Potopisi

Očarana nad Carigradom

Pred leti sva se odpravila v Carigrad (turško: Istanbul), največje mesto v Republiki Turčiji. Spoznala sva, da je to ne le pomembno kulturno središče, kot je zapisano v mnogih virih, temveč tudi gospodarsko in finančno. Po svojem utripu se lahko brez zadržkov kosa z velikimi prestolnicami sveta, kot so London, New York ali Pariz. Vsak dan znova naju je presenetilo, kako ogromno mesto je to, koliko obrazov hiti po ulicah, koliko taksijev in avtomobilov drvi po neskončno dolgih cestah, koliko letal sva slišala vzleteti in pristati, kako noro dobro hrano imajo in kako krasen utrip ima to mesto. Nad čim pa sva bila najbolj navdušena? Kaj naju je najbolj očaralo?

Najprej sva se pozanimala o mestu in zgodovini

Preden se odpraviva na pot, vedno želiva biti podkovana z različnimi informacijami. V Carigradu, pričajo podatki, živi več kot 13 milijonov prebivalcev, kar pomeni 18 odstotkov celotnega turškega prebivalstva. Hkrati je to edina svetovna metropola, ki leži na dveh kontinentih – v Evropi in Aziji.

Takrat sva tudi odkrila, da je Carigrad po mnenju TripAdvisorja najbolj priljubljena destinacija za potovanje na svetu. To posebno čast si je mesto prislužilo z več milijoni glasov popotnikov. Opisujejo ga kot najbolj živahno mesto, ki združuje starodobnost in sodobnost, ob množici zgodovinskih mošej in spomenikov pa ponuja tudi poplavo modernih butikov, kulskih restavracij in tako butičnih kot tudi metropolitanskih hotelov, kot je na primer Ritz-Carlton Istanbul, v katerem sva se nastanila tudi midva.

Ameriška veriga hotelov Ritz-Carlton, ki je svoj prvi hotel odprla leta 1983, ponuja že več kot 100 nepremičnin v 31 državah po vsem svetu (lahko da so številke od najinega zadnjega raziskovanja še zrasle, zato naju ne držite za besedo). Hoteli pa zagotavljajo udobje in prijaznost, odlično so naju razvajali. Miha je bil tam predavatelj, zato sva bila sprejeta še posebej dobro.  

Sprehod po starem delu mestu

Da je mesto nekaj zelo posebnega − mešanica veliko kultur, zgodovine in ras − pove tudi podatek, da je Carigrad eno najstarejših mest na svetu. Mesto naju je že prve dni očaralo s prijaznimi ljudmi, z okusno hrano in s čudovito arhitekturo. Arhitektura tukaj je res nekaj posebnega, saj lahko najdete mnogo zgodovinskih cerkva, sinagog, mošej, palač, gradov, stolpov, paviljonov, na drugi strani pa modernih vil, hotelov in restavracij.

Večina zgodovinskih stavb je na evropski strani Carigrada, med drugim tudi znamenita Modra mošeja – edina mošeja v Carigradu s šestimi minareti. Modra mošeja je dobila ime po več kot 20.000 ročno izdelanih modrih ploščicah v notranjosti, prevzela pa vas bo tudi s čudovitimi vitražnimi okni in verzi iz Korana. Vrsta za vstop je bila precej dolga, morala sva imeti kar nekaj potrpljenja. Mošejin prostor za molitev je običajno obdan z dvoriščem in s kompleksom zgradb. Mednje sodijo šola (osnovna, teološka ali medicinska s pripadajočimi bivalnimi prostori), bolnišnica, ljudska kuhinja, knjižnica, prenočišča, javno kopališče, grobnice, ponekod tudi observatorij za koledarske izračune in krasen park okoli mošeje.

Nasproti mošeje sva si ogledala Haghio Sophio, veličastno cerkev, danes preurejeno v muzej. Cerkev božje modrosti je nekoč veljala za največjo cerkev na svetu, danes pa navdušuje obiskovalce z zlatimi bizantinskimi mozaiki in marmornatimi stebri.

