Afrika,  Resnične izpovedi

Ne zatvarajte oči! Ne gledajte u stranu! Pomozite!

U oktobru krećemo na jednomesečno putovanje u Afriku. Uvereni smo da sa malim doprinosom svaki pojedinac može da učini veliki korak, zato ćemo sa dobrotvornom kampanjom za prikupljanje sredstava za Serowu omogućiti izgradnju skloništa, koje je tamošnjoj deci preko potrebno. U njemu će čuvati izvode iz matične knjige rođenih i lične stvari i tamo će se sklanjati kada su vremenski uslovi loši. 2many4granny zajedno sa Karitasom poziva i vas da pošaljete SMS CLOVEK1 na 1919 i donirate 1 EUR ili SMS CLOVEK5 na 1919 i donirate 5 EUR.

Jasno se sećam priča moje bake Tončke, majčine majke, koja je poticala iz velike porodice u Dolenjskoj. Često mi je objašnjavala koliko je težak život bio u njenom detinjstvu i koliko često nisu imali hrane. Mnogo puta joj je bilo hladno, pa je čak zagrevala noge u kravljoj balezi. Izuzetno siromaštvo u mladosti dovelo ju je do toga da postane čvrsta i odlučna žena sa izuzetno velikim srcem. Ne samo prema nama, unucima, rodbini, već i svakom prolazniku. Gorke suze su joj tekle niz lice kao da je upravo ljuštila luk, kad god bi videla nepravdu prema nekom, oskudicu ili bol. Pošto me je kao devojčicu mnogo puta čuvala i bila mi „najbolja prijateljica“, mnogo smo vremena provele zajedno. Njena empatija je delimično preneto i na mene. Dok smo smo šetale ulicama Maribora, ona je reagovala kada bi ugledala beskućnika, Romkinju ili invalida. Uvek je spremno otvarala novčanik i davala im po neku paricu. Ako bi je neko za nešto zamolio, žurila je kući. Sećam se kako smo u trenu pripremile kese hrane i odeće i odnele je neznancu kome je bila potrebna pomoć. Mislim da je to usadilo u mene seme dobročinstva.

Sećam se da sam sa sedam godina bila u bolnici u Mariboru, gde su mi operisali slepo crevo. Pored mene u krevetu ležala je izuzetno lepa Romkinja, stara četiri ili pet godina. Moje police su se ljuljale pod težinom slatkiša, voća, igračaka, knjiga, bojanki … koje su mi doneli roditelji, baka i druga rodbina, ali nažalost ona nije imala ništa. Čak je i njena rodbina retko dolazila da je obiđe. Samoinicijativno sam, uprkos činjenici da sam i sama bila dete, nagovorila roditelje, baku i rodbinu da za moju cimerku prikupe pun prtljažnik raznih stvari koje ona nije imala. Odvezli smo ih kod nje u romsko naselje u Prekmurju.

Dok sam studirala u Finskoj, sprijateljila sam se sa Asiom, mladom ženom iz Pakistana koja je pratila svog muža na doktorskim studijama. Sa njima je bila i njihova vrlo mlada ćerka. Ja sam živela sama u velikom stanu, a oni su se gurali u maloj sobi u kampusu. Kada su me roditelji posetili za Novu godinu, dobro su platili za višak prtljaga u avionu. Mama i tata su svoje stvari „ugurali“ u jedan kofer, a druga dva su bila puna hrane, odeće i igračaka za ovu pakistansku porodicu na moju molbu.

Ne zatvarajte oči! Ne gledajte u stranu! Pomozite!

