Resnične izpovedi

Otok Roatan: dragulj karibskega raja?

Otok Roatan, z edinstveno kombinacijo tropskega raja, bogate zgodovine in spektakularne narave, zagotavlja popolno destinacijo za vse vrste počitnic. Čeprav je malo znan, je ta skriti dragulj v Karibih vreden obiska za vsakega popotnika, ki si želi doživeti pristno lepoto in eksotičnost tega rajsko neokrnjenega otoka.  

Roatan je lahko odlična destinacija za družine, ne glede na starost otrok. Otok ponuja raznolike dejavnosti in zanimivosti, ki lahko zadovoljijo različne interese in potrebe vseh članov družine. Obdan je s prelepimi plažami z belim peskom in čistim turkiznim morjem.

Dve družini, v dveh avtomobilih, smo se v zasedbi vseh nas 12, podali na več kot 15 urno pot od San Salvadorja do La Ceibe v Hondurasu. Najlepši del je bila vožnja skozi zelen, hribovit in razgiban Honduras, ki smo ga dodobra doživeli. Prednost potovanja z avtomobilom je zagotovo ravno nenehno opazovanje okolice, življenja mimoidočih, saj cesta vodi čez majhne vasi, tik ob hišah, pašnikih, vulkanih in mestecih. Podali smo se do Karibske obale, na otok Roatan, ki je znan kot raj potapljačev. Čeprav nam vreme ni dobro služilo ravno vse dni, smo se imeli super in potapljanje po barvitem koralnem grebenu bo še dolgo ostalo v spominu.  Pred odhodom in na sami poti sem zabeležila dragocene popotniške informacije, ki jih delim z našimi bralci in sledilci. Sledite nam na družbenih omrežjih, kjer smo delili utrinke, nasvete in izkušnje iz tega karibskega raja.

Lokacija

Otok Roatan, kombinacija nerazvitega tropskega sveta, pristnih domačinov in raja za potapljače, zagotavlja zanimive počitnice za tiste popotnike, ki iščejo nemodern, nerazvit in precej preprost oddih. Otok nima luksuza, ceste so obupne, cene so zelo zasoljene in kar je posebno je morje, potapljanje in doživetje krajev, ki jih masovni turizem še ni dosegel. Če znaš uživati v skromni ponudbi, barakarskih mini restavracijah in te smeti ne motijo, ker ležijo povsod, potem je Roatan doživetje, ki je primerno tudi za družine in otroke. 

Roatan, največji otok v arhipelagu, se razprostira na dolžini 77,2 km in je širok le 8 km. Njegova obala, ki meri 1254 km, je obdana s peskom, ki se sveti v sončnih žarkih, ter zaprtim prstanom koralnih grebenov, ki ščitijo otok pred močnimi valovi Karibskega morja. To je majhen hrib, prekrit z bujno tropsko vegetacijo, ki daje otoku poseben čar.

Na vzhodu leži velik otok Guanaia, medtem ko se na jugozahodu razteza priljubljeni otok Utila. Majhna skupina otokov, imenovana “Kay,” kot so Morat, Pigeon Kay, Barabetta in Beirfoot Kay, dopolnjujejo geografsko pestrost tega raja.

Pot

Potovanje do Roatana iz San Salvadorja, kjer sedaj živimo, je mogoče na več načinov. Za tiste, ki se odločijo za potovanje po kopnem, je najbolj priročna možnost uporaba avtomobila, za kar smo se odločili tudi mi. Potniki se lahko podajo na slikovito vožnjo skozi Honduras, uživajoč v raznoliki pokrajini te srednjeameriške države.

