Resnične izpovedi

Mark Kavčič: ”Perfect Meals so zdravi obroki.”

Z Miho sva si zastavila šesttedenski izziv zdravega življenja. Da bova redno in zdravo jedla, bodo poskrbeli pri Perfect Mealsu. Pogovarjala sva se z Markom Kavčičem, osebnim trenerjem in nutricionistom, ki je tudi ocenil, ali bodo najina prizadevanja dosegla želeni rezultat.

Mark Kavčič je osebni trener in nutricionist. V poslu spreminjanja človeških prehranjevalnih in gibalnih navad je že dobro desetletje in pri tem še vedno uživa tako kot na začetku. Poleg tega, da se dnevno srečuje s fizičnimi kot psihološkimi izzivi posameznikov, vedno poudarja, da je tudi sam še vedno učenec, ki se iz dneva v dan uči, raste in se razvija. Tako osebnostno kot tudi poslovno. 

Spoznali ste naju … V kakšni formi sva glede na to, da skrbiva za pet otrok, usklajujeva družinsko življenje in vodiva več podjetij in poskušava biti še zraven športno aktivna? Kakšno je najino fizično stanje?

Glede na vajin življenjski slog je vajina forma na pogled veliko boljša, kot bi si marsikdo mislil, kar pa ne pomeni, da ni prostora za izboljšave. Vedno znova poudarjam, da sam fizični izgled ni odraz počutja posameznika in na koncu je treba gledati na celotno situacijo s strani kvalitete življenja. Če se v telesu počutimo dobro, imamo dovolj energije, obenem pa nam je všeč tudi pogled v ogledalu, je življenje vsekakor lepše.

Ali se pogosto dogaja, da poslovnežem zmanjka časa za hrano, preskakujejo obroke, si privoščijo največji obrok zvečer? Kaj jim priporočate? Naj upočasnijo tempo, spremenijo prehranjevalne navade …?

To se pogosto dogaja večini, ne samo poslovnežem. Večinoma je za vse te težave kriva predvsem neorganizacija in pa predvsem napačne prioritete. Predvsem pa se procesa preobrazbe lotijo na napačnem koncu. Sprememba samih navad niti ni potrebna v tolikšni meri, kot si večina predstavlja. S prehrano se lahko gibamo znotraj že ustaljenih navad, brez drastičnih sprememb ritma prehranjevanja. Treba se je samo zavedati, kaj in koliko mora pristati na krožniku, glede na zastavljene cilje. Na takšen način tudi sam sestavljam prehranske načrte svojim strankam in bi omenjen koncept priporočal tudi vsakemu posamezniku.

Po vašem mnenju, ali so Perfect Meals obroki zdravi?

Perfect Meals so zdravi obroki. 

So odlična rešitev ob pomanjkanju časa za kuhanje vnaprej malice, kosila?

So odlična rešitev, kadar se znajdemo v stiski s časom ali pa se nam ne da kuhati. 

Kaj je še njihova prednost?

Sama sestava hranil znotraj enega obroka je prilagojena glede na hranila, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. 

Ste Perfect Meals pomagali sestaviti vi? Kako ste sodelovali pri tem?

Osebno nisem sodeloval pri snovanju samega projekta, me je pa lastnik potem povabil kot strokovnjaka za prehrano. Z njimi sodelujem pri pisanju člankov na temo prehrane, treninga in izboljšanja kvalitete življenja.

Je takšen obrok sestavljen iz živil, ki jih telo dnevno rabi? Gre za uravnotežen obrok?

Obroki so primerno uravnoteženi glede na hranila, ki jih telo potrebuje dnevno. Energijske potrebe posameznika pa se seveda razlikujejo, tako da je pri dnevnem vnosu energije terab upoštevati energijski vnos posameznika. 

Predstavite nama en obrok. Kaj vsebuje?

Pri večini posameznih obrokov je poudarek na beljakovinah, na katere po večini pri sestavi naših obrokov pozabimo ali pa jih je glede na potrebe premalo. Z njimi telo nahranimo in mu omogočimo kvalitetno regeneracijo. Vse ostale sestavine obroka so dodane glede na okuse in energijske potrebe.  

Imata šesttedenski izziv zdravega življenja: zadosti spanja, urejeni in redni obroki, ukvarjanje s športom. Kakšne rezulate pričakujete? Bo opazna sprememba?

Kot sem že omenil, prostor za izboljšanje vajine fizične pripravljenosti je, bi bilo pa zmotno, da bi pričakovali drastične rezultate, glede na to da sta oba že dobro telesno pripravljena. Pri tem bi izpostavil, da je ravno zadnjih nekaj kilogramov maščobe najtežje izgubiti.

Videli ste, kakšni so najini rezultati pri testu Tanita. Ali lahko kaj izboljšava v svojem življenju? Se nama bo brez zadostnega spanca in rednih obrokov (in zdravih) sčasoma to poznalo na zdravju?

Vsekakor je poleg prehrane in gibanja pomembno še ogromno drugih dejavnikov, ki narekujejo potek procesa. Med njimi je že omenjen spanec. Kot rečeno, prostor za optimizacijo svojega zdravja je vedno prisoten, je pa treba vzeti v zakup vajin življenjski slog. Zato bo najpomembnejše, da bosta poleg prehrane, spanca in gibanja uskladila tudi čas za posel in družino. Na koncu nam smisel vedno daje ravnotežje.  Več o najinem izzivu si preberite v prejšnjem blogu.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.