Vsekakor tukaj nisva smela izpustiti obiska domovanja otomanskih sultanov, palače Top-kapi. Spomnila vas bo na zbirko arabskih zgodb Tisoč in ena noč in vam dala vpogled v skrivnostno življenje sultanov s stotinami žena v haremu in z razkošnimi zakladi.

Naslednja znamenitost Istanbula pa pravzaprav leži pod mestom samim. Gre za eno največjih starodavnih cistern − Baziliko. Velikost in osvetlitev naju nista pustili ravnodušna.

Če ste si po ogledu nekaterih znamenitosti zaželeli nakupovanja, je Grand Bazar pravi kraj za to, čeprav ni najceneje. Trgovinice v ulicah okoli bazarja pa ponujajo blago po skoraj polovičnih cenah. Bazar je največja pokrita tržnica na svetu, z več kot 4000 različnimi trgovinicami, ki ponujajo vse − od sijajnih turških preprog, lončenih izdelkov, nakita, oblačil in obutve, do vodnih pip, rut, šalov, svetilk, spominkov itd. Presenečena sva bila, da prodajalci niso bili vsiljivi in nasilni. Niso naju poskušali ogoljufati in niso tekli za nama, če nečesa nisva želela kupiti. Če pa vaša želja po nakupovanju še ni potešena, lahko nakup nadaljujete na bazarju začimb, kjer najdete najrazličnejše. Tam se lahko tudi dobro najeste izvrstnega turškega medu in znamenitih turških slaščic baklav ter poskusite pravi turški čaj, ki ga tukaj pijejo na vsakem vogalu.

Navdušena sva bila nad cenami prekrasnih pižam vseh modelov, iz kvalitetnega bombaža in različnih barv. Dobiš jih že za od 10 evrov naprej. Kavbojke stanejo okrog 20 evrov, kvalitetna izbira čevljev pa se začne pri 15 evrih. Izredno bogata je izbira oblačil za dojenčke, ki so iz kvalitetnih materialov, stanejo pa vsaj petkrat manj kot pri nas. Ker sem bila takrat noseča, sem kupila tudi vse za novorojenčico in še zdaj hranim nekaj najlepših kosov oblačil.


No, po napornem dnevu nakupovanja (zraven nog so naju bolele tudi oči zaradi bogate ponudbe) se je zelo prilegla turška parna kopel Hamam. To je nekaj, česar nikakor ne smete izpustiti. Kopeli najdete povsod po mestu, sama pa sem bila najbolj prevzeta nad historičnim, več kot 400 let starim Çemberlitaş hamamom v bližini Grand Bazarja. Očaral me je s kupolo, ki spominja na zvezdnato nebo. Tretma, ki je trajal tri ure, se je začel z miljenjem in drgnjenjem po vsem telesu, kot neke vrste piling. Nato je sledil obisk turške savne in postopek se je ponovil. Na koncu sta naju čakala še tretma obraza z zeliščnimi maskami in masaža telesa z olji. Za piko na i sva se sprostila še s čajem. Vse skupaj naju je stalo 30 evrov. Dolg dan je najlepše zaključiti z okusno večerjo, saj je hrana tukaj izredno raznovrstna, najdeš tudi kar nekaj zdravih stvari, a premamijo te tiste mastne, sladke in nezdrave 😊. Zelo podobna je srbski hrani. Osebje je zelo prijazno, kar precej pa jih zelo dobro govori angleško.

