Afrika

Sve o vizama, vakcinacijama, situaciji sa COVID-19 … u Africi

Idemo na jednomesečno putovanje po Africi. Pre odlaska prikupili smo mnogo podataka, raspitali se da li su nam potrebne vize za ulazak u neke zemlje, da li su potrebne dodatne vakcinacije i kakvo je stanje zbog tamošnjih mera protiv korona virusa.

Južnoafrička Republika

Viza

Slovenačkim državljanima potrebna je viza za ulazak u Južnoafričku Republiku. Ambasada Južnoafričke Republike u Beču više ne zahteva lično prisustvo prilikom podnošenja zahteva za vizu. Pasoše, zahteve za vizu i drugu viznu dokumentaciju slovenački državljani mogu poslati ambasadi kurirskom službom.

U Južnoafričkoj Republici 2010. godine stupio je na snagu drugačiji vizni režim. Od ovog datuma nadalje, slovenačkim državljanima je takođe potrebna tranzitna viza ako prolaze kroz ovu zemlju.

Vreme obrade – viza (boravak kraći od 90 dana): oko 5 – 10 radnih dana.

Pasoši moraju biti važeći najmanje 30 dana nakon izlaska iz Južne Afrike i moraju da imaju najmanje tri stranice prazne, koje se ne koriste za potvrdu u pasoškoj kontroli.

Prilikom podnošenja zahteva za vizu, osoba mora da ima i važeću povratnu avio kartu, dokaz o smeštaju i dokaz o finansijskim sredstvima, u obliku nedavno izdatog bankovnog izvoda koji pokriva poslednja tri meseca.

Vir: https://www.suedafrika-botschaft.at/en.html

Vakcinacija

Putnici koji ulaze u Južnoafričku Republiku iz zemlje u kojoj je žuta groznica endemska (npr. Zambija) moraju imati službeni sertifikat o vakcinaciji protiv žute groznice. Vakcinaciju treba obaviti najmanje 10 dana pre planiranog putovanja.

Vakcinacija protiv žute groznice obavezna je samo za one putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je žuta groznica endemska.

Preporučena zaštita putnika: vakcinacije protiv hepatitisa A, hepatitisa B, japanskog encefalitisa, meningitisa koji se prenosi krpeljima, meningokoknog meningitisa, besnila, tetanusa i tifusa. Vakcinacija se preporučuje određenim grupama putnika (uzimajući u obzir zdravstveno stanje, dužinu putovanja, područje putovanja, način putovanja, profesionalnu izloženost itd.).

COVID-19

Informacije: https://www.gov.za/covid-19/individuals-and-households/travel-coronavirus-covid-19

Putovanje u zemlju i iz nje dozvoljeno uz poštovanje propisa.

Polasci i sletanja na velike udaljenosti na aerodromima su dozvoljeni tokom policijskog časa, kako je predviđeno Uredbom. Putnici na koji se odnosi ovo pravilo dužni su da pokažu dokaz o avionskoj karti kada ih policajci zaustave tokom policijskog časa.

Svi međunarodni putnici koji dolaze na gore navedene aerodrome moraju predočiti važeći sertifikat o negativnom testu na COVID-19 koji je priznala Svetska zdravstvena organizacija i koji su dobili najkasnije 72 sata prije datuma putovanja.

U slučaju da putnik ne dostavi potvrdu kao dokaz negativnog testa na COVID-19, putnik će morati da uradi antigenski test po dolasku o svom trošku, a u slučaju da je putnik pozitivan na COVID-19, moraće da se izoluje o svom trošku.

Avio -kompanije su obavezne da prilagode svoje vreme leta u skladu sa policijskim časom koji je predviđen propisima.

Troškovi = 33 eur / osobi

Namibija

Viza

Slovenačkim državljanima je potrebna viza za ulazak u Namibiju.

