Nasveti za potovanja,  Resnične izpovedi

Kako sva se spopadla s situacijo, v katero sva bila pahnjena na Kajmanskih otokih, zaradi okužbe s koronavirusom?

Sprva nama ni bilo lahko. Bila sva šokirana … Potem sva se morala soočiti s vsemi strogimi pravili … Nato sva se sprijaznila in sprejela dejstvo, da ne bova mogla nazaj domov takrat, kot sva predvidela …

Midva sva oba cepljena proti koronavirusu in Miha je že prebolel okužbo. Veva, da kamorkoli zdaj potuješ, moraš imeti opravljen PCR ali hitri test, odvisno od pogojev za vstop v državo. Hitri veljajo 24 ur, 48 ur, 72 ur. 72 ur po navadi le PCR testi. V Sloveniji sva opravila PCR test in sva odšla na Jamajko.  Kasnejših rednih testiranj potem tu ni bilo. Mimogrede za Jamajko moraš biti cepljen proti rdečkam, ošpicam in otroški paralizi. To je posebnost! Zato vam svetujem, da preverite, če ste bili cepljeni, ker do leta 1990 nismo bili sistematično cepljeni. Preverite pri svojem osebnem zdravniku in v zdravstveni kartoteki, ali ste bili cepljeni.

Tropski raj na Karibih z belimi peščenimi plažami, reggae glasbo, odličnim rumom (sicer ga nihče kaj ne pije), predvsem pa odličnimi hotelskimi namestitvami na eni, a nerazvitim in turistično nedotaknjenim delom na drugi strani, je ponujal točno to, kar je želel podariti. Romantiko, potepanje, razvajanje in noro avanturo v dobrih dveh tednih. Ker sva o Jamajki že pred časom brala, da je unikatna, odštekana in svojimi specifikami polna življenja, ritma, utripa in zabav, predvsem pa naravnih lepot, je verjel, da je to najboljša možna izbira za energično Štajerko, ki nikoli ni pri miru. In biti z ženo, ki je še vedno njegova najboljša prijateljica, sam na potovanju, mu pomeni: »To doživiš nikoli ali pa samo enkrat.« Več v blogu.  

Iskanje namestitve …

In z Jamajke sva skočila na Kajmanske otoke za nekaj dni … Tukaj je pogoj za vstop opravljen hitri test, z rezultatom negativen, in dvakrat cepljenje proti koronavirusu. In najina testa sta bila negativna.

Kajmanski otoki (očitno imajo dovolj denarja) so si privoščili, da so za 20 in več mesecev popolnoma zaprli državo. Res so imeli stroga pravila. Tisti, ki zbolijo za okužbo s koronavirusom, dobijo rumene zapestnice, da se na daleč vidi, da si okužen in da resnično nikamor ne moreš. In pri njih velja resnično poseben postopek … Ko prideš na Kajmanske otoke, seveda z negativnim testom, ker drugače ne moreš na letalo, se moraš drugi, sedmi in deseti dan še enkrat testirati. Ne glede na to, da si prispel z negativnim testom. To je nujno, ne moreš izbirati. Kar je seveda nekako smiselno, saj si lahko virus dobil na letalu ali si ga že imel v sebi, pa se še ni razvil. Skratka, še enkrat preverijo. In midva sva nameravala na Kajmanskih otokih ostati štiri dni …

In drugi dan sva se odšla spet testirat, test bi nama prišel prav tudi za odhod domov. Tretji dan sva dobila rezultat, da sva oba pozitivna. Nihče od naju ni imel kakršnihkoli simptomov okužbe. Ja, miha je nekaj pokašljeval, ampak je bil vmes negativen na testu. Bila sva resnično presenečena, ko sva dobila takšen rezultat zvečer ob sončnem zahodu. Zraven sva prejela še karantensko odločbo. Nisva imela časa razmišljati, takoj sva morala v samoizolacijo. Če tega ne bi storila, bi si lahko naprtila visoko kazen. Kar 10.000 evrov in dve leti zapora! Zaradi tako strogih pravil, nihče niti ne pomisli, da bi kršil karantenska pravila.  