Prečkati smo morali mejo med El Salvadorjem in Hondurasom, za kar smo potrebovali dobro uro, saj je pred prazniki bila kar dolga vrsta ljudi, ki se vračajo domov iz dela v Honduras ali pa na obisk k družinam. Za prestop meje ne potrebuješ ničesar, samo potni list in potrpežljivost ter prazen mehur, saj je WC res obupen. Na poti nas je ves čas spremljala vročina nad 30 stopinj Celzija in pa precej slabe ceste, zato je zbranost pri vožnji tukaj izjemnega pomena. Ceste imajo velike luknje in po cestah skačejo potepuški psi, krave, osli in komaj vidni pešci, ki se ne ozirajo na promet, in mislijo da se da avto ustaviti tudi, če skočijo tik pred njega. Kar je zanimivo je, da policija popolnoma ignorira kombije, s katerih visi po 20 in več ljudi, ki se v hitrosti vožnje majejo kot hruške na drevesu, ustavijo pa, če imaš prazno gumo ali če bi radi kaj zaslužili. Aja, za otroške avtosedeže še niso slišali in tudi pripasan ni prav nihče. A mi smo imeli srečo, bližnjega pogovora s policisti tokrat nismo imeli. Za dobrih 540km smo potrebovali 15h čiste vožnje, kar pomeni, da je bila naša povprečna hitrost manj kot 40km/h :).

Poleg tega pa obstajajo tudi morske poti do Roatana. Lahko izkoristite trajekte, ki povezujejo otok z bližnjimi sosednjimi otoki ali celino. Te možnosti omogočajo, da doživite čarobnost Karibskega morja že med potovanjem do destinacije.

Potovanje iz San Salvadorja, prestolnice Salvadorja, do otoka Roatan v Hondurasu vključuje več faz, vključno z vožnjo, trajektom in morebitnim prečkanjem meje. Potovanje se začne z vožnjo do pristanišča La Ceiba v Hondurasu. Ta vožnja po cesti lahko traja približno 7-8 ur, vendar je to odvisno od pogojev na cesti, prometa in drugih dejavnikov. Iz La Ceibe se odpravite na trajekt do otoka Roatan. Trajekti pogosto obratujejo med celinskim delom Hondurasa in otokom. Trajanje trajektnega prevoza je običajno okoli 1,5 do 2 uri.

Potrebujete ustrezne dokumente, vključno z veljavnim potnim listom. Kot slovenski državljan ne potrebujete vizuma za vstop v Honduras za turistično bivanje do 90 dni. Poleg potnega lista lahko meje zahtevajo tudi druge dokumente, kot so turistična viza (če je potrebna), vozniško dovoljenje, potrdilo o registraciji avtomobila, zavarovalno polico in podobno.

Primeren čas obiska glede na letni čas

December je v visoki turistični sezoni, kar pomeni, da boste doživeli prijetne temperature, ki se gibljejo od približno 23 do 28 stopinj Celzija. Morska temperatura je tudi prijetna, kar omogoča uživanje v vodnih dejavnostih. Vendar pa se lahko pojavijo kratke plohe ali nevihte, kar je značilno za obdobje pred prihodom hladnejšega suhega obdobja.

To je čas, ko je otok Roatan bolj oblegan s turisti. To pomeni, da boste morda doživeli večjo gnečo na plažah, v restavracijah in pri turističnih atrakcijah.

Če želite izkoristiti boljše vreme in manjšo gnečo turistov, razmislite o obisku v obdobju od januarja do aprila. To je suho obdobje, ko so temperature prijetne, in večina turistov že odšla. April in maj sta lahko še posebej prijetna, preden začne višja vlažnost in občasne plohe v poletnih mesecih.

Trajanje potovanja

Šli smo med prazniki, decembra s prijateljema, ki imata tudi tri otroke. Tako da bomo v novo leto skočili daleč od doma na otoku Roatan. In ja, otroci imajo sedaj v mednarodni britanski šoli en mesec počitnic.

