Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Naše poletno potovanje po Mehiki, Belizeju in Gvatamali, 2. del

Poletne počitnice smo preživeli na velikem popotovanju po Mehiki, Belizeju in Gvatamali. Štartali smo seveda iz Salvadorja. 🙂 Vsakodnevne utrinke delimo na Instagramu. Kaj vse se splača videti, koliko stane takšno potovanje, kakšna je hrana, kako smo vzpostavili stik z domačini … sem strnila v blogu. Vljudno vabljeni k navdušujočemu branju! In če vas zamika iti po naših stopinjah, me le ”pocukajte za rokav” prek sporočila :), da vam dam še kakšen dodaten nasvet.

PRVI DEL

Atrakcije in znamenitosti

Kako super smo se imeli na potovanju, si poglejte na Instagramu in Facebooku na posnetkih.

RIO DULCE

Reka Rio Dulce v Gvatemali je edinstvena in slikovita naravna lepotica, ki privablja številne turiste iz celega sveta. Ta čarobna reka se nahaja v osrčju srednjeameriške države in se razteza skozi gosto džunglo ter vulkanske formacije, kar ponuja osupljive razglede in nepozabno izkušnjo. Ob vznožju reke Rio Dulce se nahaja impresivna in utrjena mestna trdnjava Castillo de San Felipe. Ta zgodovinska zgradba, zgrajena v 17. stoletju, je bila postavljena s strateškim namenom, da bi zaščitila pred pirati, ki so nekoč divjali po teh vodah. Danes je trdnjava priljubljen muzej in turistična atrakcija, ki omogoča vpogled v bogato preteklost regije. Eden od najbolj priljubljenih načinov, kako raziskati Rio Dulce, je z ladjico ali čolnom. Na razburljivem plovilu se boste potopili v čarobni svet bujne džungle, opazovali raznovrstne ptice in rastlinstvo ter uživali v mirni in sproščujoči vožnji po turkiznih vodah reke. Med vožnjo boste lahko občudovali mala tradicionalna ribiška naselja, ki ohranjajo avtentičen čar preteklosti. Rio Dulce je prav tako izhodišče za raziskovanje edinstvenega naravnega rezervata Biotopo Chocon Machacas. Ta nedotaknjeni raj je dom številnim ogroženim rastlinam in živalim, med njimi tudi redkim vrstam opic in orjaških plazilcev. Naravni rezervat ponuja čudovite sprehajalne poti, ki omogočajo neposreden stik z naravo in zagotavljajo nepozabno doživetje za ljubitelje narave. Za avanturiste in pustolovce pa je Rio Dulce idealna izhodiščna točka za raziskovanje bližnjih vulkanskih izbruhov, naravnih izvirov in spektakularnih slapov. Rio Dulce ponuja spektakularne slapove, znane kot “El Boquerón” ali tudi “El Salto de Jalalá”. Ti slapovi se nahajajo v bližini kraja El Relleno, ki je približno 30 km od mesta Rio Dulce. Slapovi so priljubljena turistična točka, ki jo obiščejo tako domači kot tuji turisti. Z njihovo impresivno višino in obilico vode ponujajo spektakularen pogled. Turisti imajo možnost občudovati naravno lepoto tega kraja, a se je pomembno zavedati, da ti slapovi niso primerni za kopanje zaradi močnih tokov in skalnatih okolij. Obisk slapov je praviloma brezplačen, vendar je priporočljivo, da turisti obiščejo slapove s turističnim vodičem ali lokalnim prebivalcem, ki dobro pozna okolico, da se zagotovi varnost in boljšo izkušnjo obiska. Finca Paraiso – spektakularen kraj je priljubljena turistična atrakcija, ki ga obiščejo obiskovalci s celega sveta. Ponuja impresiven slap z visoko vodo, ki se preliva prek kamnitih skal v čudovit naravni bazenček. Obiskovalci lahko uživajo v čudovitem razgledu na slapove in okoliško džunglo, obstaja pa tudi možnost kopanja v osvežujoči vodi. Obvezen je obisk s turističnim vodičem ali lokalnim poznavalcem. Treba plačati vstopnino, ki je namenjena ohranjanju in vzdrževanju okolja. Bogata flora in favna v tej regiji ponujata nepozabne trenutke za fotografiranje in opazovanje divjih živali v njihovem naravnem okolju.

LIVINGSTONE

Livingston v Gvatemali je edinstvena in privlačna destinacija za turiste, ki iščejo pristno izkušnjo, kulturno raznolikost ter čarobno vzdušje. To slikovito mestece, ki se nahaja ob Karibskem morju, je pravo nasprotje ostale Gvatemale, saj predstavlja popolnoma drugačno kulturo in atmosfero. Livingston je dom številnih etničnih skupin, med katerimi izstopajo Garifuna, ki ohranjajo svoje edinstvene tradicije in običaje, ki izhajajo iz afriških, indijanskih in karibskih korenin. Prihod v Livingston že sam po sebi predstavlja posebno doživetje, saj je dostop do mesta mogoč le po reki Rio Dulce ali z ladjico iz sosednjih obalnih mest. Ta izolacija je prispevala k ohranitvi edinstvene kulture in tradicije, ki ju turisti z veseljem raziskujejo. Obiskovalci se bodo hitro potopili v živahno vzdušje lokalnih trgovin, stojnic in restavracij, kjer lahko poskusijo avtentične garifunske specialitete, kot so tapado (ribja enolončnica) in hudut (kokosov pire z ribo), ter prisluhnili ritmični glasbi in plesu, ki so sestavni del garifunske kulture. Poleg tega je Livingston odlična izhodiščna točka za raziskovanje čudovitih obalnih območij, spektakularnih plaž ter bližnjih naravnih rezervatov in arheoloških najdišč. Turisti lahko uživajo v sprehodih po peščenih plažah, kopanju v kristalno čistem Karibskem morju, potapljanju v barvitih koralnih grebenih ali opazovanju morskih želv, ki prihajajo na obalo izlegat jajčeca. Prav tako organizirajo izlete v bližnje naravne rezervate, kot je Chocon Machacas, kjer se boste srečali z bogato floro in favno, ter se podali na raziskovanje arheoloških najdišč majevske civilizacije.

FLORES

Flores je očarljiv otok na Peten-Itza jezeru v Gvatemali, ki je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v državi. Je zgodovinsko mesto z bogato dediščino. Nekatere stavbe segajo v obdobje španske kolonizacije, v mestu pa se lahko občudujejo tudi arheološke najdbe iz časa starodavnih civilizacij, kot so Maji. Mesto je znano po svoji barviti arhitekturi in ozkih kamnitih ulicah, kar ustvarja pristno in čarobno vzdušje. Ponuja čudovite razglede in priložnosti za vodne dejavnosti, kot so čolnarjenje, plavanje in ribolov. Je odlično izhodišče za obisk nekaterih najbolj znanih majevskih arheoloških najdišč v Gvatemali, kot so Tikal in Yaxha. Ti arheološki kraji ponujajo vpogled v bogato kulturno dediščino majanske civilizacije. Mesto ponuja raznovrstne restavracije, kjer lahko turisti poskusijo avtentične gvatemalske jedi in lokalne specialitete. Prebivalci Floresa so znani po svoji gostoljubnosti in toplini do turistov, kar naredi obisk še bolj prijeten.

