Blog

Kaj se vprašam preden se lotim pakiranja?

Naši kovčki in potovalke so mnogokrat zelo natrpani, toda nikoli tako, da se ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti. Preberite si več o osnovni potovalni lekarni , kako primerno hranimo zdravila, ter o pregledu potovalnega načrta, ki ga je priporočljivo oblikovati, ko se odpravljamo v okolja, ki jih ne poznamo.

Za nami je več kot 100 prepotovanih držav, zagotovo pa več kot 100 pakiranj, saj smo se recimo na Hrvaško vračali mnogokrat. To nam je dalo precej izkušenj. Najprej sem potovala kot študentka ”backpacker” in menjavala lokacije. Potovala sem tudi v paru, nato sva z Miho potovala z enim dojenčkom, dvema, tremi in danes celo s petimi otroki različnih starosti. Potovanje mnogim predstavlja stres. Jemlje veliko časa, zagotovo tudi povzroči veliko nepotrebnih stroškov. Prevečkrat se sprašujejo tudi, ali so vzeli vse s sabo. Zato vam podajam nekaj praktičnih nasvetov, kako si lahko pakiranje olajšate in poenostavite.

Preden se odpravite na potovanje, je dobro, da na listu papirja razčlenite osem točk.

 1. TIP POTOVANJA
 2. ŠTEVILO DNI IN LJUDI (STAROST)
 3. VREME
 4. PREVOZNO SREDSTVO
 5. KAPACITETE / VOLUMEN PREVOZNEGA SREDSTVA / KOVČKOV
 6. NASTANITEV
 7. MOŽNOST PRANJA NA LOKACIJI
 8. CENE, DOSTOPNOST, LOKALNE SPECIFIKE IN OMEJITVE

Tip potovanja

Vprašate se, ali greste na takšno potovanje, da boste raziskovali moderna in lepa mesta in boste večere preživeli v krasnih restavracijah (v katerih boste rabili tudi čevlje s petami), ali boste kampirali in so dovolj vsakdanja in udobna oblačila, ali bo potovanje tudi poslovne narave (potem ne smete pozabiti obleke in poslovne torbice), ali bo potovanje romantično ali bodo to celo medeni tedni, ali se vam obeta safari ali križarjenje. V obzir morate vzeti, ali bo potovanje športno (ali boste kajtali, hribolazili …).

Počitnice ali potovanje

Če greste na počitnice, boste oblačila in kozmetiko zložili v omaro. Potovanje pa pomeni, da    vsak dan ali vsak drugi dan spite drugje, kar prinese veliko pakiranja, zato je priprava popolnoma drugačna. 

– ORGANIZIRANO ALI SAMOORGANIZIRANO?

– POSLOVNO – DRUŽINSKO – ROMANTIČNO?

– AVANTURISTIČNO – ŠPORTNO – CITY-ORIENTED – KAMPIRANJE?

To zelo vpliva na prtljago.

– KOLIKO KOM. OBLEK, ČEVLJEV, KOZMETIKE, ZDRAVIL, KNJIG, BRISAČ/OSEBO

– GLEDE NA STAROST (DOJENČEK, OTROK, NAJSTNIK, STAROSTNIK): Otrok se bo zagotovo večkrat umazal, tako da bo zanj potrebno več oblačil. Starejša oseba ima lahko kavbojke oblečene tudi več dni.

Tako je, ko mama spakira za veliko družino …  Vse si zložim na posteljo in sortiram po osebah. Vedno dam na en kupček: spodnje perilo, hlače/krilo in majico barvno usklajeno, jopico, nogavice. Potujemo s kompleti, ker je tako lažje najti vse iz torbe za posamezen dan.

Vreme

TEMPERATURE: https://www.yr.no/en (Na tem mestu boste res našli dobro vremensko napoved. Norveška spletna stran in preverjeno držijo podatki.)

Prevozno sredstvo

Premislite o prevoznem sredstvu.

AVTO

AVTODOM: Če boste potovali z avtodomom, imate mogoče malo več prostora kot v avtu.

– VLAK

– LADJA

– LETALO: Na letalski karti poglejte, kakšna je DIMENZIJA IN TEŽA KOVČKOV,ki jih lahko vzamete; doplačila so namreč zelo draga za prekoračitev teže; če boste bivali v hotelu, ne pozabite na lepa oblačila).

Teren

– NAHRBTNIK

– TORBA

– KOVČEK ( S KOLESI ALI BREZ)

To morate absolutno upoštevati. Če boste veliko hodili, imejte lažji nahrbtnik. Če se vam obeta hoja po pesku, prav tako ne pride kovček s kolesi v poštev. Če greste v fini hotel in se vam obeta ogledovanje znamenitosti, potem bo kovček odlična izbira.

Kapacitete/volumen prevoznega sredstva

– LADJE IMAJO MALE KABINE: Imejte v mislih – če boste potovali s križarko, kabine niso neomejene.

