Afrika

Putovanje po Africi kroz oči tinejdžerke

U mom blogu saznati ćete kako, kao 14-godišnjakinja, doživljavam naše porodično putovanje kroz Afriku. Otkriću vam šta me je najviše impresioniralo i bez čega ne bih mogla da preživim u ovako vrućoj zemlji. Ispričaću vam i kakav je život tamošnjih tinejdžera.

Naše porodično putovanje po Africi će mi ostati zauvek u lepom sećanju jer ga doživljavam kao dobrotvornu misiju. Svratili smo kod mnogih i obradovali ih stvarima koje smo prikupili kod kuće za njih. Njihova radost zbog poklona je neizmerno velika.

Zanimljive atrakcije

Super mi je što smo videli mnogo zanimljivih atrakcija. Doživeli smo mnogo toga. Neko nikada ne dobije priliku da doživi nešto ovako. Najviše mi je ostalo u sećanju, vožnja helikopterom i ronjenje sa ajkulama. To je bio top!

Grešim …

Kao tinejdžerki u Africi, najviše mi nedostaju prijatelji. Malo brinem o školi, ali mi je ne nedostaje toliko. Najviše mi nedostaje miran san u autu, bez toga da mi neko sedi na glavi. Haahahaha … 🙂

Moja obavezna putna oprema

Ima nekoliko stvari na putovanju bez kojih ne bih mogla. To su mobilni telefon i kompjuter jer i dalje moram da radim školske zadatke na daljinu.

Nedostajala bi mi knjiga sa kojom rado uplovim u svoj svet… Zaista volim da čitam…

Apsolutno ne bih uživala ovde da nemamo sredstva protiv komaraca sa sobom. Ovde su insekti ogromni, jaki, pomalo strašni i, naglašavam, ovde se ne može preživeti bez repelenata.

Sviđaju mi se i druge stvari koje skraćuju vreme na dugim vožnjama. Ne volim stalno da gledam u ekran mobilnog telefona i da bez veze pretražujem po internetu. Sjajno je pogledati i neki film u kolima.

Hm, u Africi ne mogu bez klima uređaja. Zaista je veoma vruće. Ogromne količine tečnosti mi olakšavaju da podnesen ove temperature.

Hihihi – kese za smeće su zaista važan deo mog života trenutno. Mala deca „prave” mnogo đubreta.

Da, Karcher usisivač je takođe više nego dobrodošao. Ovo je obavezan dodatak u našem automobilu. Koristimo ga više nego što bi iko mislio. U funkciji je svakodnevno. 🙂 Punimo ga svaki dan. 🙂

Uf, ne bih smela da zaboravim da pomenem i vlažne maramice koje su odlične za čišćenje lica i celog tela. Deca se vrlo brzo zaprljaju kada se slade kolačićima ili čokoladom, tako da je dobro imati ih kod sebe. Veoma važan deo našeg putničkog života su i kese, specijalni toaleti, koji služe za zadovoljenje fizioloških potreba u automobilu, a onda istovremeno vlažne maramice ispunjavaju svoju misiju. Takođe su odlični za brisanje sedišta u automobilu kada deca prospu nešto po njima.

Za sledeće putovanje definitivno ću kupiti još punjivih baterija. Desilo nam se nekoliko puta da se nešto ispraznilo ali nismo mogli da ga napunimo jer je punjač baterija bio zauzet. Sigurno ću sledeći put poneti još odeće koja će više odgovarati nižim temperaturama. Bilo je sjajno jer smo poneli dovoljno lagane odeće i mogli smo da se oblačimo višeslojno. 🙂

Životi tinejdžera u Africi

U Africi nisam srela mnogo tinejdžera, ali sam shvatila da su im uslovi za život mnogo lošiji nego nama u Sloveniji. Deca retko idu u školu i nemaju toliko mogućnosti za obrazovanje. Što ste stariji, to je teže da se obrazujete. Od nas se razlikuju po boji kože, ponašanju, stepenu obrazovanja…

Sa mislima i u školi…

„Radim” i za školu, iako smo na dugačkom putovanju. Ponela sam jednu veliku svesku sa sobom i pišem beleške u pokretu. Zahvalan sam drugovima iz razreda što mi vredno šalju sav nastavni materijal. Kada dođemo kući, planiram mnogo da učim. Preskočila sam neke testove , pa ću biti oprezana. Uzeću stvari u svoje ruke i stalno ću učiti.

Bogatiji za mnoga saznanja i iskustva

Sada, kada sam videla njihov svet i uporedila ga sa našim, počela sam na sve da gledam drugim očima. Vratiću se kući bogatija za mnogo strpljenja, uglavnom zato što provodim toliko vremena u kolima sa mlađom decom. Ponekad je iscrpljujuće, ali preživeću do kraja putovanja. 🙂 Biću bogatiji za bezbroj novih iskustava. Tata i Jasna su za nas smislili hiljadu i jednu zabavnu i atraktivnu avanturu, pa sam im neizmerno zahvalan.

Pripremila: Živa Culiberg

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.