Resnične izpovedi

Na rolerjih že pri štirih letih

Kot strastna ljubiteljica rolanja želim, da to obvladajo tudi otroci. In letos maja sta se Zoja Mija in Gaja udeležili tečaja rolanja. Vem, da bi ju lahko učila tudi jaz, a pod vodstvom trenerja sta dobili prave napotke, kako se pravilno zaustavljati, kako rolati s prestopanjem, voziti po klancu in še mnogo več. Na tečaju, ki ga je organiziral zavod G-rega, sta s prijatelji uživali tudi v štafetnih igrah na rolerjih

Nad rolanjem sem navdušena, obenem pa se zavedam, da so padci lahko zelo ”grdi” in poškodbe hude. Zato želim, da znata Zoja Mija in Gaja (kasneje tudi Jaša) pravilno rolati. Prvič sta se v tem preizkusili pri štirih letih in moram priznati, da sta bili obe zelo spretni. Pri nas velja zlato pravilo: ne moreš rolati, če nimaš na glavi zaščitne čelade in na rokah (dlančniki, komolčniki) ter nogah (kolenčniki) ščitnikov. Od tega ne odstopam, četudi dobita pomislek, da to ni modno (uf, kaj me čaka šele v njunih najstniških letih :)). Prav tako vem, da sta med rolanjem zelo aktivni, zato ju nikoli ne ”posiljujem” s pretoplimi oblačili (čeprav nam letošnji maj ni postregel z visokimi temperaturami). Preverili smo tudi, ali so jima rolerji sploh prav. Saj veste, kako hitro raste noga otrokom. Norooo! Še dobro, da obstajajo takšni, ki jih lahko nastaviš na več številk, sicer bi morali v eni sezoni kupiti dvoje. Uf!

G-rega: tečaj rolanja za otroke

Na tečaju zavoda G-rega sta imeli super učitelja, ki ju je učil ne le rolati, ampak tudi, kako se obuje in zapne rolerje povsem samostojno. Spoznali sta, da rolanje ni tako preprosto, kot je videti na prvi pogled. Da moraš obvladati zaustavljanje z zavoro, T-stop, v ”lunco”, A-zavoj in še marsikaj drugega. Dostikrat sem že videla, kako otroci nevarno hodijo po stopnicah v rolerjih ali se spuščajo po klancu navzdol, zato sem hvaležna, da sta dobili prave napotke tudi za to. Zoja Mija in Gaja pa sta bili tako in tako nabolj vzhičeni nad štafetnimi in elementarnimi igrami, ki so poskrbele, da so se njuna lička zdravo rožnato obarvala. 🙂 Spoznali sta tudi nove prijatelje, s katerimi se bosta videvali tudi po tečaju. In ne, ni bila prevelika skupinica, tako da se je lahko učitelj posvetil vsakemu posameznemu otroku. Na tečaju sta resnično osvojili pravilne vzorce rolanja.

Zakaj sem prepričana, da je rolanje dobro tudi za otroke?

Ker s tem krepijo telo in duha. Ker se s tem lahko izognejo prekomerni telesni teži, ker krepijo trebušne, zadnjične, stegeneske in hrbtne mišice, postanejo bolj spretni. Top je za kondicijo, hkrati pa dobivajo tudi mišice na rokah, saj z njimi lovijo ravnotežje. In ko bosta hčerki enkrat popolnoma osvojili rolanje, se bosta lahko s prijateljicami in prijatelji rolali od jutra do mraka na kakšni ploščadi. To je definitivno zabavna in primerna aktivnost. Na svežem zraku in ne pred računalniškim zaslonom v ”igričarskem” objemu. Seveda Jaša komaj čaka, da se jima pridruži. In potem bomo vsi prava rolerska družina. Komaj čakam, da bodo tako veliki, da se bomo skupaj svobodno, zabavno in brezskrbno rolali. Še posebej na dopustu na morju, ko imam več prostega časa, da se jim posvečam.  

P. S.: Saj veste, da so otroci obiskovali tudi plavalno šolo G-rega. O tem sem že pisala v prejšnjem blogu. Preberite si, kaj mi je zaupala profesorica športne vzgoje Lea Nežmah. Izvedeli boste tudi, kaj lahko storimo starši, da se bo otrok v vodi počutil prijetno. Hitro kliknite na povezavo.   

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.