Resnične izpovedi

Kateri športi so priljubljeni v Salvadorju?

Veliko vprašanj dobivam, ali se bova še ukvarjala s športom … Seveda! In kot ste lahko videli na družbenih omrežjih, Miha že igra tenis in teče. Kateri športi pa so popularni tam?

Jahanje

V Salvadorju je jahanje konjev priljubljena aktivnost, kar bo za nas super, saj ga obožujemo. Obstaja več lokacij, kjer lahko najamemo konja in se odpravimo na izlet ali celo jahamo po plaži. Komaj čakamo! Ponavadi so organizirani izleti s konji na različnih turističnih območjih v državi. Med izletom bomo lahko uživali v raznoliki krajini, ki jo ponuja Salvador, kot so gozdovi, hribi, vulkani in obala. Poleg organiziranih izletov obstajajo tudi jahalne šole. Juhuhu!

Nogomet

Vir: https://www.kevmrc.com/most-popular-sports-in-el-salvador

Nacionalni šport Salvadorja je nogomet. Tako kot mnoge druge države so Salvadorci absolutni ljubitelji nogometa. Nacionalna poklicna liga, Primera División de Fútbol de El Salvador, je zelo cenjena. Čeprav država ni bila mednarodno uspešna, so lokalne igre priljubljene.

Pravzaprav je tako priljubljen, da je začel zgodovinski dogodek: nogometno vojno. Verjeli ali ne, šport je pravzaprav sprožil vojno! Med Hondurasom in Salvadorjem je bilo že veliko napetosti, ogorčene tekme kvalifikacij za svetovno prvenstvo pa so postale tehten razlog, da se je vsaka država dvignila z orožjem.

Nogometna reprezentanca se je dvakrat v svoji zgodovini uvrstila na svetovno prvenstvo v nogometu, leta 1970 in leta 1982.

Znani salvadorski nogometaši so Mágico González, Dustin Corea, Jaime Alas, Darwin Cerén, E. Burgos, Raúl Díaz Arce, Alexander Larín, Luis Guevara Mora, Rafael Burgos.

Košarka

Drugi najbolj priljubljen šport v Salvadorju je košarka. Čeprav se v Salvadorju po priljubljenosti nič ne približa nogometu, je košarka še vedno zelo cenjen šport.

Nacionalna košarkarska reprezentanca se je FIBA pridružila leta 1956 in je pod nadzorom Federación Salvadoreña de Baloncesto. 20. aprila 2021 se je zapisala v zgodovino z uvrstitvijo v drugi krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo v košarki FIBA 2023.

Zgodovinsko gledano je salvadorska košarkarska ekipa zmagala na Srednjeameriških in karibskih igrah leta 1959 in osvojila 2. mesto na prvenstvu COCABA leta 2013.

Znani salvadorski košarkarji so Ronnie Aguilar, James Valladares, Jose Araujo, Joey Bodewig, Anthony Reyes, Mauricio Lahud, Alejandro Arias, Roberto Martinez, Luis Valle.

Tenis

Tretji najbolj priljubljen šport v Salvadorju je tenis.

Na splošno je tenis v mnogih revnih državah pogosto spregledan, saj je običajno večinoma namenjen višjim in višjim srednjim razredom. Salvador pri tem ni nobena izjema, in čeprav bi lahko bil šport bolj priljubljen, je še vedno zelo cenjen.

Ni veliko salvadorskih teniških igralcev, ki so doživeli neverjetno mednarodno slavo, a Rafael Arévalo, daleč najslavnejši lokalni teniški igralec, je še vedno olimpijski igralec.

Znani salvadorski teniški igralci so Marcelo Arévalo, Rafael Arévalo, Kyle Johnson, Miguel Merz, Sebastián Moreno, Liz Cruz, Ingrid González, Ana Osorio, Marcela Rodezno.

Plavanje

Četrti najbolj priljubljen šport v Salvadorju je plavanje.

Salvador ima z obalo 307 km/191 milj čudovite plaže, ki privabljajo deskarje, turiste in plavalce z vsega sveta. Zaradi tega je plavanje v državi zelo priljubljeno, celo na olimpijski ravni s številnimi športniki. Nekatere izmed najboljših plaž v državi so La Libertad, Playa El Sunzal in Playa El Tunco.

Znani salvadorski plavalci so Marcelo Acosta, Pamela Benítez, Arturo Carranza, Ernesto Durón, Francisco Suriano, Rubén Piñeda, María Moreño, Sergio Hasbún, Friedrich Jokisch.

Bejzbol

Bejzbol je peti najbolj priljubljen šport v Salvadorju.

Šport upravlja Federación Salvadoreña de Béisbol in je uvrščen na 48. mesto na lestvici Svetovne baseball softball konfederacije.

Ameriški šport je zelo priljubljen v državi, z igralci, kot so Henry Bonilla, Juan Colato in Javier Lozano, ki pomagajo ohranjati slavo. Ekipa se je med Panameriškimi igrami pojavila le enkrat, leta 1975.

Slavni igralci salvadorskega bejzbola so: Henry Bonilla, Juan Colato, Javier Lozano, Juan Martinez, Nelson Pereira, William Ponce, Carlos Schonenberg.

Boks

Vir: https://www.kevmrc.com/most-popular-sports-in-el-salvador

Šesti najbolj priljubljen šport v Salvadorju je boks.

Najbolj znan in uspešen salvadorski boksar je Carlos Hernández, že upokojeni. V zgodovino boksa se je zapisal tako, da je postal prvak z zmago nad Davidom Santosom. Njegov rekord je 43 zmag, 8 porazov, 1 remi in 24 nokavtov.

Znani salvadorski boksarji so Frank Avelar, Carlos Hernández, Henry Martínez, Yamileth Solorzano, Juan Carlos “Speedy” Flores.

 Vir: KEVMRCTRAVEL

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.