Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Naše poletno potovanje po Mehiki, Belizeju in Gvatamali, 1. del

Poletne počitnice smo preživeli na velikem popotovanju po Mehiki, Belizeju in Gvatamali. Štartali smo seveda iz Salvadorja. 🙂 Vsakodnevne utrinke delimo na Instagramu. Kaj vse se splača videti, koliko stane takšno potovanje, kakšna je hrana, kako smo vzpostavili stik z domačini … sem strnila v blogu. Vljudno vabljeni k navdušujočemu branju! In če vas zamika iti po naših stopinjah, me le ”pocukajte za rokav” prek sporočila :), da vam dam še kakšen dodaten nasvet.

Lokacija

SAN SALVADOR – FLORES – TIKAL – BELIZE CITY – CHETUMAL – TULUM – PLAYA DEL CARMEN – CANCUN – ISLA MUJERES – LAS COLORADAS – MERIDA – PALENQUE – AGUA AZUL – SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS- ANTIGUA – GVATEMALA CITY – SAN SALVADOR 

Štartali smo iz San Salvadorja v smeri Floresa v Gvatemali. Mejo smo prestopili blizu tromeje med Gvatamalo, San Salvadorjem in Hondurasom. Najprej smo šli do reke Rio Dulce v Gvatamali, nato nas je pot vodila v kraj Livingstone, kjer se reka Dulche izlije v Karibsko morje. Potem smo se peljali v mesto Flores in sledil je obisk mesta Tikal. Prestopili smo mejo v Belize in Miha je peljal do mesta Belize City. Sledil je kraj Chetumal. Naša postaja je bila laguna Bacalar. Pot smo nadaljevali v Tulum, Playo del Carmen, Cancun, Isla Mujeres in Isla Holbox. Obiskali smo kraje: Valladolid,  v vzhodni regiji mehiške zvezne države Yucatán, Las Coloradas, Chichen Itza, Merida. Iz Meride smo po obalni cesti šli v smeri Palenque. Tu se je začela nevarna cesta do mesta San Christobal (to je že Chiapas). Nato smo spet prečkali mejo in smo šli proti krajema Gvatamala Cityju in Antigua. In nato smo odšli nazaj v San Salvador, ki je postal naš novi dom. 

Gvatamala

Gvatemala je država v osrednji Ameriki, ki jo odlikujejo spektakularni vulkani, čudovita jezera in bogata kulturna dediščina. V srcu Gvatemale leži starodavno mesto Antigua, ki navdušuje s svojo ohranjeno kolonialno arhitekturo in barvitimi ulicami. Druga zanimiva točka je naravno jezero Atitlán, obkroženo s slikovitimi vulkani, ki ponuja priložnost za pohodništvo, opazovanje ptic in kulturne doživljaje z lokalnimi prebivalci. Majevske ruševine, kot je Tikal, pa predstavljajo pomemben arheološki zaklad in ponujajo edinstveno priložnost za vpogled v starodavno civilizacijo. Gvatemala je tudi raj za ljubitelje narave, saj ponuja raznoliko floro in favno v naravnih parkih. Turisti lahko uživajo v raznolikih dejavnostih, vključno s pohodništvom, potapljanjem, ogledi naravnih čudes in občudovanjem kulturnih izročil.

Belize

Belize je majhna obalna država, ki se nahaja ob Karibskem morju in navdušuje s svojo neokrnjeno naravo. Turiste pritegnejo čudoviti koralni grebeni, ki nudijo eno najboljših potapljaških izkušenj na svetu. Družine uživajo v otoških destinacijah. Srednjeveško mesto Belize City ponuja zanimive kulturne znamenitosti in lokalno kulinarično raznolikost. Eden od osrednjih naravnih zakladov Belizeja pa so tudi njegovi narodni parki, kot je naravni rezervat Cockscomb Basin, ki je dom redkih živalskih vrst, kot so jaguarji. Belize je znan tudi po številnih jamah in jamskih lagunah, ki ponujajo edinstvene priložnosti za raziskovanje podzemnega sveta.