TIKAL

Tikal je eno najbolj impresivnih arheoloških najdišč in eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Gvatemali. Leži v gozdu Peten na severu države in je bil nekoč eno najpomembnejših mest majevske civilizacije, ki je dosegla vrhunec v 6. in 7. stoletju. Na tem arheološkem najdišču lahko obiskovalci občudujejo veličastne piramide, palače, templje in druge zgradbe, ki pričajo o bogati zgodovini in arhitekturni izjemnosti. Med najbolj znanimi zgradbami v Tikalu so Piramida Sonca, Piramida Luna in Piramida Jaguarja. Plezanje na vrh teh piramid omogoča obiskovalcem čudovite razglede na okolico in džunglo, ki obkroža to območje. Številne zgradbe so okrašene z reliefi, hieroglifi in umetniškimi elementi, ki pripovedujejo zgodbe o življenju, običajih in verovanjih majevske civilizacije. Tikal se dejansko nahaja v neokrnjenem naravnem okolju, kjer džungla daje občutek prave pustolovščine. Spoznavanje teh starodavnih ruševin sredi džungle zagotavlja nepozabno izkušnjo. Poleg arheoloških znamenitosti, ponuja tudi bogato naravno pestrost, vključno z raznovrstno floro in favno, kot tudi opazovanje različnih ptic in živali. Obiskovalci se lahko odločijo za različne turistične dejavnosti, kot so pohodništvo, opazovanje ptic, fotografiranje in nočno opazovanje zvezd.

BELIZE CITY

Belize City je glavno mesto Belizeja in je kulturno in gospodarsko središče države. Turisti si lahko ogledajo mestno zgodovino in arhitekturo, vključno s katedralo St. John’s in muzejem Belize. Obstajajo tudi tržnice, kjer lahko kupijo lokalne izdelke in spomine. Belize City je odlično izhodišče za izlete na bližnje otoke, kot je Caye Caulker (na katere mi nismo zavili, ker sva na njih bila pred leti z Miho). Otroci se lahko zabavajo na obalnih območjih in uživajo v morskih aktivnostih. Narava v okolici vključuje močvirja in lagune, kjer lahko opazujete bogato ptičje in morsko življenje. Nekatere atrakcije so plačljive, na primer ogled muzeja ali organizirani izleti na otoke.

HOL CHAN MARINE RESERVE

Hol Chan Marine Reserve (drugi največji koralni greben na svetu) je pomembno morsko varstveno območje, ki se nahaja na območju Ambergis Caye v bližini obale Belizeja, sredi Karibskega morja. To območje je znano po svoji izjemni biotski raznovrstnosti in bogatem podvodnem življenju ter je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za potapljanje in snorklanje v Belizeju ter celotni regiji Karibov. Obsega različne morske ekosisteme, vključno z grebeni, morskimi travami, mangrovami in globljimi vodami. Pristojbine za vstop se uporabljajo za ohranitev območja in vzdrževanje naravne raznolikosti. Med potapljanjem ali snorklanjem v Hol Chan Marine Reserve se obiskovalci lahko srečajo s tropskimi ribami, morskimi želvami, ražami, morskimi psi, morskimi kravami in drugimi morskimi organizmi.

GREAT BLUE HOLE

Velika modra luknja (Great Blue Hole) se nahaja ob obali Belizeja. Je podvodna kraška formacija v obliki popolnega kroga, ki se je oblikovala med zadnjim ledenim obdobjem, ko so se dvignile morske gladine. To je ena izmed najbolj znanih potapljaških destinacij na svetu in je tudi na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine. Velika modra luknja je znana po svoji impresivni velikosti (približno 300 metrov v premeru in 125 metrov globine) ter temno modri barvi, ki je posledica globokih vod in podvodne topografije. Potapljači in turisti prihajajo iz celega sveta, da bi se potopili v ta podvodni fenomen. Potapljanje v Veliki modri luknji je izjemno doživetje, saj se potapljači spuščajo v globine in občudujejo spektakularne koralne formacije, morsko življenje in naravno lepoto tega kraja. Poleti se organizirajo s helikopterji ali manjšimi letali leti nad Veliko modro luknjo za turiste, da si ogledajo to izjemno geografsko formacijo iz zraka.

CHETUMAL

Chetumal je glavno mesto mehiške zvezne države Quintana Roo, blizu meje z Belizejem. Turisti lahko obiščejo različne muzeje, kot je muzej Majev in antropologije. Mesto ponuja tudi čudovite plaže, kjer se lahko sprostite. Za otroke je na voljo vodni park. Narava v okolici vključuje rezervat Kalakmul, kjer lahko opazujete divje živali. Chetumal ponuja tudi bogato kulinariko, kjer lahko turisti poskusijo tradicionalne mehiške jedi. Večina znamenitosti v Chetumalu je brezplačnih za ogled, medtem ko so nekatere plačljive, kot so izleti v naravne rezervate.

TULUM

Tulum je znan po svojih impresivnih majevskih ruševinah, ki se dvigajo nad obalo Karibskega morja. Turisti lahko obiščejo starodavno mesto in se naužijejo neverjetnih razgledov na morje. Tulum ima čudovite plaže z belim peskom, kjer se lahko kopate. Za otroke je primeren obisk obalnih lagun in vodnih parkov. Narava okoli Tulumu ponuja tudi možnosti za pohodništvo, opazovanje ptic in plavanje v langunskih jamah. Plavanje v njih je edinstvena izkušnja, ki jo lahko doživite v regiji Jucatan v Mehiki. Naravne globeli ali jamske lagune nastanejo zaradi rušenja kamnitega stropa. V večini primerov so te jame napolnjene s kristalno čisto sladko vodo, kar ustvarja osupljivo okolje za plavanje, snorklanje ali potapljanje. So pomemben del naravne in kulturne dediščine Jucatana ter so bile že od nekdaj pomembne za starodavne majevske kulture, saj so jih uporabljali za verske obrede in vir pitne vode. Danes so langunske jame postale ena glavnih turističnih atrakcij v regiji, saj obiskovalcem ponujajo nepozabno doživetje narave. Med plavanjem lahko občudujete edinstveno jamsko okolje, obdano s stenami iz kamna in obarvano z odsevi sončne svetlobe, ki prodre skozi odprtine na stropu. Voda je običajno izjemno čista in pregledna, kar omogoča izjemno vidljivost pod vodo. Ponujajo pa različne možnosti za plavanje, od manjših in mirnejših lagunskih jam za sproščeno plavanje do večjih in globljih, kjer si lahko privoščite tudi snorklanje ali potapljanje. Za potapljanje je treba imeti potapljaško opremo in ustrezno usposabljanje, saj so nekatere precej globoke in zahtevajo večje izkušnje potapljanja. V Tulumu je veliko restavracij in trgovin, ki ponujajo lokalno in mednarodno kulinariko. Vstopnina za ogled majevskih ruševin in nekaterih plaž je plačljiva, vendar je narava v okolici običajno brezplačna za raziskovanje.