Optimalna dolžina dopusta na Roatanu je odvisna od vaših želja, interesov in kako želite izkoristiti svoj čas na tem čudovitem otoku. Kratki oddih (3-5 dni): če imate omejen čas, lahko še vedno doživite čare Roatana s kratkim oddihom. To je dovolj časa, da uživate na plaži, poskusite lokalno hrano, se potapljate ali sodelujete pri drugih vodnih dejavnostih. V tem času lahko obiščete nekaj osnovnih atrakcij. Tedenski oddih (7-10 dni): tedenski dopust vam omogoča, da bolje raziščete otok, se udeležite različnih dejavnosti, se sprostite in si vzamete čas za določene izlete ali izkušnje, ki jih ponuja Roatan. Dolgi oddihi (10 dni ali več): če imate možnost vzeti daljši dopust, lahko resnično maksimalno uživate na Roatanu. S toliko časa lahko raziskujete različne dele otoka, se ukvarjate s potapljanjem, sodelujete v športnih dejavnostih, se sprostite in celo organizirate enodnevne izlete na sosednje otoke ali v naravne rezervate.

Primernost za družine

Otok Roatan, z edinstveno kombinacijo tropskega raja, bogate zgodovine in spektakularne narave, zagotavlja popolno destinacijo za vse vrste počitnic. Čeprav je malo znan, je ta skriti dragulj v Karibih vreden obiska za vsakega popotnika, ki si želi doživeti pristno lepoto in eksotičnost tega rajsko neokrnjenega otoka.  

Roatan je lahko odlična destinacija za družine, ne glede na starost otrok. Otok ponuja raznolike dejavnosti in zanimivosti, ki lahko zadovoljijo različne interese in potrebe vseh članov družine. Obdan je s prelepimi plažami z belim peskom in čistim turkiznim morjem. Otroci lahko uživajo v plavanju, gradnji peščenih gradov in igranju ob obali. Otrok je, kot rečeno, najbolj znan po ugodnih in res dobrih možnostih potapljanja, v določenem delu leta tudi po kajtanju in potapljanju na dah. Družine si lahko izposodijo opremo, raziskujejo koralne grebene ter opazujejo pisano morsko življenje. Obstaja veliko družinam prijaznih izletov, kot so izleti s čolnom, obisk delfinarija, ogledi morskih želv ali križarjenje po zalivih. Otok velja za relativno varnega, ljudje pa so običajno prijazni in gostoljubni. To je zelo pomembno, ko potujete z družino. Ponuja namreč tudi priložnosti za učenje o okolju in ohranjanju narave. Otok redno gosti kulturne prireditve, festivale in sejme, na katerih družine lahko uživajo v umetnosti, glasbi in lokalni kuhinji.

Stroški

Na Roatanu lahko najdete raznoliko ponudbo. Cena za nočitev se lahko giblje od približno 50 do 300 USD ali več, odvisno od vrste namestitve. Restavracije ob obali ali v letoviščih so običajno dražje kot lokalne restavracije. Približno lahko načrtujete od 10 do 30 USD na osebo na obrok, odvisno od izbire restavracije. Stroški aktivnosti, kot so potapljanje, izleti s čolnom, ogledi in podobno, se razlikujejo. Načrtujte od 30 do 100 USD ali več na osebo za nekatere aktivnosti. Stroški prevoza se lahko gibljejo od stroškov najema avtomobila, taksi prevozov in drugih lokalnih prevoznih možnosti. Načrtujte nekaj dodatnih sredstev za prevoz. Če imate namen nakupovati spominke, upoštevajte tudi te stroške.

Na Roatanu se uporablja honduraška lempira (HNL). Čeprav lahko na nekaterih mestih sprejmejo ameriške dolarje, je priporočljivo imeti nekaj lempirjev za manjše nakupe in lokalne trgovine. Večina večjih letovišč in restavracij sprejema kreditne kartice.

Glede na zgoraj navedeno bi petčlanska družina za en teden lahko načrtovala stroške v višini približno 1000 do 3000 USD ali več.