Sledili so zelo strogi postopki. Prek Airbnb sva imela namestitev rezervirano za tri nočitve (150 evrov/noč). Spalnico z zajtrkom. Kopalnica je bila skupna. Ker ta namestitev ni bila primerna za namestitev in tudi ni registrirana zato, se je začelo iskanje … Obvestiti sva morala kajmanski Medical Officer of Health, da vsa bila na testu pozitivna. Oni določijo, kam greš lahko bivat. Na voljo so ”COVID” hoteli, kjer je osebje usposobljeno za ravnanje z okuženimi s koronavirusom in ti tudi dostavljajo hrano v sobo, perejo, čistijo … Vse je navedeno TUKAJ. Odobrene namestitve za bivanje v karanteni so: Marriott Beach Resort, Palm Heights, Sunshine Suites, The Ritz-Carlton, The Wyndham Reef Resort, The Holiday Inn in The Kimpton Seafire. Cene namestitve so tukaj noro visoke, od 500, 600 evrov do 1.500 evrov na noč za dve osebi. Država cen namestitev ne subvencionira, zato so povsem normalne. Spoznala sva, da so najcenejši zasedeni in da tam ne moreva bivati še naslednjih 14 dni. Ker samo nekaj sob, nikakor ne cel hotel, namenijo gostom, ki so okuženi s koronavirusom. Hoteli namreč niso želeli dati veliko sob na razpoložljivost karantenskim gostom, ker so se bali, da ostali zaradi tega ne bodo prišli.

No naslednje jutro sva najino sobico moral potem, ko sva na recepciji povedala, nemudoma zapustiti. Imela sva veliko težav v tistih minutah. Nisva imela dostopa do interneta. Nisva imela lokalne SIM kartice, roaming je tam izjemno drag. Lepo sva jih prosila, da so nama dali še dve uri časa in lokalni telefon. In že takrat sva opravila več kot 200 klicev.

Razmišljala sva … Soba, velikosti 10 m2 … Miha je imel nedolgo nazaj trombozo, nisva želela še enkrat tvegati … Jaz težave s ščitnico … Jaz psihična nihanja … Nama se bo zmešalo v tako majhni sobi … Odločila sem se, da na spletu poiščem vile na Kajmanskih otokih. Morala sva poiskati nekaj, kjer se bova lahko naslednjih 14 dni tudi gibala. Seveda najdeš tudi na Bookingu, ampak se na žalost ne moreš direktno meniti z lastnikom. Najprej je treba plačati, potem šele dobiš kontakt. Midva pa sva se želela prej pogovoriti, če bodo dali kakšen popust za namestitev, če sploh sprejemajo goste, okužene s koronavirusom. In tako sem naletela na spletno stran  https://www.caymanvillas.com/. Vse pohvale, ker je bilo osebje noro prijazno in odzivno. Povedali so mi, v katero hišo lahko greva, kakšen je popust … Tudi oni, kot lastniki vil, ki jih oddajo v najem, so zahtevali, da naslov, kjer bi bivala, pošljeva Travel Cayman Organization. Dobiti sva morala pisno odobritev, da lahko bivava v izbrani vili. Prej nama niso hoteli oddati, dokler niso dobili uradnega dovoljenja. In to sva čakala in čakala … Celih šest, sedem ur … Vmes sva bila brezdomca. Imela sva karatensko odločbo, bila sva brez namestitve, zaprta v najetem avtomobilu. Do 18. ure. In na Airnbju pa nas je zdravstveno uradno soebje že iskalo, češ da kršiva karatensko odločbo. Hvala bogu, so naju uspeli priklicati, zelo malo je manjkalo, da bi nama odredili kazen.

Ne moreš najeti sobe v hotelu, apartmaja prek Airbnb, ker imajo skupne prostore, skupen vhod, skupno dvorišče, skupen bazen …  Tam preprosto ne moreš biti, ker si v stiku z drugimi. Hiša je bila za naju edina opcija v smislu, da si sam in se lahko gibaš.

Pregled zavarovalne police

Najbolj pomembno je, da ob takšnem rezultatu testa, preverite še svojo zavarovalno polico. Vse zavarovalnice (Generali, Triglav, Vzajemna) imajo v zavarovanje vključeno tudi zavarovanje za COVID-19, vse pa je odvisno, do kakšne vsote si zavarovan, ampak razlike so majhne. V glavnem ti krijejo strošek testov, ki so predpisani, namestitev do določenega zneska, in letalsko karto do določenega zneska. Pri nekaterih zavarovanjih imate krito sedem dni namestitve v karanteni, pri drugih manj ali več, dejansko je to odvisno od paketa, ki ga imate. Splača se tudi preveriti lastnikom kartic Diners, ali Visa,  ali Curve, ker imajo vključeno tudi turistično zavarovanje.