Pasoš mora da važi još najmanje šest meseci na dan ulaska u zemlju. Pasoš mora imati najmanje jednu praznu stranicu za pečate graničnih organa. Ako na svom putovanju posećujete i Južnoafričku Republiku, savetujemo vam da u pasošu imate tri prazne stranice, jer se može dogoditi da južnoafričke granične vlasti zahtevaju dve prazne stranice u vašem pasošu.

Viza se može podneti u Ambasadi Republike Namibije.

Potrebna vam je i fotografija pasoša, koju prilažete uz obrazac za prijavu, kopija avionske karte, dokaz o smeštaju u Namibiji, potvrda o zdravstvenom osiguranju, popunjen dokument gde nameravate da putujete.

Ambasada preporučuje da se dokumenti overe: grupne rezervacije: poziv mora da sadrži spisak imena svih članova grupe; višestruki ulazak: plan putovanja / plan putovanja (vize će se izdavati iz razumnih razloga, na primer za one podnosioce zahteva koji žele ponovo da uđu u Namibiju u dalje turističke svrhe ili u slučaju poslovne posete).

Vreme obrade je 7 radnih dana, brza usluga: 3 radna dana.

Sva prepiska i dokumenti treba da budu samo na engleskom jeziku.

Posetiocima sa turističkim vizama nije dozvoljeno zapošljavanje u zemlji (uključujući i volonterski rad).

Vir: https://www.embnamibia.at/visa-information/

Vakcinacija

Vakcinacija protiv žute groznice uslovno je obavezna za ulazak u zemlju, odnosi se na putnike koji su bili u zoni žute groznice ili dolaze iz zemalja u kojima je bolest široko rasprostranjena.

Uslov za vakcinaciju za putnike u i /iz Namibije: Svi putnici iz tih zemalja obavezni su da imaju ažuriran status vakcinacije i moraju ažurirati vakcinaciju protiv žute groznice najmanje 10 dana pre putovanja u Republiku Namibiju. Potvrdu o vakcinaciji obavezni su da imaju kod sebe. Imigracioni zvaničnici vrše proveru da li svi putnici imaju potrebna dokumenta. Imajte na umu da Namibija nije na listi zemalja gde žuta groznica endemična. Pojedinačni slučaj još nije prijavljen.

Savetuje se vakcinaciju protiv malarije (malarija je endemska u severnoj Namibiji).

Preporučena zaštita putnika: vakcinacije protiv hepatitisa A, hepatitisa B, japanskog encefalitisa, meningitisa koji se prenosi krpeljima, meningokoknog meningitisa, besnila, tetanusa, tifusa. Vakcinacija se preporučuje određenim grupama putnika (uzimajući u obzir zdravstveno stanje, dužinu putovanja, područje putovanja, način putovanja, profesionalnu izloženost itd.).

COVID-19

Preuzmite zdravstveni upitnik na www.namibiatourism.com.na.

Potrebni rezultati PCR testa na Covid19 ne stariji od 72 sata, računato od datuma uzrokovanja za testiranje.

Po dolasku na međunarodni aerodrom Hosea Kutako i prolasku pasoške kontrole, turisti će moći da nastave put do smeštaja po svom izboru koji mora biti unapred rezervisan. Turisti mogu da nastave do sledeće destinacije prema planu rute sa kojim su došli.

Za pitanja koja se odnose na turiste u vezi sa najnovijim propisima u vezi sa COVID-19, obratite se: info@namibiatourism.com.na, ili  +264612906000.

Za pitanja o testiranju i karantinu, kontaktirajte: health.travelapproval@mhss.gov.na – gospođa Shoopala u MoHSS, +264612032700/02 ili +264612032068.

Drugo

Slovenačkim turistima je za vožnju u Namibiji potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Troškovi = 130 EUR / osobi

Bocvana

Viza

Slovenačkim državljanima nije potrebna viza za ulazak u Bocvanu. Pasoš mora da važi još najmanje šest meseci od dana ulaska u zemlju.

