Izleti po Sloveniji

Avtodom nudi brezmejno svobodo pri potovanjih

Matej Okorn je avtoklepar, ki se domislil izjemne poslovne poteze, in sicer ob lastnem avtoservisu, ki ga je ustanovil pred 20 let, je začel še oddajati avtodome. Trudi se, da so vse njegove stranke zadovoljne. Nič mu ni težko narediti, ker svoje delo opravlja z veseljem. Uživa v vožnji z motorjem, ki ga spremlja že od majhnih nog, in družinskih popotovanjih z avtodomom. Navdušenost nad svobodnim potovanjem z avtodomom pa deli z drugimi tudi na Odhod.si.

Kako in kdaj je vzklila vaša ljubezen do potovanj z avtodomom?   Kakšni so vaši spomini na prve dopuste z avtodomom? Kam ste se odpravili?

Leta 2007  smo z bodočo ženo, bratrancem in njegovo punco načrtovali izlet za prvomajske praznike na Sicilijo. Plan je bil, da gremo z avtom in šotori. Dva dneva pred odhodom sem srečal prijatelja in pogovor je nanesel, da lahko najamem avtodom od njegovega sodelavca. Na lastno pest sem najel avtodom za ta 17-dnevni izlet. Pripeljal sem ga na dvorišče in vsi so ga začudeno in zelo radovedno opazovali. Seveda smo na koncu bili vsi navdušeni, da je krojil usodo našega potovanja. Tako se je začela naša avtodomarska pot. Naslednje leto smo se z istim avtodomom odpravili v Grčijo. Jeseni leta 2009, malo pred rojstvom prvega otroka, sem prodal svoj motor (seveda ne za vedno J) in kupil svoj prvi avtodom. Prvo leto, ko je sinko še dojenček, smo preživeli vse skupaj v avtodomu dva meseca. Odpravimo se predvsem na krajše izlete po Sloveniji in Hrvaški. Ugotavljamo, da so takšna potovanja z dojenčkom res preprosta in svobodna, saj imaš ves čas s seboj vse, kar potrebuješ.

Zakaj z družino radi potujete na takšen način? Katere kraje ste že obiskali, kako dolgi so vaši dopusti z avtodomom? Ali se z avtodomom odpravite le v tuje kraje ali tudi po Sloveniji?

Ta način nam je všeč zaradi svobode ogleda krajev in stvari, da nam ni treba ”capljati” za vodičem in loviti čas. Obiskali smo že veliko koncev Italije, avstrijska in nemška jezera, enkrat smo se s trajktom odpravili do Grčije in z avtodomom počasi nazaj po obali Albanije, skočili smo v Makedonijo in se prek Črne Gore in Hrvaške vračali domov. Ene prvomajske počitnice smo preživili v Transilvaniji, v Romuniji, druge pa v Provansi, v Franciji. Všeč so nam tudi krajši izleti po Sloveniji in Hrvaški, predvsem izven sezone. Nismo ljubitelji močno obleganih turističnih destinacij, ampak uživamo v preprostih in spontanih trenutkih.

Kdaj je ”avtodomarstvo” iz počitnikovanja preraslo v posel? Kako ste sploh prišli na idejo, da bi se ukvarjali z oddajo avtodomov? Je to zdaj družinsko podjetje?

Leta 2011 sem kupil drugi avtodom in takrat se je začelo tudi bolj resno oddajanje avtodomov. Ker se ta posel nekako ujeme oz. dopolnjuje z mojim avtoservisom in ker me to področje zelo zanima, skoraj vsako leto kupim nov avtodom. Tako jih zdaj oddajamo približno šest in počasi to res postaja tudi družinski posel.

Kako ste se domislili imena Odhod.si? Koliko je zaposlenih v podjetju in kakšna je njihova vloga v njem?

Domena Odhod.si izhaja iz dejstva, da z avtodomom odideš na potep J. Pri oddajanju avtodomov imava glavno vlogo jaz in moja žena Marta, v glavni sezoni, da vse teče gladko, pa nam pomagajo tudi zunanji sodelavci.

Kakšno je povpraševanje po avtodomih pri Slovencih? Ali beležite v zadnjih letih porast? Slovenci večinoma  najemajo avtodome zadnji hip. Lahko rečem, da so najemi avtodoma pri Slovencih v porastu,  razen seveda lansko leto, ko je bila sezona malo krajša.

Zakaj po vašem mnenju je potovanje, obisk sejma, daljša poslovna pot … idealno tudi z avtodomom? Kakšne so prednosti takšnega potovanja?

Prednost potovanja z avtodomom je v svobodi izbire destinacij in tudi možnosti hitre menjave lokacije, če ti nekje ni všeč. Si neodvisen, vse imaš s seboj, ni ti treba čakati na večerjo v hotelu, ampak si skuhaš, ko si lačen. V enem potovanju lahko združiš različne destinacije in tudi popolnoma različne izbire. Jutro recimo preživiš na samotni plaži, popoldne in zvečer pa si že nekje v mestnem vrvežu, če ti je tako všeč. Ali pa si celotno potovanje zamisliš nekje v naravi, daleč stran od ljudi. Avtodom ti res nudi svobodo in kadarkoli se lahko premisliš ter zamenjaš lokacijo, če imaš nečesa dovolj.