Namestitve

Na otoku Roatan se lahko najde torej različne namestitve, a ravno zelo krasnih namestitev za visok standard ni ali pa jih mi nismo videli. Večinoma imajo butične hotele, ki so lepi, majhni, tik ob morju in imajo 10-20 sob, kar omogoča precej miru in zasebnosti. 

The Beach House Boutique Hotel

Ta hotel ponuja razkošne nastanitve ob obali in je idealen za tiste, ki si želijo razvajanja. Cene se gibljejo od približno 150 do 300 dolarjev na noč, odvisno od vrste sobe in sezone. Za družine so na voljo prostorne družinske sobe.

Sea Breeze Inn

S čudovitim razgledom na morje in prijaznim osebjem je Sea Breeze Inn odlična izbira za tiste, ki si želijo mirnega počitka. Cene se začnejo pri približno 80 dolarjih na noč, kar omogoča pristojno namestitev po dostopnejši ceni.

Upachaya Eco-Lodge & Wellness Resort  

Za ljubitelje narave je Upachaya Eco-Lodge popolna izbira. Cene se gibljejo od približno 100 do 200 dolarjev na noč. Resort je prilagojen trajnostnemu turizmu in ponuja edinstveno ekološko izkušnjo.

Paradise Beach Hotel

Ta hotel ponuja lepote Karibskega morja v vsakem kotičku. S ceno približno od 120 do 250 dolarjev na noč ponuja različne vrste sob, vključno z družinskimi sobami. To je odlična izbira za družine, ki želijo raziskovati otok.

Cene nočitev na Roatanu se lahko razlikujejo glede na vrsto nastanitve, sezono in dodatne storitve. Na splošno lahko pričakujete, da se cene začnejo pri približno 80 dolarjih na noč za bolj dostopne možnosti in se dvignejo do več sto dolarjev za razkošne hotele.

Večina hotelov vključuje zajtrk v ceno nočitve, vendar je vedno priporočljivo preveriti politiko posameznega hotela. Nekateri luksuzni hoteli in letovišča ponujajo tudi dodatne storitve, kot so wellness centri, restavracije, bazeni in organizacija izletov.

Večina hotelov in letovišč ponuja restavracije ali možnost polpenziona. Čeprav samostojno kuhanje v hotelih morda ni običajno, v nekaterih bungalovih in apartmajih lahko najdete opremljene kuhinje, ki omogočajo samostojno pripravo obrokov.

Naša namestitev je Serenity House Secret Paradise, Mud Hole, Bay Island Departments, Honduras. Ima štiri udobne glavne sobe, delovni prostor, prostorno in popolnoma opremljeno kuhinjo, družinsko sobo, jedilnico, pralnico, garažo in balkone s pogledom na vrt. Tu je tudi bazen, obenem pa lahko uživamo ob pogledu na turkizno modro bravo morja in sončne zahode. Le 15 minut stran je West End, kjer so različne restavracije in najboljša plaža na otoku v West Bayu.

Atrakcije

Glavno mesto otoka Roatan, Coxen Hole, predstavlja srce in dušo te čarobne destinacije v Karibih. Čeprav je Coxen Hole administrativno središče z vsemi potrebnimi uradi in ustanovami, otok ponuja tudi druga zanimiva naselja, ki dopolnjujejo njegovo edinstveno kulturno in etnično raznolikost. Med temi naselji izstopajo West End, francoska pristanišča in Oak Ridge, vsako z lastnim čarom in zgodovino.

Na otoku Roatan živita predvsem dve veliki etnični skupini: Garifuna in Karakol. Garifuna so potomci afriških sužnjev in avtohtonih ljudstev iz Karibov, kateri so ustvarili svojo edinstveno kulturo, glasbo in ples. Karakol, prav tako pomemben del skupnosti, predstavlja mešanico afriških, evropskih in indijanskih korenin. Skupna kulturna dediščina teh dveh skupnosti daje otoku poseben čar, ki se odraža v lokalni kuhinji, umetnosti in življenjskem slogu.

