Resnične izpovedi

Kako prosti čas preživljajo družine v Salvadorju?

Kot ste že opazili, smo se konec junija preselili v Salvador. 🙂 Cela družina. In ker so počitnice, imamo kar nekaj prostega časa in seveda je treba poskrbeti za animacijo otrok, da jim ni dolgčas. Kot najprej smo si naredili celoten seznam vseh aktivnosti, ki jih ponuja ta dežela. Po drugi strani pa smo zelo radovedni, kako prosti čas preživljajo družine tukaj. Morda osvojimo nove navade, nove običaje, se naučimo nečesa novega, kaj vse lahko delamo skupaj … Kaj vse sem ugotovila, si lahko preberete v spodnjih vrsticah.

Ko so starši skupaj z otroki ob popoldnevih, večerih, vikendih, med počitnicami, prazniki, počnejo …

Skupno uživanje v hrani

Skupno uživanje v hrani v Salvadorju je globoko zakoreninjeno v kulturi te države. Družine v Salvadorju pogosto skupaj pripravljajo in uživajo tradicionalne jedi, kot so pupuse, plátanos in različne juhe, kar ustvarja poseben čas namenjen povezovanju in druženju ob obroku. Priprava teh tradicionalnih jedi je postopek, ki vključuje celotno družino. Vsakdo ima svojo vlogo, kar prispeva k občutku pripadnosti in sodelovanja med družinskimi člani. Otroci se pogosto vključujejo v proces kuhanja, saj se že od majhnih nog učijo tradicionalnih receptov in tehnik. Družinski obroki so pomemben del družinskega življenja v Salvadorju. Družina se zbere ob mizi, da uživa hrano skupaj. Ta čas je namenjen ne samo uživanju okusnih jedi, temveč tudi povezovanju in kreiranju močnejših družinskih vezi. Med obrokom se pogovarjajo, smejejo, delijo zgodbe in izkušnje, kar prispeva k vzpostavljanju čustvene povezanosti med družinskimi člani. Obroki v Salvadorju tako niso zgolj namenjeni prehranjevanju, ampak imajo tudi simbolni pomen. Skupno uživanje hrane predstavlja enotnost in solidarnost znotraj družine. To je priložnost, ko se družinski člani lahko sprostijo, pustijo za seboj vsakodnevne skrbi in se osredotočijo na medsebojne odnose. Poleg tega je preživljanje prostega časa z družino ob uživanju hrane tudi priložnost za prenašanje tradicij in vrednot na naslednje generacije. Starejši družinski člani lahko prenašajo svoje kuharsko znanje in recepte na mlajše generacije, kar ohranja bogato kulinariko Salvadorja in družinsko dediščino živo. Družinski obroki v Salvadorju so pogosto praznično obarvani. Ob posebnih priložnostih, kot so rojstni dnevi, božič, novo leto in drugi prazniki, družine pripravijo bogate in obilne obroke, ki jih delijo z vsemi člani družine.

Poleg tradicionalnih jedi Salvador ponuja tudi široko paleto drugih okusov in vplivov, zaradi česar je prehranjevanje še bolj raznoliko in zanimivo. Družine v Salvadorju se pogosto odločajo tudi za obisk restavracij, kjer se lahko skupaj razvajajo s široko izbiro jedi.

Družinski izleti

Mnoge družine v Salvadorju izkoristijo prosti čas za družinske izlete v naravo, kjer se lahko podajo na raziskovanje čudovitih naravnih znamenitosti, ki jih država ponuja. Ne glede na to, ali gre za vulkane, plaže, jezera ali nacionalne parke, Salvador omogoča družinam, da uživajo v aktivnostih na prostem in si ogledajo lepote svoje domovine.

Ena izmed priljubljenih naravnih znamenitosti med družinami v Salvadorju je nacionalni park El Imposible. Ta park se nahaja v zahodnem delu države in je znan po svoji edinstveni biotski raznovrstnosti. Družine se lahko podajo na pohodniške poti skozi goste gozdove, opazujejo ptice, odkrivajo slapove in se okopavajo v kristalno čistih rekah.

Druga priljubljena destinacija za družinske izlete je vulkan Santa Ana. Ta aktivni vulkan je najvišji vrh v Salvadorju in ponuja izjemne razglede na okoliško pokrajino. Družine se lahko povzpnejo na vrh vulkana in občudujejo razgled na krater, okoliške jezera in gore v daljavi.