Mehika

Mehika je država razkošnih plaž, bogate kulturne dediščine in pestre narave. Riviera Maya, obmorsko območje ob Karibskem morju, navdušuje s turkiznimi vodami, koralnimi grebeni in all-inclusive letovišči. Tulum ponuja edinstveno kombinacijo morskih ruševin in peščenih plaž, kar privablja številne obiskovalce. Ciudad de México, prestolnica države, pa je živahno mesto s številnimi muzeji, zgodovinskimi spomeniki in kulturnimi dogodki. Mehika je tudi dom številnih majevskih ostankov, kot sta Chichen Itza in Uxmal, ki pričajo o bogati zgodovini te civilizacije. Naravni čudeži, kot so jamske lagune v Jucatanu in krajine kanjona Copper Canyon na severu države, so prava paša za oči in ponujajo raznolike možnosti za raziskovanje. Mehika je znana po svoji raznoliki kulinarični ponudbi, kjer lahko turisti uživajo v pristnih tacosih, guacamoleju, enchiladah in drugih tradicionalnih jedeh. Mehika je razdeljena na 32 zveznih držav, ki se imenujejo “estados”, in zvezno območje, ki se imenuje “Ciudad de México” (Mestni okraj Mehike). Skupno je torej 33 administrativnih enot. Vsaka od teh zveznih držav ima svojo vlado in upravo, medtem ko je Ciudad de México pod posebnim zveznim nadzorom. Vsaka zvezna država ima tudi svoje značilnosti, kulturo in geografske posebnosti, kar prispeva k bogati raznolikosti te čudovite države. Mi smo prečkali Quintana Roo, Yucatan, Campeche in Chiapas.

Quintana Roo

Nahaja se na jugovzhodnem delu Mehike in je znana po svojih čudovitih karibskih plažah, koralnih grebenih in priljubljenih turističnih destinacijah, kot sta Cancun in Playa del Carmen. Quintana Roo je tudi dom majevskih arheoloških najdišč, kot sta Tulum in Coba, ter naravnih čudes, kot je naravni rezervat Sian Ka’an.

Yucatan

Nahaja se na severozahodnem delu polotoka Yucatan in je znan po svojih zgodovinskih in kulturnih znamenitostih, vključno s starodavnimi majevskimi mestnimi ruševinami, kot sta Chichen Itza in Uxmal. Jucatan je tudi znan po svojih podzemnih jamah in lepih mestih, kot je Mérida.

Campeche

Nahaja se na jugozahodnem delu polotoka Jucatan in je znan po svojih ohranjenih kolonialnih mestih, kot je istoimensko glavno mesto Campeche, ki je razglašeno za UNESCO-vo svetovno dediščino. Campeche ponuja tudi naravne rezervate in arheološke najdišča.

Chiapas

Nahaja se na jugovzhodnem delu Mehike in je ena najbolj raznolikih zveznih držav, ki ponuja gorske pokrajine, deževne gozdove, jezera, reke in bogato kulturo. V Chiapasu lahko obiskovalci raziskujejo majevske ruševine, kot je Palenque, ter doživijo kulturno raznolikost z različnimi etničnimi skupinami.

Kako super smo se imeli na potovanju, si poglejte na Instagramu in Facebooku na posnetkih.

POT (PREVOZNA SREDSTVA)

V Mehiki, Belizeju in Gvatemali je na voljo več različnih prevoznih sredstev za turiste, ki omogočajo enostavno in udobno potovanje po teh državah. Mi smo potovali z našim osebnim vozilom, kupljenim v Salvadorju.

Mehika

V večjih mestih, kot so Cancun, Playa del Carmen in druga turistična središča, so na voljo taksiji, avtobusi in podzemna železnica (v Ciudad de México). Za potovanje med različnimi destinacijami v Mehiki so priljubljeni tudi notranji leti. Možnost najema avtomobila je razširjena po večjih mestih in turističnih območjih, vendar je priporočljivo biti pozoren na cestne razmere in pravila prometa.

Belize

V Belizeju so na voljo taksiji in avtobusi za potovanje po mestih in med različnimi destinacijami. Za otoke, kot je Caye Caulker, so priljubljeni trajekti. Najem avtomobila je na voljo v nekaterih mestih, vendar je treba upoštevati, da so ceste v Belizeju lahko manj urejene, zato je potrebna previdnost.

