Resnične izpovedi

Saveti za putovanja

Prednosti i mane putovanja samostalno, u dvoje ili sa decom. Kako najviše volite da putujete vi?

Uvek sam bila mišljenja da je važnije sa kim putujete od toga gde putujete. Po mom iskustvu, saputnik je ključni faktor u oblikovanju osećanja i sećanja na destinaciju, količinu pozitivnog ili negativnog stresa i događaje koji se dešavaju. Tokom brojnih putovanja okušala sam se u raznim lutanjima – sa najboljom drugaricom, sa dečkom, sa mužem, decom, nepoznatim kolegama i dobrim prijateljima, sa poslovnim partnerima, roditeljima, bakama i dekama. U maloj ili velikoj grupi, vođeni i u samoorganizovanju. Veoma mlada, malo starija i srednjih godina. I dalje držim da je društvo ključno za konačni utisak o putovanju i destinaciji. Mnogo puta sam čula da na putovanju dobro upoznaš osobu, posebno kada su situacije nove, napete, nepredvidive, kada su stvari dobre, a kada nisu, kada moraš da se snađeš, kada se sve pokvari. Ne ide po planu… Ako svog partnera odvedete na put pre nego što započnete ozbiljnu vezu, ovo je odličan test vaše kompatibilnosti pre braka. Preporučujem.

Solo putovanje

Samostalna putovanja su mi uvek značila vreme za mene i za nova, iskrena prijateljstva koja još uvek traju. Sama sam putovala kada mi je bio najpotrebniji razgovor sa samom sobom, kada sam „tražila sebe“, provodila sate filozofirajući, čitajući knjige, piseći putopisne dnevnike… Mislim da kada putujem bez društva ima više vremena da saslušam svoja razmišljanja, i u isto vreme to je divna prilika da upoznate nekoga sa kim se zaista slažete i možda proputujete deo puta zajedno ili razvijete bliže prijateljstvo. Možete ići bez mnogo priprema, ili možete planirati svoje putovanje mesecima i mesecima unapred. Kako vama odgovora. Možete brzo rezervisati avionsku kartu i pripremiti svoj prtljag jedan-dva-tri.

Putovati sam znači i više rizika i potrebno je malo više hrabrosti, jer u slučaju bolesti, nesreće ili lošeg osećanja nemate na koga da se oslonite, pouzdate ili barem zatražite čašu vode. S druge strane, potpuno ste slobodni i nikome se ne prilagođavate. Čak i ako se izgubite, to nije velika stvar, jer možete prilagoditi rutu po svom ukusu. Radite šta hoćete. Ako se osećate kao da je dan za razgledanje, to činite. Ako osećate da treba da se odmorite i ljenčarite na plaži, možete to. Jedete kada ste gladni i šta vam odgovara. Možete se zabavljati do kasno u noć ili nikako.

Samostalno putovanje nije uvek najpovoljnije, jer su mnoge usluge namenjene za dvoje, na primer razni prevozi, sportske aktivnosti i sl. U stvari, najviše uštedite ako putujete u paru, ali naravno najviše potrošite u većoj grupi, sa decom.

Putovanje sa prijateljem

Mnogi će romantična putovanja za dvoje svrstati u najvišu kategoriju uživanja. I lično imam jedinstvena sećanja na sve oblike putovanja sa volenom osobom. Romantična putovanja donose mnogo više ljubavnog adrenalina i romantičnih iskustava. Odlikuje ih činjenica da se ljubavnici manje druže sa drugima. Više se drže za sebe, mnogi ne žele ni da im se obrate, govoreći da smetaju, što naravno nije pravilo.

Imam divna sećanja na naša lutanja sa Mihom, jer smo mnogo toga doživeli. Romantični zalasci sunca i večere i šetnje pod zvezdama spadaju u kategoriju lepih doživljaja. Kada putujete kao par, također je tipično da pokušavate da se pokažete u najboljem svetlu. Mnogo vremena posvećujete svom izgledu, ima više večera, šetnji i noćnih žurki, a obično i više romantike i boravka u krevetu. Putovanje u paru je dobar test za upoznavanje, jer nemate gde da se povučete i sakrijete 24 sata, a možete se videti u svim najboljim i najgorim trenucima lutanja. Zajedno odlučujete kuda ćete ići, šta ćete videti, šta jesti… Kada ste umorni, svađe mogu brzo da izbiju, ali tada morate i da znate da izbalansirate jedan drugog. Možete po ceo dan da šetate i razgledate znamenitosti, a da vam deca ne “smetaju”. Ujutro možete duže da ležite, možete da ručate kasno popodne, i nije važno kada idete u krevet.