Salvadorska obala je znana po svojih čudovitih plažah, ki so idealne za družinske izlete. Plaža El Tunco je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij, ki jo obiskujejo družine. Poleg uživanja na plaži in sončenja lahko družine tudi deskajo na valovih, se potapljajo ali pa preprosto uživajo v sprehodu ob obali. In lahko se pohvalimo, da je tudi za nami prvi celodnevni morski izlet na zahod. 🙂 Tukaj sonce vstane že ob 5. uri, in papige, morda pa radovednost, zato smo bili zbujeni že ob 6.uri. Dobra ura vožnje nas je popeljala v kraj Olucuilta, kjer je kup restavracij s pupusami. Da je bil naš korak lahkoten in da smo lahko uživali v naši nepozabni morski pustolovščini, smo bili obuti v udobne protizdrsne natikače CoZy. Vesela sem, da prisegamo na njih, saj tako lahko malčki brezskrbno tekajo naokrog, ni me strah, da bi jim zdrsnilo ali da bi jim opeklo podplate na vročem pesku ali asfaltu. Izjemno so fleksibilni in zagotavljajo vrhunsko stabilnost ter blaženje udarcev, kar je pri otrocih, ki so na počitnicah ves čas v pogonu, izrednega pomena. Resnično so zelo mehki, narejeni iz koži prijaznega materiala (pozabite na to, da bi se otrokom ali odraslim potila stopala ali bi se širile neprijetne vonjave :)). Plus še ena prednost: lahko se zmočijo, zato so primerni tudi za vodo in jih ne boste uničili, prav tako ne boste slišali tistega motečega zvoka ”čmok”, ”čmok”. Seveda pa ne morem mimo tega, da ne omenim, da so zelooo trendovski, moderni. Lahko jih nosim zraven kopalk na plaži, na sprehodu, v restavraciji in tudi v trgovini. Dejansko lahko zraven kombiniramo tudi poletne oblekice, kratke ali dolge hlače in smo še vedno videti ”šik”. 🙂

Kako je bil videti naš prvi izlet, pa si poglejte na posnetku, objavljenem na Instagramu. In če boste dobro opazovali, boste seveda videli, kako razigrano stopamo novim pustolovščinam naproti v natikačih CoZy. Če sem vas navdušila in želite svojim nožicam najboljše, izberite svoj par in izkoristite trenutno ugodnost. 🙂

Pa da nadaljujem … 🙂 kaj vse še počnejo salvadorske družine … Jezero Coatepeque je še ena naravna znamenitost, ki je vredna obiska za družinske izlete. To slikovito jezero se nahaja v kraterju izumrlega vulkana in je priljubljeno mesto za družinsko piknikiranje, čolnarjenje, ribolov in plavanje v mirnih vodah jezera.

Družine se lahko tudi odpravijo na izlet v narodni park Cerro Verde, kjer se nahaja vrh vulkana s čudovitim razgledom na okoliške vulkane in jezera. Park ponuja tudi pohodniške poti, kjer družine lahko raziskujejo vulkansko pokrajino in opazujejo raznoliko rastlinsko in živalsko življenje.

Športne dejavnosti

V Salvadorju športne dejavnosti predstavljajo pomemben del družinskega prostega časa, saj se mnoge aktivno ukvarjajo s športom in spodbujajo zdrav življenjski slog. Imajo veliko strast do nogometa – družine se zbirajo, da gledajo tekme in navijajo za svoje najljubše ekipe, kar ustvarja živahno in navdušujočo družinsko izkušnjo.

Plavanje je ena izmed najbolj priljubljenih športnih dejavnosti med družinami v Salvadorju. Država ima čudovite plaže in obalo. Družine pogosto obiščejo različne plaže, kjer se lahko skupaj potopijo v osvežujoče valove in uživajo v vodnih aktivnostih, kot so surfanje, potapljanje in drugi vodni športi.

Košarka je šport, ki ima v Salvadorju veliko privržencev in družine se pogosto srečajo za igranje. Mestni parki in športna igrišča so priljubljena mesta, kjer lahko preživljajo čas skupaj in se ukvarjajo s košarko. To je tudi odlična priložnost za spodbujanje telesne aktivnosti, razvoj motoričnih sposobnosti in krepitev ekipnega duha.

