Resnične izpovedi

Pravljične pustolovščine na Laponskem

Eno najlepših doživetij, ki se jih spomnim iz svojih študentskih časov je bilo moje šolanje in življenje v mestu Turku na Finskem. Iz tistih časov pa imam prav posebno lep spomin na izlet na sever Finske, v Laplandijo oziroma na Laponsko. Nostalgija je prav zdaj, ko prihajajo prazniki še nekoliko večja … Zakaj?

Ker se tam nahaja majhno živahno mestece! In prav v tem mestu s približno 65.000 prebivalci se nahaja prava Božičkova vas, ki je tako spektakularna in originalna, da navduši ne samo otroke, ampak tudi odrasle. Dejansko velja Božičkova vas v mestu Rovaniemi na Laponskem za eno najbolj pravljičnih destinacij na svetu. Vsako leto privabi na tisoče turistov, ki si želijo doživeti čarobnost Božička in uživati v zimskih radostih.

Rovaniemi

Rovaniemi se nahaja na Finskem, v regiji Laponska, in je znana kot Božičkovo domovanje. 😊 Zaradi svoje geografske lege slovi po dolgih zimskih nočeh in beli zasneženi pokrajini. Natančneje – je eno izmed najbolj severno ležečih mest na svetu. Leži ob reki Kemijoki, ki je najdaljša reka na Finskem. Mesto je znano tudi po tem, da prečka arktični krog, kar pomeni, da ima posebne zimske dni, ko sonce sploh ne zaide ali pa le za kratek čas. Zaradi svoje lege ima mesto značilno hladno podnebje, z mrzlimi zimami in svežimi poletji.

Mesto je bilo med drugo svetovno vojno močno poškodovano, vendar so ga po vojni obnovili in danes predstavlja sodobno urbano središče na severu Finske.

Rovaniemi gosti tudi Univerzo Laponske, ki se osredotoča na raziskovanje in študije severnih regij. V zadnjih letih je postalo priljubljeno turistično središče, še posebej med tistimi, ki iščejo pristno zimsko izkušnjo, vključno z vožnjo s pasjo vprego, sankanjem in seveda srečanjem z Božičkom.

V Rovaniemiju se sezona severnega sija začne okoli konca avgusta in traja do začetka aprila. Severni sij je običajno viden med 22. uro in jutrom – včasih že ob 19. uri – predstava pa lahko traja od nekaj minut do nekaj ur. Potrebujete tudi jasno nebo, da ga lahko vidite. Tik ob središču mesta Rovaniemi je več dobrih kotičkov za opazovanje severnega sija, le-ti so dostopni peš. Arktični vrtni muzej in znanstveni center sta priljubljeni destinaciji le 10 minut hoje od središča mesta. Še en odličen kraj je Ounasvaara. Vsak kotiček izven dosega svetlobnega onesnaženja z neoviranim pogledom na severno nebo je primeren za ta namen – temnejše kot je, bolje je. Severni sij je najlažje loviti pod vodstvom odgovornega in sposobnega vodnika. Nekateri menijo, da je severni sij v Rovaniemiju najbolje videti iz steklenega igluja, a lepoto lahko odkrijete tudi tako, da ga iščete z avtomobilom, motornimi sanmi, severnim jelenom ali konjem.

Laponska

Predem se podam v Božičkovo vas, še nekaj besed o Laponski … Preprosto moram še spregovoriti o njej … 😊

Lapland, ali Laponska, je regija, ki se razteza čez severno Evropo in vključuje dele Norveške, Švedske, Finske in Rusije. Ta obsežen in osupljiv del Evrope je znan po svoji izjemni naravni lepoti, bogati ljudski tradiciji in privlačni arktični kulturi. Razteza se prek polarnega kroga in pokriva velika območja severne Skandinavije in Rusije. To je območje z izjemno divjo naravo, ki vključuje gozdove, gore, jezera in reke. Kljub velikemu območju je redko poseljena. Tam živijo ljudje, ki so odvisni od tradicionalnega načina življenja, kot so pastirji severnih jelenov, ribiči in lovci. To območje je znano tudi po svoji pestrosti divjih živali, kot so severni jeleni, risi, medvedi, volkovi in različne ptice selivke.

Ima bogato kulturno dediščino, ki se odraža v tradicionalni glasbi, plesu, oblačilih in umetnosti. Domačini govorijo tudi edinstveno laponščino, ki spada v ugrofinsko jezikovno družino.

Laponska ponuja raznolike aktivnosti, od zimskih športov, kot so smučanje in sankanje, do safarijev z vprego severnih jelenov, vožnje s pasjo vprego in ogledov severnega sija, kot sem že omenila. Poleti so priljubljene dejavnosti, kot so vožnja s kajakom, pohodništvo in ribolov.

Podnebje na Laponskem je arktično, s hladnimi zimami in svežimi poletji. Temperature pozimi pogosto padejo pod ledišče, poleti pa se lahko dvignejo do zmernih ravni.

Laponska kuhinja je preprosta in robustna, tako kot pokrajina, iz katere izhaja. Sveže sezonske sestavine igrajo ključno vlogo pri pripravi in poudarjanju njihovih izvirnih okusov, kar je zelo cenjeno. V Rovaniemiju je laponska hrana enako okusna tako v odličnem restavracijskem okolju kot ob tabornem ognju v divjini.

