Blog

Kateri potni list je najmočnejši na svetu?

Henleyjev indeks potnih listov je mednarodni indeks, ki meri moč potnega lista glede na število držav, v katere imetnik potnega lista lahko vstopi brez vizuma ali z vizumom ob prihodu. Ta indeks ponuja vpogled v svobodo potovanja, ki jo imajo državljani različnih držav, saj so nekatere države dovoljeno obiskati brez omejitev, medtem ko za druge potnike zahtevajo predhodno pridobitev vizuma. S slovenskim potnim listom lahko brez vizuma vstopimo v 183 držav po svetu.

Henleyjev indeks potnih listov

Henleyjev indeks potnih listov primerja brezvizumski dostop 199 različnih potnih listov do 227 potovalnih destinacij. Indeks je poimenovan po britanskem mestu, kjer se je ustanovila družba Henley & Partners, ki je specializirana za svetovanje in podporo pri pridobivanju državljanstva in prebivališča v tujini. Indeks se izračunava glede na podatke, ki jih zagotavljajo uradni organi in agencije vsake države. Upoštevani so podatki o vizumskih zahtevah, političnih in diplomatskih odnosih med državami ter drugi dejavniki, ki vplivajo na svobodo gibanja potnikov.

Potni listi držav so uvrščeni po številu držav, v katere imetniki lahko vstopijo brez vizuma ali z vizumom ob prihodu. Potni listi, ki omogočajo vstop v več držav brez vizuma, so višje uvrščeni na indeksu. Države z bolj močnimi potnimi listi so na višjih mestih, kar pomeni, da imajo njihovi državljani več svobode potovanja. Vsako leto objavljajo posodobljeno lestvico na svoji spletni strani, ki prikazuje uvrstitve potnih listov. Indeks spremlja na tisoče različnih potnih listov iz celega sveta in ocenjuje možnosti potovanja v več držav, odvisno od tega, koliko držav omogoča vizumsko olajšavo za posamezen državni potni list. Pomembno je razumeti, da se politične razmere in mednarodni odnosi lahko hitro spreminjajo, kar vpliva tudi na uvrstitve na Henleyjev indeks potnih listov. Države lahko sklepajo nove sporazume o vizumih ali odnose z drugimi državami, kar lahko izboljša ali poslabša moč potnega lista.

Kako močan je slovenski potni list?

S slovenskim potnim listom lahko brez vizuma vstopimo v 183 držav po svetu. S tem se je država uvrstila na 9. mesto na Henleyjevem indeksu potnih listov. Lani smo bili na 10. mestu.

Vir: https://www.instagram.com/gov.si/

Kako močni so potni listi drugih držav?


Japonska je končno padla s položaja najmočnejšega potnega lista na svetu, prvič v petih letih. Najvišje mesto je zdaj zasedel Singapur. Prejšnja vodilna država je nazadovala za dve mesti in zasedla tretje mesto, Nemčija, Italija in Španija pa so se povzpele na skupno drugo mesto.

Državljani Singapurja lahko obiščejo 192 destinacij od 227 po vsem svetu brez vizumov, medtem ko skupno drugouvrščeni omogočajo dostop do 190. Japonski se pridružijo Avstrija, Finska, Francija, Luksemburg, Južna Koreja in Švedska, ki ponujajo brezvizumski dostop do 189 držav.

Po šestletnem stalnem upadanju je Združeno kraljestvo v najnovejšem indeksu z brezvizumskim dostopom do 188 destinacij končno poskočilo za dve mesti in se premaknilo s šestega na četrto mesto, ki si ga deli z Dansko, Irsko in Nizozemsko. Nazadnje je bilo na tem položaju leta 2017. Prvih pet zaokrožuje sedem držav na 187: Belgija, Češka, Malta, Nova Zelandija, Norveška, Portugalska in Švica.

Medtem so ZDA na lestvici padle še nižje. Leta 2014 so zasedle skupno prvo mesto z Združenim kraljestvom; v zadnjem poročilu so od prejšnjega indeksa padle za dve mesti in si zdaj z Litvo delijo osmo mesto z oceno 184 destinacij brez vizumov.

Na drugem koncu lestvice ostaja Afganistan, na dnu seznama z oceno brezvizumskega režima le 27, sledita mu Irak (29) in Sirija (30).

Čeprav je bil splošni trend v zgodovini 18-letne lestvice v smeri večje svobode potovanja, se je povprečno število destinacij, do katerih lahko potniki dostopajo brez vizuma, skoraj podvojilo z 58 leta 2006 na 109 leta 2023, globalna mobilnost vrzel med tistimi na vrhu in dnu indeksa je večja kot kdaj koli prej. Najbolje uvrščeni Singapur ponuja dostop do 165 destinacij več kot Afganistan brez vizuma.

“Veliko več kot le potna listina, ki opredeljuje našo svobodo gibanja, močan potni list zagotavlja tudi pomembne finančne svoboščine v smislu mednarodnih naložb in poslovnih priložnosti,” je dejal dr. Christian H Kaelin, predsednik Henley & Partners.

Vir: 24ur.com
Najmočnejši potni listi na svetu  
1. Singapur (192)
2. Nemčija; Italija; Španija (190)
3. Japonska; Avstrija; Finska; Francija; Luksemburg; Južna Koreja; Švedska (189)
4. Danska; Irska; Nizozemska; Združeno kraljestvo (188)
5. Belgija; Češka; Malta; Nova Zelandija; Norveška; Portugalska; Švica (187)
6. Avstralija; Madžarska; Poljska (186)
7. Kanada; Grčija (185)
8. Litva; ZDA (184)
9. Latvija; Slovaška; Slovenija (183)
10. Estonija; Islandija (182)  

Vir: Independent, Henley&Partners

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.