V zadnjih letih je otok Roatan postal ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Hondurasu. Dopust, ki ponuja idilične plaže, čisto turkizno morje in obilo vodnih aktivnosti, je postal glavni vir dohodka za otočane. Vsako leto na otok privabi med 300 do 400 tisoč turistov, ki iščejo sprostitev, pustolovščino in pristno karibsko izkušnjo.

Glavno mesto, Coxen Hole, ponuja tudi svoje edinstvene zanimivosti. Lokalne tržnice, kjer se lahko okusijo sveže morske dobrote in avtentična karibska kuhinja, so priljubljena destinacija med obiskovalci. Poleg tega mesto ponuja živahno nočno življenje, umetniške galerije, kjer lahko odkrijete lokalne ustvarjalce, ter muzeje, ki prikazujejo bogato zgodovino otoka.

Otok Roatan ostaja meka za potapljače, vendar je potapljanje tudi dejavnost, primerna za vse člane družine. Številni potapljaški centri ponujajo tečaje za začetnike in izkušene potapljače. Družinski izleti pod vodo bodo razkrili čudovit podvodni svet, kjer se lahko srečate z morskimi želvami, jeguljami, stingraji in celo morskimi psi.

Ponuja tudi odlične možnosti za ribolov, ki bodo zadovoljile tako odrasle kot tudi mlajše navdušence nad ribolovom. Družinski izleti na morje, opremljeni z ribiško opremo, omogočajo nepozabno izkušnjo ulova in spoznavanja morskega okolja.

Na obali Roatana je možno najeti opremo za snorklanje in se pridružiti inštruktorju. Snorklanje je odlična dejavnost za družine, ki želijo raziskovati podvodni svet in opazovati barvite tropske ribe.

Poleg tega lahko družina uživa v jahanju po obali, občudovanju obale z drugačne perspektive.

Lokalni prebivalci z veseljem ponujajo svoje čolne za izlete ob obali Roatana. To je odlična priložnost za družine, da doživijo lepoto obale, uživajo v sproščujočih vožnjah in občudujejo panoramo otoka.

Poseben delfinarij na otoku Roatan predstavlja priložnost za družine, da doživijo edinstveno izkušnjo plavanja z delfini. Poleg tega so predstave delfinov tudi zanimive za vse generacije, saj prikazujejo inteligenco in agilnost teh fascinantnih morskih sesalcev.

Med številnimi plažami otoka Roatan izstopata dve, ki sta posebej priporočljivi za družine.

West End Beach

Čeprav je znana po nočnem življenju, ima tudi mirnejši del, ki je primeren za družine. Mlajši člani lahko uživajo v plitvih vodah, medtem ko starši raziskujejo bližnje trgovine in restavracije.

West Bay Beach

Za tiste, ki iščejo mir, udobje in zasebnost, je West Bay Beach idealna izbira. Tu lahko družine uživajo v sproščujočem okolju, plavajo v toplih vodah Karibskega morja in se razvajajo v udobnih nastanitvah.

Na otoku Roatan je na voljo več načinov prevoza, ki vam omogočajo, da raziskujete različne plaže in lokacije na otoku. Taksi je udoben način prevoza, ki je na voljo. Cene taksi prevoza se lahko razlikujejo glede na razdaljo med destinacijami. Na splošno se cene za krajši prevoz po otoku gibljejo od približno 10 do 20 dolarjev, medtem ko bi lahko daljši prevozi stali več.

Najem avtomobila je odlična možnost za tiste, ki želijo imeti večjo svobodo pri raziskovanju otoka. Stroški najema avtomobila se začnejo pri približno 40 dolarjih na dan, odvisno od vrste avtomobila in podjetja za najem. Na otoku so na voljo tudi izposoja skuterjev in koles, kar je lahko zabaven način. Cene izposoje skuterjev se običajno začnejo pri približno 25 dolarjih na dan.