PLAYA DEL CARMEN

Playa del Carmen je priljubljeno turistično mesto na obali Karibskega morja v Mehiki. Turisti lahko uživajo na čudovitih plažah z belim peskom in kristalno čistim morjem. Playa del Carmen je tudi izhodišče za potapljanje in snorklanje na drugih bližnjih otokih. Za otroke so na voljo vodni parki in otroške dejavnosti na plaži. Narava okoli Playa del Carmen ponuja priložnost za opazovanje morskega življenja in raziskovanje lagunskih jam. Mesto je znano po živahni nočni sceni, kjer lahko turisti uživajo v lokalnih barih in restavracijah. Večina plaž in parkov je brezplačna za obisk, medtem ko so nekatere atrakcije in dejavnosti plačljive.

LAGUNA BACALAR

Laguna Bacalar je idilična laguna na jugu Mehike, znana tudi kot “Laguna sedem barv”. Nahaja se blizu Karibske obale in je znana po svoji izjemni lepoti in raznolikosti barv, ki segajo od svetlo modre do temno modre. Turisti v Bacalarju lahko uživajo v čolnarjenju po kristalno čisti vodi, raziskujejo starodavne majevske ruševine v bližini, se sproščajo ob obali in uživajo v raznovrstnih vodnih športih, kot so deskanje na vodi, potapljanje ter opazovanje ptic in narave. Laguna Bacalar je priljubljena destinacija za umik od mestnega vrveža in v ponudbi ima mirno okolje, ki omogoča sprostitev in uživanje v naravnem čudežu.

CANCUN

Cancun je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Karibskem otoku Jucatan v Mehiki. Turisti se lahko razvajajo v razkošnih all-inclusive letoviščih s čudovitimi plažami in številnimi vodnimi športi. Cancun ponuja tudi številne kulturne atrakcije, kot so muzeji, arheološka najdišča in tradicionalni trgi. Za otroke so na voljo vodni parki, tematski parki in druge družinske dejavnosti, kot so interakcija s tropskimi živalmi. Narava v okolici Cancuna je čudovita, saj se lahko turisti odpravijo na izlete v naravne rezervate in lagunske jame. Turisti se zabavajo v klubih in barih. Veliko plaž in naravnih območij v Cancunu je brezplačnih za obisk, medtem ko so nekatere atrakcije, kot so tematski parki, plačljive.

ISLA MUJERES

Isla Mujeres je majhen otok v Karibskem morju, ki je dostopen s kratko trajektno vožnjo iz Cancuna. Turisti lahko uživajo na mirnih in slikovitih plažah ter se sprehodijo po čudovitih mestnih ulicah. Isla Mujeres je priljubljena destinacija za snorklanje in potapljanje, saj ponuja obilico morskega življenja in koralnih grebenov. Otroci se lahko zabavajo na plažah in v vodnih parkih na otoku. Narava na Isla Mujeres je bogata s tropsko floro in favno, kar ponuja priložnosti za opazovanje ptic in naravnih lepot. Na otoku je na voljo široka izbira restavracij, ki ponujajo sveže morske sadeže in tradicionalno mehiško kulinariko. Vstopnina za plaže in večino naravnih območij na Isla Mujeres je brezplačna, medtem ko so nekatere vodne dejavnosti in ogledi plačljivi. Cene so dejansko višje kot v Sloveniji. To je primerno le za enodveni ali dvodnevni obisk.

CENOTES V JUKATANU

Cenotes v Jukatanu so naravne globeli z izjemno čisto podzemno vodo, ki so nastale zaradi rušenja kamnitega stropa. Turisti imajo priložnost plavati, snorkljati ali potapljati se v teh kristalno čistih vodah in občudovati podzemne formacije in fosilizirane minerale. Naravne globeli ponujajo edinstveno in čarobno doživetje v naravi, ki je značilno za regijo Jucatan. Nekatere imajo tudi korenine dreves, ki segajo v vodo, kar ustvarja pravljično vzdušje. Primerne so za otroke in odrasle, ki želijo doživeti to naravno čudo. Turisti imajo na voljo različne naravne globeli za obisk, nekatere so bolj komercialne in bolj urejene, druge pa bolj divje in neokrnjene. Večina naravnih globeli je plačljiva, saj je treba plačati vstopnino za vzdrževanje in ohranjanje teh naravnih čudes. Tam je dejansko na stotine cenot. Točno število cenot se lahko razlikuje glede na različne vire in nova odkritja, vendar se ocenjuje, da jih je na tem območju več kot 6,000.

LAS COLORADAS

Las Coloradas je rožnato čarobno mesto, ki se nahaja na severu polotoka Jucatan v Mehiki. To slikovito območje je znano po svojih neverjetno rožnatih solinah, ki jih ustvarja prisotnost posebne alge in rdečih planktonov v slanih vodah. Roza odtenek vode in solin je resnično edinstvena atrakcija, ki ponuja čudovite priložnosti za nepozabne spomine. Naravne soline v Las Coloradas so običajno odprte za javnost in so zastonj za obiskovalce, ki si želijo doživeti to naravno lepoto. Tako otroci kot odrasli so navdušeni nad spektakularnimi rožnatimi vodami, ki jih je mogoče najti na tem čarobnem mestu. Otroci imajo priložnost opazovati ptice, ki obiskujejo soline, vključno z flamingi, ki so pogosto prisotni in še dodatno prispevajo k barvnemu rajskemu vzdušju. Poleg očarljivih solin ima Las Coloradas tudi čudovito obalo, kjer si lahko obiskovalci privoščijo sprehod ob plaži, opazujejo sončni zahod ali se osvežijo v toplem Karibskem morju. Priporočljivo je, da obiskovalci prinesejo lastno hrano in vodo, saj na tem območju ni veliko turistične infrastrukture. Pomembno je tudi upoštevati naravno okolje in zaščititi to občutljivo območje pred onesnaževanjem. Čeprav so soline v Las Coloradas zastonj, je priporočljivo, da se pred obiskom pozanimate o najnovejših informacijah o odprtosti območja in o morebitnih omejitvah, saj je dostop do določenih območij lahko omejen zaradi ohranjanja narave.

MERIDA

Merida je živahno mesto, ki se nahaja v osrednjem delu polotoka Jukatan v Mehiki. To slikovito mesto ima bogato kolonialno dediščino, ki jo lahko raziskujete med sprehodom po Paseo de Montejo, glavni aveniji, obdani z lepimi kolonialnimi stavbami. Na Plaza Grande, glavnem trgu mesta, boste občudovali impozantno katedralo, ki jo je zgradil Francisco Montejo, in mestno hišo. Katedrala svetega Ilije (Catedral de San Ildefonso) se pogosto omenja kot najstarejša katedrala v Ameriki. Gradnja katedrale se je začela leta 1561 na mestu, kjer je prej stal majevski tempelj. Katedrala svetega Ilije je izjemen primer kolonialne španske arhitekture in je znana po svojih lepih arkadah, stebrih in podrobnih detajlih. Skozi leta so se v različnih obdobjih gradnje in prenove vključili različni arhitekturni slogi, vključno s španskim kolonialnim, renesančnim in baročnim.

