Nasveti za potovanja

Vse, kar morate vedeti o kampiranju z otroki

Sončne dneve in počitnice lahko odlično izkoristite za drugačne načine dopustovanja ob morju. Predlagamo vam, da se tako kot 2many4granny odločite za obisk kampa in spanje v šotoru, prikolici ali avtodomu ter izkusite, kako je ves dan poslušati ptičje petje, šumenje morskih valov,  opazovati zvezde na nebu, se igrati na svežem zraku, preživljati 24 ur z najdražjimi, spoznavati nove prijatelje … Da boste kampiranje želeli ponoviti vsi družinski člani, da vam bo ostalo v lepem spominu, smo zbrali nekaj praktičnih nasvetov na enem mestu.

Izberite ustrezno lokacijo za kampiranje.

Če želite, da bo vaša avantura trajala več kot en dan, skrbno načrtujte vaše kampiranje. Najprej se odločite, kam boste postavili šotor ali prikolico, prednost dajte umirjenim in manjšim kampom, ki se ponašajo z oznako družinski.

Preglejte, koliko je oddaljen od plaže (ker za veliko članov se zelo hitro nabere pripomočkov in opreme, ki jo je treba odnesti na plažo), kakšne parcele so v ponudbi (parcelirane z elektriko ali brez, z vodo ali brez, z odtokom, nepalcelirane), ali je elektrika v kampu vso noč ali se generator ugasne, ali si lahko sposodite skupni hladilnik in zamrzovalnik, ali je voda pitna ali ne, ali je topla voda vedno na voljo za prhanje ali jo je treba doplačati (v nekaterih kampih prhe delujejo na žetone), ali obstaja možnost postavitve v senci pod drevesi ali pa vam ponudijo ogromen senčnik, ali so sanitarije prilagojene tudi otrokom in v bližini (dobrodošla informacija pri majhnih otrocih, ki se šele privajajo na uporabo stranišča), ali imajo kopalnico s kopalno kadjo (je zelo priročna, če imate še dojenčka), ali je v bližini restavracija (odlična za razvajanje med dopustom, vendar ne takšna, od koder bi se ob večerih razlegal hrup), kakšna je animacija čez dan in zvečer tako za otroke kot tudi starše, kakšna je plaža (lahko ali težko dostopna, peščena, betonska …), ali vključuje razna otroška in športna igrišča, bazen, napihljiva igrala v vodi, ali je možno najeti sup, kajak ali kanu, ali je trgovina z osnovnimi stvarmi blizu, ali so poti urejene za sprehod, ”vozičkanje”, kolesarjenje, rolanje, vožnjo s skirojem, ali lahko ročno ali v pralnem stroju operete perilo (to je super vedeti, če nameravate kampirati dlje časa) …

V pomoč vam je lahko spletna stran Avtokampi.si.

Naredite si seznam, kaj vse potrebujete na kampiranju z otroki. 

Pred kampiranjem naredite seznam vseh stvari, ki jih boste potrebovali za sproščene in zabavne počitnice. Čeprav gre za drugačen način namestitve in poseben način življenja v objemu narave, si lahko vse skupaj olajšate in pričarate povsem brez stresa, če se na vse skupaj vnaprej pripravite, zato nikar ne začnite pakirati zadnji hip.

Bivanje

Za nemoteno bivanje potrebujete najprej začasno bivališče – ali kakovosten šotor, ki vas ne bo pustil na cedilu v dežju, ali avtodom, ali prikolico, poleg tega je dobro imeti s sabo: paviljon, zložljivo mizo, zložljive stole, ležalnike, manjšo metlo in smetiščnico, rezervne kline in kladivo, dodatne vrvice za napenjanje šotora, plastično posodo za pranje perila, ščipalke za perilo, vrvico/stojalo za obešanje perila, vrečke za smeti/smetnjak, vžigalnik/vžigalice, sveče, svetilko, vrečo za umazano perilo, podaljšek za elektriko, polnilec za mobilni telefon …

Spanje

Za spanje potrebujete posteljnino/spalne vreče, spalne podloge/napihljivo blazino, tlačilko, vzglavnike, sredstva proti mrčesu, nočne lučke/svetilke/sveče …

Kuhanje

Za kuhanje v kampu potrebujete hladilnik/električno hladilno torbo/skupni hladilnik in zamrzovalnik, plinski/električni štedilnik/kuhalnik, žar, ‘balon’ za vodo, posodo, kuhalnico, zajemalko, jedilni pribor, večnamenski nož, cedilo, ribež, sklede, kozarce (po možnosti takšne, ki se ne razbijejo), skodelice, krožnike, odpirač za konzerve in steklenice, plastično posodo za pranje posode, kuhinjske krpe, gobico za čiščenje, detergent za posodo, podstavek za vročo posodo, desko za rezanje, osnovna živila, vrečke ali folijo za shranjevanje živil, manjše posodice za malico …

Domača lekarna

Domača lekarna naj bo spravljena v toaletni torbici ali omarici izven dosega otrok, obenem naj ne bo izpostavljena visokim temperaturam in vlagi. V njej morate imeti na voljo: proti vročinska in proti bolečinska sredstva, fiziološko raztopino, hladilno mazilo za blaženje srbečice po pikih, zaščitna sredstva proti soncu, redna zdravila za vsakega posameznega družinskega člana, razkužilo, zaščitne maske, negovalna sredstva za opekline, sanitetne pripomočke za prvo pomoč, termometer, sredstva za lajšanje prebavnih motenj (rehidracijski prašek, probiotične tablete za lajšanje driske, odvajala ob zaprtju), sredstva za lajšanje želodčnih težav in prehladnih obolenj.

