Nasveti za potovanja

Prednosti in slabosti potovanja samostojno, v dvoje ali z otroki. Kako najraje potujete vi?

Vedno sem bila mnenja, da je bolj pomembno, s kom potuješ kot pa, kam potuješ. Sopotnik namreč po mojih izkušnjah ključno sooblikuje občutke in spomine na destinacijo, količino pozitivnega ali negativnega stresa in dogodke, ki se zgodijo. Med svojimi številnimi potovanji sem preizkusila različna potepanja − z najboljšo prijateljico, s fantom, z možem, otroki, nepoznanimi kolegi in dobrimi prijatelji, s poslovnimi partnerji, starši, starimi starši. V majhni ali veliki skupini, vodeno in v samoorganizaciji. Zelo mlada, malo starejša in v srednjih zrelih letih. Še vedno trdim, da je družba ključna za končni vtis o potovanju in destinaciji. Velikokrat sem že slišala, da na potovanju dobro spoznaš človeka, sploh kadar so situacije nove, napete, nepredvidljive, ko je lepo in ko ni, ko se je treba znajti, ko ne gre vse po načrtih … Če odpeljete partnerja na potovanje, preden stopita v resno zvezo, je to odlična preizkušnja vajine kompatibilnosti pred poroko. Priporočam. 😊

Solo potovanje

Solo potovanja so vedno pomenila čas zame in za pristna prijateljstva, ki še trajajo. Ko sem najbolj potrebovala pogovor sama s sabo, ko sem se »iskala«, ure in ure filozofirala, brala knjige, pisala potopisne dnevnike … Menim, da je pri potovanju brez družbe več časa za poslušanje svojih misli, hkrati pa je to krasna priložnost, da srečaš koga, s komer se res ujameš in morda del poti potuješ skupaj ali stkeš tesnejše prijateljstvo. Odpraviš se lahko brez velikih priprav, lahko pa potovanje načrtuješ mesece in mesece vnaprej. Poljubno. Lahko v hipu rezerviraš letalsko karto in si en-dva-tri pripraviš prtljago.

Potovati sam pomeni tudi več tveganja in je potrebnega nekoliko več poguma, saj v primeru bolezni, nezgode ali slabega počutja nimaš ob sebi prav nikogar, da bi se nanj naslonil, zanesel in ga prosil za kozarec vode. Po drugi strani pa si popolnoma svoboden in nikomur se ne prilagajaš. Četudi se izgubiš, nič hudega, saj si lahko načrt poti prilagodiš po svoje. Počneš to, kar si želiš. Če čutiš, da je dan za ogledovanje mesta, to storiš. Če čutiš, da moraš počivati in lenariti na plaži, to tudi počneš. Ješ, ko si lačen in kar ti paše. Zabavaš se lahko pozno v noč ali pa tudi ne.

Solo potovanje ni vedno najugodnejše, saj so mnoge storitve mišljene za dva, na primer razni prevozi, športne aktivnosti in podobno. Pravzaprav največ prihraniš, če potuješ v paru, največ pa seveda zapraviš v večji skupini, z otroki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potovanje s prijateljem

Potovanja s prijateljem so lahko sanjska, najlepša. Ko si starejši, se spominjaš te svojevrstne svobode. Pogoj je seveda to, da je prijatelj res oseba, s katero se ujameš, razumeš, si zaupaš in si dovoliš dovolj iskrenosti in spoštovanja, da se lahko umakneš, ko to potrebuješ, da te prijatelj pri tem podpira, da se skregaš in pobotaš, da poveš svoje mnenje in da se občasno prilagodiš njemu, drugič pa on tebi. To je oseba, ob kateri lahko izraziš svoje mnenje in z njo sklepaš številne kompromise na poti. Potovanja s prijateljem so tista najbolj divja, privlačiš sebi podobne pare in prijatelje, zanetijo se mnoge iskrice zaljubljenosti. Popotniških zabav s prijateljem nikoli ne pozabiš.

In kot sem že omenila, se je na potovanju s prijateljem treba veliko prilagajati. Skupaj načrtujeta, skupaj določata, katere destinacije bosta obiskala, kako bosta do tja prišla. Včasih moraš popustiti, čeprav tvoje želje niso v skladu s prijateljevimi. Zato še enkrat poudarjam, resnično se morata dobro poznati.

Potovanje s prijateljem ima tudi mnoge finančne prednosti, saj lahko marsikaj deliš, prepoloviš oz. prihraniš. Na dolgih vožnjah se lahko izmenjujeta kot voznika. Medtem ko gre eden na stranišče, drugi pazi prtljago. Prav tako te ni strah ponoči hoditi nazaj v hotelsko sobo, ker je ob tebi prijatelj. Skupaj sta neustrašna 😊. Takšna potovanja so izvrstna v študentskih letih. Sama sem imela tudi slabo izkušnjo, ko sem se na potepanje podala z znanko, ki je nisem dobro poznala. Počitnice sem preživela v čakanju, da jih bo končno konec. Bežala sem stran, v družbo neznancev. Preprosto moja pričakovanja niso bila usklajena z njenim načinom preživljanja časa, njeno prehrano, celodnevno neaktivnostjo. Največ daljnih krajev pa sem obredla s svojo najboljšo prijateljico, kar mi bo večno ostalo v nepozabnem spominu.

Potovanje v dvoje

Romantična potovanja v dvoje boste mnogi uvrstili v najvišjo kategorijo uživanja. Sama pa nosim enkratne spomine prav na vse oblike spremljave na potovanjih. Romantična potovanja prinesejo veliko več ljubezenskega adrenalina in romantičnih doživetij. Značilna so po tem, da se zaljubljenci manj družijo in mrežijo z drugimi. Držijo se bolj zase, mnogi jih tudi nočejo nagovoriti, češ da motijo, kar pa seveda ni pravilo.

