Resnične izpovedi

Za osvajanje novih znanj tudi Montessori materiali

Med raziskovanjem in iskanjem odgovorov na številna starševska vprašanja sem naletela tudi na metodo Montessori, ki je pustila velik vtis name. Metodo je razvila italijanska pedagoginja in zdravnica Maria Montessori na podlagi obsežnih raziskav otrok s posebnimi potrebami. Za njih je pripravila čutne pripomočke in še danes imamo za naše otroke na voljo številne materiale, ki jim pomagajo spoznavati vsakdanje življenje, obenem pa tudi matematične in jezikovne prvine, prostor, oblike, barve, velikosti …

Pet osnovnih načel Montessori metode

Maria Montessori je bila psihologinja, filozofinja, izumiteljica, zdravnica, pedagoginja, psihiatrinja, matematičarka, učiteljica in pisateljica, ki je bila za svoj čas s svojimi nazori zelo napredna. 31. avgusta letos je minilo 152 let od njenega rojstva. Predvsem se je posvečala otrokom s posebnimi potrebami. Leta 1907 je ustanovila prvo Hišo otrok v Rimu, z namenom izobraževanja in vzgajanja otrok. V prispevku na spletni strani SupplyDesk je izpostavljenih njenih pet načel.

Metoda, ki jo je razvila Maria Montessori po obsežnih raziskavah otrok s posebnimi potrebami v zgodnjih letih dvajsetega stoletja, vsebuje pet osnovnih načel. Spoštovanje jim izkazujemo tako, da ne motimo njihove koncentracije. Kažemo ga tudi tako, da jim omogočimo svobodo izbire, da delajo sami in se učijo sami. V razredu je učitelj, asistent vzor učencem, kako naj spoštujejo drug drugega, zagovarja miroljubno reševanje konfliktov ter jih uči, da opazujejo brez obsojanja.  

Drugo načelo Montessori metode poudarja, da se otroci zgolj z življenjem nenehno učijo od sveta okoli sebe. Otroci s svojimi čutili nenehno absorbirajo informacije iz svojega sveta. Potem to razumejo, ker so razmišljujoča bitja.

Tretje načelo zagovarja, da obstajajo določena obdobja, v katerih so otroci bolj pripravljeni na učenje določenih veščin. Le-ta so znana kot občutljiva obdobja in trajajo le toliko časa, kolikor je potrebno, da otrok pridobi spretnosti. Vrstni red nastopa občutljivih obdobij (na primer občutljivega obdobja za pisanje) se razlikuje od otroka do otroka. Z opazovanjem morajo učitelji Montessori prepoznati občutljiva obdobja pri svojih učencih in jim zagotoviti vire za razcvet v tem času. V tem bi se navezala tudi na starše. Občutljivih obdobij je v otroškem odbobju kar nekaj, a jih včasih zelo težko opazimo. Vsak starš pa lahko pri svojem otroku opazi občutljivo obdobje za odvajanje od pleničk in občutljivo obdobje za hojo. V koliko takrat otroka vzpodbujamo, bo veščine osvojil zelo hitro, v kolikor pa je obdobje zamujeno, se veščin nauči težje kot sicer. Verjamem – če opazimo, da našega otroka zanimajo črke ali številke, je prav, da na to tudi reagiramo in mu omogočimo, da pridobi dodatna znanja. Za to so odlični razni Montessori materiali, igrače, ki resnično spodbujajo njegovo željo po učenju.

Pri četrtem načelu metode Montessori je predlagano, da se otroci najbolje učijo v okolju, ki je pripravljeno tako, da jim omogoča, da vse naredijo sami. Učno okolje, ki je osredotočeno na otroka, spodbuja svobodo pri raziskovanju materialov po lastni izbiri.

Peto načelo metode Montessori se osredotoča na samoizobraževanje, kar pomeni, da so otroci se sposobni izobraževati sami. Mogoče je nam staršem to težko razumeti, ampak če jim zagotovimo okolje, damo navdih oz. spodbudo in smo pravi voditelji, se lahko sami izobražujejo.

Montessori dom

Če vemo, da obstajajo Montessori vzgojne in izobraževalne ustanove, kako ustvariti potemtakem Montessori dom? Na spletni strani Parenting for brain sem dobila odgovor.

Montessori dom je dom, v katerem dizajn in starši sledijo potrebam otroka. Je dom, v katerem se lahko otroci stvari dotikajo, raziskujejo, uporabljajo običajne predmete, s katerimi se varno srečujejo vsak dan​​. Dom je takšno okolje, v katerem je otrok spoštovan. Dom je ustvarjen tako, da se pri tem upošteva otroka. Ker je okolje pripravljeno zanj, lahko razvija svoje sposobnosti, samostojnost in zaupanje. Je varen prostor, v katerem vam ni treba ves čas govoriti, da se nečesa ne sme dotikati. Vse svoje predmete, igrače, ima na dosegu rok. Ker je vse zložene, točno ve, kam mora po igri tudi vrniti. Igrače so sortirane, organizirano pospravljanje, kar mu tudi olajšo izbiro. Vsaka stvar ima svoje mesto. Tako je tudi pri nas doma. In prav vsak otrok točno ve, kje lahko najde določeno igračo.