Potem je treba biti zelo pameten in moraš razmišljati kot zavarovalnica. Vedeti moraš, da bo preverila vse stroške in postopke. V vse, kar sva midva s komerkoli komunicirala prek elektronske pošte, sva v kopijo dajala kar osebo na zavarovalnici. Tako so na zavarovalnici lahko videli, da sva klicarila šest ur na Medical Officer of Health in nisva dobila nobenega odgovora, v katero hišo lahko greva. Posnela sva tudi, da sva se z njimi pogovarjala. Naredila sva printscreen, da sva oddala povprašavnje z obrazcem. Ves čas sva razmišljala, da morava zavarovalnici dokazati, zakaj sva šla v to hišo, da so bili trije hoteli najcenejši že zasedeni … Poklicala sva hotel in prosila, da nama pisno odgovorijo, da so zasedeni. Ko se znajdete v takšni situaciji, imejte v mislih, da mora biti vsak vaš korak dokazljiv. Razmišljajte logično … Če vam padejo letalske karte v vodo, ker boste zamudili let domov zaradi obvezne karantene, je logično, da je treba nemudoma poklicati letalsko kampanjo in razložiti, kaj se je zgodilo. Pozanimajte se, ali vam lahko karto brezplačno prestavijo za 14 dni. Ker zavarovalnica vas bo najprej vprašala, kaj ste storili, da bi njim prihranili stroške. Ne želite ogoljufati zavarovalnice, ne želite se okoristiti, ampak vse skupaj izpeljati čim bolj korektno. In če letalska kampanja ne dvigne telefona, kar se ponavadi zgodi. Na telefonski liniji ”visiš” dve uri in zvoni v prazno … Tudi to posnamite, da boste lahko dokazali. Midva sva celo poklicala zavarovalnico in posredovala telefonsko številko letalske družbe ter prosila, da jo poskusijo še oni priklicati. Nisva želela nositi odgovornosti, da nama niso brezplačno prestavili letalskih kart, ker se nama nihče ni oglasil na telefon. Dokazi, dokazi, dokazi …

Dobro je vedeti!

Če potujete v času COVID-19, je zavarovanje nujno. Potem poiščite vse telefonske številke, kamor lahko pokličite, ko je test pozitiven.     

Manj kot imaš, bolj je treba to čuvati. Zavarovalne premije so smešno nizke v primerjavi s stroški, če se vam kaj zgodi v tujini. In že mama me je učila – če sem uspela zbrati denar za potovanje, potem bom mora nekako zbrati še za zavarovanje. Nesreča nikoli ne počiva. Nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi nepričakovano. Ker pa nimam ”bogatega” bančnega računa, je dobro biti na to pripravljen. Ker veliko potujemo kot družina, imamo mi sklenjen družinski paket Multitrip Svet paket L pri Vzajemni zdravstveni zavarovalnici  in ni nama žal. Kaj žal, bogu hvala, da ga imava, saj se je to že večkrat izkazalo za pravo odločitev. Več si preberite v blogu.  

Če se okužite s koronavirusom, si zlomite nogo, zbolite … si nemudoma umislite lokalno kartico za mobilni telefon. V takšnih primerih je treba opraviti številne klice. Zdravstveni center, letalsko družbo, eno namestitev, drugo namestitev, tretjo namestitev, hotele, ki so prepolni … Številni klici! In če bi vse to storili s svojega mobilnega telefona, lahko nanese strošek tudi 1.000 evrov. Tega denarja pa vam nihče ne bo povrnil. Naju je kartica stala 75 evrov in sva dobila lokalno telefonsko številko. Tudi nazaj vas bodo klicali od vsepovsod, zato je dobro imeti lokalno številko. To je resnično izjemno pomembno pri potovanjih. In ja, vedela sva, da morava biti v karanteni, a lokalno kartico sva krvavo potrebovala. Miha je počakal v George Townu, da se je poslovalnica popolnoma spraznila in se je z masko na obrazu odpravil po nakup lokalne SIM kartice. No, pravzaprav je kupil dve, da sva lahko začela sploh normalno komunicirati z vsemi uradi.

Izredno pomembno je tudi, koliko limita imate na bančnih karticah. Zavedati se morate, da vam nobena zavarovalnica ne bo nakazala denarja vnaprej. Sami morate kriti stroške. V najinem primeru bo to znašalo od 15.000 do 20.000 evrov. Če potujete dandanes, ko je na pohodu koronavirus, morate imeti na bančnem računu vsaj 15.000, 20.000 evrov limita na različnih bančnih karticah. Morate si dati narediti več bančnih kartic. Mož in žena. Vsaj šest jih morate imeti! Na vsaki naj bo vsaj 2.000, 3.000, 4.000 evrov limita. Vedeti morate, kdo vam bo posodil 10.000 evrov, če bo prišlo do takšne situacije. Ker šele po vrnitvi domov, boste oddali zavarovalnici oškodninski primer … In potem traja 14 dni, da dobite denar nakazan.

