Resnične izpovedi

Naša decembrska doživetja in občutki v Salvadorju

V Salvadorju, še posebej ob tem času, ko bi bili radi za praznike doma, se vseeno počutimo čudovito. Gledam fotografije in poslušam prijatelje, ki jim je v Sloveniji zelo mrzlo, in sem vesela, ker je pri nas več kot 30 stopinj Celzija. Vsak dan nas razvaja sonce. Vzdušje pri nas je pozitivno, smo v velikem pričakovanju božiča in novega leta. To je ob toplem vremenu drugačna izkušnja. Zanimivo je opazovati, kako so vse hiše okrašene, palme nadomeščajo smrekice … Pravzaprav se počutimo zelo dobro, prisotno je nekakšno vznemirjenje. Do sedaj nismo velikokrat praznikov preživeli daleč v tujini, pravzaprav kot družina nikoli, sama pa sem skočila v novo leto že nekajkrat v kopalkah. 🙂 Veselimo se, veselimo. Ker smo božične praznike pogosto preživeli doma, je ta sprememba zelo dobrodošla.  

Posebni načrti za božič

Za božič imamo zelo posebne načrte. Obiskali nas bodo družinski prijatelji, zakonski par s tremi otroki, s katerimi se zelo dobro razumemo. Skupaj smo že potovali, obiskali smo jih tudi v njihovi državi – Španiji, tudi oni so nas že večkrat obiskali v Sloveniji … Redno ohranjamo stike z njimi. Med mano in prijateljico je posebna energija, prav tako med moškima. Vsi otroci pa so resnično dobri prijatelji med sabo. Tudi njuni otroci obiskujejo mednarodne šole, na katerih poteka pouk v angleščini, zato jih je pravzaprav prekrasno poslušati, kako se pogovarjajo tudi v tem jeziku. Obiskala nas bosta tudi Mihova otroka, tako bomo med prazniki imeli kar sedem ljudi na obisku.

Za vse skupaj bomo pričarali posebno božično praznovanje, in sicer s kombinacijo slovenske-salvadorske kuhunje. Miha bo poskrbel za slovensko, Trixy pa za salvadorsko poskušino različnih dobrot. Sama bom okrasila in pripravila čudovite pogrinjke oz. namenila bom pozornost vsem tistim detajlom, ki dajo fin pridih praznikom. Vem, da bo vse skupaj zelo super. 🙂

Ampak s tem našega prazničnega vzdušja še ne bo konec … Skupaj se bomo odpravili na potovanje čez celotni Honduras, in sicer do severa te države, karibske obale, kjer se bomo vkrcali na ladjo in se odpeljali na Roatan, čudovit karibski otok. Zelo se veselimo tega doživetja že zdaj, saj ponuja ogromno aktivnosti (potapljanje, snorklanje …). Se pravi, za božič bomo v San Salvadorju, novo leto pa bomo pričakali na Roatanu. Velika družba bomo – 12 nas! 🙂 Tako da morda ne bomo zelo pogrešali Slovenije …

Pogrešamo sorodnike in prijatelje …

Aboslutno pogrešamo sorodnike in prijatelje, saj na koncu štejejo največ ljudje, nič drugega. Nič ni pomembnejšega od tega, tudi nič materialnega ni pomembnejše od pravih pristnih odnosov. Vse se lahko nadomesti, družine in prijateljev pa ne. Otroci predvsem pogrešajo babici in dedka. Nama manjkajo prijatelji, Mija prav tako pogreša svojo najboljšo prijateljico. Gaja večkrat omenja svoje sošolce in poskuša ohranjati kontakt z njimi. Zato se pogosto slišimo z našimi prijatelji, super so videoklici, otroci si z babicama in dedkom ves čas pošiljajo sporočila. Napisali smo tudi voščilnice. Če pa bodo prišla darila v Slovenijo, ve samo Božiček. 🙂 Mi smo mu naročili darila za sorodnike v Sloveniji, zato upam, da bo ponesel naše želje tja. 

Praznično obdobje v Salvadorju …

Nekako smo v tem predprazničnem obdobju v ”ustaljenih tirnicah”. Okrasili smo hišo, družimo se s prijatelji in se veselimo obiskov, s katerimi bomo pričakali božič in novo leto. Ohranili bomo še nekaj naših slovenskih običajov. Brez čokoladne potice pri nas ni božiča. Miha speče več vrst peciva, pripravi nadevanega purana in ostale dobrote. Ne bomo pa imeli zelja in ostalih jedi, ker sestavin za njih preprosto ne moremo dobiti tukaj. Najbolj se bomo prek hrane in slovenskega jezika spomnili na našo deželo. Komaj čakamo, da nas obiščejo prijatelji, s katerimi bomo lahko tudi govorili slovenski jezik.  

Božični običaji v Salvadorju se razlikujejo v primerjavi s Slovenijo predvsem v tem, da ves čas poka. Pravijo, da je Salvador vodilna država po številu ognjemetov na svetu. Menda bo zelo bučno in divje. Njim božič pomeni večji praznik kot novo leto, tako da se največje zabave dogajajo takrat. Zbere se vsa družina, veliko plešejo in se zabavajo do jutranjih ur. Bomo videli, kako bo, to bo naše prvo božično doživetje tukaj.

Tako da moram priznati, da nimamo nikakršnih izzivov pri pripravah na decembrska praznovanja, božično praznovanje … Tukaj je pozitivno vzdušje. Smo v pričakovanju drugačnosti. Še enkrat – super je, ker je tukaj toplo. 🙂 Ni nam treba nositi dolgih oblačil, pravzaprav si moram kupiti novo poletno oblekico. 🙂 Največja radost bodo plaža, bazen, toplo vreme, praznovanje na prostem …

Otroci imajo en mesec počitnice. To so največje počitnice, razen tistih, ko napredujejo iz enega razreda v višjega. Midva si sicer ne bova vzela ves mesec prosto, ampak samo deset dni, ko so prazniki oz. prideta vmes dva praznična vikenda. Ostale dni bova delala, ampak tudi teh deset dni je veliko. Otroci pa se bodo v tako veliki hiši z bazenom, parkom v naselju in popoldanskimi izleti, na katere se bomo odpravili, imeli zelo zelo lepo.

Posebni cilji za novo leto …

Rada bi se preizkusila v lastnem poslu v Salvadorju. To je projekt, ki ga trenutno pripravljam. Rada bi se še bolje naučila govoriti špansko. Še naprej si želim uspešno skrbeti za zdravje vseh družinskih članov in tudi svoje. Želim si preživeti čim več lepih trenutkov v letu 2024 …

Želim vam prečudovite praznike, preživete z družino in prijatelji! Vse najlepše in najboljše v novem letu 2024!

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.