Poleg svoje arhitekturne pomembnosti je Katedrala svetega Ilije tudi pomembno versko središče in kulturni spomenik. To je eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov mesta Merida in priljubljena turistična točka za obiskovalce, ki želijo raziskati bogato zgodovino in dediščino regije.

Merida je tudi odlično izhodišče za raziskovanje okoliških naravnih in kulturnih znamenitosti. Ne daleč stran od mesta se nahajajo številne jamske lagune, kot je Cenote Yokdzonot, kjer se lahko ohladite v kristalno čisti vodi in doživite eno najbolj edinstvenih naravnih čudes. Za družine z otroki je odličen izlet do arheološkega najdišča Uxmal, kjer lahko otroci občudujejo majevsko arhitekturo in se sprehajajo med ohranjenimi templji ter palačami. Mesto Merida je znano tudi po številnih kulturnih prireditvah, kot je festival “Merida en Domingo”, ki se odvija vsako nedeljo na Plaza Grande. Na tej prireditvi se lahko zabavate ob živi glasbi, plesu in tradicionalni hrani, ki ponuja pristne okuse regije Jukatan. Za ljubitelje čokolade je muzej Choco-Story pravi raj, saj spoznate zgodovino čokolade in imate priložnost poskusiti pristne mehiške čokoladne dobrote. Merida je tudi odlično izhodišče za raziskovanje drugih znamenitosti Jukatana, kot je naravni rezervat Celestun, kjer lahko opazujete rožnate flaminge in druge vrste ptic, ter mestece Izamal, ki je znano po svoji rumeno obarvani arhitekturi.

CALAKMUL

Calakmul je arheološko najdišče v Mehiki, ki je bilo nekoč eno izmed najpomembnejših mest majevske civilizacije. Nahaja se v deževnem gozdu Campeche v jugovzhodnem delu države. Calakmul je znan po svojih monumentalnih piramidah in templjih ter bogati zgodovinski dediščini. Mesto je bilo politično in kulturno središče majevske civilizacije ter je tekmovalo z mestom Tikal v sosednji Gvatemali.

VALLADOLID

Je slikovito mesto, ki se nahaja v osrednjem delu polotoka Jukatan v Mehiki. To očarljivo mesto privablja obiskovalce s svojo bogato kulturno dediščino, kolonialno arhitekturo in prijaznim vzdušjem. Valladolid je znan po svoji lepi kolonialni arhitekturi, ki jo je mogoče videti v ohranjenih stavbah in tlakovanih ulicah. Glavni trg je srce mesta, obkroženo s slikovitimi kolonialnimi zgradbami. Mesto se nahaja blizu številnih naravnih jamskih lagun, ki so priljubljene destinacije za turiste. Ohranja svojo tradicijo in kulturo, ki jo lahko doživite skozi lokalne festivale, tradicionalne obrti in kulinariko. Mesto je odlično izhodišče za obisk ene najbolj znanih majevskih arheoloških najdišč – Chichen Itza. To svetovno čudovito mesto je le uro vožnje stran. Ponuja pravo mehiško kulinariko, kjer lahko poskusite tradicionalne jedi. Ima sproščeno in mirno vzdušje, kar je idealno za tiste, ki si želijo pobegniti od mestnega vrveža. Okolica mesta ponuja tudi možnosti za obisk naravnih parkov, ekoloških rezervatov …

PALENQUE

Palenque je eno izmed najpomembnejših arheoloških najdišč v Mehiki in se nahaja v južnem delu zvezne države Chiapas. Ta starodavno mesto je bilo nekoč eno izmed najpomembnejših mest majevske civilizacije. Turisti se lahko sprehodijo med dobro ohranjenimi templji, palačami in piramidami, ki pričajo o nekdanji veličini te kulture. Obiskovalci imajo priložnost raziskati fascinantno arhitekturo, reliefe in spomenike ter se naučiti več o življenju Majev, ki so znali izdelati že zelo natančen zemljevid.

AGUA AZUL

Agua Azul je čudovit naravni biser, ki se nahaja v južnem delu Mehike, v državi Chiapas. To edinstveno mesto navdušuje s svojimi spektakularnimi modrimi bazeni in slapovi, ki tvorijo slikovito naravno kopališče. Turisti so navdušeni nad intenzivno modro barvo vode, ki jo povzročajo minerali v vodi in bogato rastlinstvo v okolici. Obiskovalci uživajo v kopanju v osvežujočih bazenih in se sproščajo ob šumenju slapov, ki ustvarjajo posebno vzdušje. Agua Azul ponuja tudi čudovite poglede na okoliške gore in džunglo, kar ustvarja pravljično kuliso za fotografiranje. Območje je priljubljeno tudi za pohodništvo, saj je okoli bazenov urejenih več poti, ki vodijo skozi džunglo in omogočajo opazovanje lokalne flore in favne. Čeprav je Agua Azul odličen kraj za sprostitev in uživanje v naravni lepoti, pa je priporočljivo upoštevati varnostna navodila in omejitve gibanja, saj so območja ob bazenih lahko spolzka. Za vstop v Agua Azul je treba plačati vstopnino, ki pa je ponavadi nizka in vredna edinstvenega doživetja, ki ga nudi to naravno čudo.

CHAMULA

Cerkev v Chamuli je ena izmed najzanimivejših krajev v Chiapasu, znana po svoji edinstveni religiozni praksi in kulturni dediščini. Chamula je majhno starodavno indijansko naselje, kjer prebivalci ohranjajo svoje tradicionalne običaje in verovanja. Cerkev v Chamuli je edinstvena, saj združuje krščanske elemente s tradicionalnimi indijanskimi obredi in šamanizmom. Turisti se lahko udeležijo obredov v cerkvi in ​​spoznajo bogato kulturo ter duhovno dediščino lokalnega prebivalstva.

Cerkev je znana kot cerkev San Juan Bautista. V njej poteka edinstven verski obred, med katerim se pogosto uporablja coca cola, saj verjamejo, da ima ta pijača posebno duhovno moč. Ljudje pijejo coca colo, da bi se osvobodili zlih duhov, in jo tudi polivajo po tleh cerkve kot del rituala. Ta tradicija odraža močno povezavo med prekrščanskimi vplivi in ​​starodavnimi avtohtonimi verovanji.

ZINACANTAN

Zinacantan je majhna vasica v Chiapasu, kjer prebivalci živijo v skladu s stoletnimi običaji. To področje je eno izmed najbolj avtentičnih in nedotaknjenih krajev v Mehiki. Turisti imajo priložnost, da se seznanijo z načinom življenja indijanskega prebivalstva, opazujejo njihovo tradicionalno oblačenje, ki je obarvano z živahnimi barvami, ter spoznajo njihovo kulturo skozi obisk delavnic in trgov.

SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS

San Cristobal de las Casas je slikovito mesto, ki se nahaja v južnem delu Mehike, v zvezni državi Chiapas. To čarobno mesto privablja obiskovalce s svojo očarljivo arhitekturo, kulturno dediščino in živahnim utripom. Mesto je znano po svoji čudoviti kolonialni arhitekturi, s številnimi ohranjenimi zgradbami in tlakovanimi ulicami, ki pričajo o bogati zgodovini. Je kulturno središče Chiapasa, kjer boste našli številne muzeje, galerije in umetniške centre, kjer se lahko poglobite v zgodovino in kulturo regije. Mesto je znano tudi po svojih trgovinah in tržnicah, kjer lahko kupite unikatne ročno izdelane izdelke, kot so tekstil, keramika, nakit in drugo. San Cristobal de las Casas ponuja široko paleto gastronomskih užitkov, vključno s tradicionalnimi gvatemalskimi jedmi, kot so sopes, tamales in enchiladas. Obkroženo je z osupljivo naravo, vključno z gorami, jezeri in slapovi, ki ponujajo priložnosti za pohodništvo, opazovanje ptic in druge aktivnosti na prostem. Ljudje v San Cristobal de las Casas so znani po svoji prijaznosti in gostoljubnosti, kar prispeva k prijetni izkušnji za turiste. Mesto organizira številne kulturne dogodke, kjer se lahko seznanite s tradicionalno glasbo, plesom in običaji. Obiščete lahko narodne parke, rezervat in ekološke kmetije. Je idealna destinacija za tiste, ki si želijo doživeti avtentično mehiško izkušnjo, odkrivati zgodovino in kulturo ter uživati v čudoviti naravi.

EL CHIFLÓN

El Chiflón je ena izmed najosupljivejših naravnih lepot v Mehiki, znana po svojih spektakularnih slapovih in kristalno čistem turkiznem jezeru. Nahaja se v zvezni državi Chiapas, blizu meje z Gvatemalo. El Chiflón je znan po svoji slikoviti džungli, ki obiskovalcem ponuja osvežujoč pobeg v naravo. Dejansko lahko obiskovalci občudujejo več slapov, ki se raztezajo na več kot 1,5 km, pri čemer najvišji slap doseže višino več kot 120 metrov. Naravni bazen pod najvišjim slapom privablja tudi tiste, ki si želijo osvežitve v čistem in hladnem vodnem vrtincu. Obisk El Chiflóna je plačljiv. Dostop do območja je enostaven z avtomobilom ali avtobusom. Park ponuja dovolj parkirnih mest za obiskovalce. Ko prispete, je treba narediti krajši sprehod po urejenih poteh, da pridete do različnih slapov. Sprehod je prijeten in ni preveč zahteven. Obstajajo tudi piknik območja, kjer si obiskovalci lahko privoščijo sproščeno kosilo. Za bolj aktivne so na voljo pohodniške poti, ki vodijo do vrha slapov.

HUEHUETENANGO

Huehuetenango je mesto v severozahodnem delu Gvatemale, ki meji na Mehiko. To območje je znano po svoji slikoviti pokrajini, bogati kulturni dediščini in avtohtonih skupnostih. Mesto samo leži v goratem okolju, obkroženo z zelenimi hribi in planotami, kar nudi popotnikom neverjetne razglede. Huehuetenango je zanimiv kraj za tiste, ki si želijo spoznati pristno gvatemalsko kulturo in tradicijo. Lahko spoznavajo obrti, kot so ročno tkanje tekstila, izdelovanje lončarskih izdelkov in rezbarjenje lesa. Poleg tega je Huehuetenango poznan po svoji pestri gastronomiji, kjer lahko turisti poskusijo lokalne jedi. V mestu lahko raziskujete zgodovinske znamenitosti, kot so mestna katedrala in trgi. Na voljo so tudi številne pohodniške poti. V okolici Huehuetenanga se nahajajo tudi številne starodavne ruševine majevske civilizacije, ki privabljajo arheološke navdušence. Prebivalci so izredno prijazni.

PANAJACHEL, SAN PEDRO LA LAGUNA IN JEZERO ATITLÁN

Jezero Atitlán je globoko jezero v kraterju, obkroženo z vulkani in gorami, kar mu daje slikovit in edinstven videz. Nahaja se v visokogorju gvatemalskega višavja in je eno najglobljih jezer v Srednji Ameriki. Jezero ima čudovit razgled na vulkane San Pedro, Tolimán in Atitlán, ki obkrožajo jezero. Okolica jezera je naseljena z različnimi etničnimi skupinami, ki ohranjajo svojo kulturo, jezik in tradicije.

Panajachel je turistično naselje, ki se nahaja ob jezeru Atitlán. Velja za eno izmed glavnih vstopnih točk za obiskovalce, saj je dobro povezano z drugimi mesteci ob jezeru. Ponuja številne restavracije, trgovine z ročnimi izdelki, tržnice in druge turistične storitve.

San Pedro La Laguna je še eno priljubljeno naselje ob jezeru Atitlán. Je bolj sproščeno in manj turistično od Panajachela. Priljubljeno je med popotniki in popotniki, ki iščejo bolj umirjeno vzdušje. Mesto je po drugi strani znano tudi po svoji živahni nočni sceni in ponuja različne dejavnosti, kot so pohodništvo, izleti na vulkane (na enega izmed njih rabiš kar 6 ur za vzpon :)) in vodne športe.

ANTIGUA

Antigua je ena najbolj znanih in priljubljenih turističnih destinacij v Gvatemali, ki navdušuje obiskovalce s svojo bogato zgodovino, očarljivo arhitekturo in slikovito okolico. Antigua je bila nekoč prestolnica Gvatemale in je bila ustanovljena v 16. stoletju. Mesto je bilo prizorišče številnih zgodovinskih dogodkov in ima bogato dediščino kolonialne arhitekture. Številne zgradbe, cerkve, samostani in trgi so ohranili svoj čar iz kolonialnih časov, kar daje mestu pridih časa, ki je preteklosti. Mesto je na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine in obiskovalci so navdušeni nad arhitekturnim izročilom, ki ga ponuja. Antigua je bila nekoč pomemben verski center v Srednji Ameriki, kar je prispevalo k obilju cerkva, samostanov in kapel. Mnoge od teh zgradb so dobro ohranjene in so pravi biseri kolonialne umetnosti. Mesto je živahno središče za umetnost, ročno izdelane izdelke in obrtne izdelke. Obiskovalci lahko občudujejo lokalne umetnike in obrtnike, ki izdelujejo tradicionalne izdelke, kot so keramika, tkanine, nakit in leseni izdelki. Antigua se nahaja v osupljivi pokrajini ob vznožju vulkanov, kot sta Volcán de Agua in Volcán de Fuego. To nudi priložnost za različne aktivnosti na prostem, kot so pohodništvo, plezanje in fotografiranje čudovitih razgledov. Mesto je znano po svojih živahnih festivalih in praznovanjih, med katerimi je najbolj znan Veliki teden pred veliko nočjo. Festivali so priložnost za občudovanje tradicionalnih plesov, glasbe, hrane in barvitih parad.