Oblačila in kozmetika

Četudi se odpravljate na kampiranje z otroki v poletnih mesecih, je koristno, da imate tudi toplejša oblačila s sabo. Najosnovnejši seznam vsebuje: majice, kratke hlače, dolge hlače, jopico/pulover, nepremočljivo jakno, športno obutev, natikače in spodnje perilo.

Ločeno pospravite svojo in otrokovo kozmetiko. Vzemite s sabo zobno krtačko, zobno pasto, milo, brisače, glavnik, gel za prhanje, šampon, plenice, vlažilne robčke, previjalno podlogo, toaletni papir, vlažilni toaletni papir …  

Igrače

Ne pozabite doma otrokove najljubše igrače, brez katere ne more zaspati. Na kampiranju so dobrodošli različni pripomočki za preganjanje dolgčasa: balinčki, loparji za badminton, knjige, ustvarjalni seti, žoge, frizbi, pobarvanke, barvice, ugankarske revije in križanke, gumitvist, krede, lutke, avtomobilčki .. Otroci bodo veseli, če boste v avtomobilu našli prostor za poganjalca, rolerje ali skiro in če bodo lahko po kampu kolesarili s svojimi kolesi.

Oprema za plažo

Na plažo vzemite: senčnik/senčni šotor, športni voziček, kopalke, kapo/klobuk, brisače, igrače za vodo, knjigo, plavalne pripomočke, zaščitno sredstvo proti soncu, malico, steklenice z vodo. Vse skupaj lahko zložite v več manjših nahrbtnikov in vsak lahko nosi svojega (odsvetujemo eno ogromno torbo za plažo) ali si umislite vlečni voziček, ki je zelo praktičen pri odhodu na plažo z več družinskimi člani.

Poskušajte se držati vsakdanje rutine. Določite pravila.

Ni odveč – če želite preživeti čudovito kampiranje, da se poskušate vsaj delno držati rutine, na katero so navajeni otroci, seveda jo prilagodite razmeram in počitniškim aktivnostim. V mislih imejte vedno najmlajšega člana družine in če je navajen na opoldanski spanec, se potrudite, da se s plaže pravočasno vrnete in se izognete nepotrebnemu joku, utrujenosti ter besnim izpadom. Že na začetku kampiranja določite pravila, koliko od namestitve se lahko otroci oddaljijo, da vas obvestijo, ko gredo sami ali v vašem spremstvu do sanitarij … Organizirajte se tako, da vam bo kot staršem čim manj zahtevno in stresno ter da se boste tudi vi spočili. Večerne aktivnosti prav tako prilagodite otrokom. Omejite čas preživet na sodobnih napravah in drugače zapolnite prosti čas. 

Pri opravilih sodelujte vsi družinski člani.

Postavljanje in pospravljanje šotora (ureditev prikolice in okolice) lahko izzove številne prepire, če si postavite časovne omejitve in ne sodelujete pri tem vsi. Naredite vse skupaj zabavno, naučite otroka, kako se zabija kline, vključite ga pri pripravi obrokov za vse člane, tudi ročno pranje je lahko koristno preživet skupen čas. Ne naložite si vsega bremena nase, naj vedno sami dobro razmislijo, kaj želijo vzeti s sabo na plažo, ali so pustili še kakšno igračko v peskovniku. Spodbujajte samostojnost in dogovornost ter krepite družinski timski duh. Skupaj boste preživeli nepozaben dopust in z veseljem si boste pozimi ogledovali fotografije iz kampa.  

Preživite kampiranje aktivno.

Načrtujte aktivnosti na kampiranju tako, dabodo vaši dnevi izpolnjeni s smehom. Kakšen dan lenarite na ležaniku in berite pravljice, drug dan se povzpnite na bližnji hrib ali kolesarite do centra mesta. Pozanimajte se, ali v kampu organizirajo kakšne dnevne aktivnosti za otroke in jih vpišite na delavnice, medtem pa vi lahko tečete, meditirate ali spijete s partnejem ali prijatelji kavo.  Spoznajte se z drugimi kampisti, naj se otroci naučijo kakšnih besed v tujih jezikih in stkejo nova prijateljstva. Sedaj imate tudi priložnost, da se posvetite otrokom, da jim prisluhnete, da se z njimi veliko pogovarjate, igrate družabne igre in jih naučite novih veščin. Domov se boste vrnili prerojeni, še bolj povezani in bogatejši za mnoga spoznanja.    

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.