Blog,  Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Zakaj si poiskati začasno delo na Kajmanskih otokih?

Zakaj pa ne? Saj vsi delamo za denar, ali ne? In tam ga lahko zaslužimo več in v lepšem okolju, kot kjerkoli drugje. V urejenem, čistem, izjemno varnem okolju s prekrasnim vremenom in še lepšo naravo.  Kajmanski otoki so znana davčna oaza in tu lahko zaslužite ter privarčujete precej. Željni zaslužka in doživetja, nove izkušnje, lahko probate z nekaj mesečnim delom na krasnem karibskem otoku.

Kaj sva spoznala in raziskala na najinem potovanju?

Januarja letos sva preživela 19 dni na Kajmanskih otokih in ker imava oba kar nekaj izkušenj z delom v tujini ter sva precej odprta za spoznavanje novih ljudi, sva veliko klepetala z »lokalci« tudi na najinem potepu. Natakarji, kuharji, organizatorji športnih dogodivščin in inštruktorji potapljanja so samo nekateri, ki so naju pustili s široko odprtimi usti od začudenja nad njihovimi plačami. Večina, vsaj oseb, jih je bilo iz Evrope. Nekaj je bilo Avstralcev in Američanov in en Južno Afričan. Ko so nama pripovedovali o zneskih, ki jih na vsake dva tedna prejmejo na svoje račune, sva kljub odštevanju vseh stroškov tam, ki niso nizki, zgotovila, da jim ostane mesečno toliko, kot večina ljudi v Sloveniji zasluži v pol leta. To naju je samo spodbudilo, da sva spraevala še več in naprej.

Do dobrega zaslužka pred leti tudi v Ameriki, kaj pa na Karibih?

Kot študentka sem dve poletji zapored delala v Renu, v Nevadi kot vodja prodajalne s hitro hrano in pripomočki za kopanje ob umetnem jezeru sredi mesta. Ker so bile takrat (ne vem kako je sedaj) napitnine v Nevadi obvezne, sem ob že tako dobri urni postavki, dobila še več kot dve plači v celem mesecu iz naslova napitnin. Krite sem imela stroške hrane, bivala sem pri prijateljih in se prevažala z lokalnim prevozom. Skoraj celotni zaslužek mi je ostal, zadoščal pa je do te mere, da sem samo 1/3 porabila za mesec dni potovanja po Kaliforniji, 2/3 pa sem odnesla domov. Po izračunu bi za enak znesek z enakim delom v Sloveniji takrat potrebovala 4,8 mesecev.

Na Kajmanskih otokih sva popisala podatke 21 naključnih delavcev, jih intervjuvala in prišla do spoznanja, da se plača natakarja giblje med 6.000 in 10.000 evrov na mesec. Restavracije in lokali s hrano, hotelski bari in podobno se zaprejo do 22. ure zvečer, kar pomeni, da ne govorimo o nočnem delu in težavnih alkoholiziranih gostih. V nočnem lokalu so plače precej višje,  celo preko 15.000 evrov. Če si recimo mladi delijo majhen apartma še s prijateljico ali dvema, bo spanje na osebo stalo mesečno med 1.500 in 2.800 evrov, nekaj bo šlo tudi za hrano, pri čemer imajo delavci v lokalih s hrano krite tudi vse obroke, nekaj se porabi še za sprotne stroške, privatno potrošnjo. Vedeti je treba, da so Kajmanski otoki ena najdražjih destinacij na svetu in iz trgovine za 300 evrov prineseš dve polni vrečki hrane, ne več. A tudi upoštevajoč visoke stroške in oceno, da bo imela oseba mesečno stroška 5.000 evrov, bo še vedno ostalo kar nekaj tisoč mesečno prihranka. In v neverjetno prijaznem in lepem ter zdravem okolju, brez industrije in onesnaževanja, saj ni niti ene tovarne.

16-odstotni ”gratuity fee”