Organizovali smo još mnogo takvih akcija, malih i velikih, kao privatna lica ili u okviru naših kompanija. Verovatno je, naše dobročinstvo svoju najveću dimenziju dostiglo tek kada smo postali preduzetnici, olakšavajući ga, naravno. U Minicitiju, mom prvom zajedničkom preduzeću sa suprugom Mihom, uvek smo odvajali za dobrotvorne svrhe. Više puta smo se pridružili humanitarnim akcijama i podržali projekat Ana zvezda. Nekoliko godina zaredom smo imali stalno mesto ili kutak u Minicity-ju za Anine zvezde, gde smo prikupljali robu za ljude u nevolji. Poslednjih godina podržavamo Udruženje prijatelja mladih i Porodilište u Postojni većim finansijskim iznosima (od naplaćenih kotizacija sa događaja Okrogli trebuščki). Često nam se obraćaju pojedinci, društva, klubovi, škole i vrtići koji ne mogu sebi da priuštite ulaznice i posete kreativni dečiji grad Minicity, pa im uvek odobravamo besplatan ulaz. Pomogli smo i Društvu Sladkorček i deci sa dijabetesom. I u Srbiji ćemo donirati fondaciji BudiHuman prikupljene kotizacije kada budemo organizovali događaj Okrugli stomačići.

Želimo da budemo dobar primer deci, pa su naša putovanja uvek dobrotvorna.

Kada sam počela da otkrivam svet i znatno siromašnije zemlje od Slovenije, „odredila sam politiku“ putovanja naše porodice. To znači da tokom godine skupljam u veliki ormar odeću koja više nije u modi, „isprana“ je, sa mini rupicom, flekom ili je premala za moju decu, promotivne kape i majice i slično. Deca se pre svakog putovanja sa velikom radošću odriču poprilične gomile odeće, igračaka, bojica, što je za nas zaista veliki događaj … Sve ponesemo sa sobom na putovanja u zemlje trećeg sveta i doniramo. Obično tražimo lokalno sirotište ili školu. U Indiji smo zatekli porodicu na ulici i kupili im veću količinu pirinča i brašna, istovremeno smo im darovali i malo para. Osmeh mi se pojavi na licu kad se setim – kako su dečaci trčali po Indoneziji u Mihinim patikama, koje su im bile tri broja prevelike. Njihova zahvalnost je bila bezgranična. Ovakav način putovanja sa doniranjem oduvek je bio sa nama, ali nažalost tako se može usrećiti samo pet do deset ljudi. To su male stvari koje možemo sami da uradimo …

Naš porodični put u Afriku i ovog puta sa dobrotvornim ciljem

Dok smo se pripremali za putovanje u Afriku, obuzeo nas je osećaj da odlazimo u veoma veoma siromašan svet. Uslovi za život dece su zaista tužni. Mnoge porodice nemaju krov nad glavom, niti jedan suvi kutak gde bi se mogli sakriti od kiše i odložiti lična dokumenta. Nedostaju im cipele, odeća, olovke, kalkulatori, školske torbe, vunica za pletenje odeće, prva pomoći i naravno hrana, ali nažalost ovo poslednje se ne može poslati tamo zbog inspekcije.

Zato Miha i ja želimo da pomognemo na organizovaniji način, u selu Serowe, u Bocvani, želimo da izgradimo sklonište za decu. Nažalost, nemamo finansijskih sredstava da pomognemo svima. Ali imamo ideju! Daćemo im ono što imamo. Mogućnost komunikacije, hrabrost, sposobnost, činjenicu da se ne stidimo „prosjačenja“, kontakte pojedinaca, prijatelja, poznanika, kompanija sa kojima radimo … Molimo ih da doniraju kao kompanije ili pojedinci.

Pošalji SMS CLOVEK1 na 1919 i doniraj 1 EUR              
SMS CLOVEK5 na 1919 i doniraj 5 EUR  

Ako imate poslovni telefon, možete donirati bilo koji iznos putem QR koda koji otvara nalog za plaćanje, a koji možete platiti putem e-banke ili mobilnog bankarstva.  