GUATEMALA CITY

Guatemala City je glavno mesto Gvatemale. Ta sodobno urbano središče daje raznoliko paleto zanimivosti, ki pritegnejo turiste z različnimi interesi. Mesto ponuja številne muzeje, galerije in kulturne centre, kjer si lahko ogledate zgodovino, umetnost in kulturo Gvatemale. Muzej Popol Vuh in nacionalni muzej antropologije sta le primera, kjer lahko spoznate bogato kulturno dediščino države. V mestu lahko obiščete nekaj zgodovinskih znamenitosti, kot je na primer Plaza Mayor, kjer se nahajata stari kolonialni zgradbi – katedrala in palača nacionalne kulture. V Guatemala Cityju je več lepo urejenih parkov, kot je Parque de la Industria ali Park Cerrito del Carmen, kjer se lahko sprostite in uživate v naravi. Mesto ponuja številne nakupovalne centre in trgovine, kjer lahko nakupujete unikatna lokalna darila in spominske izdelke. Je raj za ljubitelje okusne hrane. Tu boste lahko poskusite tradicionalne gvatemalske jedi. Mesto ponuja tudi razgiban nočni utrip z restavracijami, bari in klubi, kjer se lahko zabavate vse do jutranjih ur. Guatemala City je odlično izhodišče za raziskovanje drugih delov države, kot so starodavni mesti Tikal in Antigua, naravne lepote jezera ali vulkanov. Obstajajo tudi številne dejavnosti, primerne za otroke in družine, kot je obisk zabaviščnega parka ali živalskega vrta.

NAŠI VTISI 🙂

Štartali smo iz San Salvadorja v smeri Floresa v Gvatemali. Mejo smo prestopili blizu tromeje med Gvatamalo, San Salvadorjem in Hondurasom. Pokrajina je hribovita, posuta s številnimi kavnimi plantažami. Je zelo zelo lepa! Dlje iz glavnega mesta si, bolj gosta je džungla. In prestop meje z Gvatamalo je bil že po dobrih štirih urah. Za prestop meje nismo potrebovali ničesar dodatnega, razen potnih listov. Pridobiti smo morali štempelj. Na meji so bili trije avtomobili. Nismo imeli nobenih težav. Ko prestopiš mejo z Gvatamalo, takoj opaziš, da si v drugi državi, predvsem zato, ker se izrazito izrazito poslabšajo ceste. Zelo velike luknje so na njih, vmes zmanjka asfaltirane ceste. Povsod ob cesti hodijo ljudje. Opazili smo (česar v Salvadorju ni), da ob okvari avtomobila (to smo doživeli štirikrat) na 15 metrov, vsaj štirikrat nastavijo šope vej namesto rdečega trikotnika in s tem opozarjajo, da na vozišču stoji vozilo. Sprva smo bili začudeni in smo ugotavljali, kaj to pomeni, a kaj kmalu smo ugotovili, čemu služi. Spremenila se je tudi podoba ljudi. Salvadorci so nam bili na prvi pogled bolj evropejski, Gvatemalci so še nižji, bolj čokati in spominjajo na potomce Majev (nekako so bolj podobni Indijancem), obenem so oblečeni v pisana oblačila.

Po prestopu meje smo prispeli do reke Rio Dulce, sladke reke, ki je bila naša prva postaja. In tukaj se začne res pravo doživetje, ki bi ga priporočala vsem turistom. Kraj me je spominjal na Manaos, v brazilskem pragozdu. Ker je zdaj deževna doba in vsako noč dežuje, je reka zelo kalna, motna in zelo visoka. Videti je umazana in v določenih delih reke plavajo celi hlodi, veje, listje, ki jih prinese iz notranjosti džungle. Mislim, da ideja, da bi tukaj sam najel čoln in plul po reki, če nisi vešč, ni pametna. Takoj, ko smo zavili na cesto proti tej reki, smo mi pomahali gospodu, ki je bil po našem mnenju prijeten. Ni govoril angleškega jezika, ampak smo se v španskem jeziku sporazumeli. Za približno 136 evrov nas je peljal štiri ure in pol do izliva reke Dulche v Karibsko morje in kraja Livingstone, ki leži tam. Vmes nam je ustavil, da smo pojedli kosilo kar na splavu oz. v restavraciji/hiški, ki so ob vodi. Cene so kar zasoljene, tako smo za sedem ljudi plačali še dodatnih 90 evrov za kosilo s pijačo, smoothijem in sladoledom. Samo doživetje je res super, ker je fantastičen razgled. Obdan si, levo in desno, s kanjonom džungle. Vidiš veliko lokvanjev, otrok, ki na svojih barčicah prodajajo ročno izdelane stvari (zapestnice, školjke, spominke, magnetke …), ptičev, kuščarjev, želv. Po vodi je pot dolga 16 km. Kopali se nismo, čeprav se v tej reki lahko, ker v njej živijo samo morske krave in sladkovodni vegetarijanski krokodili. Ampak voda je bila zelo umazana zaradi deževnega obdobja, zato nam ni bila mikavna za plavanje.

Livingstone je zelo barvito in majhno mestece. Gre za globok izaliv v notranjost, kadar na Kribskem morju pridivja hurikan. Takrat se jahte bogatašev s Karibskega moraj rade skrijejo v ta zaliv, ker res lahko plujejo globoko v notranjost. Videti je kot, da ima Rio Dulce na sredini eno jezero, ampak v resnici to ni, ampak samo razširjena reka. V dolžini 4 km se reka razširi na 2 km širine in ravno tu se rade ladje skrijejo.  

Gvatamala je turistično še zelo neraziskana in manj obljuddena destinacija. Mi smo videli zelo malo turistov, le na meji jih je bilo nekaj. Površina Gvatemale je približno 108.889 kvadratnih kilometrov, medtem ko je površina Salvadorja približno 21.041 kvadratnih kilometrov. S temi podatki je Gvatemala približno petkrat večja od Salvadorja. V Gvatamali živi okrog 17 milijonov prebivalcev.  Salvador pa je najbolj naseljena državo Srednje Amerike in ima okoli 6,5 milijona ljudi  (po podatkih iz leta 2022) in dobrih 300 prebivalcev na kvadratni kilometer (gužva :)). V Gvatamali je fascinantna narava, tu so številne arheološke zapuščine Majev in njihove kulture. To je bila španska kolonija in španski kolonisti so pustili veliko sledi. Antigua je ena od najbolj fascinantnih zapuščin. Ima tudi veliko vulkanov in ”lukenj”, primernih za kopanje, kot bi bila pri nas primerna za tovrstno aktivnost Postojnska jama. Meseci julij, avgust so najbolj deževni (takrat pa je tudi cena namestitev najnižja), posledično pa je v tem obdobju najmanj turistov. Imajo svojo valuto –  Quetzal. Denar lahko menjaš že na meji, vendar se moraš pogajati za višino menjalnega tečaja.

Gvatamala City nas je pozitivno šokiral. Gre za bistveno bolj razvito mesto, kot smo mislili. Visoke stolpnice so tu! Pa tudi fascinantne, moderne zgradbe. V njem živi ogromno milijonarjev in to je čutiti na vsakem koraku (po ponudbi visokih blagovnih znamk v trgovinah, prestižnih avtomobilih na cesti …).  V to mesto se bomo še vrnili. 🙂 Resnično nismo imeli dovolj časa, da bi si ogledali vse.

