Nasveti za potovanja

Obvezno in priporočeno cepljenje pred potovanjem v druge države

Za brezskrbno uživanje na potovanju, morate vnaprej razmišljati, katero destinacijo boste izbrali. Preverite, kakšna je trenutna epidemiološka situacija, kakšni so pogoji namestitve, vremenske razmere, kakšen je higienski standard v državi … Vedno poglejte, kaj vse vključuje vaše zdravstveno zavarovanje, katere stroške imate pokrite ob morebitnih boleznih, nesreči, zdravljenju in vrnitvi v domovino zaradi zdravstvenih težav. Naročite se pri izbranem zdravniku in pridobite njegovo strokovno mnenje o svojem zdravstvenem stanju in napotnice za vsa zdravila redne terapije.

Ambulante za cepljenje in potovalno medicino Po pravilih Svetovne zdravstvene organizacije morate za potovanje v določene države imeti potrdilo o cepljenju. Na cepljenje se v ambulanti za cepljenje in potovalno medicino naročite po telefonu ali elektronski pošti. Biti morate zdravi, zadnjih 14 dni ne smete imeti respiratornih okužb, prav tako ne osebe, s katerimi si delite isto gospodinjstvo. Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da poleg rutinskih cepljenj opravite še cepljenje proti rumeni mrzlici, hepatitisu A, hepatitisu B, tifusu in steklini pred odhodom v tujino. Svojo cepilno knjižico skrbno hranite.

Obvezno cepljenje

Cepljenje proti rumeni mrzlici V državah, kjer obstaja nevarnost za to bolezen (v tropskem pasu Srednje in Južne Amerike ter v centralni Afriki), je obvezno cepljenje. Države, ki so v endemičnem območju, bodo od vas zahtevale to potrdilo, tudi nekatere države, ko boste vstopili v njih iz endemičnega obomočja. Cepite se vsaj 10 dni pred potovanjem. Z enim odmerkom cepiva ste zaščiteni za 10 let.

Cepljenje proti meningokoknemu meningitisu

Potrdilo potrebujete za vstop v Savdsko Arabijo, cepite se enkrat, kako dolgo traja zaščita ni znano, pri starejših od štiri leta zagotovo več kot tri leta. Priporočeno cepljenje

Cepljenje proti hepatitisu A

Endemična območja za okužbo z virusom hepatitisa A predstavljajo države Afrike, srednje in južne Amerike, celotne Azije z izjemo Japonske, Južne Koreje in Singapurja, države Oceanije z izjemo Avstralije in Nove Zelandije ter nekatere države vzhodne in jugovzhodne Evrope: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Romunija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna Gora, Severna Makedonija, Kosovo, Albanija in Turčija. Cepite se v časovnem presledku od šest do 12 mesecev, dvakrat. Prvi odmerek cepiva je priporočljivo, da prejmete en mesec pred odhodom. Zaščiteni ste vsaj 10 let., verjetno pa več kot 20 let.

Cepljenje proti hepatitisu B

Priporočljivo za tiste potnike, ki bi lahko prišli v stik z virusom hepatitisa B. Za zaščito so potrebni trije odmerki, zaščita je dolgotrajna. Virus je razširjen povsem svetu. Lahko se odločite za kombinirano cepivo proti hepatitisu A in B.

Cepljenje proti tifusu

Cepljenje proti trebušnemu tifusu je priporočljivo, če potujete na območja z višjim tveganjem (v Indijo, Pakistan, Afganistan, Bangladeš, Nepal, Butan, Šrilanko, države Jugovzhodne Azije, Haiti ter vse države Podsaharske Afrike, razen Južno Afriko, Lesoto in Eswatini (Svazi)) ali na območja s srednje visokim tveganjem (v države Bližnjega vzhoda, osrednje Azije s Kitajsko in Mongolijo, države severne Afrike, Južno Afriko, Lesoto, Eswatini (Svazi), države Srednje Amerike, vključno s karibskimi otoki, pacifiški otoki, ter vse države Južne Amerike, razen Argentine, Čila in Urugvaja). Prejeti morate en odmerek cepiva vsaj 14 dni pred potovanjem, poživitveni odmerki cepiva pa so potrebni vsake tri leta.

Cepljenje proti steklini

Prevetnitvno cepljenje proti steklini je priporočljivo, če potujete v katerokoli državo, večje tveganje za okužbo je v Afriki, severnem delu Južne Amerike, Srednji Ameriki in večjem delu Azije. Potrebni so trije odmerki cepiva (shema: 0, 7, 21 dni). Če vas žival ugrizne, morate kljub cepljenju obiskati zdravnika.

Cena cepljenj

Cenik cepljenj si lahko ogledate tukaj.

Vir: NIJZ, Zdravi na pot

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.