Odbojka je prav tako priljubljen šport. Množične igre na plaži so še posebej priljubljene. To je resnično zabavna in dinamična dejavnost, ki spodbuja gibanje, koordinacijo in medsebojno sodelovanje.

Družine v Salvadorju se tudi rade odpravijo na pohode in planinarjenje. Država je obkrožena z gorovjem in vulkani, kar nudi številne priložnosti za družinske izlete. Skupaj lahko raziskujejo čudovite naravne poti, občudujejo razgled na pokrajino in se povežejo z naravo.

Kolesarstvo je prav tako priljubljena športna dejavnost med družinami v Salvadorju. Mnoge družine se odločijo za kolesarjenje po mestnih ulicah, parkih ali pa se podajo na daljše izlete v naravo. To je odličen način za družinsko rekreacijo, spodbujanje zdravega načina življenja in odkrivanje lepot Salvadorja na dveh kolesih.

Joga je postala vse bolj priljubljena tudi med družinami v Salvadorju. Mnoge se udeležujejo skupnih vadb, ki jim omogočajo sprostitev, gibčnost in uravnoteženje uma ter telesa. Skupaj se učijo različnih jogijskih položajev, dihalnih tehnik in meditacije, kar prispeva k zdravju ter dobremu počutju družinskih članov.

Tek je športna dejavnost, ki jo družine v Salvadorju pogosto izvajajo skupaj. Mnogi se udeležujejo tekaških dogodkov in maratonov, kjer lahko družina sodeluje kot ekipa in skupaj doseže svoje cilje. Tek je odličen način za spodbujanje telesne kondicije, vzdržljivosti in zdravega načina življenja.

Družine v Salvadorju se pogosto odločijo tudi za vadbo v telovadnici. Številne telovadnice ponujajo posebne programe za družine, kjer lahko skupaj izvajajo različne vaje, kot so aerobika, funkcionalni trening in druge telesne dejavnosti. To je odlična priložnost za izboljšanje telesne pripravljenosti, krepitev mišic in spodbujanje zdravega načina življenja.

Jahanje konjev je prav tako možna dejavnost za družine na Salvadorju. Obstajajo številni ranči in kmetije, ki ponujajo storitve jahanja. Družine se lahko skupaj podajo na izlete na konjih, raziskujejo naravne poti, travnike in gozdove ter uživajo v čudoviti pokrajini Salvadorja. To je odlična dejavnost za družinsko povezovanje in ustvarjanje nepozabnih trenutkov, obenem pa se naučijo osnovnih veščin jahanja. Jahanje v družbi omogoča tudi krepitev zaupanja in medsebojne komunikacije. Družinski člani se lahko med seboj spodbujajo in si pomagajo pri obvladovanju konjev, kar krepi ekipni duh ter povezanost. Poleg tega je jahanje konj tudi odlična telesna dejavnost, ki spodbuja ravnotežje, koordinacijo in moč mišic. Ranči in kmetije, ki ponujajo jahanje, imajo običajno tudi druge rekreacijske dejavnosti, kot so vožnja s kočijami, hranjenje živali in učenje o konjih ter kmetijskih opravilih. To pomeni, da družine lahko preživijo dan na teh lokacijah, se naučijo več o konjih in doživijo celoten paket družinske zabave.

Kulturne dejavnosti

Salvador ima številne znamenitosti, ki ponujajo vpogled v bogato zgodovino, umetnost in kulturo države. Družine rade obiščejo muzeje, kjer lahko raziskujejo arheološke najdbe, etnološke eksponate in artefakte, ki prikazujejo razvoj salvadorske družbe skozi čas. Galerije umetnosti so prav tako priljubljena destinacija za družinske izlete v Salvadorju, kjer lahko občudujejo različne razstave. To je priložnost za spodbujanje ustvarjalnosti, izražanja in estetskega razumevanja med družinskimi člani. Obstaja veliko gledaliških predstav, ki vključujejo drame, komedije, muzikale in tradicionalne uprizoritve. Družine se lahko skupaj odpravijo v gledališče, da si ogledajo predstavo, kar prinaša zabavo, vzgojo in zanimivo izkušnjo obiska kulturnega dogodka. Salvador ima tudi mnogo kulturnih festivalov. Med najbolj znanimi je festival “Fiestas Agostinas”, ki praznuje državno neodvisnost. Festival vključuje barvite parade, glasbo, ples, tradicionalne obrti in kulinariko, kar družinam omogoča, da se potopijo v živahno vzdušje, se udeležijo tradicionalnih dogodkov in se naučijo več o svoji kulturi.