Božičkova vas

Osrednji del prazničnega vzdušja v Rovaniemiju je Božičkova vas, kjer obiskovalci lahko obiščejo Božičkovo pisarno, se pogovorijo z dobrim možem, mu izročijo svoje želje ter ga vidijo v akciji. Čeprav je aktualna v decembru, je odprta vse dni v letu! Ja, v Rovaniemiju lahko vsak dan srečate Božička in prečkate čarobni polarni krog. Tam je veliko trgovin s spominki, Božičkova glavna pošta, veliko je zanimivih kavarn in restavracij. Sprehajanje po vasi je čarobno že zaradi očarljive skromne privlačnosti nastanitev. Sprehodite se lahko po teh čarobnih poteh in vaških cestah ter končate na osrednjem trgu, obkroženem z butiki, kjer vsa čarobnost doseže vrhunec do prečkanja arktičnega kroga. Poleg srečanja z Božičkom v Božičkovi pisarni lahko v vasi Božička počnete še: uživate v arktičnih dobrotah v lokalnih restavracijah in kavarnah, se pridružite dnevnim aktivnostim, obiščite očarljivo rdečo božično kočo gospe Božička, spoznate zgodovinsko Rooseveltovo kočo, opazujete številne ljubke živali … Tam se skriva tudi park motornih sani Arktični krog, podate se lahko na Božičkove dogodivščine, divje nordijsko raziskovanje Finske, sončni safari, lahko pa preprosto samo nakupujete v butikih, kjer so na voljo številna finska ročna dela. Privlačna je tudi posebna trgovina z božično hišo.

Edinstveno doživetje za družine z otroki

Magična Laponska in snežno kraljestvo pod severnim sijem

Organizirano potovanje na ta izjemen konec sveta omogoča turistična agencija Kompas, ki je pripravila edinstveno doživetje, tako imenovano Magična Laponska in snežno kraljestvo pod severnim sijem. To potovanje, trajajoče osem dni, postavlja poudarek na nepozabnih trenutkih, ki jih lahko doživi cela družina.

Potovanje se začne s udobnim direktnim čarterjem iz Ljubljane, ki ima odlične časovnice, kar pomeni manj čakanja in več časa za uživanje v destinaciji. Uživali boste v udobju odličnih hotelov s 3 do 4 zvezdicami, kar zagotavlja prijetno bivanje tako za najmlajše kot tudi starejše družinske člane. Potovanje vključuje ogled živahne metropole Helsinkov, raziskovanje zgodovinskega mesta Talin s srednjeveškimi utrdbami, modernimi nebotičniki in očarljivimi butiki, obisk mesteca Kwemi, enega izmed biserov najsevernejše regije Finske, in še in še bi lahko naštevala. Natančen program potovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Sedmi dan potovanja obiščete Božičkovo vasico, kjer lahko srečate Božička, mu izrazite svoje želje in pošljete božično voščilnico s hudomušnim sporočilom domačim.

Zagotovo je eno najbolj nepozabnih doživetij lov na severni sij, ki prinaša osupljive svetlobne predstave na nebu. Obiskali pa boste tudi skupino otokov, ki se jim reče finska trdnjava. Sliši se fascinantno, kaj ne?! Že vidim, kako se bodo svetile oči vašim otrokom. 😊

Moj nasvet: takšno potovanje je odlična izbira za zimske počitnice, in sicer 18. 2. 2024, zato nikar ne odlašajte z rezervacijo. Prepričana sem, da niti enkrat ne boste slišali: ”Mami, dolgčas mi je!” 😊 Številne atrakcije vam bodo omogočile nepozabne počitnice, polne čarobnih trenutkov, skupnih doživetij in odkrivanja zimske lepote Finske.

Zimska pravljica in lov na severni sij

Ampak to še ni vse. Razkrivam vam še en namig za super potovanje. Turistična agencija Kompas namreč organizira tudi potovanje Zimska pravljica in lov na severni sij, dolgo osem dni. Odhod je prav tako načrtovan med zimskimi počitnicami, in sicer 18. 2. 2024. Tudi tu je direktni čarter iz Ljubljane z odličnimi časovnicami, vključeno je bivanje v odličnih hotelih s 3 do 4 zvezdicami.

Obetajo se vam: opazovanje artikčne divjine, lov na severni sij, možnost vožnje z jelenjimi sanmi, pasjo vprego, motornimi sanmi in druge. Uau! 😊 Ampak to še ni vse! Obiskali boste Božičkovo vasico. Zakaj je tako super tam, sem že omenila v zgornjih vrsticah. Predlagam pa, da izkoristite možnost obiska odličnega polarnega muzeja Artikum. Skratka, vabijo vas jelenja farma, haskijev safari, safari z motornimi sanmi, otoki Soumenlinna, snežni hotel … 😊

Celoten program potovanja si poglejte TUKAJ. Res je mikavno, zato brž skličite družinski sestanek in se odločite za super potovanje s turistično agencijo Kompas.

Modri nasveti za potovanje na Laponsko

Pri obisku Laponske je pomembno, da ste primerno oblečeni. Zaradi nizkih temperatur je priporočljivo nositi topla oblačila, kot so topla jakna, rokavice, kapa, šal in nepremočljivi čevlji, dobrodošli so zimski kombinezoni. 😊 Tako boste lahko brezskrbno uživali v vseh aktivnostih in se izognili mrazu ter tarnanju otrok, da jih zebe.

Uradni jezik je finščina, vendar se veliko ljudi v turističnih kotičkih dobro sporazumeva v angleščini. Vedno pa je koristno osnovno poznavanje nekaterih osnovnih besed in fraz v finščini.

Denarna enota je evro. Večina trgovin in restavracij sprejema kreditne kartice, vendar je dobro imeti tudi nekaj gotovine za manjše nakupe ali za primer, če bi kje sprejemali le gotovino.

Vir: Kompas, Visit Rovaniemi

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.