Resnične izpovedi

Dobrodelna akcija za slovenske in ukrajinske otroke na OŠ Rodica iz Domžal ob podpori Minicityja

V četrtek, 18. 5. 2023, je OŠ Rodica iz Domžal za učence in starše prvič organizirala ”Pomladni dan”, na katerem so se družili in povezovali učenci, učitelji in starši, ob tem pa zbirali sredstva za šolski sklad, iz katerega financirajo obogatitvene dejavnosti ter finančno pomagajo socialno ogroženim družinam. Obenem je potekala dobrodelna akcija ob podpori kreativnega otroškega mesta Minicity Ljubljana, s katero so zbirali šolske potrebščine in sladkarije za slovenske otroke. Zbrane dobrine so predali Slovenski karitas.  

Osnovna šola Rodica iz Domžal je za učence in starše organizirala ”Pomladni dan”, ki je potekal ob druženju, zbiranju finančnih sredstev in dobrodelni akciji ob podpori kreativnega otroškega mesta Minicity. Starši, učenci in učitelji so se veselo družili na igriščih in zelenicah, ki obkrožajo šolo. Potekale so različne delavnice za otroke, od frizerske do agilityja, na voljo so bile palačinke, sladoled, športne aktivnosti, prodajali so izdelke učencev, izvedli srečelov idr.

Hkrati pa je sledil zaključni dan dobrodelne akcije zbiranja šolskih potrebščin in sladkarij za slovenske in ukrajinske otroke. Pobuda za dobrodelno akcijo se je porodila v glavah tretješolk.

Zoja Mija Culiberg, učenka 3. razreda na Osnovni šoli Rodica:”Doma večkrat gledam posnetke našega potovanja po Afriki in spomnim se vseh otrok, ki smo jim dali obleke, mila, pisala in igrače. Spomnim se, kako so gledali moj telefon in kako radi so se fotografirali z mano.  Spomnim se, kako prijazni so bili in kako so lepo peli, ko smo jih z očijem in mamico odpeljali v njihove žalostne domove, narejene samo iz palic in pločevine, brez stranišča in vode. In še danes bi jim rada pomagala, a mami mi je razložila, kako zapleten, dolgotrajen, drag je transport dobrin v Afriko. In ker je veliko pomoči potrebnih tudi bližje nam, smo se s sošolkami odločile za dobrodelno akcijo za slovenske in ukrajinske otroke. Zbirali smo šolske potrebščine in sladkarije, da jim pomagamo na poti do znanja in jim s sladko pregreho pričaramo lepe trenutke. Ko bom velika, bom vedno pomagala in nikoli ne bom pozabila tistih, ki nimajo.” 

Tanja Logar, univ. dipl. soc. ped., učiteljica za dodatno strokovno pomoč učencem s posebnimi potrebami, pri dobrodelni akciji v vlogi mentorice šolske skupnosti učencev: ”Pobude smo bili zelo veseli. V okviru šolske skupnosti učencev se zelo trudimo, da bi jih spodbujali, da so pri soustvarjanju šolskega utripa in dogajanja čim bolj aktivni. Samoiniciativna pobuda je tako več kot zaželena, tako da sem z veseljem prevzela mentorstvo za izvedbo akcije.

Učenke so se z idejo najprej obrnile na gospo ravnateljico, ki je bila pobude prav tako vesela in me je obvestila. Najprej sem se z učenkami srečala, da so mi predstavile svoj načrt. Sprva so imele namen zbirati dobrine za afriške otroke, vendar smo ugotovili, da bi bilo to organizacijsko in stroškovno prezahtevno, zato smo se v sodelovanju z mamo ene od učenk, ga. Jasno Žaler Culiberg, povezali s Slovensko karitas, kjer so izrazili potrebo po pomoči v obliki šolskih potrebščin, zvezkov in sladkarij za slovenske in ukrajinske otroke. Z učenkami smo naredile okviren načrt, kako in kdaj naj bi potekala promocija akcije ter sama izvedba. Učenke so pripravile besedilo in plakat za predstavitev akcije po oddelkih ter se razdelile v dve skupini. Pomagala sem jim pri oblikovanju besedila in kasneje pri iskanju oddelkov. Moram reči, da so v promocijo vložile ogromno truda in so bile po dveh dneh predstavitev po razredih že zelo utrujene. Takrat sem jih ustavila, spomnila, da delajo izredno dobro in plemenito delo, da je naloga zahtevna, zato morajo poskrbeti tudi zase: si čestitati za dobro opravljeno delo za tisti dan in si dovoliti počitek ter nadaljevanje prihodnji dan. Skupaj smo dopolnile okvirno besedilo za spletno stran, dodale fotografijo plakata ter vabilo za sodelovanje na akciji objavile na šolski spletni strani. Moram priznati, da toliko samoiniciative, samostojnosti in motiviranosti s strani tretješolk ne bi pričakovala, tako da sem zelo ponosna nanje za vso opravljeno delo.