Gvatemala

V Gvatemali so na voljo taksiji, avtobusi in minibusi za potovanje po mestih in med različnimi destinacijami. Najem avtomobila je na voljo v večjih mestih, vendar je vožnja po cestah Gvatemale lahko izziv, saj so ceste lahko v slabem stanju in prometne razmere raznolike.

Primeren čas obiska glede na letni čas

Mi smo se na potovanje odpravili v deževni dobi, julija in avgusta, kar pomeni, da je ponoči skoraj vedno deževalo. Takrat smo pač združili naš dopust, otrokove počitnice in se podali avanturi naproti. 🙂

Najprimernejši čas obiska Mehike je med suho sezono, ki običajno poteka od novembra do aprila. V tem obdobju je večinoma suho in sončno vreme z manj dežja. Marec in april sta še posebej priljubljena za obisk zaradi prijetnih temperatur in manj množic turistov. Vendar pa je treba upoštevati, da so nekatera območja, kot sta Cancun in Riviera Maya, zelo priljubljena med počitniškimi obdobji, kot so decembrski prazniki in pomladni počitniški čas, zato je priporočljivo rezervirati namestitev vnaprej.

Najprimernejši čas za obisk Belizeja je med suho sezono, ki običajno traja od novembra do aprila. V tem obdobju je manj dežja in bolj stabilno vreme. December in januar sta priljubljena za obisk Belizeja zaradi prijetnih temperatur in jasnega vremena. Od junija do novembra je hurikanska sezona, zato je v tem obdobju treba biti previden in spremljati vremenske napovedi.

Gvatemala ima podnebje, ki je večinoma enakomerno skozi vse leto, saj se nahaja blizu ekvatorja. Vendar pa so nekatera območja bolj občutljiva na padavine in sezone dežja. Najprimernejši čas za obisk Gvatemale je med suho sezono, ki običajno traja od novembra do aprila. Maj in junij sta prav tako dobra meseca za obisk, saj je manj turistov in cene so lahko nižje. Od julija do novembra so nekatere regije bolj izpostavljene dežju, kar lahko oteži potovanje in aktivnosti na prostem.

Trajanje potovanja

Naše potovanje: 16 dni v Mehiki, Belizeju in Gvatemali.

Na splošno pa bi zapisala takole: za potovanje po različnih destinacijah v Mehiki, kot so Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Chichen Itza in drugi, bi bilo idealno načrtovati vsaj od 10 do 14 dni. Za obisk Belizeja, ki je manjša država z manjšim številom glavnih znamenitosti, bi bilo primerno načrtovati približno od pet do sedem dni. Za raziskovanje glavnih znamenitosti Gvatemale, kot so Antigua, Tikal, jezero Atitlán in naravni parki, bi bilo priporočljivo načrtovati približno od sedem do 10 dni. V celoti bi bilo idealno za potovanje po vseh treh državah načrtovati približno 15 do 21 dni.

Primernost za družine

Kot lahko spremljate na Instagramu vsak dan, naša družina potuje skupaj s petimi otroki. Tako, da zagotovo je takšno potovanje primerno za družine. 🙂 Potovanje je zanimivo in vznemirljivo za vse, vendar je tudi pomembno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov glede varnosti in priprav za potovanje.

Vse tri države imajo veliko destinacij in aktivnosti, ki so primerne za družine. To vključuje čudovite plaže, kulturne znamenitosti, naravne rezervate, tematske parke in družinske aktivnosti na prostem. Otroci lahko uživajo v raziskovanju majevskih ruševin, plavanju v jamskih lagunah, opazovanju morskega življenja, sodelovanju v vodnih športih in še več. V nekaterih obmorskih destinacijah, kot so Cancun, Playa del Carmen in Ambergris Caye v Belizeju, so na voljo tudi družini prijazna all-inclusive letovišča, kjer so na voljo številne dejavnosti za otroke. Kulinarika v teh državah je prav tako zanimiva in raznolika, kar omogoča okušanje različnih tradicionalnih jedi.