Družabne igre in zabava

Družabne igre so pomemben del družinskega življenja na Salvadorju. Družine se zberejo doma ali obiščejo lokalne parke, kjer se skupaj igrajo igre, kot so domine, šah, karte in druge. To je priložnost za sprostitev, zabavo in povezovanje med družinskimi člani. Na primer: igranje domin je zelo priljubljeno. To je pravzaprav tradicionalna igra, ki pripomore k razvoju strategijskega razmišljanja, matematičnih veščin in družabnih vezi. Šah je še ena priljubljena družabna igra. To je dejansko intelektualna igra, ki spodbuja logično razmišljanje, načrtovanje in razvoj možganskih sposobnosti. Družinski člani se lahko med seboj pomerijo, kar ustvarja izzive in spodbuja zdravo tekmovalnost. Karaoke so dejavnost, ki prinaša glasbo, petje in zabavo v družinsko okolje. Družine se lahko zberejo doma ali obiščejo lokalne kraje, kjer so na voljo naprave za karaoke. Skupaj prepevajo najljubše pesmi, se zabavajo in ustvarjajo nepozabne trenutke. Obisk zabaviščnih parkov (vodnih ali tematskih)  je priljubljena dejavnost za družine na Salvadorju. Tam lahko uživajo v številnih atrakcijah, ki so primerne za vse generacije.

Super, kaj ne?! Imajo številne ideje za preživljanje prostega časa z družino, nekaj jih je seveda povsem drugačnih od naših slovenskih. Vidim, da nam bo tukaj poletje en dva tri minilo in bomo že morali začeti s pripravami na šolo …

Ker je tukaj 40-60 % (v septembru se poveča na povprečno 84 %) vlažnosti, ni priporočljivo nositi zaprtih čevljev, saj so to idealni pogoji za glivice. Prav tako ni prijetno , ker se ves čas potiš. Ker je vlažnost visoka tudi ponoči, se čevlji sploh ne posušijo do konca in zjutraj spet obuješ rahlo vlažno obutev. To je se en od razlogov, da je tukaj skoraj nujno nositi odprte čevlje ves čas. No, celoletno poletje in vročina so seveda naravna spodbuda, da te mikajo natikači, super pri teh pa je, da nimajo delcev iz blaga, kar pomeni, da se takoj posušijo, sploh zdaj v deževni dobi, ko te mimogrede ujame dež in “namoči”).
Še eno prednost sem videla v teh natikačih tukaj. Ljudje, nismo v Sloveniji, ceste so luknjaste, pločniki niso ravni in asfalt ni gladek, marsikje je “šoder” in kamenje. Ti natikači so eni redkih, ki imajo dovolj debel podplat, da ublaži kamne, luknje in udarce. 
Tukaj se ne nosijo veliko klasični copati, saj bi se po mojih standardih reveži morali preveč prati. Zato nosimo tudi doma natikače, ene za ven in ene za v hišo. Tudi Trixy jih z veseljem nosi 🙂 

Pa še, da ne pozabim … 🙂 V Savadorju je vso leto poletje. Sedaj je zima, deževna doba, pa so temperature med 26-30 stopinj Celzija, poleti pa kakšno stopinjo višje. Tako da so natikači naša vsakodnevna obutev. Prav tako je koncept hiš tukaj narejen podobno kot v španskih nadaljevankah. 🙂 Na sredini je odprtina, kjer pomočnice perejo, sušijo in likajo perilo. Ko je dež, ta del hiše seveda namoči, kar pomeni, da bos ni pametno hoditi, saj so tla v celoti v ploščicah, kar bi na bose noge pomenilo, da hitro zdrsneš. Prav tako smo v vulkanski deželi, kar pomeni, da je nekoliko več vulkanskega prahu v zraku in tla nikoli niso kristalno čista. Plus: hiša je odprta na teraso, kar spet pomeni nekaj več prahu. Na naše veliko veselje imamo tukaj tudi bazen, kar pomeni, da večkrat dnevno skočimo v vodo in spet ”pobegnemo” nazaj v hišo. Vse to so razlogi, da smo tukaj ves čas v natikačih CoZy, protizdrsnih in udobnih, ki smo jih radi nosili že doma. 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.