Na dobrodelno akcijo so se poleg staršev, učencev in učiteljev odzvala tudi številna podjetja: Minicity, Redoljub, Bolton Adriatic (UHU), Office&More, Bags&More, Bears&Friends, Okusi Amerike, Sweet shop, Prowing, Enzo grafika, Lab4pay, Novacom in Veit team. Zbranih je bilo ogromno škatel dobrin, ki so jih prevzela predstavnika Slovenske karitas.

Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas: ”Pobude za dobrodelno akcijo, ki jo je organizirala OŠ Rodica iz Domžal ob podpori Minicityja, smo bili na Slovenski karitas zelo veseli. Vedno nas gane, ko nekdo misli na sočloveka v stiski in želi nekaj samoiniciativno narediti, da bi narisal nekaj nasmehov na obraze tistih, ki jim življenje ni najbolj naklonjeno. Še posebej smo veseli, ko so k solidarnosti spodbujeni otroci. Saj se s tem gradijo generacije, ki jim ne bo vseeno za ljudi, ki živijo v pomanjkanju. Močni smo le toliko, kot je močan naš najšibkejši člen v tem globaliziranem in medsebojno povezanem svetu.

Slovenska karitas vsako leto po slovenskih šolah v akciji Pokloni zvezek zbira zvezke za otroke iz socialno šibkejših družin. Zvezke razdelimo okoli 12.000 slovenskim otrokom. To je velika pomoč za te družine, ki jim skupaj z zvezki omogočimo prek akcije Otroci nas potrebujejo tudi bone za nakup delovnih zvezkov in drugih potrebščin. V tem letu bo zaradi recesije in višjih življenjskih stroškov ta pomoč družinam v stiski še bolj dobrodošla. Tako bo tudi ta dobrodelna akcija zbiranja zvezkov OŠ Rodica ob podpori Minicityja prispevala k širši pomoči slovenskim šolarjem in njihove starše vsaj malo razbremenila. Otroci, ki prejmejo zvezke svojih vrstnikov, so tega zelo veseli. Ogromno pa pomeni tudi pomoč s šolskimi potrebščinami za otroke, ki so v Ukrajini, saj so mnogi starši v času vojne izgubili delo, nekateri otroci še vedno živijo po kleteh, vsak dan so alarmi … Stiske so res hude. Vse, kar so zbrali zanje, od šolskih potrebščin do sladkarij, jim bo zelo polepšalo te težke čase in narisalo vsaj kakšen nasmeh na obraz. Ob tem bodo čutili, da niso sami in pozabljeni, da vrstniki iz druge države, ki živi v miru, mislijo nanje. To je zanje kot velik, topel objem.”

Jasna Žaler Culiberg, solastnica Minicityja in direktorica razvoja poslovanja in prodaje: ”Vesela sem, ko dobre vrednote, prakse in prizadevanja pri najini vzgoji obrodijo sadove in  dodobra okužijo naslednjo generacijo. Naši otroci so bili priča več dobrodelnim akcijam, ki smo jih izpeljali – najbolj aktivno so sodelovali pri akciji gradnje zavetišč v Bocvani predlanskega oktobra. Večkrat so videli hudo revščino na svoje oči in zavihali rokave, ko smo delili zbrane dobrine afriškim otrokom. Z željo, da bi akcijo ponovili, je hčerka Zoja Mija samoiniciativno s skupino sošolk pobudo predala vodstvu OŠ Rodica. Imelo je velik posluh in je spodbudilo mlada prizadevanja. Ob tej priložnosti se zahvaljujem šoli za podporo, vsem posameznikom in podjetjem za donacije. Odziv je bil res čudovit.”

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.