Resnične izpovedi

63 idej za poletno otroško zabavo

Ker so poletni dnevi daljši in ker so otroci več doma, veva, da je treba poskrbeti za izvirno animacijo. Zbrala sva nekaj idej, kaj vse lahko počnete z njimi. Kaj se bo dogajalo pri nas, pa redno spremljajte na družbenih omrežjih. Mogoče dobite še kakšen dodaten namig za popestritev počitnic. Veseli bomo tudi, če se nam oglasite v komentarju in z nami delite vaše ideje za popestritev poletnih dni.

 1. Peka hrenovk ali penic: zakurite pravi taborniški ogenj kar pred hišo in pecite penice ali hrenovke.
 2. Vodna igra z baloni: kopalke, voda in obmetavanje z vodnimi baloni je prava osvežitev sredi vročega popoldneva.
 3. Urejanje družinskih albumov: ob največji vročini lahko v hladovini dreves ali pod senčnikom skupaj z otroki pregledate vse fotografije in uredite družinske albume.
 4. Priprava domačega sladoleda: poiščite preprost recept in skupaj pripravite najslajši in najbolj zdrav sladoled.
 5. Iskanje skritega zaklada: nekje na dvorišču lahko skrijete zaklad in otrokom pripravite zemljevid do njega.
 6. Igranje vroče-hladno: pri tej igri prav tako skrijete določen predmet, ki ga otroci iščejo po vaših navodilih: ”Mrzlo, toplo, vroče, vroče …”
 7. Spoznavanje novih prijateljev: obiščite otroško igrišče, na katerem še niste bili. Tam lahko otroci spoznajo nove prijatelje.
 8. Piknik: povabite sorodnike, prijatelje in pripravite pravi piknik na dvorišču pred hišo, na jasi, ob reki …
 9. Branje pod drevesom, ob reki …: vedno je čas za branje pravljic. Knjiga naj bo vaša sopotnica na sprehodih. Usedite se pod krošnjo drevesa in se potopite v svet pravljičnih junakov.
 10. Obisk lutkovne predstave na prostem: preglejte, kaj vse se dogaja v vašem kraju, in ne zamudite lutkovne predstave na prostem.
 11. Samostojna prireditev gledališke ali lutkovne predstave: otroci lahko tudi sami priredijo lutkovno ali gledališko predstavo. Lutke ali kostume lahko izdelate iz različnih materialov, zgodbo pa prepustite najmlajšim.
 12. Risanje s kredami: to je aktivnost, ki lahko traja ure in ure. Otroci se lahko svobodno izražajo, ne da bi jih pri tem omejeval list papirja.
 13. Šotorjenje pred hišo: šotorjenje je lahko zabavno tudi doma. Naredite šotor iz rjuh in odej ter se vedite, kot da ste na kampiranju.
 14. Opazovanje zvezd: pogrnite odejo, se ulezite na hrbet in se zastrmite v nebo. Otroci naj poskušajo prešteti vse zvezde.
 15. Filmski večer pod zvezdami: zakaj si ne bi animiranega filma ogledali kar pod zvezdami? Prinesite pred hišo računalnik ali poskrbite za projekcijo filma kar na rjuhi.
 16. Izdelovanje ladjic iz kartona za mleko: iz kartona za mleko lahko otroci izdelajo različne ladjice, ki jih opremijo z jadri. Ali res plujejo, lahko preverijo v mini bazenčku ali kadi. Če se bo njihovo plovilo potopilo, lahko premislijo, kako bi ga popravili.
 17. Sestavljanje sestavljank: sestavljanje sestavljanke lahko združi različno stare otroke.
 18. Risanje in barvanje: risanje in barvanje sta aktivnosti, ki vedno preženeta dolgčas.
 19. Ustvarjanje zapestnic prijateljstva: iz raznih perlic, kamenčkov, das mase, vrvic … lahko otroci ustvarjajo zapestnice prijateljstva.
 20. Barvanje kamenčkov: na sprehodu naberite nekaj kamenčkov, ki jih lahko otroci nato domiselno poslikajo s tempera barvami ali flomastri.  
 21. Vrtnarjenje: naj vam otroci pomagajo skrbeti za vrt. Če imajo svojo gredico, jo lahko redno zalivajo.
 22. Igranje gnilega jajca: skupinska igra izzove veliko smeha.”Gnilo jajce nosim, nikomur ga ne dam. Kdor pa se obrne, po puklu jih dobi.”
 23. Igranje črnega moža: ”Kdo se boji črnega moža?” ”Jaz.” ”Mi ne.” In se razpršijo … Le koga bo najprej ujel črni mož?
 24. Igranje zemljo krast: ”Napadam, napadam … Italijo.” Tekanje, ciljanje s palčko, kraja ozemlja … Pestra igra!
 25. Obisk botaničnega ali živalskega vrta: sončno vreme je idealno za obisk botaničnega ali živalskega vrta.
 26. Odkrivanje znamenitosti domačega kraja: natisnite slike znamenitosti domačega kraja. Otroci naj jih med pohajkovanjem poskušajo poiskati. Dovoljeni so namigi, sprašujejo pa lahko tudi mimoidoče.
 27. Vezenje gobelina: v preteklosti je bilo vezenje gobelinov nekaj povsem vsakdanjega. Obudite dejavnost prababic.
 28. Opazovanje kresničk in nočni sprehod: nadvse čaroben je lahko večerni sprehod in opazovanje kresničk.
 29. Plavanje: izkoristite bližnje kopališče in plavajte in plavajte …
 30. Kolesarjenje, rolanje …: zgodaj zjutraj, ko še niso visoke temperature, se odpravite na kolesarski izlet. Poiščite senčne lokacije za rolanje in vožnjo s skirojem.
