Afrika

Naše nezaboravno kampovanje u Africi

Naše jednomesečno putovanje zauvek će nam ostati u sećanju. Ne samo zbog sve lepote koju smo videli, dobrotvorne misije, već i zbog jedinstvenog iskustva kampovanja pod vedrim nebom. Deca vole šatore jer im to daje osećaj slobode, jer su sve vreme na svežem vazduhu. Ovakav način odmora odlična je prilika da se više povežemo i pobegnemo daleko, daleko od svakodnevne civilizacije.

Naša oprema za kampovanje

Uverena sam da će vam dobro doći naša lista putne opreme koja nam je bila potrebna svaki dan na kampovanju u Africi. Promenili smo mnogo kampova i u svakom bismo se proveli kao „bosi po trnju“ da se nismo unapred pripremili.

– U Africi su nam najviše trebale vreće za spavanje koje smo koristili skoro svakodnevno. Bile su neophodne jer se čak i u pustinji temperature noću spuštaju do 3-4 C. Bez njih bi se smrzli.

– Hihihi, imali smo i jastuke. Tako smo udobno spavali i ujutru se budili potpuno odmorni.

– Deca su bila posebno oduševljena kompasom. Miha ih je poseo oko sebe i onda su zajedno odredili strane sveta. Nosili smo ga obavezno sa sobom na treking i planinarenje, tako da smo imali pouzdanog prijatelja zbog koga zaista nikada nismo mogli da se izgubimo.

Noćne lampe i naglavne lampe su se bukvalno svakodnevno koristile u kampu za čitanje bajki, presvlačenje, gledanje mape, noćni odlazak u toalet… U šatoru su neophodne jer je tamo bio potpuni mrak. Mobilne telefone smo punili u kolima i nije bilo drugih svetla.

– Redovno smo koristili multifunkcionalni alat. Veoma zgodna stvarčica, džepnog formata, ima i nož kojim smo sekli vrpce ili hleb usput u kolima. Srećni smo jer postoje zaista različiti dodaci, jedan smo posebno koristili prilikom postavljanja šatora. To nas je spasilo mnogih muka :).

– Bez kompleta prve pomoći naše putovanje ne bi bilo tako bezbrižno. Nije nam se ništa ozbiljno desilo, ali manje ogrebotine i posekotine brzo i lako smo rešavali pomagalima iz torbice za prvu pomoć. Jaša si je prikleštio prst, Miha udario nogom o lim i postalo nam je jasno kako je dobro biti spreman za ovakve nezgode.

– Peškiri koji se lako sklapaju su veoma zgodni. Držali smo ih sa sobom u kolima, spremne za pranje ruku vodom iz veće posude koju smo stalno vozili sa sobom. Zaista smo morali neprekidno da vodimo računa o higijeni ruku i da budemo dosledni u tome.

– Planinarske cipele, kako laganije, tako i robusnije, bile su naša nezaobilazna oprema. Još jednom smo se uverili u njihov izuzetan komfor i kvalitet na našim avanturama širom Afrike. Moram da priznam da su se deca izuzetno obradovala ovakvim planinarskim cipelama, koje su kao sandale. Noge se u njima ne znoje, nisu bolele, a nisu komplikovane ni da ih obuju ili skinu, jer imaju poseban sistem vezivanja. Idealne su za visoke temperature koje smo doživeli u Africi. Ne mogu a da ne pomenem koliko je obuća važna u ovakvim avanturama. Najviše sam nosila plitke planinarske cipele, koje su izuzetno prozračne i napravljene od izdržljivog materijala. Pokazale su se odlično kada nas je uhvatilo nevreme. Definitivno su vodootporne, dokazano. Pogodne su i za hodanje po pesku kao i po kamenju, travnatim površinama, asfaltu. Ne znam šta bih radila da sam ih zaboravila kod kuće. Zato uvek napravim listu svog prtljaga pre nego što krenemo, da ne bismo ništa zaboravili. 🙂

– Bez laganih brzosušećih majica, šorceva ne bismo mogli da preživimo tamo jer je mnogo puta bilo jako toplo. Ali bili smo spremni i za hladnije uslove. Često smo nosili planinarske jakne, termo dukseve i pantalone. Ne možete da verujete temperatura pada preko noći. Brrr … Definitivno nije samo vrućeeee u Africi. Ponovo naglašavam, odeća se može urolati da ne zauzima mnogo prostora u prtljagu. Velika prednost je što kada ih operete, za čas se osuše.