V mestu Flores smo tudi spali. Je zelo fascinanten kraj, ki ima sam otok. To je stari del mesta, ki je tudi turistično najbolj razvit. Dejstvo, da je mesto nastalo na otoku v 15. stoletju, je res osupljivo. Izvedeli smo, da so španski vojaki uničili veliko piramid. Ogled muzeja Santa Barbare je priporočljiv.  Ponudba hrane in koktejlov je ulala. 🙂

In Flores služi za izhodišče v Tikal, ki je najbolj znana turistična atrakcija, kjer se majevske piramide (ena redkih lokacij na svetu) vzpenjajo dobesedno sredi džungle. Čudovito je! Uau! Najvišje piramide so celo visoke 45 metrov. Turistov ni bilo veliko. Vstopnina je bila poceni – približno 9 evrov/osebo.

Prestopili smo mejo z Belizejem, postopek je bil tu daljši. Vsi potniki smo morali stopiti iz avtomobila, pokazati smo morali vse dokumente za avtomobil. Dejansko je treba v Belizeju posebej zavarovati avtomobil (približno 90 evrov). Belize je zelo drugačen od ostalih držav, saj so bili njihovi kolonisti angleško govoreči in ne špansko. In tu so vsi napisi v angleščini. Opazili smo, da živijo tu črnci, zelo temni. Celotne potovanje je bilo zelo varno, ob vseh domačinih smo se počutili varno. Kjer pa ne  bi hodila ponoči, je pa definitivno mesto – Belize City. 

Sledil je kraj Chetumal. Naša postaja je bila laguna Bacalar. Pot smo nadaljevali v Tulum, Playo del Carmen, Cancun, Isla Mujeres in Isla Holbox. Obiskali smo kraje: Valladolid,  v vzhodni regiji mehiške zvezne države Yucatán, Las Coloradas, Chichen Itza, Merida (obisk priporočam med našo zimo, ker zdaj je bilo tu izredno vročeeeeee). Iz Meride, kjer nas je očarala limetina juha, no, pa tudi papatdzule, tortilje, napolnjene z zeliščno omako, trdo kuhanim jajcem, pasto iz semen črne čokolade, začimb, zelišč in drugih sestavin. Nadev je lahko rahlo začinjen in ima edinstveno kombinacijo okusov, ki segajo od sladkega do pikantnega. Dejansko pa tu nudijo kuharske delavnice in šole, hkrati pa tudi gurmanske ture. V treh urah lahko vidiš pripravo določenih jedi, se spoznaš z ulično hrano …

Nato smo po obalni cesti šli v smeri Palenque. Tu se je začela nevarna cesta do mesta San Christobal (to je že Chiapas).

Chiapas je mehiška zvezna država, ki je dolgo časa doživljala politične, ekonomske in socialne neenakosti. Glavni vzroki nemirov segajo v zgodovino in vključujejo razdelitev zemlje, pomanjkanje pravične ekonomske razdelitve, kulturne razlike ter pravice in dostojanstvo lokalnih skupnosti, zlasti staroselcev. Gibanje Zapatistov (Zapatista Army of National Liberation), ki je nastalo leta 1994, igra ključno vlogo v teh nemirih. Zapatisti se borijo za pravice skupnosti, zaščito njihovega ozemlja in dostop do naravnih virov. V preteklosti so organizirali proteste, stavke in druge oblike upora, kar je včasih privedlo do nasilnih konfliktov s številnimi žrtvami. Varnost na cestah med San Cristobal in Palenque v Chiapasu lahko niha in je odvisna od trenutnih razmer. Prevoz po tej poti se lahko izkaže za varnega, vendar je vedno priporočljivo, da turisti spremljamo lokalne novice in posodobitve ter se posvetujemo z uradnimi organi glede trenutne varnostne situacije. V preteklosti so se na tej cesti zgodili primeri nasilja, vključno z ropi, oboroženimi napadi in zločini. Nekateri od teh incidentov so bili povezani z organiziranim kriminalom in niso bili neposredno usmerjeni proti turistom. Čeprav sta Palenque in San Cristobal popolnoma varni destinaciji za bivanje turistov, ni enako s cestami med tema mestoma. Predvsem del med Ocosingom in San Cristobalom je res nedorečen zaradi cestnih zapor in nevarnosti ropa. Na srečo obstaja dobra alternativna pot do San Cristobala iz Palenque prek Villahermose. Villahermosa je del druge države (Tabasco) in je veliko varnejša. V primerjavi z direktno potjo preko Ocosinga (5-6 ur), pot preko Villahermose (11,5 ur) traja dlje, vendar je veliko varnejša izbira. Pot prek Villahermose ima tudi občasne zapore. Niso pa vsakodnevni dogodki, kot so tisti v Ocosingu. Zgodijo se le občasno. Poleg tega na tej poti vozi več avtomobilov in javnega prevoza, tako da, če bo kdaj kakšna zapora, verjetno ne bomo sami. No, nam se je to zgodilo trikrat. Potegnili so vrv čez cesto in nas ustavili. Tolkli so po vozilu in zahtevali, da nekaj kupimo. Niso bili nasilni, vendar se niso želeli umakniti, dokler jim nismo dali nekaj denarja. Ampak da ne bom govorila samo o takšnih pripetljajih …

Chiapas je območje, ki je edinstveno zaradi svojih številnih etničnih skupin, ki ohranjajo svoje tradicije, običaje in jezike. Obiskali smo majhna mesteca, kjer smo spoznali avtohtone kulture. V kraju Palenque smo se potopili v zgodovino Majev. Uživali smo v  slapovih Agua Azul, spoznali kulturno dediščino vasi Chamule v Zinacantenu in obiskali edinstveno cerkev. Priznam, da je za kulturne navdušence Chiapas pravi raj. Še ena zanimivost! 🙂 V vasi Chamula, majhni vasici v zvezni državi Chiapas, obstaja zanimiva in zapletena situacija glede potrošnje coca cole. Pravijo, da je tam coca cola cenejša od vode, in Chipas naj bi bil največji potrošnik Coca Cole na svetu. Zaradi tega se soočajo s problemi z zdravjem, saj je skupina Tzotzil, ki prevladuje v tej regiji, izpostavljena povečanemu tveganju za srčne bolezni in sladkorno bolezen. To naj bi bilo med dvema prvima vzrokoma smrti v državi.

V mestu, kot je San Cristobal de las Casas, smo občudovali prelepe kolonialne arhitekture, se sprehajali po slikovitih tržnicah, dekleta smo si napasla oči na nakitu. 🙂 Na vsakem vogalu pa smo lahko poslušali tradicionalno glasbo in si ogledali njihov ples. Daleč najlepše mesto za nas! 🙂 V središču je trg in zvečer je super opazovati domačine. Tu je tudi WIFI brezplačen. In če se povzpneš po 100 stopnicah, te na vrhu pričaka cerkev z osupljivim razgledom na mesto. Otroci pa tako ali tako dajo svoj glas posebni tržnici s sladkarijami. Tu so znane las tortas, ampak to niso torte, ampak so to mehiški sendviči, ki so narejeni iz kruha, pečenega na žaru, v sendvič pa si lahko daš meso, sir, zelenjavo. Cene so ugodne. Takšen sendvič stane okrog 2 evra. Je pa zelo obilen, tako da si lahko otroka delita enega.