Monessori igrače, primerne za učence prve triade

Verjamem, da se otroci veliko naučijo skozi igro, kar je bila prepričana tudi Maria Montessori. Vendar pri tem ne gre za vse novodobne, tehnološko izpopolnjene igrače. Preprosti vsakdanji predmeti, ki jih recimo uporabljamo za gospodinjenje, so lahko učni material. Že v mnogih prejšnjih blogih sem omenila, da najini otroci sodelujejo pri pospravljanju, čiščenju, brisanju, zlaganju … Verjamem, da s tem krepijo različne sposobnosti na različnih področjih. Zato midva otrokom ne kupujeva veliko igrač, ne padeva na finto, da je to najbolj popularna igrača ta hip. Ne prisegava na plastične, nekakovostne, ki na koncu obležijo v kotu, ker jih po prvotnem navdušenju niti ne pogledajo več.

V sodelovanju z Montessori svet sem izvedela, da se otroci bolje učijo, če jih igrače resnično zanimajo. ”Njihova naravna radovednost pomeni, da so pripravljeni ubrati svojo pot. Igrače imenujemo materiali in le-ti resnično spodbujajo njihovo željo po učenju. Spodbujajo domišljijo, povečujejo uvid in ustvarjajo željo po kakovosti. Otroke navdihujejo k iskanju nečesa posebnega. Na njih je, da odkrijejo svoje individualne talente.”

Najbolj pomemben je montessori material, ki mu pedagogi rečejo lesena banka ali zlata zrna (obstaja v varianti zlatih perlic, kot je bila zasnovana prvotno, še boljša izvedba pa je lesena). S tem materialom se otrok sreča že v predšolskem obdobju. Uči se terminologije enica, desetica, stotica, tisočica. S tem materialom lahko otrok prvič spozna matematični sistem, kjer lahko 10 enic zamenjaš za 1 desetico in imaš na koncu enako. Učijo se prehoda med števili, menjave, lahko seštevajo, množijo, delijo in odštevajo do 9.000. Hkrati pa se jim ni potrebno še naučiti zapisa števil, ker to je zelo abstraktni pojem. Otrokom je najljubše delo v skupini. Čar matematičnih materialov je, da so zasnovani tako, da si bo vsak otrok, ne glede na starost, želel delati še več. Prosijo za več perlic, težji račun in več računov. Zakaj? Ker je zabavno in ker lahko na kup ali po tleh naložijo več tisočic, več menjav, delijo z ostankom …

Naslednja zelo priročna sta dva materiala materiala za deljenje in množenje. Tudi ta materiala začnejo uporabljati že od treh let naprej. Pri materialu za deljenje otrok rokuje z drobnimi perlicami in možički in z njimi lahko deli. Pri materialu za množenje pa spoznava, če večkrat določeno število perlic sešteje, v bistvu pride do množenja. In s tem si prihrani nekaj korakov. Odrsali čakamo, da otrok sam pride do teh ugotovitev.

Pomembno področje je tudi geografija. Sestavljanka Evropa na primer se uporablja po predhodnem delu s sestavljanko celin. Otroku odrasli razložimo, da se posamezne celine tudi razdelijo na države. Otrokom pomaga pri lažji predstavi, kje ležijo posamezne države, kje je preživel počitnice … Ko delate s sestavljanko Evrope, se otrok uči o kulturnih znamenitostih posameznih držav, legi, ali ima posamezna država tudi morje ali ne, katere živali živijo tam, kateri jezik govorijo …

Izredno dobrodošel je material, ki ga sestavlja 100 zelenih perlic, 9 lesenih možičkov in lesen pladenj z 99 utori. S tem materialom lahko že predšolski otrok deli, saj preko igre perlice razdeli med posamezne možičke.

Obstajajo tudi materiali, s katerimi otrok razvija spretnosti:

Peek and tell, s katerim se otrok uči zaznavanja prostora in utrjuje globinski vid;

Koliko je ura?, s katerim se otrok uči spoznavati uro, zna povedati številke, določiti čas od 1-12 ali pa od 13-24 in prepozna kazalce;

Zavežite čevelj, ki je namenjen učenju zavezovanja čevljev (otrok lahko zavezuje in vpenja v material po svoji domišliji, lahko pa dela po navodilih na kartici), hkrati vadi prostorsko zavedanje in fino motoriko;

Najdi čustvo, s katerim vadi prepoznavanje 4 osnovnih čustev: veselja, jeza, strahu in žalosti, razširi svoj besedni zaklad in se nauči ravnati s čustvi (o tem se lahko pogovarjate).

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.