– Neophodna oprema za kampovanje je, naravno, šator. Hihihi … Nisam zaboravila da ga dodam na listu, ne brini … 🙂 Ovaj put smo koristili jedan koji se montira na krov auta. Pored njega smo postavili jedan mali šator koji je bio namenjen za svakodnevni odmor. Obično bi Jaša u njemu dremnuo preko dana. Naše avanture su ga jako umorile i nije mogao da dočeka da se postavi krovni šator. Sakrio bi se od komaraca i vrućine u mali šator i slatko zaspao u hladu. Šator se postavlja u jednom potezu, jednostavno. Izuzetno je lagan, pogodan za jedan ili dva dana spavanja, ali ne i za dugotrajno kampovanje. Kao što sam napisala ovo je bio naš dodatni mini smeštaj, koji je dete moglo da postavi samo. Inače smo morali da spavamo u šatoru na autu zbog prisustva životinja i naše bezbednosti.

– Oprema za kuvanje je bila uključena u cenu krovnog šatora, pa je nismo poneli sa sobom.

– Velikoj porodici potreban je i veliki ranac za svakodnevno istraživanje. Deca su u manjim rančevima nosila svoje „sitnice” na safari i druge avanture.

– Ne zaboravite: razna sredstva protiv komaraca, flaše za vodu koje uvek treba da imate pri ruci, kozmetičke torbe, lekove…

Deca su veoma uživala u kampovanju jer im nudi slobodu i zato što su imali priliku da posmatraju životinje.

U Africi su dobili jedinstvenu priliku da pažljivo slušaju različite glasove životinja. Takođe su mogli da istraže okolinu i pokušaju da pronađu razne insekte kao i zmije. Uf! Ovaj način odmora – kampovanje – nam je zaista veoma blizak, jer nas povezuje sa prirodom, jer smo daleko od civilizacije koja je previše prisutna u našem svakodnevnom životu, jer možemo da posmatramo zvezde iz šatora ili ispred njega. U stvari, mi smo sve vreme bili zajedno, upućeni jedni na druge i zajedno smo doživeli robinzonski život. 🙂 Bavili smo se osnovnim preživljavanjem, kao što je paljenje vatre. Zavisili smo od prirodnih pojava – kiše, vetra… U kampu smo definitivno bili drugačije obučeni, komotnije nego kod kuće. Večeri smo provodili drugačije. Bilo je divno! Zapravo, sve vreme smo bili napolju. Imali smo vremena da se zagledamo dublje u sebe i razmislimo o mnogim pitanjima koja nas muče. Imali smo bezbroj prilika za duge, duge porodične razgovore.

Mogu vam poveriti i veoma zanimljivu avanturu sa kampovanja… Uhvatila nas je ludačka oluja. Imali smo osećaj da će nam kiša i vetar razbiti šator. Bili smo mokri do gole kože. Bilo nam je hladno kao da smo usred zime. Pa smo se svi skupili jedan do drugoga. Ne zaboravan doživljaj 🙂 Kada smo odlučili da se istuširamo posle nevremena, deset različitih guštera je zurilo u nas u kamperskom kupatilu. Uf! Bili su različitih boja i neki su u nama izazivali strah. Pitali smo se da li bi nam nešto uradili. Shvatili smo da su miroljubivi…

Dragocena pomoć u izboru opreme za kampovanje…

Opremu za kampovanje obezbedio je Okavango rent a car. Dobili smo dva džipa Nissan Patrol sa svom kamp opremom (krovni šatori, sklopivi sto, sedam kamp stolica, baterijska lampa, plinski boca i ploča za kuvanje, sekira, lopata, 40L 12-voltni kompresorski frižider/zamrzivač, daska za sečenje, nož za hleb, klešta , kašika za serviranje, mesarski nož, nož, kanta za otpatke, čajnik, otvarač za konzerve, tiganj, lonac sa poklopcem, tanjiri, noževi, viljuške, kašike, kašičice, činije za pribor za jelo, činije za desert, šolje i čaše za piće…). Pre nego što smo krenuli, poslali su nam spisak šta je obezbeđeno. I tako smo tačno znali šta će nam nedostajati i šta treba dodatno da obezbedimo.

