Resnične izpovedi

Kako nastane naravna kozmetika v družinskem podjetju?

V mnogih objavah na družbenih omrežjih ste lahko zasledili, da sem velika ljubiteljica izdelkov Favn že mnogo let. Ne morem brez Akupres masažne kreme, Fama masažnega gela, Etera hladilnega gela, Turbo gela F23, oljnega pilinga in kreme proti celulitu Figurina in še in še bi lahko naštevala. Prav zato me je zanimalo, kako nastane vsa ta naravna kozmetika v družinskem podjetju. V pogovoru z Mihaelom Kovačem, univ. dipl. ing. kem., in dr. Luko Wechtersbachom,univ. dipl. ing. živ. teh., sem izvedela marsikaj zanimivega.

Kateri izdelki so vaši paradni konji? Po katerih je največje povpraševanje?

Ne ponujamo tako veliko izdelkov, vsaka stranka ima svoj priljubljeni izdelek. Največ povpraševanja je po izdelkih, ki jih tudi najdlje ponujamo na tržišču: Akupres masažna krema, Turbo gel F23, ognjičevo mazilo Kalenda. Favn pa je zelo dobro tudi zastopan z novejšimi produkti, med katerimi so tudi eterična olja.

Pa začnimo na začetku … Favn ima dolgoletno tradicijo. Koliko let ste že prisotni na slovenskem tržišču? Kako se je vse skupaj začelo?

Moj oče (op. Lukov) je začel z dejavnostjo daljnega leta 1985, ko sem bil jaz še otrok. Sprva je izdeloval samo zdravila, nato se je to razvilo v aromaterapijo in terapevtske izdelke. Pri tem je sodelovala tudi moja mama, kasneje sva se pridružila še jaz in moja sestra. Naše podjetje ima resnično družinsko tradicijo.  

Menite, da ste zato uspešnejši in močnejši, ker za podjetjem stoji cela družina? Je to prednost ali slabost, po vašem mnenju?

Zagotovo je to prednost, saj si lahko bolj zaupamo, hkrati pa je to tudi dodaten stres, ki ga vnašamo v družinsko življenje. Osnova za skupne posle je dobro razumevanje v družini.

Vse pri vas temelji na takšnih in drugačnih rožicah, zeliščih. Od kod izvira ta filozofija, da ste se obrnili na naravo? Verjamete v moč zelišč?

Z zeliščarstvom se je ukvarjal moj oče in to je Favnov znak. Pri tem vztrajamo in se bomo tega tudi vnaprej držali. Verjamemo, da zelišča ponujajo drugačnost izdelkov, večjo polnost, ki jo konvencionalna kozmetika oz. izdelki ne dosegajo. Rešitev za marsikaj se najde v naravi. Mogoče smo malce pozabili na to, ampak v zadnjem času se vse bolj vračamo k naravi. Stranke povprašujejo po takšnih izdelkih. In, kar je bilo zastavljeno leta 1985, je danes kvečjemu močnejše.

Kako pridete do zališč, saj ste vendarle le proizvajalec končnega izdelka? Kje jih dobite? Izvirajo iz Slovenije? Kako najdete sestavine, ki so ključne? 

Za nekatera zelišča nimamo svojih farm, ampak jih veliko tudi sami naberemo. Predvsem nabiramo šentjanževko, iz katere delamo šentjanževo olje. Poudarjam, resnično sami nabiramo in sami delamo ekstrakte. Določene rastline in droge dobimo in iz njih izdelamo ekstrakte. Rastlinske izvlečke za eterična olja pa dobimo od dobaviteljev s celega sveta, kateri se ukvarjajo samo z določenimi segmenti (rastlinami, izvlečki, eteričnimi olji). Določene vrste tudi rastejo samo na določenem predelu. Večinoma sodelujemo z evropskimi podjetji, predvsem manjšimi, ki jih tudi osebno poznamo. Vsa ta podjetja sva tudi osebno obiskala, zato je tudi zaupanje večje. Vsa podjetja morajo imeti dokazila, certifikate. Pri eteričnih oljih sva izbrala takšna, ki sama analizirajo, kaj so dobili od dobaviteljev. Pomembno nam je, da ne kupujemo od korporacije. No, pravzaprav to dejstvo ni slabo, da je korporacija, vendar ob njej nimamo občutka, kakšen je vir tega eteričnega olja. Majhna podjetja pa poznajo svoje dobavitelje, nekateri so celo zraven, ko se dela eterično olje.  

Naša družina je preizkusila že vse izdelke Alpha CBD. Razložimo še sledilcem, poslušalcem, kakšni so ti izdelki, kaj pomeni kratica CBD.

CBD je snov iz konoplje, ki jih pripisujemo največ dobrih snovi. Želeli smo se lotiti segmenta, po katerem je povpraševanje tudi na trgu. Tako smo ustvarili naravno, dermatološko testirano kozmetiko. Vodilo nam je bilo to, da smo se osredotočili na konopljo, ki je zelo zanimiva rastlina, ki je bila v kozmetiki spregledana. To se je zgodilo pred leti in danes imamo kar nekaj različnih izdelkov. Pravzaprav se je odkrilo, da je konoplja zelo pomembna zdravilna učinkovina v kozmetiki.

Ciljali smo tudi na osebe, otroke, ki imajo lažje težave s kožo (sezonske dermatitise, suho, srbečo kožo). Zato smo ustvarili dermatološko testirano linijo Alpha CBD, ki je primerna za takšno kožo.

