Resnične izpovedi

Od temnega poglavja do svetle prihodnosti: preobrazba Salvadorja

Preteklost groze in strahu

Salvador, nekoč zaznamovan z naslovom ene najnevarnejših držav na svetu, je bil predsedniku Nayibu Bukeleju predan v roke. Tople, obmorske plaže so bile prekrite s sencami tolp, umorov in grozljivih ropov, ki so pustošili med prebivalci. Strah pred prihodnostjo je bil stalni spremljevalec, saj so ljudje nikoli niso vedeli, kaj jih čaka za vsakim vogalom.

Vsi pripovedujejo o obdobju, ko so se bali vsakodnevnih poti v službo, kjer so vsak dan slišali o novih žrtvah. Številni so imeli osebne izkušnje z napadi, ropi ali celo umori znanih oseb. V določene dele mesta enostavno nisi upal iti, zlasti ko je nastopila tema, in rezultat tega strahu je bil, da so ljudje ostajali doma. Javnih dogodkov na prostem skoraj ni bilo, ljudje so se v svojih avtomobilih zaklepali, mali podjetniki in obrtniki pa so postali žrtve, ki so mesečno plačevali “davek” za dovoljenje za delo. Mnogi so bili prisiljeni brezplačno nuditi svoje izdelke ali storitve članom tolp. Tistim, ki tega niso storili, se ni obetalo nič dobrega. Posledice so bile hude, saj so bili številni obrtniki prisiljeni zapreti svoje delavnice in podjetja, ker je bilo tveganje preveliko.

Jeklena pest kontrole

Ko je Bukele namreč prevzel oblast, je zavihal rokave in uvedel strogo politiko ter še strožje ukrepe za boj proti kriminalu. Z izrednimi razmerami je okrepil akcijo proti tolpam, polnil zaporniške celice. Aretacije so postale pogoste, saj so bile izvedljive brez naloga, prav tako pa so bili zaporniki oropani pravice do pravnega zastopanja.

Vir: https://www.nbcnews.com/news/latino/salvadorans-poll-favor-bukele-reelection-constitutional-ban-rcna75049

Rezultati drastičnih ukrepov

Na prvi pogled se ukrepi zdijo pretirani, vendar so bili nujni. Salvador je doživel preporod in postal varnejša država. Menim, da so bile spremembe dramatične. Domačini so prepričani, da je Salvador danes popolnoma drugačen – nova, varna država, o kateri so prej le sanjali.

Zdaj opazimo obrtniška podjetja in zasebne firme na vsakem vogalu in strah je izginil. Pravijo, da jih tri leta ni obiskal nihče, vendar so prepričani, da bi si zdaj, če bi jih izsiljevali, upali poklicati policijo. Verjamejo, da bi jih policija zdaj zaščitila, kar prej ni bilo možno.

Selitev v Salvador

Kot veste, smo se v Salvador preselili zaradi Mihovih poslovnih razlogov. Kljub prvotnemu strahu pred nevarnostjo in kriminalom, ki ga je država nekoč nosila, je lastna izkušnja razblinila te pomisleke. Po pogovorih z nepremičninskimi agenti in lokalnimi prebivalci smo se prepričali, da so razmere zdaj varne in da je Salvador postal priljubljena destinacija za življenje in poslovanje.

Otroška brezskrbnost in družinsko življenje

Salvador se ponaša z razgibano naravo, kavnimi plantažami in vulkani, kar ustvarja izjemno okolje za otroke in družine za preživljanje kakovostnega prostega časa: izlete, pohode, piknike, surfanje … Kljub pomanjkanju muzejev država ponuja nadomestne možnosti, kot so parki, botanični vrtovi, slapovi, morje, jezera in različne igralnice ter kino za družinsko zabavo, tudi v primeru slabega vremena.

Opažam drugačnost v odnosu do otrok, le-ti so bolj cenjeni in opaženi. Mirnost otrok in spoštljivost do odraslih sta zanjo značilnosti salvadorske kulture, ki se razlikuje od tiste v Sloveniji, kjer mimogrede lahko opaziš kričečega otroka, kako se meče po tleh, kjer se neučakani otrok v dolgi vrsti pred blagajno joka na ves glas, da želi igračo, kjer ni nič nenavadno, da najstnik grdo govori s starši … Menim pa tudi, da so starši manj živčni, občutek stresa pa je manj izrazit. Menim, da ne glede na njihovo premoženje, bolj cenijo življenje, mir in vzgajajo otroke v duhu skromnosti.

Otroke v Salvadorju spremljajo starši povsod, kar pomeni, da ni običajno, da bi otrok pred 15. letom starosti sam obiskoval ali zapuščal šolo. Prav tako ni videti mladih najstnikov, ki bi bili sami, kar se morda razlikuje od običajne situacije v Sloveniji, kjer lahko na ulicah, v restavracijah, lokalih, kinu, nakupovalnih centrih … srečah gručo mladostnikov, ki se zabavajo po svoje. Verjetno je v Salvadorju takšna situacija, ker je bilo včasih nevarno, plus poznajo se vplivi Amerike.

Varnejši jutri

Kljub pretekli nevarnosti, ki je zaznamovala Salvador, se je država pod vodstvom Nayiba Bukeleja preoblikovala v varno in privlačno destinacijo. Ugotavljam, da so drastični ukrepi prinesli novo poglavje v življenje Salvadora, kjer se sedaj vsi počutijo varno in kjer se je vsakdanje življenje povsem spremenilo.