Priznati moram, da je Mehika najbolj turistična, povsod najdeš turistične agencije, ki organizirajo izlete. Ceste so najbolj razvite in od vseh držav imajo največ ležečih policajev, ki so zelo visoki, zato je treba voziti od 10 do 15 km/h. Ostala nam bo tudi v spominu po dobri hrani tacosih, enchiladas, chiles en nogadah, tamalesih, cevichejih, pozole, tostadas, chilaquilesih, gvatamolih, pečeni koruzi … Veliko pa je v ponudbi tudi nakita, spominkov, torb, sladkarij, piščalk, bobenčkov … Vse je izredno barvito. 🙂 V Mehiki so nas policisti večkrat ustavili, ker imamo na avtomobilu zatemnjena stekla (kupljen je bil v Salvadorju in tam je to dovoljeno), kar tu ni dovoljeno. Kazni nisva plačala, ampak podkupnino. Uf!

Nato smo spet prečkali mejo (ko smo vstopali v Mehiko, nam niso dali potrdila za avtomobil, ko pa smo izstopali iz Mehike, pa so ga zahtevali; pogajali smo se več kot eno uro, da mi nismo krivi, celo želeli so, da se vrnemo 1000 km nazaj po to potrdilo), in sicer na La Masilla in smo šli proti krajema Gvatamala Cityju in Antigua. Ustavili smo se tudi v kraju Panajachel ob jezeru Atitlan, bilo je zeloooo zanimivo. Že razgled iz našega hotela je bil osupljiv, ko pa smo se iz vasi navzdol po ovinkasti cesti, pa nam je vzelo sapo. Uau!!!! Jezero bi naj imelo tudi magične lastnosti. Tu se zbirajo iz celega sveta, da se udeležujejo različnih spiritualnih ritualov. Za vse ljubitelje joge je tukaj nekaj centrov, kamor lahko pobegnejo pred vsakdanjikom. In če želite postati joga inšturktor, to lahko tudi tu postanete. Možno je najeti tudi sup ali kajak in veslati po jezeru. Kako super doživetje je vožnja s tuk-tukom, pa sploh ne rabim razglabljati, kaj ne?! Jezero Atitlán je bila naša točka počitka. Obiskali smo tudi tržnico v bližini, ni tako barvita kot v mestu Antigua, ampak lahko dobiš sadje, zelenjavo, spominke, oblačila … Turistične agencije najraje ponujajo obisk tržnice v mestu Chichicastenango, za nas je bilo to predaleč. Zanimivo je to, da bi se lahko učili tkati. Znanje s turisti deli združenje žensk.

V Gvatamali smo resnično bogato jedli. Za vseh sedem smo plačali 75 evrov, pa smo si privoščili tacose, juhe, limonade, solate. Njami … 🙂

Gvatemala je dežela, kjer je super imeti družino, saj imajo dobro ponudbo privatnih zdravstvenih ustanov, številnih mednarodnih šol (predvsem ameriških in nemških) in ponuja nešteto možnosti za vikend izlete z družino. Plus tega je zaradi ugodnih podnebnih razmer raj za vse tiste, ki obožujejo sveže, organsko sadje in zelenjavo. Še enkrat pa moram poudariti, da je znanje španskega jezika velikaaaaaa prednost. Domačini so izredno topli, prijazni in srčni.


Kako super smo se imeli v Gvatamali, si poglejte na Instagramu in Facebooku na posnetkih.

In če zdaj strnem naše potovanje v nekaj besed … Potovali smo z vozilom za sedem ljudi. Vmes smo dvakrat prali naša oblačila. Imeli smo izključno poletna oblažila, jopico in ”pajkice” smo potrebovali le v San Cristobal de las Casas. Preživeli smo 85 ur v avtomobilu in lahko rečem, da smo imeli premalo časa za vse. Še enkrat moram poudariti, da dežele, ljudje niso nevarni, nevarne so ceste. Imajo čisto drugačen način vožnje, plus na strehi avtomobila so stvari zložene v ”pet nadstropij”, vse skupaj pa je zvezano le z eno vrvico. 🙂 Vsakemu tretjemu avtomobilu pade nekaj na cestišče. Tudi trikotnika ne postavijo na cesto, ko se pokvari avtomobil. Ceste niso osvetljene, veliko živali hodi ob in po cesti. Naleteli smo na visoke ležeče policaje, luknje, nezavarovana področja, kjer se kamni in skale kotalijo na cesto.  Med vožnjo mora biti voznik resnično zbran. Povprečna hitrost je bila 42,5 km/h.

Marsikje je bila cesta zaprta, pa sploh nismo vedeli zakaj. Če pride do nesreče, potrebujejo ure in ure, da pride vlečno vozilo. Ves čas mo vozili po Pan-American Highway, ki jo je včasih malo poplavilo, odneslo …

Pomembna informacija je, da si morate vnaprej naložiti mape oz. zemljevide, ker na 90 odstotkov poti ni internetne povezave.  Še vedno tu pride zelo prav stari način raziskovanja, in sicer z Lonely Planetom v rokah. 🙂 Vsak večer, preden se odpraviš na pot, si je priporočljivo izpisati zaporedje krajev, ki jih želiš videti. Ker če ne dela internet, če ti ukradejo mobilni telefon, le tako veš, kam je treba iti. Dobro je pri sebi imeti velik nož za obrambo. Nikakor ne smete lulati ob cesti v gozdu, ker je veliko kač.

Naš prvi sovražnik so bile ceste, drugi pa klimatske naprave. Vsaj za nas … 🙁 Nismo navajeni na prehode z 38 stopinj Celzija na 15 stopinj Celzija in to večkrat dnevno. To nas je redno izčrpavalo. Čutili smo, da smo utrujeni in to nam je zamajalo imunski sistem. Tako smo na potovanju zboleli vsi, saj smo veliko časa preživeli skupaj v avtomobilu. Zato na tem mestu še enkrat poudarjam, da je zelo pomembno imeti zavarovanje. Sam obisk zdravnika stane med 90 in 140 evrov, plus treba je doplačati zdravila, ki so izjemno draga – za eno bolno osebo je treba plačati od 400 do 500 evrov. Mi smo zavarovanje uveljavljali in zavarovalnica Vzajemna mi je že povrnila stroške.

Skratka, imeli smo se super, na trenutke je bilo naporno. Med vožnjo smo vedno imeli eno uro tišine, kar je pomenilo, da je vsakdo počel tisto, kar ga veseli. Otroci so tudi kartali, risali, skupaj smo peli, poslušali glasbo … Veliko smo po poti tudi spali, no, razen našega voznika, Mihe, ki je bil precej utrujen.

Smo vas navdušili? Se boste podali po naših stopinjah? 🙂

Kako super smo se imeli na potovanju, si poglejte na Instagramu in Facebooku na posnetkih.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.