 31. Igranje med dvema ognjema ali pepčka: se vaši otroci radi žogajo? Potem jim predstavite igri vaše mladosti: med dvema ognjema in pepčka.
 32. Spuščanje zmaja: vetroven dan izkoristite za spuščanje zmaja.
 33. Izvajanje eksperimentov: skupaj z vodo zamrznite nekaj mini figuric. In naslednji dan lahko otroci opazujejo taljenje ledu in skušajo razbiti ogromne kocke, da bi se dokopali do mini zaklada.
 34. Snemanje kratkih družinskih filmov: otrok se lahko prelevi v snemalca in z vašim telefonom posname kratke filmčke vseh družinskih aktivnosti. Potem jih skupaj zmontirajta in ustvarita čudovit spomin na poletje.
 35. Ustvarjanje igrač iz odpadnega materiala: zberite prazne toaletne rolice, prazne embalaže, škatlice od zdravil … in naj si brez vaših navodil naredijo najbolj originalne igrače na svetu. 
 36. Organiziranje domače modne revije: otroci naj prebrskajo vašo omaro, se oblečejo prav trendovsko in modna revija se lahko začne.
 37. Pohod na bližnji hrib: mladi pohodniki lahko odvečno energijo ”pokurijo” na bližnjem hribu.
 38. Reševanje križank in ugank: reševanje križank in ugank lahko odžene dolgčas stran.
 39. Učenje tujega jezika: skozi igro lahko otroka naučite novih tujih besed.
 40. Opazovanje uličnih umetnikov: ustavite se ob umetnikih s celega sveta. Prisluhnite kitaristu, mogoče pa naletite na najbolj smešnega klovna ali najbolj spretno plesalko. 
 41. Spanje pod zvezdami: kaj je lepšega kot spanje v vročih poletnih nočeh pod zvezdami?!
 42. Poslikava majic: čisto navadne bele majice lahko otroci poslikajo s posebnimi motivi ali citati z barvami za tekstil.
 43. Izdelovanje izdelkov iz slane mase: slano maso izdelate iz vode, moke in soli. Otroci lahko pod senčnikom ali na terasi v senci izdelajo čudovite figurice za vrt ali svečnike.
 44. Prepevanje: naučijo se lahko novega poletnega hita.
 45. Igranje na glasbila: izdelajte glasbila iz glavnika, kozarcev, paličic … in postanite najboljši družinski orkester v soseski.
 46. Poslikava kozarcev: če ste pojedli vso vloženo zelenjavo, lahko otroci iz kozarcev naredijo ljubke vaze ali svečnike. Poiščite barve za steklo in naj se ustvarjanje začne.
 47. Kotaljenje frnikol: je igra za vsak dan, na travniku ali v peskovniku.
 48. Skakanje gumitvista: je ne samo igra, je mnogo več. Otroci morajo loviti ravnotežje, pri tem se razgibajo, obenem morajo še misliti, poznati pravila …
 49. Pakiranje za počitnice: naučite otroke, kako pripraviti prtljago za počitnice pri babici in dedku. Kaj vse pa mora kovček vsebovati, če gredo na morje?
 50. Barvanje po telesu: poslikava obraza ali prosto nanašanje barve drug drugemu na telo lahko izzove lavo smeha in sreče.
 51. Kuhar za en dan: otrok lahko postane družinski kuhar za en dan in speče pico po svojem okusu.
 52. Dan z mamico: je lahko nepozaben. Posvetite se otroku in z njim počnite nekaj, kar vama bo za večno ostalo v spominu.
 53. Dan z očkom: je lahko nepozaben. Posvetite se otroku in z njim počnite nekaj, kar vama bo za večno ostalo v spominu.
 54. Ristanc: narišite polja s številkami na tla in otroci lahko mečejo kamenček ter skačejo.
 55. Priprava osvežilne pijače: limonado lahko sami en dva tri pripravijo in uživajo v osvežujočem okusu.
 56. Zabava v pižamah: tudi poletna zabava v pižamah za male prijatelje je lahko izvirna aktivnost med počitnicami. 
 57. Sladkanje s pisanimi sadnimi gosenicami: otroci naj pripravijo najbolj pisana nabodala v obliki gosenic. Sestavljena naj bodo iz koščkov melone, lubenice, malin, jagod, borovnic … po njihovi želji.
 58. Priprava najbolj izvirnega krožnika za zajtrk: kdo bo postregel najbolj izviren krožnik za zajtrk? Iz sadja, zelenjave, salame, kruha, palačink … lahko na krožniku pričarajo klovna, sonce, hišo, ladjo …
 59. Igranje twisterja: najbolj priljubljena igra za vso družino je zagotovo twister, med katero ne manjka zapletanja, prepletanja, izvajanja čudnih gibov. Tudi na prostem. 🙂
 60. Igranje daljših družabnih iger: prosti čas lahko izkoristite za igranje družabnih iger, za katere vam med šolskim letom zmanjka časa. Na program uvrstite monopoli, kviz in podobne igre.
 61. Peščeni gradovi: tudi v domačem peskovniku lahko zgradite najsijajnejše gradove. In ko so enkrat postavljeni, lahko priredite mini viteške igre.
 62. Sprehajalec psa: imajo vaši otroci radi kužke? Dogovorite se s sosedi, da bodo en dan vaši otroci skrbeli za njihovega psička, ga sprehajali, se igrali z njim in mu dali v posodico hrano.
 63. Obiščite kmetijo: mestni otroci nimajo priložnosti videti domačih živali in kaj vse se počne kmet. Obiščite bližnjo kmetijo in jim predstavite vaški način življenja.