Nasveti za potovanja

Nasveti za plovbo z otroki

Velika prednost jadranja z otroki je ta, da se družinski člani med seboj povežejo. Na majhnem prostoru na odprtem morju je odlična priložnost za druženje ob ribolovu, družabnih igrah, učenju, kako se jadra, skupaj lahko plavate, se potapljate, snorklate, berete pravljice ob nočni svetilki, se pogovarjate ure in ure. Ker želimo, da vam bo jadranje ostalo v nepozabenem spominu, smo na 2many4granny iz lastnih izkušenj zbrali nasvete, ki bodo pripomogli k varnemu in organiziranemu jadranju.

Mnogi ljubitelji jadranja so spoznali, da takšno preživljanje prostega časa z najbližjimi prinese v njihova življenja le mir, tišino in spokojnost. Naučijo se prisluhniti zvokom vetra, ki napolni jadra, valovom, ki udarjajo ob jadrnico, kar je vse skupaj učinkovita protiutež stresnemu vsakdanjiku. Pa je jadranje tako popolno, če imamo otroka? Sedemčlanska družina 2many4granny dokazujemo, da so takšne avanture dobrodošle in dejansko izvedljive. Sedemdnevno morsko avanturo od otoka do otoka, od mesta do mesta, od obale do obale, na kateri smo imeli več manjših postankov, kot bi jih sicer, če bi bili na krovu sami odrasli, bomo zagotovo še ponovili.

Obstajajo številne prednosti, ki jih prinese jadranje z otroki.

Potrpežljivost

Na plovilu se tako starši kot otroci skozi komunikacijo naučijo potpežljivosti. Če ne želite izgubiti živcev že prvi dan in si zamišljate umirjen dopust na valovih, je prav da postavite pravila in omejitve, kaj se sme početi in kaj je nevarno. Naj bo vaša jadralna izkušnja pozitivna, zato se naučite potrpežljivosti, ne vpijte in ne kaznujte, temveč čas izkoristite za medsebojno povezovanje, bodite uvidevni drug do drugega in se poslušajte. Ustvarite pozitivno okolje in se veliko smejte na glas.

Odgovornost in koncentracija

Plutje z otroki vam podari nekočno priložnosti, da se okrepite, kako biti odgovorni, saj imate otroke 24 ur ob sebi. Tam ste priča posledicam svojih dejanj, zato vam svetujemo, da vsak korak in izrečeno besedo dobro premislite. Vi predstavljate steber varnosti (o tem bomo spregovorili tudi v prispevku podrobneje), jadrnica pa vam bo sporočila, ali imate prav ali ne. S takšno odgovornostjo in samostojnostjo pri odločanju ste dober vzgled svojim otrokom, obenem pa vam to da občutek samozavesti. Na jadrnici tako otroci lahko uvidijo, kaj pomeni biti odgovorna in odločna oseba, obenem pa takšna, ki pozna prednosti timskega dela. Takšen dopust po drugi strani je tudi možnost za krepitev koncentracije in potpežljivosti tako za mlajše kot tudi starejše generacije.

Povezanost med družinskimi člani 

Ob hitrem tempu življenja marsikdaj nimamo časa, da bi se celovito posvetili otrokom, vendar imate na jadranju številne poskuse, da okrepite vezi med posameznimi družinskimi člani. Čas se ustavi, bratje in sestre lahko postanejo pravi prijatelji, se naučijo medsebojnega sodelovanja, so drug drugemu v oporu, skupaj preživljajo ure in ure v novih pustolovščinah, v katere ste tudi vi vpeti. Takrat lahko spoznate še drugačne plati svojih otrok, saj ni motečih elementov, kot so odgovarjanje na SMS sporočila, maratonski telefonski pogovori in pisanje nenehnih službenih elektronskih pisem. Počitnice na odprtem morju so lahko odskočna deska za sočutje, ljubeznivost, razumevanje, spoštovanje, timsko delo in povezanost. Vse te lastnosti pa lahko dobijo krila recimo ob igranju družabnih iger, risanju, barvanju pobarvank, branju pravljic, ribolovu in potopljanju.

Učenje za vse življenje

Jadranje odpre otrokom vrata v učenje tako velikih kot majhnih življenjskih lekcij in veščin, zato tega nikar ne podcenjujte. Na vas je, da jim ponudite številne priložnosti za sodelovanje pri majhnih, vendar zabavnih opravilih. Vse skupaj lahko podkrepite s spontanimi učnimi uricami. Seznanite jih, kaj pomeni jadranje, zakaj potrebujemo jadra, kje lahko jadramo, kakšne zvrsti jadranja poznamo, kaj vse lahko najdemo na jadrnici (jambor, prečnik, sistem škripcev, vrvi, krmilo, kobilico, sidro, kompas, reševalni jopič …), kakšno opremo potrebujemo za jadralski izlet, kako beremo veter, kaj vidimo na zemljevidu, zakaj moramo spremljati vremenske razmere, kako pripravimo na jadrnici obroke … Spoznavajo se lahko z različnimi kulturami, običaji ljudi, poskusijo lokalno hrano, si ogledajo znamenitosti na otokih, se naučijo spoštovati naravo in njene lepote ter ceniti njene darove.