Kot pri vsakem potovanju je pomembno upoštevati varnostne nasvete in se seznaniti z morebitnimi tveganji. Nekatera območja v teh državah so manj varna zaradi kriminala in drugih izzivov, zato je priporočljivo izbrati destinacije, ki so bolj turistično razvite in varnejše. Spremljanje lokalnih obvestil o varnosti, upoštevanje nasvetov lokalnih prebivalcev in spoštovanje kulturnih običajev vam lahko pomaga zmanjšati tveganje.

Prtljaga

Prtljaga: Avto oprema:
7x mini kovček in vrečka za umazano perilo dežniki
  vrečke za smeti
Dokumenti: čistilni robčki
7x potni list robčki za roke
7x turistično zavarovanje Multitrip Vzajemna vrečke za slabost in tablete
2x mednarodno vozniško jahač
bančne kartice Mastercard 2x nož za samoobrambo
kasko avtomobila sončna očala
lastništvo avtomobila v angleščini  
Plan potovanja Animacija:
Lonely Planet družabne igre
denarnica, gotovina in osebne izkaznice knjige
Žepnina otroci igračke
  pobarvanke
Tehnika:  
telefoni in polnilci Vodne stvari:
1x prenosnik UV majice
dron kopalke Lelosi
Go Pro natikači Cozy
  nepremočljiva torba za plažo Jelly bag Cozy
Kozmetika: rokavčki
zobna ščetka+pasta maske in vodna očala
glavnik brisače Lelosi
krema za obraz  
tonik za obraz + vatke Obleke:
leče + tekočina + očala 6-8x za preobleči
parfum + deodorant 1x pižama
make up 3x čevlji – natikači, športni copati, lepi čevlji
tamponi jopica
krema za zaščito pred soncem Bambo Nature  
kozmetika za na pot v priročni embalaži:
Bambo Nature šampon za lase, milo za telo, milo za intimno nego, losjon za nego kože
 Malica za na pot:
  jabolka
Zdravila: voda
paket prve pomoči, antibiotik, zdravila za bolečine, alergijo sendviči
eutyrox in xerelto prigrizki

Zapakirali smo prtljago v sedem majhnih kovčkov.

Stroški

Načrtovanje stroškov potovanja za družino je odvisno od več dejavnikov, vključno s sezono, razpoložljivostjo namestitev in specifičnimi željami glede atrakcij in aktivnosti. Prav tako se cene lahko spreminjajo skozi čas, zato je pomembno, da upoštevate, da so to približne ocene in je priporočljivo, da pred potovanjem preverite aktualne cene.

Namestitve

Glede na želje po majhnih, a čistih namestitvah, lahko pričakujete stroške približno 50-100 EUR na noč za vsako sobo. Za družino s sedmimi člani boste potrebovali vsaj dve sobi, kar pomeni 100-200 EUR na noč.

Hrana

Cene hrane se lahko zelo razlikujejo glede na izbiro restavracij. Za skromne obroke v lokalnih restavracijah in preproste prigrizke lahko pričakujete, da bodo stroški za hrano za družino približno 30-50 EUR na dan.

Bencin in najem avtomobila

Cena bencina se spreminja, vendar lahko za potovanje po Gvatemali, Mehiki in Belizeju pričakujete stroške za gorivo med 150 in 300 EUR za 16 dni, odvisno od razdalj, ki jih boste prevozili. Najem avtomobila se lahko giblje med 30 in 100 EUR na dan, odvisno od vrste vozila in trajanja najema. Prednosti najema avtomobila so večja mobilnost in enostavnejše raziskovanje, vendar se lahko odločite tudi za uporabo javnih prevoznih sredstev, kar bo stroške zmanjšalo.

Atrakcije in vstopnine

Vstopnine za različne atrakcije in znamenitosti se razlikujejo, vendar na splošno lahko pričakujete, da bodo stroški za vstopnine, izlete in aktivnosti približno 20-50 EUR na osebo na dan.