Obisk sejma ali poslovna pot je idealna iz več razlogov. Če je možnost parkiranja pred sejmom,  se ti ni treba voziti do hotela, ki je ponavadi v bližini sejma drag in zaseden. Poleg tega si z najemom avtodoma za več ljudi močno znižaš stroške.

Kam se Slovenci najpogosteje odpravimo z avtodomom na dopust in za koliko časa?

Največkrat se odpravijo na Jadran, Italijo, Grčijo, Francijo, zadnje čase tudi po Sloveniji.

Koliko avtodomov imate v ponudbi in kakšne?

V ponudbi imamo od šest do sedem avtodomov, ki so alkovni in polintegrirani z različnimi postavitvami od štiri do sedem oseb. Spletna stran je www.odhod.si.

Kako poteka postopek najema avtodoma? Koliko vnaprej ga je treba rezervirati?

Avtodom lahko najameš tudi nekaj dni pred terminom, kar je mogoče predvsem izven sezone. Če te zanima točno določen termin v glavni sezoni, julija in avgusta, pa je bolje, da avtodom rezerviraš več mesecev prej. Ko se dogovorimo za termin in model avtodoma, se za rezervacijo nakaže avans, preostali del pa 20 dni pred najemom avtodoma. Na dan najema se ob dogovorjeni uri prevzem po navadi opravi pri nas na domačen naslovu, kjer stranki podrobno in natančno razkažemo delovanje avtodoma in vseh naprav.

Ali moraš biti za avtodom zelo izkušen voznik? Je težko obvladati tako veliko vozilo?

Pri vožnji z avtodomom moraš biti samo previden in vse delati počasi, še posebej, ko parkiraš. Tako z začetniki nimamo nikoli težav. Vozniki, ki vozijo kombije in tovornjake, pa kdaj tudi kaj ušpičijo, ker seveda vedo že vse in po navadi ne poslušajo naše razlage.

Za koliko oseb je primeren avtodom in kaj vse se skriva v njem? Je dovolj prostora tudi za večjo družino?

Za koliko oseb je primeren avtodom, je odvisno od nevtralnosti strank na majhnem prostoru. J Tako se tudi stranke zelo razlikujejo.  Zgodilo se je tudi, da sta šli dve družini skupaj prvič z avtodomom v Francijo, nekateri pa so bolj previdni in gredo raje vsak s svojim avtodomom prvič samo po Sloveniji. Kar pomeni, da z avtodomom res lahko prisluhneš sebi in svojim potrebam.

Vsi avtodomi imajo kuhinjo s priborom in posodo, wc, tuš s toplo vodo, ogrevanje, tendo in nosilce za kolesa. Več dni ne potrebuješ priklopa na električno omrežje, kar nudi precejšnjo neodvisnost.  

Zakaj je možno z avtodomom potovati tudi v hladnejših mesecih?

Potovanje v hladnejših mesecih je možno, ker so naši avtodomi tudi več dni neodvisni od električnega priklopa.  Imajo zmogljivo ogrevanje prostora in vode, tudi na plin. Za elektriko poskrbijo akumulatorji in solarni sistemi.

Kaj pa, če se nam poraja kakšno vprašanje med potovanjem z avtodomom? Kaj storiti, če se nekaj pokvari ali nečesa ne znamo uporabljati?

Če med potovanjem rabite kakršno koli pomoč, smo dosegljivi 24 ur na dan, da skupaj vse rešimo in se vaše potovanje lahko čimprej lahkotno nadaljuje.

Koliko stane najem avtodoma na dan in kaj vse je vključeno v ceno?

Najem na dan stane od 80 do 115 eurov odvisno od sezone, števila dni najema in modela avtodoma. Pripravo računamo 40 eur v enkratnem znesku. V skupno ceno so zajeti: najem, podrobna razlaga, plin, wc kemikalije, poln rezervoar čiste vode, kuhinjski pribor, podložni kloci, nosilec za kolesa, zunanja miza in stoli ter seveda električni priključki in cev za vodo. Za vsak najem avtodoma pa je treba položiti tudi varščino, ki se nekoliko razlikuje glede na model avtodoma.

Kje vas lahko željni takšnih potovanj najdejo?

Najdete nas na naši spletni strani www.odhod.si ali na telefonski številki 041/733-501. Nahajamo se v bližini Grosuplja (Luče 48a).

Kaj so najpogostejša vprašanja, ki vam jih zastavijo stranke, ko se odločajo za najem avtodoma? Delite z njimi tudi vaše ”avtodomarske” izkušnje? Sprašujejo nas, kateri avtodom jim priporočamo, manj izkušene zanimajo tudi infromacije o samem delovanju avtodoma. Predvsem je strankam pomembno, da cena vključuje vse stroške. Ob predaji in prevzemu pa seveda beseda velikokrat nanese na raznorazne dogodivščine z njihovih in naših potovanj, ki jih seveda ni malo.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.