Resnične izpovedi

Urša navdušeno o jadranju

Na jesenskem jadranju po južni Dalmaciji se nam je pridružila tudi Urša Novak, naša prijateljica, naša članice družine in bivša varuška. Ampak tokrat je na jadranici imela tudi posebno vlogo. Bila je naša skipperka. Skupaj z Miho je prijela za krmilo in nas popeljala do najlepših otokov. Preberite si, kaj nam je zaupala v zanimivem intervjuju. Izvedeli boste tudi, kako si lahko uresničite sanje in tudi vi postanete voditelj čolna. 🙂

DRUŽINSKO JADRANJE NAM JE VŠEČ, KER IMAMO RADI MORJE, KER SKUPAJ KVALITETNO PREŽIVIMO PROSTI ČAS V NAJLEPŠEM OKOLJU, NA SVEŽEM ZRAKU, KER TAKO TUDI POSKRBIMO ZA NAŠE ZDRAVJE, KER JE POGLED NA DALMACIJO Z VODE VELIKO BOLJ BARVIT IN DOŽIVET KOT S KOPNEGA, KER NAM DA SVOBODO IN NAS ŠE BOLJ POVEŽE. ”DRVENJE” V VETRU NAM PREDSTAVLJA VELIK UŽITEK, ZATO JE TOKRATNO NAŠE JADRANJE ŽE OSMO ZAPORED. VLJUDNO VABLJENI K BRANJU NAVDUŠUJOČEGA BLOGA.

Kaj ti pomeni jadranje?

Jadranje mi pomeni sprostitev, odklop od vsega dela, projektov, šole … kljub temu da je treba tudi na jadrnici delati (vleči vrvi, jih vezati, napenjati jadra …).

Jadranje pa zahteva tudi veliko predpriprav. Pa se osredotočimo le na tehnični in birokratski del. Kaj vse to vključuje, kaj vse je treba narediti, preden jadrnica izpluje?

Preden jadrnica izpluje, pride gospod iz agencij, pri kateri si najel jadrnico, in opravi ‘check in’. Z Miho skupaj z njim po seznamu pregledamo vse, kako deluje. Preverimo brezhibnost jadrnice, obenem nama pojasni, čemu služi posamezna vrv … Poleg tega je treba urediti dokumente, prijaviti ‘crew listo’. Prav tako se pred odhodom plača kavcijo, nekakšno zavarovanje v primeru, če se karkoli zgodi. Ko jadrnico vrnemo, nas zopet obišče ta gospod in skupaj z njim po seznamu pregledamo vse, hkrati preverimo, če smo slučajno kaj pokvarili. In če smo, se odbije od dane kavcije.  

Kako se izpolni ‘crew list’?

‘Crew lista’ se izpolni prek spletnega linka, na katerem vneseš ime skipperja, njegovo licenco za čoln, VHF postajo in njegov kontakt. Doda se tudi vse potnike, njihova imena, priimke, datum rojstva, kraj rojstva, številko osebnega dokumenta (osebne izkaznice ali potnega lista), kraj prebivališča. To se potem izpolnjeno pošlje agenciji, pri kateri si najel jadrnico. Ko prevzameš jadrnico, preverijo izpolnjeno ‘crew listo’ v sistemu in se tako ne izgublja časa z izpolnjevanjem.

Kakšen izpit potrebuješ opraviti za jadrnico? Kje si ga ti delala? In kakšne priprave so potekale nanj? Kako težko ga je pridobiti?

Opraviti moraš izpit za voditelja čolna. Sama sem opravila izpit za voditelja čolna do 24 metrov, hkrati pa tudi izpit za VHF postajo, in sicer pri navtični šoli Spinaker. Za mano je res dobra izkušnja, saj se vsakemu tečajniku posebej prilagodijo. Če ti nekaj ni jasno, jih lahko pokličeš in vprašaš. Izpita sem opravila uspešno v prvem roku. Resnično je super šola! J Tečaj za voditelja čolna traja 16 šolskih ur in ustreza izpitnemu programu Uprave RS za pomorstvo. Čakajo te predavanja, praktične vaje iz vozlov in navigacije ter primerov prakse, plus vpogled 110 kratkih videovsebin. Izpita ni težko opraviti, če se dobro naučiš. Resnično je ključno vedeti, kakšni so vetri, katera vrv je namenjena čemu, kateri ventili so za določene zadeve, kako se prižge sidro, kako se upravlja z navigacijo, podučiš se o nočni vožnji, svetilnikih … Naučiš se brati navadno karto, če zmanjka elektrike in ti vsa navtična elektronika ne deluje. Da še dodam … Delala sem izpit v Mariboru, na glavni izpit pred komisijo kapitanov pa sem odšla v Koper.  Prav tako sem izpit za VHF postajo opravljala v Kopru.

Zakaj si se ga je odločila narediti?

Prvo leto, ko sem bila  varuška, sta me Jasna in Miha povabila na jadranje. Takrat je bil naš skipper Boris. Tako so me vsi navdušili nad tem, da sem si rekla: ”To je zame!  Tudi jaz bom nekoč skipperka.  Vozila bom vse čolne, jadrnice in barke sama.” 🙂 Moje šolanje se še ni zaključilo, saj mislim nadaljevati in se še dodatno praktično izobraževati.  Z Miho načrtujeva vpis v petdnevno jadralno šolo, v kateri se bova naučila perfektne vožnje jadrnice. Drugače pa moram omeniti, da sem kot majhna deklica preživela vsako poletje dva meseca na gliserju. Ko pa sem spoznala, kaj vse ponuja jadranje, sem ugotovila, de je milijonkrat boljše od vožnje z gliserjem.  Bolj je varčno, več prostora imaš, več se lahko družiš z drugimi, več prostora je za gibanje .. . Ustvari se zen občutek. Nočna vožnja  je prečudovita, ko spijo otroci, posadka. Skipperji takrat uživamo v vožnji. Obožujem gledati skozi daljnogled in preučevati karto. Sploh nimam besed, kakšni občutki se takrat rodijo v meni … Kdor še ni jadral, mora to preizkusiti, saj je to noro doživetje. 🙂

Kako dobro se ujameš z Miho pri jadranju?

Z Miho se super ujamem. Mi smo kot družina. Poudariti moram, da mi Jasna in Miha popolnoma zaupata. Ko z Miho kraljujeva na palubi, medtem Jasna mirno spi in ne razmišlja o tem, kaj se bo zgodilo. Midva sva popolnoma usklajena. Miha ponavadi vozi, jaz pa usmerjam vrvi, ”lovim” boje, vlečem jadra … Imava vzpostavljeno odlično komunikacijo.

DRUŽINSKO JADRANJE NAM JE VŠEČ, KER IMAMO RADI MORJE, KER SKUPAJ KVALITETNO PREŽIVIMO PROSTI ČAS V NAJLEPŠEM OKOLJU, NA SVEŽEM ZRAKU, KER TAKO TUDI POSKRBIMO ZA NAŠE ZDRAVJE, KER JE POGLED NA DALMACIJO Z VODE VELIKO BOLJ BARVIT IN DOŽIVET KOT S KOPNEGA, KER NAM DA SVOBODO IN NAS ŠE BOLJ POVEŽE. ”DRVENJE” V VETRU NAM PREDSTAVLJA VELIK UŽITEK, ZATO JE TOKRATNO NAŠE JADRANJE ŽE OSMO ZAPORED. VLJUDNO VABLJENI K BRANJU NAVDUŠUJOČEGA BLOGA.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.