S sabo je dobro imeti dovolj zdravil, ki jih redno jemljete. Midva sva naredila napako, da nisva računala, da se nama lahko to zgodi. Nisva vzela rezervnih tablet. Nisva vzela svojih toplih oblačil. Nikakor ne bi smela pustiti prtljage na Jamajki. Ključe od avtomobila bi morala imeti pri sebi. Kot ste lahko zasledili v najinih objavah na Instagramu, sva vse uspešno rešila, ampak vseeno. Bolje je misliti vnaprej in si ne tako zakomplicirati vsega. Brez česar ne moreš živeti, moraš imeti vedno s sabo.

In kako se je odvijalo naprej pri nama?

Do naju je prišla neke vrste zdravstvena policija in se je pred nama vozila do lokacije karatenske namestitve. Resnično preverijo, da boš v njej bival. Obeležijo te z zapestnico na nogi, da spremljajo (ne vem, zakaj je midva nisva dobila) tvoje premikanje. Nato sva čakala uradni dopis, da sva napotena v karanteno. In tudi tega morate shraniti za zavarovalnico.

No na poti do najine namestitve, sva jih lepo prosila, da nama na najin račun kupijo vodo in hrano, da bova lahko preživela tisti večer. Midva dobesedno nisva imela ničesar. Na to nisva bila pripravljena, nisva imela zaloge hrane skrite v kovčku, saj sva se nameravala vrniti na Jamajko in nato domov. Ampak najini želji niso prisluhnili. Ne! Hm, njihova pravila so res stroga in se jih držijo. Zato sva se zvečer znašla in sva si naročila hrano prek telefona.   

S hitrimi testi sva potem preverjala, ali sva še vedno pozitivna. In na Kajmanskih otokih ločijo, ali si okužen z navadnim koronavirusom ali omikronom. Če si s prvim, ostaneš v karanteni 10 dni, če si z omikronom pa 14 dni. (In ko je test poziteven, se prvi dan šteje kot 0. Šele 15. dan pa lahko ponovno delaš PCR test. Rezultat dobiš pa 16. dan.) Je pa res, da so nekaj dni potem, ko sva bila midva pozitivna na omikron in sva dobila odločbo za karanteno, to spremenili. In so tudi za okužene z omikronom dali 10-dnevno karanteno. In to je veljalo za nove okužene, ne za stare, ki so že v karanteni. Midva sva vseeno pritiskala na njih, klicarila, prosila, če naju lahko obravnavajo po novih sprejetih pravilih, a so naju zavrnili.

Ko nama je zmanjkalo hrane in nisva vedela, kako naprej, je Jasna ustavila avtomobil na cesti. Ustavila se je simpatična gospa Diana, ki nama je v trgovini kupila vse potrebno. In ja, pazili smo. Resnično so pri tem previdni, zato sva se z njo pogovarjala na 20, 30 metrov dolgi razdalji. Ker živi že 25 let na Kajmanskih otokih in je povezana s to zdravstveno organizacijo, nama je pomagala, da so nama naredili že 10. dan PCR test. Testa sta bila oba negativna. In sva čakala, če bo njihova vlada naredila izjemo in naju obravnavala po novih pravilih. Odobrili so nama, da greva domov na tisti dan, na katerega bi v resnici morala opravljati test. Tako sva pridobila od dva do tri dni.

Najina rutina med karanteno

Ker nama je karantena prekrižala vse načrte, sva naredila novega. Začela sva vstajati ob štirih zjutraj, kar se marsikomu na prvi pogled zdi čudno. Ampak želela sva ujeti delovni čas v Sloveniji. Se pravi, najin delovnik se je po slovenskem času začel ob 10. uri. Najprej sva imela konferenčne klice, nato sva tri ure in pol delala. Sledil je online trening z najinim fitnes trenerjem, saj si nikakor nisva želela, da bi prišlo do kakšnih zdravstvenih zapletov (tromboze, depresije). Potem sem izvajala jogo in meditacijo, nekajkrat je to počel tudi Miha. On je bil zadolžen za kuhanje kosila. Mimogrede na tri dni sva naročala živež na dom in za to odštela vsakič približno 200 evrov. Vse je resnično zelo drago (ena večja konzerva tune stane 8 evrov, 1 liter pomarančnega soka 7 evrov, 1 liter mleka 3 evre). V primerjavi s cenami pri nas doma, so tu na Kajmanskih otokih izredno višje.

Nato sva popoldne oba še nekaj ur delala. Vse skupaj približno 11 ur. In potem sva zvečer šla zelo zgodaj spat, saj sva vstajala zelo zgodaj. Kar bi bilo dobro nadaljevati tudi doma, ker se tako tudi bolje počutiva.

In ko je ta blog nastajal, sva bila v pričakovanju odhoda čez dva dneva … Komaj sva čakala, da se vrneva domov k otrokom, čeprav sva bila na eni lepših morskih destinacij. Hvaležna sva vsem, ki so nama v teh dneh stali ob strani in nama priskočili na pomoč.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.