Resnične izpovedi

Kako poteka odvajanje od plenic pri Jaši?

Najin najmlajši fant raste in čeprav smo izredno zadovoljni z ekološkimi pleničkami Bambo Nature, je napočil čas, da se od njih počasi poslovimo. Proces odvajanja od pleničk pa se seveda ne zgodi čez noč, pač pa je dolgotrajen … Hvala bogu imamo kar nekaj izkušenj s otroki v pleničkah in tudi veliko potrpljenja.

Dobra izbira: ekološke pleničke

Pa začnimo z njegovim obdobjem dojenčka. Pri Gaji in Miji pleničk Bambo Nature nisem poznala in sem ob rojstvu Jaše prvič preizkusila še to znamko, saj sem jih spoznala pri sodelovanju v Minicityju. Prepričale so me s tem, da je Jaša prav vsako noč ostal suh in sem si priborila nekaj minut več spanca. Tudi čez dan, ko se je začel kobacati in kasneje delati prve korake, so ostale na mestu. Ker so mehke, zračne, brez parfumov in parabenov, Jaša ni imel niti enkrat vnetja ali srbečice, niti enega samega pleničnega izpuščaja. Pa v vseh velikostih so, tudi do številke 6, kar je tudi super in te Jaša nosi sedaj.

Ampak kljub temu da jih lahko le pohvalim, je najin Jaša prišel v obdobje, ko ga moramo odvaditi od pleničk. V spominu imava, da je bilo to pri hčerah zelo hitro, veliko prej kot pri Jaši. Zavedava se, da je vsak otrok osebnost zase in se razvija v svojem ritmu. Tako da ga k temu tudi nisva silila. Predvsem pa velja, da se fantki od pleničk odvadijo kasneje. Moški pač 😊.

”Lulal sem!”

Odvajanje od plenic je začel postopoma, pri dveh letih in dveh mesecih na morju. Četudi sva prej poskušala, naju ni razumel, kaj pravzaprav hočeva od njega. Sedaj ve, da mora lulati in kakati na kahlici ali stranišču Trenutno prestaja tudi fazo, ko želi biti takšen kot sestrici in ju v vsem oponaša. Tudi pri tem, da vestno hodi na stranišče.

Osvojil je opravljanje potrebe tako na kahlici kot na nastavku na stranišču. Bravo, najin fant. Ko mora lulati, gre samostojno na kahlico, se z vlažilnim robčkom obriše, ga vrže v stranišče, potegne vodo in zakliče: ”Lulal sem!” In še preden kdo skoči pokonci – uporabljamo le vlažilni toaletni papir, ki je primeren za stranišče in občutljivo otroško kožo 😊.

Ni pa bilo ves čas tako enostavno. Na začetku smo ga za opravljanje potrebe na kahlici morali animirati z branjem pravljice ali gledanjem risanke. Predvsem zjutraj ga opozarjava, da mora na stranišče. Včasih ga zalotiva, da na mestu stopica, a ne želi prekiniti igre. Takrat ga tudi pospremiva na stranišče, četudi nama ponosno zabrusi nazaj: ”Jaz se nikoli ne polulam v hlače.”

Ko gre na obisk k babici in dedku, vzame s seboj tudi kahlico. Na krajših izletih je ne nosimo s seboj, ampak gre enostavno z odraslo osebo na stranišče.

Mini nezgode

Vsi dnevi nikakor še niso suhi. Včasih se pripeti kakšna nezgoda, a ga takrat ne kregava. Poveva mu, da ni storil prav. ”Zakaj si to storil? To je ‘aki’.” On pa naju vedno tako srčno in nedolžno pogleda in reče: ”Ne bom več. Obljubim. Priden bom.” Ko gremo na daljše potovanje, ima na sebi pleničko. Če bi bil brez, bi moral očka v isti sekundi sredi avtoceste ustaviti avtomobil. Žal, še ne more počakati. Stranišče rabi takoj. S sabo imamo na izletih vedno njegova rezervna oblačila, pleničko in vlažilne robčke. Pripravljeni smo, vendar pa je nezgodic čedalje manj.

Kot učinkovito se je izkazalo tudi to, da je Jaša doma oblečen samo v nogavičke in spodnje hlačke, saj ni dovolj hiter in spreten, da sleče še dolge hlače ali žabe. Slednje ga je večkrat oviralo pri hitrosti in ni mogel zdržati toliko časa. Druga dobra stvar je, da ga večkrat spomniva na lulanje, predvsem pa pred spanjem ne dobi veliko piti, le tako ne lula ponoči.

Kot učinkovito se je izkazalo tudi to, da ko se je polulal, je moral tako kot suha oblačila tudi mokra sleči sam, kar mu ni bilo všeč in to je zelo pospešilo uporabo kahlice.

Pohvala

Sprva sva njegov rezultat v kahlici ali na stranišču nagrajevala z bonbončkom, a se je nekaj izkazalo za učinkovitejše. Veliko več mu pomeni, da ga takrat pohvaliva. Če pokaževa, da sva izjemno vesela za njegov uspeh, je srečen tudi on. Poleti ob besedah: ”Bravo, Jaša! To si super opravil.” O večji nagradi, ko bo recimo ves teden suh, še razmišljava. Mogoče mu takrat podariva kakšno malenkost, recimo avtomobilček ali traktor, s katerima se zelo rad igra.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.