– PRAVILNI IZBOR RENT A CARJA: Vprašajte se, kako velik bo rent a car. Pozanimajte se o ceni. Kakršnega boste izbrali, toliko prostora bo tudi v prtljažniku. Res pomislite tudi na to, kakšne kovčke si boste izbrali.

– POZOR PRI LETALU – še enkrat opozorilo: DOPLAČILA SO DRAGA!

Nastanitev

Kje boste nastanjeni?V hotelu, šotoru, apartmaju, hostlu …? Temu prilagodite prtljago.

Možnost pranja na lokaciji

– DA ALI NE: Če je možno prati na lokaciji, ne jemljite s sabo veliko oblačil.

SEZNAM PAKIRANJA

 MIHAJASNAMIJAGAJAJAŠA
KOVČEK1X 20KG1X 20KG///
ROČNA1X 40/25/201X 40/25/201X 40/25/201X 40/25/201X 40/25/20
OBLEKE1X TOPLO ZA ODHOD/VRNITEV 6x športi komplet debelo 6x športi komplet tanko 6x za tek 2x za lepo večerja 2x pižama 2x kopalke 1x majica za sonce 1x šilt kapa 1x očala 1x brisača  1X TOPLO ZA ODHOD 6x športi komplet debelo 6x športi komplet tanko 6x za tek 2x za lepo večerja 2x pižama 2x kopalke 1x majica za sonce 1x šilt kapa 1x očala 1x brisača  1X TOPLO ZA ODHOD 6x športi komplet debelo 4x športi komplet tanko 2x za lepo večerja 2x pižama 2x kopalke 1x majica za sonce 1x šilt kapa 1x očala 1x brisača1X TOPLO ZA ODHOD 6x športi komplet debelo 4x športi komplet tanko 2x za lepo večerja 2x pižama 2x kopalke 1x majica za sonce 1x šilt kapa 1x očala 1x brisača 1X TOPLO ZA VRNITEV1X TOPLO ZA ODHOD 6x športi komplet debelo 4x športi komplet tanko 2x za lepo večerja 2x pižama 2x kopalke 1x majica za sonce 1x šilt kapa 1x očala 1x brisača
ČEVLJI1x šlapke 1x teniske 1x za tek 1x lepi čevlji1x šlapke 1x teniske 1x za tek 1x lepi čevlji1x kroksi 1x teniske 1x lepi čevlji1x kroksi 1x teniske 1x lepi čevlji1x kroksi 1x teniske 1x lepi čevlji
KOZMETIKAŠčetka Pasta Gel za lase Deodorant Parfum kremaŠčetka Glavnik,Gumice Parfum Deodorant Dush gel tančica, olje, šampon, balzam Make up Tonik, Vata Vložki, tamponiŠčetka Pasta Gumice Glavnik Krema telo Dush gelŠčetka Pasta Gumice Špangice Glavnik  Ščetka Pasta Krema telo
ZDRAVILA/Potovalni komplet spodaj///
IGRAČE//Šolske stvari Družabna igraBarbike Zvezek, Listi, BarviceVodne igrače
KNJIGE1x1x Lonely Planet1x1x1x
ŠPORT1x kajt oprema////
SLUŽBARačunalnik + Torba, polnilciRačunalnik + Torba, adapterji///
DOKUMENTI/Letalske karte Riziko odpovedi Vzajemna zavarovanje Potrdilo covid Bančne kartice Potne liste,Osebne Med. vozniško///

POTOVALNA LEKARNA

Na kaj moramo pomisliti, če jemljemo predpisana zdravila?

Če uporabljate zdravila, ki jih je potrebno na cilju prijaviti carini ali če ste sladkorni bolnik in imate s seboj igle in brizge, prosite lečečega zdravnika za pisno potrdilo, drugače lahko pride do neprijetnih zapletov. Še prej se posvetujte z zdravnikom, če je načrtovano potovanje sploh primerno za vas.

Kje naj shranimo zdravila, ki smo jih vzeli s seboj na potovanje?

Zdravila shranite na enem mestu, najbolje v priročni torbici, in na varnem pred otroci. Preden si pripravite torbico z zdravili, preverite datum njihove uporabe. Zdravila naj ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Pazite, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25 -°C). Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Pozorni bodite tudi na shranjevanje tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja.

Osnovna potovalna lekarna:

 • zdravstvena izkaznica oziroma kartica, mednarodno zdravstveno zavarovanje Multitrip
 • ustrezno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju in cepljenju (če je to potrebno)
 • tablete proti povišani telesni temperaturi in bolečinam
 • tablete proti driski
 • tablete za zdravljenje zaprtja
 • tablete proti potovalni slabosti
 • prašek za nadomeščanje izgubljenih mineralov in preprečitev izsušenosti ob driski in bruhanju
 • zdravilo proti alergiji
 • sterilna obveza za rane, obliži, povoji, gaze, razkužilo, elastični povoj
 • termometer

Seznam zdravil:

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.