Skupni približni strošek za potovanje družine s sedmimi člani za 16 dni v Mehiki, Belizeju in Gvatemali, vključno z namestitvami, hrano, gorivom, atrakcijami je bil približno 9.000 evrov. Večinoma smo plačevali plačilnimi karticami Mastercard, ki so povsod sprejemljive. 

Namestitev

Mehika

– Namestitve

Mehika ponuja široko paleto namestitev, od luksuznih hotelov do hostlov in apartmajev. Na voljo so tudi butični hoteli in ekološke koče, ki vam omogočajo edinstveno doživetje.

Cena na noč

Cene se lahko zelo razlikujejo glede na vrsto namestitve in destinacijo. Hostli lahko stanejo od 10 do 30 EUR na noč na osebo, medtem ko so cene luksuznih hotelov lahko od 100 do 500 EUR na noč na sobo.

Vključen zajtrk

V nekaterih hotelih je vključen kontinentalni zajtrk, vendar to ni standardno pravilo. Pri rezervaciji je dobro preveriti, ali je zajtrk vključen v ceno.

– Dodatne storitve

V nekaterih hotelih so na voljo bazeni, fitnes centri, spa centri, kolesa za izposojo, vodeni ogledi in druge dejavnosti. To je odvisno od posamezne namestitve.

Belize

– Namestitve

V Belizeju so na voljo različne namestitve, od obmorskih letovišč do namestitve na vrhu dreves. Belize je znan po svojih eko-resortih in enostavnih bungalovih na plaži.

– Cena na noč

Cene namestitev se razlikujejo glede na destinacijo in vrsto namestitve. Hostli in osnovni bungalovi lahko stanejo od 20 do 50 EUR na noč na osebo, medtem ko lahko luksuzna letovišča stanejo od 150 do 500 EUR na noč na sobo.

– Vključen zajtrk

Nekatere namestitve vključujejo zajtrk, vendar to ni vedno standardna praksa. Pri rezervaciji je priporočljivo preveriti, ali je zajtrk vključen.

– Dodatne storitve

Na voljo so različne aktivnosti, kot so potapljanje, snorklanje, izleti v džunglo, vodni športi in še več.

Gvatemala

– Namestitve

Gvatemala ponuja različne možnosti namestitev, od preprostih hostlov do butičnih hotelov in eko-lodžev v džungli.

– Cena na noč

Cene namestitev se razlikujejo glede na destinacijo in vrsto namestitve. Hostli in osnovne sobe v hotelih lahko stanejo od 10 do 40 EUR na noč na osebo, medtem ko lahko luksuzni hoteli stanejo od 100 do 300 EUR na noč na sobo.

– Vključen zajtrk

V nekaterih namestitvah je vključen zajtrk, vendar to ni vedno pravilo. Pri rezervaciji je priporočljivo preveriti, ali je zajtrk vključen v ceno.

– Dodatne storitve

Na voljo so različne dejavnosti, kot so ogledi starodavnih mest majavske kulture, pohodništvo po vulkanih, obisk naravnih rezervatov in še več.

Rezervacije namestitev se lahko opravijo prek spletnih platform za rezervacije, kot so Booking.com, Airbnb in podobne. Plačilo se lahko opravi s kreditno kartico ali drugimi elektronskimi načini plačila, odvisno od posamezne namestitve. Pred potovanjem je priporočljivo, da rezervirate svoje namestitve in storitve vnaprej, da zagotovite svoje mesto in se izognete morebitnim težavam zaradi zasedenosti.

S seboj na vsako potovanje vedno vzameva minimalno gotovine, tako v Mehiki kot tudi v Belizeju lahko normalno povsod plačujete z bančno kartico Mastercard. In dejansko imajo takšno obliko plačevanja najraje. V gotovini je treba plačati vstopnine, predvsem v cenote.