Spodbujanje dobrih navad

S pogostimi jadralskimi izleti pri otrocih spodbujate dragocene navade, ki jih drugače ni mogoče utrditi. Urejenost same jadrnice in njena smiselnost sta dober primer ponazoritve, kaj vse je možno, če se temelji postavijo na organiziranosti, zakaj kaos ni vedno dober. Takšno preživljanje prostega časa je priložnost za oblikovanje dobrih navad, ki jih potem lahko prenesejo v vsakdanje življenje.

Nepozabni spomini

Plovba z jadrnico bo tako vam kot otrokom ostala v nepozabnem spominu, saj bo pretkana s številnimi edinstvenimi doživetji, izpolnjenimi s pristnimi čustvi. Mogoče boste vsi skupaj vzljubili jadranje tako, da bo to postal vaš družinski hobi. Ne postavite si ovir v glavi, češ jadranje ni primerno za družine, temveč samo za prijateljska druženja. Prepustite se nečemu novemu, nad družinsko pustolovščino na valovih boste očarani.

Poskrbite za varno jadranje.

Nikar se ne ujemite v vrtinec negativnih mislih, kako nevarno je jadranje za otroka, ne pričarajte si v glavi, kako globoka je voda, kako lahko otroci padejo v njo, kako hitra je plovba, vi pa nimate zavor, kako ste na odprtem morju brez pomoči. Nevarnosti je veliko tudi na kopnem, zato se raje osredotočite na to, kaj lahko storite, da bo na jadrnici čim bolj varno za najmlajše družinske člane. Veliko koristnih nasvetov boste dobili na spinaker.si.

Varnostna mreža in reševalni jopiči

Nikar ne zapustite pristana brez namestitve varnostne mreže, ki služi kot ograja, in reševalnih jopičev.

Plavalne izkušnje

Jadranje je primerno za tiste otroke, ki imajo že nekaj plavalnih izkušenj, ki se ne bojijo vode, ki so z reševalnim jopičem sposobni preplavati nekaj deset metrov.

Spremljajte vremenske razmere.

Že na začetku se z njimi dogovorite, da se zadržujejo v krmnem delu plovila, če pa se vreme poslabša, pa je dobro, da se skrijejo v kabino. Ko so na palubi je izjemno pomembno, da so zaščiteni pred škodljivimi sončnimi žarki. Izpostavljene dele telesa namažite z zaščitnim sredstvom, obenem pa lahko nosijo majice z UV zaščito. Na glavi naj imajo ves čas kapo s ščitnikom, prednost je takšna s trakovi, ki jo veter ne more odpihniti.

Brez divjanja!

Pojasniti jim morate, da je norenje, divjanje, tekanje gor in dol po trupu med plovbo strogo prepovedano. Ni odveč, da v učne urice vključite tudi informacijo o tem, kako se je treba nagibati, kako vsi lahko poskrbite za stabilnost jadrnice.

V vodo, ko je plovilo varno privezano

Čeprav bi jim bilo izjemno zabavno dotikati se vode, namakati noge, se nikakor ne smejo stegovati čez, ‘čofotali’ bodo lahko takoj, ko bo plovilo varno privezano v pristanu.

Potovalna lekarna

Za brezskrbno plovbo je izjemno pomembno, da ste pripravljeni na kakršnekoli nepričakovane zdravstvene težave, zato je priporočljivo, da si pred potovanjem pripravite svojo mini lekarno. V njo morate po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje vključiti zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam, set za prvo pomoč (obliže, sterilne gaze, elastični povoj, škarjice, lepilni trak, razkužilo za rane, rokavice za enkratno uporabo, vatirane palčke in trikotno ruto), sredstva za lajšanje prebavnih motenj (rehidracijski prašek, probiotične tablete za lajšanje driske, odvajala za lajšanje zaprtja), sredstva za zaščito pred piki komarjev in ostalih insektov, sredstva za lajšanje morske bolezni, sredstva za zaščito pred soncem, razkužilo za roke, zdravila za lajšanje želodčnih težav, sredstva za lajšanje prehladnih znakov, zaščitne maske in telesni termometer. Poleg potovalne lekarne je dobrodošlo imeti s sabo delujoč mobilni telefon in polnilec, da lahko ob nezgodi pokličete.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.