Finansijska sredstva (veća od 5 EUR) možete da uplatite na TRR, koji je otvoren kod slovenačkog Karitas: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, poziv: SI 00 220, svrha: Pomoč Bocvana  

Odlučili smo da dobrotvorna kampanja bude transparentna, u saradnji sa slovenačkim Karitasom. Ističemo da ni jedan evro prikupljenog novca neće završiti na našem bankovnom računu. Želimo da se sve pravilno vodi, kako bi trebalo da bude, kroz organizaciju koja ima ugled i još više znanja da sprovede u delo ovakvu akciju. Uložili smo svoja finansijska sredstva za pokrivanje različitih troškova, kao i vreme i trud. Takođe se zahvaljujemo Print Point -u i Europlakatu, koji su omogućili štampanje letaka i postavljanje plakata. Pozvaćemo takođe sve naše prijatelje, rodbinu, poznanike da putem SMS poruka, e-pošte i svojih privatnih društvenih mreža pomognu i učestvuju u dobrotvornom projektu … Glas o dobrotvornom projektu prenećemo i na kanale kreativnog dečijeg grada Minicity, jer rado radimo za decu, bez obzira da li žive u Sloveniji ili Africi. Uz mnogo neprospavanih noći i ogromnu količinu posla, troškova, telefonskih razgovora, stalnu vožnju od sastanka do sastanka, sa najvećom radošću i punim srcem pokušaćemo da ohrabrimo pojedince i kompanije da zajedno prikupimo iznos koji ne mora biti veliki. Ne prikupljamo 100.000 evra! Sakupljamo za malo sklonište, za mali broj ljudi. Za oko 10, 15 ljudi, izgradnja takvog skloništa (u potpunosti sa materijalom) košta oko 3.000 evra. Izgradnja većeg košta oko 12.000 evra. Naš cilj je da napravimo bar jedano malo i jedano veliko. Ako na računu slovenačkog Karitasa ostane nešto novca, on će prema ugovoru biti dodeljen istom selu. Ostatkom novca će moći da kupe školske torbe, ostale potrepštine, hranu i odeću. Svaki cent će otići za dobar cilj!

Zahvaljujemo se slovenačkom Karitasu, sa kojim po prvi put sarađujemo na ovaj način. Naša inicijativa je profesionalno prihvaćena (sa ugovorima, sastancima, dogovorima) i dali su nam jasne smernice da bi sve bilo transparentno. Pregledali su sva dopise, vizuale i PR saopštenja kojima se obraćamo široj javnosti, potvrdili da je sve usklađeno i pripremljeno kako treba.

Jedva čekamo da upoznamo ljude u Serowu, zagrlimo ih i pružimo im ruku. Radujemo se susretu s misionarkom Fani Žnidaršič, koja je naš lokalni kontakt u realizaciji dobrotvornog projekta. Iskreno se nadam da će naš cilj biti ispunjen. Istina je da to ne možemo postići sami, ali smo uvereni da ćemo uz vašu pomoć uspeti. Pratite naše objave na svim 2many4granny kanalima, gde ćemo redovno izveštavati o napretku dobrotvorne kampanje.

Pošalji SMS CLOVEK1 na 1919 i doniraj 1 EUR. Pošalji SMS CLOVEK5 na 1919 i doniraj 5 EUR! Pomozite da izgradimo sklonište u selu Serowe ,u Bocvani, jer među 60.000 stanovnika veliki broj je siromašan. Biće vam zahvalni što ste izbrisali bar jednu od njihovih briga.

Pošalji SMS CLOVEK1 na 1919 i doniraj 1 EUR             
SMS CLOVEK5 na 1919 i doniraj 5 EUR  

Ako imate poslovni telefon, možete donirati bilo koji iznos putem QR koda koji otvara nalog za plaćanje, a koji možete platiti putem e-banke ili mobilnog bankarstva.  

Finansijska sredstva (veća od 5 EUR) možete da uplatite na TRR, koji je otvoren kod slovenačkog Karitas: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, poziv: SI 00 220, svrha: Pomoč Bocvana  

Podporniki projekta 2many4granny na poti v Afriko

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.