Resnične izpovedi

Bralna značka: S knjigo v svet

V današnjem času, ko so otroci ves čas doma in želijo kar nekaj časa preživeti pred različnimi zasloni, je spodbujanje branja pri nas še bolj aktualno. Oba sva velika ljubitelja knjig, podpirava pa tudi odličen program bralne značke »S knjigo v svet«. Tudi najina prvošolka Zoja Mija je z veseljem izbrala knjigice, prisluhnila najinemu branju in branju starejše sestre in brata ter babice in več, ko ji beremo, več bi brala. Z največjim navdušenjem zgodbe pripoveduje po svoje in si zapomni tudi marsikatero pesmico na pamet.

Bralna značka spodbuja branje v prostem času

Prebrala sem, da korenine bralne značke segajo v leto 1960. Prve Prežihove značke so bile podeljene mladim bralcem menda na Koroškem. Ker je naš svet preplavila sodobna tehnologija in ker otroci veliko (po najinem mnenju tudi preveč) časa preživijo pred računalnikom in televizijo, je spodbujanje branja v prostem času tudi na takšen način izjemnega pomena. Če bodo naši otroci zgodaj posedali s knjigo v roki, ji bodo ostali, upam, zvesti za vse življenje.

Za opravljanje bralne značke se lahko otroci odločijo že v prvem razredu osnovne šole in jo nadaljujejo v vseh nadaljnjih letih šolanja, v srednji šoli recimo v obliki bralnih klubov. Vse več vrtcev pa ima prav tako neko obliko bralne značke, ko starši berejo otrokom.

Zasledila sva, da se v takšno branje vključi 70 odstotkov osnovnošolcev, kar je kar precej, a številka bi lahko bila še večja, saj je knjiga otrokova najboljša prijateljica v obdobju odraščanja. Pa ne samo to, z njo se mu odpre svet številnih spoznanj in učenosti. Knjigo lahko bere kadarkoli in kjerkoli želi. V prostem času, izbira pa lahko med leposlovnimi in poučnimi gradivi, tiskanimi in elektronskimi. ”Bere z razumevanjem, bere, ker branje potrebuje, ker mu pomaga v vsakdanjem življenju … in bere, ker v branju uživa,” navaja Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. Bravo, bravo vsem 7.000 mentorjem in mentoricam, ki skozi raznoliko prakso motivirajo mlade bralce.

Naša domača knjižnica

Ne glede na ”obvezno” branje za bralno značko z Zojo Mijo pa midva pravljice bereva vsem otrokom. Vsak ima v svoji sobi prav poseben predal in knjižno polico, na kateri hranijo svoje knjige, ki jih dobijo za darilo. Ko me nekdo vpraša, kaj naj kupi otrokom, jim kar izstrelim: ”Knjigo!”

Ves čas spremljava, kaj izdajo pri založbi Morfemplus, saj imajo v ponudbi vedno tako čudovite pravljice, da jim res moramo prisluhniti. Decembra smo recimo spoznali Puhastega Nika v čudoviti božični zgodbi. Super je za vse tiste najmlajše družinske člane, ki še verjamejo v skrivnost božiča. Dogovorili smo se, da jo še enkrat preberemo na božični večer. No, verjetno jo bomo do takrat vzeli večkrat v roke. Se tudi pri vas dogaja to, da otroci želijo vedno znova in znova poslušati isto pravljico? In potem jo znajo že na pamet … J Slavni Hrestač je tudi že na naši knjižni polici. Drugače pa sem si že ogledala in izbrala, kaj bo naš naslednji nakup v teh prazničnih dneh. Na seznamu so: Kako praznujejo božič po svetu, Vesel božič, Oliver, Ugrabljeni Božiček – Mica pri babici, Rad imam božič, Božičkov pomočnik – Pridni medo ter Lan in Luna − Božična jelka.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.