Vakcinacija

Preporučena zaštita putnika: vakcinacije protiv hepatitisa A, hepatitisa B, japanskog encefalitisa, meningitisa koji se prenosi krpeljima, meningokoknog meningitisa, besnila, tetanusa, tifusa. Vakcinacija se preporučuje određenim grupama putnika (uzimajući u obzir zdravstveno stanje, dužinu putovanja, područje putovanja, način putovanja, profesionalnu izloženost itd.).

Vakcinacija protiv žute groznice: izdaje se sertifikat za vakcinaciju protiv žute groznice; zaštita od bolesti i važenje sertifikata stupaju na snagu 10 dana nakon vakcinacije i trajni su.

Potvrda o vakcinaciji je potrebna za ulazak u odredišnu zemlju za putnika koji putuje iz zemlje sa žutom groznicom ili za 12h ili više u tranzitu na aerodromu te zemlje.

Zaštita od malarije: rizik od malarije postoji u celoj zemlji, tokom cele godine – zaštita je obavezna.

COVID-19

Informacije: https://vvvnc.cdc.gov/travel/notices/covid-4/coronavirus-botsvana

30. septembra 2021 .: Ako morate da putujete u Bocvanu, proverite da li ste pre putovanja potpuno vakcinisani. Zbog trenutne situacije u Bocvani, čak i potpuno vakcinisani putnici mogu biti u opasnosti da dobiju i prenesu novi soj virusa COVID-19. Putnici treba da se pridržavaju preporuka ili zahteva u Bocvani, uključujući nošenje maske i držanje distance od 2 metra od drugih.

Zambija

Viza

Slovenačkim državljanima je potrebna viza za ulazak u Zambiju.

Pasoš mora da važi još najmanje šest meseci od dana ulaska u zemlju.

Za više informacija o procedurama dobijanja vize kontaktirajte ambasadu Zambije u Berlinu.

Ako za dobijanje vize želite da koristite poštansku uslugu, koristite preporučenu poštu. Period obrade zahteva je oko dve nedelje.

Obrasci za prijavu: https://www.zambiaembassi.de/vp-content/uploads/2018/01/Viza_form.pdf

Ako putujete u turističke svrhe, uz prijavu za vizu morate priložiti:

pasoš (mora da važi najmanje još šest meseci do datuma isteka, dve prazne stranice, dve nedavne fotografije pasoša, dva uredno popunjena obrasca za vizu, fotokopija avionske karte ).

Vir: https://www.zambiaembassy.de/

Vakcinacija

Prilikom vakcinacije protiv žute groznice izdaje se sertifikat; zaštita od bolesti i važenje sertifikata stupaju na snagu 10 dana nakon vakcinacije i trajni su.

Potvrda o vakcinaciji potrebna je za ulazak u odredišnu zemlju za putnika koji putuje iz zemlje sa žutom groznicom ili za 12 h ili više u tranzitu na aerodromu te zemlje.

Preporučena zaštita putnika: vakcinacije protiv hepatitisa A, hepatitisa B, japanskog encefalitisa, meningitisa koji se prenosi krpeljima, meningokoknog meningitisa, besnila, tetanusa, tifusa. Vakcinacija se preporučuje određenim grupama putnika (uzimajući u obzir zdravstveno stanje, dužinu putovanja, područje putovanja, način putovanja, profesionalnu izloženost itd.).

COVID-19

Informacije: https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/a-z-list-of-countries/zambia/

Dana 30. septembra 2021 .: Svi putnici koji stižu u Zambiju moraju da dostave potvrdu o negativnom rezultatu testa na COVID-19, datiranu manje od 72 sata pre dolaska. Testove mora da izda ovlašćena i akreditovana laboratorija. Ako ne dostavite takav sertifikat, avio prevoznik može da odbije ukrcavanje putnika ili odbiti dozvolu. Deca mlađa od pet godina su izuzeta i ne moraju da budu negativno testirana na COVID-19 po dolasku.

