni enakomerno razporejena po državi, zlasti na podeželskih območjih. V večjih mestih, kot sta San Salvador in Santa Ana, so na voljo boljše zdravstvene ustanove, medtem ko so nekatere ruralne skupnosti in oddaljeni kraji v slabšem položaju.

Poleg tega so finančna sredstva za zdravstveni sistem v Salvadorju omejena, kar vpliva na kakovost in obseg zdravstvene oskrbe. Pomanjkanje usposobljenega osebja, opreme in zdravil je še en izziv, s katerim se soočajo. Dolge čakalne vrste so prav tako pogoste, zlasti za specializirane postopke in storitve.

Čeprav obstajajo poskusi izboljšanja zdravstvenega sistema, kot so izgradnja novih bolnišnic in izvajanje programov za izboljšanje dostopnosti, še vedno ostaja veliko izzivov, ki jih je treba premagati, da bi zagotovili visokokakovostno zdravstveno oskrbo za vse prebivalce Salvadorja.

Slovenija ima splošni zdravstveni sistem, ki temelji na načelih univerzalne zdravstvene oskrbe. Zdravstveno zavarovanje je obvezno za vse prebivalce Slovenije, kar zagotavlja enakopraven dostop do zdravstvenih storitev. Zdravstveni sistem v Sloveniji je dobro ocenjen in se pogosto uvršča med enega najboljših v Evropi. Obstaja široka mreža javnih zdravstvenih ustanov, vključno z bolnišnicami, zdravstvenimi domovi in specializiranimi klinikami, ki zagotavljajo celotno paleto zdravstvenih storitev. Na voljo je obsežen nabor zdravstvenih storitev, ki vključujejo preventivno oskrbo, primarno zdravstveno varstvo, specialistično oskrbo, nujno medicinsko pomoč, rehabilitacijo in dolgotrajno oskrbo. Glede zadovoljstva ljudi z zdravstveno oskrbo in zavarovanjem obstajajo različna mnenja. Nekateri so zadovoljni s kakovostjo in dostopnostjo zdravstvenih storitev ter menijo, da je sistem dobro organiziran. Vendar pa obstajajo tudi kritike glede nekaterih vidikov, kot so dolge čakalne vrste za določene specializirane postopke in pomanjkanje kadra v nekaterih zdravstvenih ustanovah.

Kako je z dostopom do zdravstvenih ustanov in bolnišnic v Salvadorju?

Tujci v Salvadorju imajo dostop do zdravstvenih ustanov in bolnišnic. Vendar je pomembno opozoriti, da obstajajo določena pravila.

Plačilo storitev

V Salvadorju so zdravstvene storitve običajno plačljive za tujce. Poravnati morajo stroške pregledov, zdravljenja, zdravil in drugih storitev, razen če imajo ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki krije te stroške. Stroški se lahko razlikujejo glede na vrsto storitve in ustanovo.

StoritevCenik (v EUR)
Zlom noge: pregled pacienta, namestitev mavca268
Pregled pri zobozdravniku24 
Čiščenje zob35-45
Pregled pri ginekologu in predpis zdravila35-45
Pregled pri pediatru35 (doplačilo za zdravila)
Pregled pri osebnem zdravniku27-35
Antibiotik27
*Tabela: Približen cenik nekaterih zdravstvenih storitev za tujce v Salvadorju

Tu je zelo pogosto, da gredo tisti, ki zbolijo in potrebujejo zdravilo, namesto na pregled kar v lekarno in ga kupijo brez recepta. Če imate nujen primer, greste v bolnišnico in večinoma kar k specialistu. Ponoči je nudenje medicinske pomoči dražje, ker bolnišnica pokliče zdravnika, ko je doma.

Za primerjavo cenik zdravstvenih storitev v Sloveniji za zavarovane osebe najdete na spletni strani ZZZS. Glede na to, da smo mi obiskovali zdravstveni dom v Domžalah, si lahko za primerjavo cenik samoplačniških storitev ogledate TUKAJ.
Naročanje in dostop

Za ne-nujne primere je običajno potrebno naročanje pri zdravniku ali v specializiranem centru. V nekaterih bolnišnicah in klinikah lahko obstajajo tudi čakalne vrste. V nujnih primerih se pacienti običajno obrnejo na nujno medicinsko pomoč, ki je na voljo v bolnišnicah.

Izbira osebnega zdravnika

Če se tujec odloči dlje časa živeti v Salvadorju, ima možnost izbire osebnega zdravnika. Izbor zdravnika je odvisen od njegovega zdravstvenega zavarovanja in razpoložljivosti zdravnikov v njegovem območju bivanja. Prav tako je mogoče izbrati pediatra za otroke in zobozdravnika za zobozdravstveno oskrbo.

Pomembnost zdravstvenega zavarovanja za tujino

Za tujce, ki se odločijo živeti v Salvadorju, je priporočljivo imeti ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino. To je pomembno za kritje stroškov zdravstvene oskrbe, vključno s pregledi, zdravljenjem, nujno medicinsko pomočjo in morebitnimi hospitalizacijami. Zavarovanje za tujino zagotavlja finančno zaščito in mirnost v primeru nepredvidenih zdravstvenih težav.

Ravno zato smo se mi odločili za zavarovanje za tujino pri Varuhu zdravja, Vzajemni. Zavarovanje za tujino je odlična izbira za zanesljivo zdravstveno zavarovanje med potovanjem ali daljšim bivanjem v tujini, kot je v našem primeru. Ključne prednosti njihove ponudbe vključujejo 24/7 asistenco, kritje nujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, nujne zdravstvene prevoze, iskanje in reševanje ponesrečenih oseb, zavarovalno vsoto do 1.000.000 EUR ter kritje stroškov zdravljenja akutnega poslabšanja kroničnih bolezni. Sklenitev zavarovanja za tujino nam omogoča izognitev stroškom nujnih zdravstvenih storitev v tujini, višje kritje kot ponuja Evropska kartica ter 24/7 zdravniško asistenco v slovenščini.

Na voljo so različni paketi, odvisno od geografskega območja in trajanja bivanja v tujini. Zavarovanje za tujino lahko sklenete zase, za družino ali skupino ljudi. Poleg tega lahko dodatno zavarujete tudi nezgode ali odgovornost na smučišču v tujini. Pomembno je tudi, da zavarovanje vključuje kritje stroškov v primeru obolenja s covidom-19.

Zdravstvene ustanove v Salvadorju

Hospital de Diagnóstico 

Hospital de Diagnóstico je največja in najprestižnejša mreža zasebnih zdravstvenih storitev v Salvadorju.

Hospital de la Mujer

Pred 30 leti je zdravstvena ustanova začela svojo oskrbo izključno na področju ginekologije in porodništva. Sčasoma so dodali več kot 30 medicinskih specialnosti za celovito oskrbo celotne družine, na različnih področjih medicine, s prestižnimi specialisti in visoko usposobljenim negovalnim osebjem.

Escalón Medical Center, Hospital and Clinics

Najboljše in najpopolnejše zdravstvene storitve so na voljo na enem mestu in 24 ur na dan.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.