Javni prevoz na otoku Roatan ni tako razvit kot v večjih mestih, vendar so na voljo avtobusi in minibusi, ki vozijo po nekaterih glavnih cestah. Cene so običajno nizke, vendar je urnik omejen. Za krajše razdalje ali za tiste, ki uživajo v sprehodih, je pešačenje primerna možnost, še posebej, če se želite sprehajati po bližnjih plažah.

Jezik

Prebivalci otoka Roatan izjemno dobro govorijo dva jezika: španščino in angleščino. Ta jezikovna spretnost odraža zgodovinsko in kulturno raznolikost otoka ter omogoča enostavno komunikacijo med domačini in obiskovalci.

Prehrana

Zaradi svoje obalne lokacije Roatan ponuja sveže morske sadeže. Poskusite jedi, kot so škampi, rakovice, postrvi in ​​ribe. Lokalne restavracije pogosto pripravljajo jedi z lokalnimi morskimi sadeži, ki jih lahko uživate ob obali.

Baleadas -to je tradicionalna hondurska jed, ki jo boste našli tudi na Roatanu. Gre za vrsto ploščatega kruha, polnjenega z različnimi sestavinami, kot so fižol, sir, jajca, avokado in meso.

Conch je velika školjka, ki jo lahko najdete v karibskih vodah. Conch salad je osvežujoča mešanica kumar, paradižnika, papaje, čilija in, seveda, koščkov concha.

Tapado – to je tradicionalna jed, pripravljena z različnimi vrstami morskih sadežev, kokosovim mlekom, zelenjavo in začimbami.

Plantaini, podobni bananam, so del mnogih lokalnih jedi. Lahko jih ocvrete, spečete ali pripravite kot prilogo. Plantains se pogosto uporabljajo tudi za pripravo sladic. Uživajte v lokalnih koktajlih, ki temeljijo na svežem sadju in karibskem rumu. Poskusite tudi sveže iztisnjene sokove, kot so ananasov sok ali kokosov sok.

Hondurska kava je priljubljena in ponuja odlično osvežitev. V mnogih lokalnih kavarnah boste lahko poskusili različne sorte kave. Karibski otoki so znani po svojem rumu, in Roatan ni izjema.

Naša doživetja

Roatan nas je v vseh pogledih presenetil. Iskreno, celo rahlo razočaral, predvsem po tem, ko so ga mnogi izjemno opevali. Res pa je, da so bili skoraj vsi potapljači. Tako zelo nerazvite infrastrukture, kot jo je ponudil honduraški otok Roatan, pa še nismo doživeli. Ceste so takšne, da poskakuje potniki v avtu skoraj do stropa avtomobila, torej, če te boli hrbet ali si noseča, sigurno ne moraš potovati po Roatanu, ker dobiš popadke :). Govorim o 20-40 centimetrov globokih luknjah, polne blata in vode, zato je vožnja res omejena na 10-15 km/h. Na ključnih križiščih otoka ležijo smrdeča smetišča, kjer reveži do pasu v dreku brskajo po smeteh. Obstaja zgolj nekaj metrov (govorim pod 1 km) skromno razvitega predela, kjer je nekaj solidnih restavracij, pretežno s hitro hrano, nekaj trgovinic s spominki, majicami in plavalno opremo. Tudi hotelska infrastruktura je izjemno skromna, obstajata 2 večja hotela in mali butični hotelčki. Sam Roatan, po našem mnenju, ni nekaj, za kar bi se odpeljal na ta konec sveta. Mi ga sicer ne obžalujemo, ker smo bili dokaj blizu in v veliki družbi ter si iz limone naredili limonado :).