Svi putnici iz zemalja za koje Ministarstvo zdravlja smatra da su pod visokim rizikom od COVID-19 moći će da se dodatno testiraju na COVID-19 po dolasku u Zambiju. Ovim putnicima će takođe biti potreban 14-dnevni karantin. Uslov za samoizolaciju ne odnosi se na one koji su potpuno vakcinisani pri ulasku u Zambiju.

Oni koji žele da putuju u Zambiju treba da se obrate ambasadi za najnovije savete o putovanju, jer se lista i zahtevi za ulazak često menjaju.

Zimbabve

Viza

Slovenačkim državljanima je potrebna viza za ulazak u Zimbabve. Pasoš mora da važi najmanje još šest meseci od dana ulaska u zemlju. Slovenački državljani mogu podneti zahtev za vizu po dolasku na aerodrom. Dodatne informacije možete dobiti na veb stranici Zimbabveanke imigracijske službe ili u relevantnoj ambasadi Zimbabvea.

Vir: https://www.gov.si/drzave/zimbabve/

Vakcinacija

Prilikom vakcinacije protiv žute groznice izdaje se sertifikat; zaštita od bolesti i važenje sertifikata stupaju na snagu 10 dana nakon vakcinacije i trajni su.

Za ulazak u zemlju odredišta potrebno je uverenje o vakcinaciji za putnika koji putuje iz zemlje sa žutom groznicom.

Preporučena zaštita putnika: vakcinacije protiv hepatitisa A, hepatitisa B, japanskog encefalitisa, meningitisa koji se prenosi krpeljima, meningokoknog meningitisa, besnila, tetanusa, tifusa. Vakcinacija se preporučuje određenim grupama putnika (uzimajući u obzir zdravstveno stanje, dužinu putovanja, područje putovanja, način putovanja, profesionalnu izloženost itd.).

COVID-19

Informacije: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/zimbabve

30. septembra 2021 .: Obavezno je nošenje zaštitne maske u javnosti i držanje distance od drugog od najmanje 1m.

Vlada Zimbabvea je 29. juna 2021. godine najavila strože mere za sprečavanje COVID -a:

Preduzeća su otvorena samo od 8 do 19h.

Policijski čas važi od 10.00 do 5.30.

Od kompanija se očekuje da zapošljavaju najviše 50% osoblja, a ostatak radi na daljinu.

Restorani su zatvoreni za ručavanje, dostava na kućnu adresu je do 15.30.

Restorani i hotelski restorani mogu ponuditi ručak turistima između 8 i 22 sata.

Zatvorene su pivnice i noćni klubovi.

Javna okupljanja ne smeju prelaziti 100 ljudi.

Turisti koji ulaze u Zimbabve moraju imati negativan rezultat testa na COVID-19 izdat najviše 48 h pre polaska u Zimbabve. Svi putnici moraju da potvrde PCR test za COVID-19 preko sistema Afričke unije Trusted Travel ili UNDP Global Haven sistema. Ovi sistemi će generisati digitalni referentni kod Trusted Travel za vaš test, koji se mora dostaviti na zahtev.

Po dolasku, turisti i nerezidenti koji imaju dokaz o važećem negativnom rezultatu PCR testa mogu očekivati da će ostati u karantinu 10 dana. Turistima i nerezidentima bez dokaza o važećem negativnom sertifikatu o PCR testu može se odbiti ulazak u Zimbabve.

Pri odlasku iz Zimbabvea morat ćete pokazati negativan PCR certifikat za COVID-19 izdat najkasnije 48h pre ukrcavanja na let. Zimbabve je najavio svoju nameru da iskoristi pouzdani proces putovanja Afričke unije za validaciju testova Covid-19 za putnike. Svi putnici koji dolaze iz Zimbabvea ili odlaze iz njega moraju potvrditi PCR test na COVID-19 RT putem sistema Afričke unije Trusted Travel ili UNDP Global Haven. Ovi sistemi će generisati digitalni referentni kod Trusted Travel za vaš test, koji se mora dostaviti na zahtev.

Cena = oko 130 EUR / osobi

Cena svih viza je približno = 1.500 EUR

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.