Naše namestitve,

Santuario Las Escaleras

Hotel Quinta Maya

Hotel Seyba Bakalar

Hotel Plaza Almendros

Hotel Santa María Mérida

Hotel Tulija Palenque

Hotel Santa María Mérida

Hotel Seyba Bakalar

Hotel Ruinas Resort

Hotel Casa Madeleine

Mi smo večinoma namestitev rezervirali en večer prej, razen v Isla Mujeres smo zaradi gneče že malce prej. Na celotni naši poti je dovolj namestitev, res pa je, da smo iskali ves čas srednjega razreda namestitve ali celo pod to mejo, ker smo ves čas za sedem oseb rezervirali dve sobi. Vedno smo prišli v sobo med 18. in 20. uro in jo zapustili okrog 7. ure zjutraj. Vse namestitve niso bile luksuzne, bile pa so dokaj čiste. Imeli smo zakupljen salvadorski telefonski paket. In ko smo videli namestitev na Booking.com, smo poiskali telefonsko številko hotela in se z njimi dogovorili direktno za nižjo ceno.

Jezik

V Mehiki prevladuje španščina, ki jo večina ljudi razume in govori. Vendar pa obstajajo tudi regije, kjer se govorijo drugi jeziki, kot sta nahuatl in majevski, zaradi prisotnosti starodavnih kultur. Kljub temu, v turističnih območjih, kot so Cancun, Playa del Carmen in Los Cabos, se domačini večinoma sporazumevajo v angleščini, saj je turistični sektor dobro seznanjen s potrebami mednarodnih obiskovalcev.

V Belizeju je uradni jezik angleščina, zaradi svoje preteklosti kot britanske kolonije. Poleg tega se v Belizeju govori tudi kreolski jezik, ki je mešanica angleščine in drugih jezikov. Domorodci v Belizeju pogosto govorijo majevske jezike in španščino. Turistične info točke, vodniki in osebje v hotelih in restavracijah so običajno vešči angleščine, tako da je sporazumevanje zanje običajno enostavno.

V Gvatemali je uradni jezik prav tako španščina. Poleg španščine večina domačinov govori tudi majevske jezike, kot so k’iche ‘, kaqchikel in q’eqchi’. V določenih regijah so lahko španščina in majevski jeziki edini načini sporazumevanja, zato je koristno, če turisti osnovno obvladajo španščino. V turističnih območjih, kot je Antigua, Panajachel in Tikal, pa se domačini pogosto sporazumevajo v angleščini in razumejo potrebe mednarodnih obiskovalcev.

Kako super smo se imeli na potovanju, si poglejte na Instagramu in Facebooku na posnetkih.

Prehrana

Mehika

Poznana mehiška hrana vključuje taco, quesadillo, burrito, enchilado, guacamole, salso, nachos, tamales in fajitas. Prav tako poskusite mole, tradicionalno omako, ki je narejena iz različnih sestavin, vključno s čokolado. Mehika je znana po svojih uličnih stojnicah s hrano, kjer lahko uživate v okusnih lokalnih jedeh po ugodnih cenah. Prav tako obstaja veliko restavracij, ki ponujajo avtentično mehiško kulinariko. Pri uživanju hrane v stojnicah je priporočljivo izbrati stojnice, ki so dobro obiskane in imajo sveže pripravljeno hrano, da zmanjšate možnost zastrupitve ali druge prebavne težave.

Belize

V Belizeju poskusite riž s fižolom, ceviche (surovo ribo, kuhano v limoninem soku), fry jack (vrsta kruha), hudut (ribja juha s kokosovim mlekom), garnache (ploščati prigrizek s fižolom in zelenjavo) in tamal (koruzno moko z nadevom). Tu boste našli številne restavracije in stojnice s hrano, kjer lahko poskusite lokalne jedi. Ob obali in v turističnih središčih so na voljo tudi restavracije, ki ponujajo mednarodno kulinariko.

Gvatemala

V Gvatemali poskusite pepian (gosto orehovo omako), kak’ik (perutninsko juho), chuchitos (koruzne tortilje z nadevom), rellenitos (zavitke iz sladkega krompirja), tamalitos (majhne tamale) in platanos fritos (ocvrte banane). V Gvatemali boste našli tradicionalne restavracije in stojnice s hrano, ki ponujajo lokalne jedi. Prav tako so na voljo restavracije, ki strežejo mednarodne kuhinje.

Izogibajte se pitju vode iz pipe in uživanju neolupljenega sadja ali zelenjave, da zmanjšate možnost zastrupitve.

DRUGI DEL

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.