Imam krasne spomine na najina potepanja z Miho, saj sva veliko doživela. Romantični sončni vzhodi ter večerje in sprehodi pod zvezdami spadajo v kategorijo lepih doživetij. Pri potovanjih v paru je značilno tudi to, da se takrat poskušaš pokazati v najboljši luči. Veliko časa posvetiš svojemu videzu, več je večerij, sprehodov in nočnih zabav, po navadi pa tudi več romantike in zadrževanja v postelji. Potovanje v paru je dobra preizkušnja za spoznavanje, saj se 24 ur nimaš kam umakniti in skriti, vidiš pa se tudi v vseh najlepših in najslabših trenutkih potepanja. Skupaj se odločata, kam bosta šla, kaj si bosta ogledala, kaj bosta jedla … Ko sta utrujena, se lahko hitro zaneti prepir, a takrat se morata znati tudi pobotati. Hodita lahko cele dneve in si ogledujeta znamenitosti, ne da bi vaju pri tem »ovirali« otroci. Zjutraj lahko dlje poležavata, kosilo imata lahko ob poznih popoldanskih urah, kdaj se odpravita spat, pa sploh ni pomembno.

Potovanje lahko načrtujeta dolgo, lahko pa se brez obvez kar čez noč podata na pot. Prednost takšnega potovanja recimo z avtomobilom je, da se lahko na dolgih vožnjah izmenjujeta za volanom. Na letalu, vlaku ali avtobusu ti ni dolgčas, takrat je idealna priložnost za maratonske pogovore. Midva sva na potovanjih prišla do številnih dobrih poslovnih idej, dorekla kar nekaj skupnih ciljev in jih kasneje udejanjila, spoznala nekaj zanimivih ljudi, s katerimi ohranjava stike, naletela na mnoge zanimive projekte in kontakte, ki sva jih s pridom uporabila, sva pa se tudi že sprla in par ur preživela vsak na svojem koncu mesta nekje milje od doma 😊. Finančne izdatke si delita, seveda pa na potovanju več zapravita za razvajanje in ugajanje drug drugemu. Ob morebitni nezgodi si stojita ob strani in skupaj iščeta rešitve iz nepredvidenih težav.

Potovanje z družino

Potovanje z družino je zagotovo zaradi števila članov najdražje potovanje, po svoje pa tudi najbolj naporno. Skrbiš še za nekoga drugega in si odgovoren, a hkrati je neizmerno lepo. Vesel si, ker »mladiči« uživajo, se smejijo po svetu, ki jim ga kažeš. Potovanje z družino je za marsikoga stresno in se v daljne dežele ne upajo odpraviti, osebno pa te izkušnje s strahom nimam. S svojimi otroki potujeva vse od njihovega rojstva, tudi po manj razvitih državah tretjega sveta.

Pri potovanju z otroki je potrebnega več načrtovanja in nekoliko manj spontanosti, saj morajo otroci ob določeni uri spati, potrebujejo več obrokov in so bolj občutljivi na temperaturne razlike. Prav tako je treba v obzir vzeti varnost v državi, stopnjo kriminala, morebitne bolezni, cepljenja in zdravstvene razmere. Obvezno je treba razmisliti o dodatnem potovalnem zavarovanju. Dodatno je treba nekoliko bolj preučiti nastanitve in načrtovati aktivnosti, da bo na poti tudi kaj izrecno samo za otroke.

Kovček ni več samo en. Brez dvoma je prtljage več, njeno vsebino moraš prav tako načrtovati. Preveriti moraš, ali imajo v državi vse, kar potrebuje tvoj otrok. Potovalno lekarno moraš skrbno pripraviti in se pred potovanjem tudi posvetovati z otrokovim izbranim pediatrom.

Ko stojiš v dolgi vrsti za vstopnice, letalske vozovnice ali podobno, moraš imeti goro potrpežljivosti in biti pripravljen animirati otroke. Ves čas jih moraš imeti na očeh, še posebej v državah z višjo stopnjo kriminala in v množici turistov.

Četudi si nekaj srčno želiš ogledati, si mogoče ne boš, ker bo absolutno nezanimivo tvojim potomcem. Zato pogosteje končaš v lunaparkih, lutkovnih muzejih, na otroških predstavah, v parkih, živalskih vrtovih in ob morju ter v mivki itd.

Udobnosti na letalu ni več, saj ti otrok, mlajši od dveh let, sedi v naročju. Hvaležen si za risanke, ki jih ponujajo na dolgih letih. Če je otrok starejši, ga moraš podučiti o vseh pravilih, ki veljajo na letalu. V avtomobilu ne moreš kar tako prespati med samim potovanjem, ker ni dovolj prostora. Planirati pa moraš tudi več postankov za malico, previjanje, razgibavanje … na poti. In če je veliko članov v družini, pogosto hodite na stranišče. Ker otroci žal niso usklajeni … Ne smeš pozabiti na prigrizke in razkužila za roke ter robčke in dodatni paket oblek za preobleči, saj se po navadi polijejo ravno takrat, ko si se odpravil na ogled farme nojev.  

Opazovanje sončnega vzhoda ali zahoda je preteklost. Hodiš spat bolj zgodaj, posteljo deliš z malčki, ki se premetavajo vso noč, časa za obisk nočnih barov ni. Lahko pa čez dan ob skrbnem načrtovanju počneš marsikaj zanimivega s svojimi otroki in tudi spoznavaš lokalno prebivalstvo.

Kako so videti naša potovanja, si lahko vsak teden preberete na novem popotniškem blogu 2many4granny. Vabimo vas, da spremljate tudi naše objave na Facebooku. V komentarju pa zapišite, s kom najraje potujete vi.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.