Sprehod po novem delu mesta

Sprehodila sva se tudi po evropskem, novem delu, ki se imenuje Taksim. To je predel, ki ponuja nakupovanje v bogato založenih trgovinah priznanih blagovnih znamk, uživanje ob dobri hrani v mnogih restavracijah in raznovrstno nočno zabavo. Povzpnete pa se lahko tudi na srednjeveški kamniti stolp Galata Kulesi, ki je odlična razgledna točka na stari Carigrad. Midva sva si privoščila izlet z ladjico, kar je idealen način, da brez napora prst namočite najprej v Marmarsko, nato pa še v Črno morje. Ena stran Carigrada namreč leži v Evropi, medtem ko je drugi del že Azija, loči pa ju Bosporski most. Ladjica pot nadaljuje vse do trdnjave Rumeli Hisarı, ki jo je pred zavzetjem Konstantinopla dal zgraditi sultan Mehmet Fatih, da bi zaprl vse poti za prinašanje hrane v napadeno mesto. Vožnja ponudi pogled tudi na razkošen del z lepimi vilami, finančno četrt in hotele, spremljali pa so nas delfini in številni ptiči, ki so prosili za kruh. Vožnja je trajala kar tri ure, stala pa je 10 evrov.

Domačini so nama zaupali zanimive informacije

Spoznala sva veliko ljudi, domačinov in popotnikov, ter izvedela kar nekaj zanimivih informacij o Carigradu. Navajava le nekaj drobcev …

– V času Otomanskega cesarstva je mesto imelo več kot 1400 javnih stranišč.

– Tulipani, simbol Nizozemske, izvirajo iz Carigrada, od koder so rože poslali na Nizozemsko.

– Veliki bazar, tržnica v Istanbulu, je največja na svetu, ima pa več kot 4000 trgovin na 61 ulicah.

– Britanska pisateljica Agatha Christie je napisala svoj najbolj znani roman Umor na Orient Ekspresu v hotelu Pera Palas v Carigradu.

– Carigrad ima tretjo najstarejšo podzemno železnico na svetu, zgrajeno leta 1875.

– Štirje bronasti konji, ki krasijo Katedralo Svetega Marka v Benetkah, so vzeti iz Carigrada v 13. stoletju.

– Kavo so prvič predstavili Evropi Turki, prav tako kot tulipane Nizozemski.

Praktični nasveti

In še nekaj praktičnih podatkov za vse tiste, ki bi se želeli odpraviti v Carigrad. Letalske karte lahko dobite že zelo ugodno. Z letališča do centra mesta, kjer mrgoli ugodnih hotelov, hostlov, motelov, je najbolje vzeti taksi, ki stane 30 evrov. Vožnja zaradi gostega prometa traja približno 45 minut. Hrana na ulici je poceni, samopostrežne restavracije z lokalno hrano so tudi za naš žep. Dober obrok lahko dobite že za 6 evrov, medtem ko je na vsakem drugem vogalu tudi izbira lepih restavracij, kjer lahko zapraviš nad 40 evrov za obrok. Ponujajo sveže stisnjene sokove iz granatnih jabolk, pomaranč, ananasa in manga, še več pa je tu pravega čaja in turške črne kave. Turčija je tudi dežela bureka, čevapčičev, baklav in kandiranega sadja, vse od fig, dateljnov, melon, pa tudi buče lahko vidimo. Vse je odlično, če imate radi zelooooooo sladke sladice.

Najlažje se po starem delu mesta premikate peš, a morate biti pripravljeni na celodnevno hojo, alternativa je metro, ki vozi zelo pogosto.

V Carigradu se splača obiskati tudi ulico Beer Street, kjer najdete polno majhnih lokalov, ki vabijo na pivo in na sadno šišo, počitek ali klepet s popotniki. V zraku se čuti sproščena atmosfera, ki pa se zvečer razvije v zabavo.  Barantanje je tukaj nuja, saj se lahko cene za najbolj vztrajne celo prepolovijo. Usnjene jakne, čevlji, pasovi, začimbe, svila, baklave, kandirano sadje, turška kava, različni čaji, ponaredki oblek različnih blagovnih znamk, šali, preproge, šiše in nakit so najbolj tipični izdelki po ugodnih cenah in so priljubljeni med turisti.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.