Odlučila sam da sve kupim u Intersport prodavnici jer je dobro poznajem, jer sam sportista i često nešto kupujem u njoj, a pre svega zato što nude kvalitetne proizvode.

Priprema obroka na kampovanju

Na kampovanju smo tu i tamo sami pripremali obroke. Često smo jeli u restoranu kampa jer bi uveče došli u kamp veoma umorni i nismo imali ni vremena ni volje da počnemo da kuvamo za tako veliku porodicu. Moram da istaknem još jednu posebnost Afrike. Sunce izlazi u 5 h, a u 18, 18.30, već je potpuni mrak. A pripremanje obroka u potpunom mraku, bez pravog frižidera, pravi je izazov. Tako smo nekoliko puta servirali hleb sa namazom ili vrlo brzo nešto skuvali na ringli. Hm, šta smo jeli… Jednom smo se častili supom iz kesice. A onda smo svoje stomake obradovali sa još tri vrste testenina. Blago začinjena piletina za odrasle i karbonara za decu. Ništa posebno, ali posle celodnevnog šetanja, bili smo vrlo praktični. Za nas je to bila prava luksuzna gozba. 🙂

Sve vreme smo koristili vodu iz bidona. Naši automobili su u svakom trenutku morali da imaju ogromne posude sa vodom (20 l) pogodne za kuvanje i piće. Vodu smo dopunjavali svakih nekoliko dana. Onda smo je presipali iz velike kante u manje, zgodnije.

Sadržaj našeg putnog ranca

Da, podeliću sa vama i sadržaj putnog ranca koji smo uvek nosili sa sobom, bez obzira šta smo radili tokom dana. Tako će vam biti lakše ako sa decom krenete u sličnu avanturu.

– repelenti

– prva pomoć

– rezervna odeća

– užina

– dvogled

– karte

– vreće za defekaciju

– vlažne maramice

– dezinficijensi

Imali smo nekoliko veličina rančeva, prilagođavali smo ih tome koliko smo nameravali da budemo daleko od kampa. Deca su nosila svoje stvari u manjim, mi u većim.

Kada nismo posećivali nacionalne parkove, prekraćivali smo vreme igrajući karte. Koristili smo dvogled da bismo se divili okolini koja nas okružuje jer nas je očarala svojom raznolikošću i lepotom. Šutirali smo loptu usred pustinje. Mnogo smo pričali, dremali na dugim vožnjama… A pošto sam već pomenula dobacivanje loptom… Obradovali smo tamošnju decu loptama, odećom, slatkišima, koje smo redovno dokupljivali.

Obavezno na kampovanju u Africi!

Želim još jednom da istaknem… Sjajno je imati dugačke planinarske pantalone, jer se u Africi štitiš od jakog sunca, peska koji pošteno bode, bode… :), zmija i drugih insekata. Takođe su odlična zaštita planinarske cipele, koje su extremno udobne i naš korak je bio mnogo lakši. Zbog dobre obuće, deca se nisu žalila da ih bole noge. Nismo dobili žuljeve, top. 🙂

Savet za sve porodice koje sa decom idu u divljinu…

Započnite dan što ranije jer Sunce izlazi veoma rano. Sjajno je ako ste već na cilju pre 18 h. Treba da znate da se nacionalni parkovi takođe zatvaraju u 18 ili 19 h i da ne možete produžiti obilazak. Dugo spavanje, do 8 ili 9 h, ne dolazi u obzir. Ispravno je pratiti ritam prirode. Najbolje je ustati već u 5.30 ujutro i ići u krevet oko 21 h uveče. Deca će sigurno imati dovoljno zabave u divljini. Posmatrati će životinje, tako da im neće biti potrebna posebna dodatna animacija. Imajte dovoljno hrane sa sobom i, pre svega, dovoljno vode. Satelitski telefon je takođe dobrodošao dodatak ako se nađete u oblasti gde nema signala i nešto vam se desi (na primer, auto se pokvari) da biste mogli da pozovete pomoć.

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.