Ena stvar, ki je vredna za potapljače in zaradi katere je Roatan sanjski, pa je koralni greben. V nekaj zamahih od obale lahko dosežeš drugi največji koralni greben na svetu, takoj za avstralskim, ki ponuja velike užitke in zelo pisan podvodnih svet, z večimi vrstami morskih psov, delfinov, mant, rib … Cene potapljanja so smešno nizke. 40 dolarjev je en tank, če vzameš 2, je cena nižja, približno 60-70 dolarjev, kar je izjemno poceni za potapljanje. V ceno je vključen master diver, ki te spremlja, celotna oprema in vožnja s čolnom do točke potapljanja. Zanimiv podvodni svet je tudi zato, ker najdeš številne potopljene ladje, ki si jih lahko potapljači ogledajo. Vsa ostala infrastruktura je precej žalostna, cene pa zasoljene.

Roatan ponuja 2-3 živalske parke, kjer vidiš opice, ogromne papige, lenivce, njihove žuželke, kače, metulje itd. in se skopaš v kakšnem bazenu. Po morju se lahko voziš z jetski-ji, kanuji, najameš opremo za snorkljanje, odideš na krajše izlete z ladjico do različnih plaž … tukaj pa se ponudba Roatana nekako konča.

Glede na to, da je otok dolg 77,2 km in širok le 8 km, je tako majhen, da misliš da ga boš lahko prevozil 1,2,3, pa mislim, da je iz enega na drugega otoka potrebne več kot 4 ure vožnje, tako zelo počasne so ceste in promet. Zanimivo in presenetljivo je to, da dnevno na Roatanu pristanejo 2 do 3 največje križarke, ki plujejo po Karibskem morju. Slišali smo, da je razlog, da se ustavijo prav tukaj to, da so ladijske pristojbine zelo nizke, žalostno pa je, da niso uredili niti tistih 10-20 metrov pomola, da turist, ko izstopi iz razkošne ladje, ne bi takoj stopil v blatno luknjo. Turiste vozijo na zipline, ogled lenivcev in na West Bay – najlepšo peščeno plažo, ki pa je ravno zaradi množice obiskovalcev iz križark izjemno obiskana in nimaš skoraj prostora odložiti brisače (predvsem med 10. in 14. uro, ko so turisti na otoku).

Varnost

Na celotni poti čez čudovit zelen in hribovit Honduras ponovno nismo imeli niti trenutka občutka nevarnosti. Žalostni so le prizori onesnaženosti, saj na vseh cestah ležijo kupi smeti. Cesta je razdeljena na 2 dela, del ki je soliden (približek avtocesti), in del, ki je obupen, poln ovinkov, lukenj, potepuških psov, konjev, pujsev, oslov in ljudi, ki v trdi temi hodijo oblečeni v črno tik ob robu ceste. Cesta je enopasovna v eno smer in enopasovna v drugo smer, prehitevanje je zelo nevarno, ampak je pogosto pred tabo najdaljši tovornjak, ki vozi 20 km/h in puha v zrak črne oblake umazanega dima izpušnih plinov, ali pa je pred tabo kontejner kokosa, manga … in enostavno moraš prehitevati.

Naša celotna pot je trajala 28 ur čiste vožnje, v obe smeri in približno eno uro čakanja na meji. Na meji ni bilo nobenih težav, ljudje izjemno prijazni, nobenega občutka nevarnosti, ogromno možnosti nakupa svežega sadja, videli smo celo kako sušijo kavo na cesti, kar na polivinilastih platnih (katero upam, da ne zapakirajo za v Evropo. :))

Cene v Hondurasu so malo nižje kot v Salvadorju, na honduraškem Roatanu pa izjemno zasoljene, ker ni konkurence in zato “navijejo” cene, saj turist nima druge izbire.

Naj poudarim še enkrat – ključna stvar zakaj je ta otok res vredno obiskati je koralni greben, morje in podvodni svet, ostala infrastruktura pa je zelo skromna in osnovna. 

Si že obiskal/a Roatan? Kakšno pa je tvoje mnenje?

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.