Na Kajmanskih otokih cene namreč vedno vsebujejo 16-odstotni ”gratuity fee”, neke vrste ”uslužnino”. Za lažje razumevanje, če recimo margarita stane 20 evrov, je 16 odstotkov te takse že vštete v ceno in ta del pripada delavcu. Od vsakega obračunanega računa gostu, je 16 odstotkov zneska nagrada delavcu. Lokali se razlikujejo med seboj po tem, da nekateri obračunavajo delavcu uslužnino samo od njegovega dela postrežene hrane in pijače, drugje pa vsi delavci združijo dnevni obračun in se skupni znesek uslužnine deli med vse delavce tistega dne. Vsi delavci so seveda plačani tudi na uro, od 5 do 15 dolarjev (od 4,43 evrov do 13,22 evrov). Ne da mi miru, da ne povem jasno in glasno, da Kajmanske otoke obiskujejo precej bogati ljudje, ki zapravijo veliko in ne gledajo na višino končnega računa. Mnogi tudi ne vedo, da je gratuity fee že vključen v ceno in dodajo na vse še dodatno napitnino, še več pa je takih, ki želijo dodatno seči v žep in dobro postrežbo še dodatno nagraditi. Kar se nama je še posebej vtisnilo v spomin iz opravljenih pogovorov z tujini delavci na Kajmanih je to, da so prav vsi, brez izjeme poudarili, da so kot delavci zelo spoštovani, da ni nobene rasne, spolne, starostne diskriminacije in da vodstvo vedno spodbuja pogovarjanje z gosti, umirjenost in se kljub dolgemu zadrževanju pri, recimo, najini mizi, niso prav nič jezili. Delavne sile imajo dovolj in zadovoljstvo gostov jim je pred hitro postrežbo in hitrim praznjenjem miz, da bodo na voljo naslednjemu gostu.

Kaj potrebujete za delo na Kajmanskih otokih?

Vsi, ki nimajo stalnega prebivališča na Kajmanskih otokih, vendar nameravajo živeti in delati na Kajmanskih otokih, potrebujejo delovno dovoljenje. Pred prihodom zaposlenega na Kajmanske otoke mora bodoči delodajalec v imenu zaposlenega zaprositi vladni oddelek za delovno silo in prebivališče Kajmanskih otokov (WORC) za delovno dovoljenje. WORC pregleda vse prijave podjetij in posameznikov, ki iščejo dovoljenje za delo na Kajmanskih otokih.

Delavec mora delodajalcu predložiti določeno dokumentacijo, ki jo mora vključiti v vlogo, vendar je finančna obveznost delodajalca, da plača vse pristojbine za delovno dovoljenje in priseljevanje. Pomembno je omeniti, da bodoči zaposleni ne sme prebivati ​​na Kajmanskih otokih, ko je vloga vložena. Samo direktor WORC lahko v izjemnih okoliščinah po lastni presoji sprejme vlogo, če je bodoči delavec že na otokih.

Koliko časa traja začasno dovoljenje za delo?

Začasna dovoljenja se lahko izdajo za obdobje največ šestih mesecev, obdelava pa običajno traja od pet do deset delovnih dni. Vlagatelj med tem postopkom ne more biti prebivalec Kajmanskih otokov.

Dovoljenje za začasno delo se lahko izda za obdobje do šestih mesecev po presoji glavnega uradnika za priseljevanje, in sicer za vse poklice. Dovoljenja za začasno delo pa ni mogoče podaljšati, razen če je bilo prvotno izdano za obdobje, krajše od šestih mesecev. Če se prijavite za podaljšanje, morate priložiti spremno pismo s podrobnostmi, zakaj je podaljšanje potrebno, poleg pravnih pristojbin, in zdravniško poročilo. Je pa vse odvisno od delovnega mesta in delodajalca. V večini primerov se v gostinstvu to žal ne da.

Potrebni dokumenti za začasno delo na Kajmanskih otokih

– Izpolniti morate prijavni obrazec tako vi kot tudi delodajalec. Na spletni strani Cayman Resident si lahko preberete veliko uporabnih informacij.

– Plačati morate pristojbino za ustrezen poklic oz. kategorijo zaposlitve. Pristojbina je odvisna od plače. Lahko je kar visoka, načeloma pa jo plača delodajalec.

– Poravnati morate prijavnino.

– Priložiti morate najnovejšo fotografijo, na kateri bo viden vaš celoten obraz, plus eno profilno fotografijo, velikosti za potni list. Na hrbtni strani fotografije morata biti ime in datum rojstva. Mora biti barvna in posneta v zadnjih 12 mesecih. Videti se mora celoten obraz (ramena in več), brez pokrivala za glavo. Fotografija mora imeti belo ozadje. Velikost fotografije mora biti med 45 mm x 35 mm in 63 mm x 50 mm. Fotografija mora biti natisnjena na običajen fotografski papir. Ločljivost fotografije mora biti najmanj 800 pix. Zamegljenih fotografij ne sprejmejo.

– Dodati morate originalno potrdilo o nekaznovanosti, katerega izda policijska postaja iz zadnje države stalnega prebivališča. Mora biti žigosano in podpisano (velja šest mesecev).