Putovanje možete planirati dugo, a možete i preko noći bez obaveza. Prednost takvog putovanja, na primer automobilom, je što se na dugim putovanjima možete smenjivati za volanom. Nije vam dosadno u avionu, vozu ili autobusu, to vam je idealna prilika za maratonske razgovore. Tokom naših putovanja, došli smo do mnogo dobrih poslovnih ideja, mnogo ciljeva smo isplanirali, a zatim ih realizovali, upoznali zanimljive ljude sa kojima održavamo kontakt, naišli na mnogo zanimljivih projekata i kontakata koje smo iskoristili u našu korist i također smo se već jako posvađali i proveli po par sati svaki u svom delu grada 😊. Delite finansijske troškove, ali naravno više trošite na ugađanje i zadovoljstvo jedni drugima tokom putovanja. U slučaju nesreće, oni stoje jedni uz druge i zajedno traže rešenja za nepredviđene probleme.

Putovanje sa porodicom

Putovanje sa porodicom je svakako najskuplje putovanje zbog broja članova, ali je i najzamornije samo po sebi. Brineš o nekom drugom i odgovoran si, ali je u isto vreme neizmerno lepo. Srećni ste jer vaši mališani uživaju, smeju se svetu koji im pokazujete. Putovanje sa porodicom je za mnoge stresno i ne usuđuju se da odu u daleke zemlje, ali ja lično nemam ovo iskustvo sa strahom. Sa decom putujemo od njihovog rođenja, čak i u manje razvijene zemlje trećeg sveta.

Putovanje sa decom zahteva više planiranja i malo manje spontanosti, jer deca moraju da spavaju u određeno vreme, treba im više obroka i osetljivija su na temperaturne razlike. Takođe treba uzeti u obzir bezbednost zemlje, stopu kriminala, potencijalne bolesti, vakcinacije i zdravstveno stanje. Obavezno je razmotriti dodatno putno osiguranje. Pored toga, potrebno je još malo proučiti smeštaj i planirati aktivnosti kako bi na putu bilo nešto posebno za decu.

Kofer više nije samo jedan. Nema sumnje da ima više prtljaga, a potrebno je i planiranje njegovog sadržaja. Morate proveriti da li zemlja ima sve što je potrebno vašem detetu. Putnu apoteku morate pažljivo pripremiti i pre putovanja konsultovati se sa izabranim pedijatrom vašeg deteta.

Kada stanete u dug red za karte, avionske karte ili slično, morate imati brdo strpljenja i biti spremni da animirate decu. Morate da ih držite na oku u svakom trenutku, posebno u zemljama sa većom stopom kriminala i u gomili turista.

Čak i ako zaista želite nešto da gledate, verovatno nećete, jer će vašim potomcima biti apsolutno nezanimljivo. Zato češće završavate u zabavnim parkovima, muzejima lutaka, dečijim predstavama, parkovima, zoološkim vrtovima ili pored mora i u pesku itd.

U avionu više nema udobnosti, jer vam u krilu sedi dete mlađe od dve godine. Zahvalni ste na crtanim filmovima koje nude na dugim letovima. Ako je dete starije, morate ga naučiti o svim pravilima koja važe u avionu. Ne možete samo da spavate u kolima tokom putovanja, jer nema dovoljno mesta. Ali morate planirati i nekoliko zaustavljanja za užinu, presvlačenje ili malo kretanja… na putu. A ako u porodici ima mnogo članova, često idete u toalet. Jer deca nažalost nisu usklađena… Ne smete da zaboravite užinu i dezinfekciono sredstvo za ruke i maramice i dodatno pakovanje odeće da se presvučete, jer se obično prospe baš kada idete u posetu farmi nojeva.

Gledanje izlaska ili zalaska sunca je prošlost. Odeš ranije u krevet, deliš krevet sa mališanima koji se prevrću cele noći, nema vremena za posete noćnim barovima. Međutim, pažljivim planiranjem možete tokom dana da uradite mnogo zanimljivih stvari sa svojom decom, a također i da upoznate lokalno stanovništvo.

Kako izgledaju naša putovanja možete pročitati svake nedelje na novom blogu o putovanjima 2many4granny. Pozivamo vas i da pratite naše objave na fejsbuku. U komentarima napišite sa kim više volite da putujete.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.