Menimo, da je kožo treba negovati dnevno, nato pa navlažiti in zaščititi pred zunanjimi vplivi. Linijo teh izdelkov lahko uporabljajo tudi osebe, ki nimajo težav s kožo (srbečice, dermatitisa, prhljaja). To je pravzaprav največja prednost naravne kozmetike pred konvencionalno. Gre dejansko za učinkovito terapevtsko kozmetiko. Lahko se uporablja na zdravi koži in ne bo nič narobe, saj je to prednost konopljinih izvlečkov. Gre za varno in preizkušeno kozmetiko.  

Treba je pojasniti, da govorimo o drugačnem koščku konoplje, kot bi mislil marsikdo. To je snov, ki je primerna tudi za uporabo pri otrocih. Marsikdo ima še vedno predsodke do izdelkov iz konoplje.

Govorimo o industrijski konoplji, vsi postopki so nadzorovani. Ponujamo kozmetične izdelke, ki jih je težko zaužiti, ni možna napačna uporaba. Izpostaviti je treba, da uporabljamo CBD, ki nima nobenih psihogenih učinkov.

V jesenko-zimskem času si pri nas doma veliko pomagamo z aromaterapijo. Kaj so eterična olja?

Eterična olja so koncentrat rastline, pridobljenem po kemično-tehnološkem postopku. Rastlino ali njene dele (cvet, steblo, listi, korenina) se da v destilator. Voda destilira in se s paro prenese izredno hlapne snovi. Potem jih v laboratoriju ulovijo in dobijo eterično olje. Dejansko gre za izredno hlapne komponente, ki se jih dobi iz rastline. Ker so izredno hlapne, so tudi dišeče. V eteričnih oljih pa so prisotne tudi učinkovine, ki vplivajo na nas preko aromaterapije, stimulirajo naše senzorje v nosu, možganih in telesu.   

Sama uporabljam izdelek Fokus, ki služi za izboljšanje koncentracije pri učenju ali velikem stresu, in izdelek Imunis, ki služi kot pomoč h krepitvi imunskega sistema v času bakterij in virusov. Oba sta v obliki aplikatorja s kroglico. Vedno imamo s sabo tudi aromaterapevtsko mešanico eteričnih olj Koža, ki pomaga pri negi kože po piku komarja.

Eterična olja imajo zelo široke možnosti uporabe. Izpostavil bi, da je to področje, ki je še pri nas v razvoju, medtem ko je v Franciji in Nemčiji že uveljavljeno. Favn je na tem področju oral ledino. Sodelovali smo pri raznih standardih in certifikatih. Sodelujemo tudi z različnimi aromaterapevti, zaposleni smo naredili številne tečaje. Veliko se ukvarjamo s tem, vedno se vračamo nazaj k eteričnim oljem, k aromaterapiji. In vedno najdemo nekaj novega, novo eterično olje. Zanimivo eterično olje z novo uporabo. To je zelo široko področje.

Favn je laboratorij. Če ima nekdo idejo, recepturo, formulo, ki jo je treba spraviti do končnega produkta, je Favn prav tako pravi naslov.

Ja, Favn je laboratorij. Favn ni mega tovarna. Pri nas izdelujemo v manjših količinah. Takšno kozmetiko, ki jo delamo, znamo dobro delati in s tem bomo nadaljevali.  

Za vas imam uganko. Katera fakulteta v Sloveniji vas najbolj pozna?

Fakulteta za šport, saj z njo zelo dobro sodelujemo. Športni del terapevtskih izdelkov je zelo prepoznaven. Zelo dolgo jih že proizvajamo. 30 let.

Cene Favnovih izdelkov so zelo nizke. Kaj botruje temu?

Za tem stoji tudi močna zgodovina. Na začetku v Jugoslaviji še ni bil prisoten trend dragih produktov. To je tudi posledica naše 30-letne tradicije.  

Na katere sestavine moramo biti pri nakupu kozmetike pozorni?

Predlagam, da si kupci pogledajo sestavo. Vem, da je veliko sestavin navedenih, toda pri proizvajalcih tipa, kot smo mi, je vodilo: ”Manj je vedno več.” Če je torej zelo veliko napisano, je mogoče tudi s tem prikrito kaj slabega. Naš koncept je ta, da uporabimo samo tisto, kar je pomembno. Da deluje, da je stabilno. Kaj ne sme vsebovati kozmetika? Sigurno bi bilo dobro se izogibati petrokemičnim snovem. Preveriti je dobro, kako je parfumiran izdelek, ali vsebuje umetna dišala. Ljudje, ki kupujejo naravno kozmetiko, že z nosom to ugotovijo. Dobro je, da se o vsem vsaj malo izobrazimo. Standari naravne kozmetike, kateri so certificirani, so tudi zagotovilo, da gre resnično za naravno kozmetiko, predvsem pa preverjeno. 

Kje lahko najdemo vaše izdelke? Kje jih lahko kupimo?

Vabim vas, da si izdelke ogledate na naši spletni strani Favn. V ponudbi imamo več kot 60 eteričnih olj in več kot 40 ostalih produktov. V nobeni trgovini v Sloveniji ne boste našli ravno vse izdelke. Drugače pa so z našimi izdelki zelo dobro založene lekarne in specializirane trgovine. Prodajajo se na več kot 300 mestih.

Intervju, kako nastane naravna kozmetika v družinskem podjetju, si lahko ogledate tudi na kanalu You Tube.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.