– Opraviti morate celoten zdravniški pregled z rentgenom prsnega koša in krvnimi preiskavami za HIV in VDRL (velja šest mesecev). Zdravniški pregled morate opraviti doma. Na otok greš lahko po tem, ko je dovoljenje izdano, prej ne. Če si v postopku za pridobitev dovoljenja niti kot turist ne smeš na Kajmanske otoke.

Kje oddati vlogo?

Vloga za dovoljenje za začasno delo se vloži pri glavnem uradniku za priseljevanje. Če je treba dejansko delo opravljati na Velikem Kajmanu, je treba vlogo oddati na sedežu oddelka za priseljevanje v George Townu. Če se bodo dela izvajala na Kajmanskem Braču ali Malem Kajmanu, je treba vlogo oddati na Oddelku za priseljevanje v vladni upravni zgradbi na Kajmanskem Braču.

Bodoči zaposleni ob oddaji vloge običajno ni na Kajmanskih otokih. Glavni uradnik za priseljevanje lahko po lastni presoji sprejme vlogo le, če je bodoči delavec že na otokih v izjemnih okoliščinah. Prosilec, ki želi od glavnega uradnika za priseljevanje zahtevati, da to upošteva, mora v pismu, ki zajema vlogo, navesti podrobno utemeljitev za to.

Odobritev vloge

Če je vloga odobrena, bo vlagatelju poslano pismo, v katerem ga bodo obvestili o odločitvi in ​​določili pogoje, pod katerimi lahko delavec dela. Delavec ne sme delati pri katerem koli delodajalcu ali opravljati drugih poklicev, razen tistih, ki so navedeni v dovoljenju za začasno delo. Dovoljenje delavca, da ostane in dela na Kajmanskih otokih, preneha v primeru, da mu poteče dovoljenje za začasno delo. Razveljavljeno je tudi, če mu preneha delovno razmerje.

Glede oddaje vloge je pomembno, da si najprej priskrbiš službo in nato delodajalec uredi dovoljenje zat,e preden na otok sploh prideš. Papirjev brez službe ne moreš dobiti, ker rabiš neko podlago, zakaj si tam. Če te podlage nimaš, lahko prideš kot turist in si na otoku do tri mesece neprekinjeno. Če bi kot turist iskal zaposlitev in jo dobil, moraš spet z otoka, medtem ko ti urejajo papirje.

Če je prošnja zavrnjena, se lahko pritožite pri odboru za delovna dovoljenja.

Ali je mogoče v dovoljenje za začasno delo vključiti vzdrževane osebe?

Če je dovoljenje za začasno delo odobreno, se lahko po presoji glavnega uradnika za priseljevanje vključijo vsi vzdrževani člani, navedeni v vlogi. V času veljavnosti dovoljenja za začasno delo je mogoče zaprositi tudi za dodajanje ali odstranitev vzdrževanih oseb. Na Kajmanskih otokih so zelo specifični glede tega, kdo je lahko vzdrževani družinski član. Načeloma priznavajo samo zakonsko skupnost, za izvenzakonsko skupnost moraš predložiti zelo veliko dokazil. Tako da na primer partner težko pride zraven, če nista poročena in če teh dokazil ni (kot na primer skupni bančni račun, skupni naslov itd.) in je bolje, da si delovno dovoljenje uredi tudi sam.

Ali je z dovoljenjem za začasno delo možno delati za več delodajalcev?

Če je na vlogi jasno, da si dovoljenje za začasno delo delita dva ali več delodajalcev, bo to upošteval glavni uradnik za priseljevanje. Prav tako je mogoče zaprositi za spremembo dovoljenja za začasno delo v času njegove veljavnosti, da dodate ali odstranite delodajalca.

Kam se obrniti za delodajalce?

Najboljši naslov za posameznike so recruiting agencije (npr. Stepping stone, Nova Cayman)

Srečala sva tudi kar nekaj Slovencev, ki so prej delali v Sloveniji, predvsem v svetovalnih družbah iz področja financ, davkov in revizije kot so PwC, EY, KPMG in so jih tuji rekruterji kontaktirali za večletno delo na Kajmanskih otokih. Ker imajo na Kajmanih več kot 600 bank, je znanje iz teh področij zelo iskano in cenjeno. 

O tem bom spregovorila tudi na IG TV. Spremljajte nas na Instagramu.

Viri: https://www.affinitycayman.com/work-in-cayman/cayman-work-permits/

http://www.immigration.gov.ky/portal/page/portal/immhome/workinghere/workpermits

http://www.immigration.gov.ky/portal/page/portal/immhome/workinghere/workpermits/temporarypermits

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.