Resnične izpovedi

Prevozna sredstva v Indiji

Indija nudi kar nekaj možnosti transporta, od letal, vlakov, avtobusov, rikš in taksijev. Verjetno so bralcem najbolj poznani indijski vlaki. In res so indijski nabito polni vlaki, s katerih kot grozdi visijo potniki, še dandanes sestavni del indijske transportne kulture.

Vlaki

Kljub temu pa indijske železnice poleg teh vlakov ponujajo še celo paleto drugih možnosti, od katerih so za popotnika še posebej priročni nočni spalniki, ki ponujajo poceni način prevoza in nam omogočijo, da med spanjem premagamo ogromne razdalje med posameznimi deli Indije. Sam sistem rezervacije vlakov, kot tudi izbire razreda, je precej zapleten. Pomanjkljivosti indijskih železnic pa lažje oprostimo, če odmislimo, da celoten sistem zaposluje ogromno ljudi, kar jih postavlja na visoko mesto po številu zaposlenih med vsemi delodajalci na svetu. Indijske železnice dnevno prepeljejo pol milijona potnikov in zato ni čudno, da so vlaki temu primerno zdelani.

Popotnikom priporočam, da večino daljših poti z vlakom rezervirajo v naprej, saj so predvsem spalniki drugega razreda pogosto zasedeni. Sama čistoča in urejenost vlakov je tudi v drugem razredu precej pod nivojem evropskih železnic, kljub vsemu pa so vlaki zaradi cene in enostavnosti potovanja prva izbira večine popotnikov.

Letala

Večja mesta v vsaki indijski državi imajo tudi svoja letališča, kar v kombinaciji z večjim številom nizko cenovnih letalskih družb obiskovalcu ponuja odlično alternativo vlakom. Tudi sama sem poleg nočnih voženj z vlakom za povratek iz skrajnega juga Indije v Mumbaj uporabila letalo in za dvourni let odštela precej skromnih 75 EUR (tako je bilo leta 2012, svetujem, da preverite današnje cene).

Rikše in taksiji

V mestih so glavni način prevoza rikše in taksiji, pri čemer v Mumbaju rikše lahko delujejo le izven mestnega središča, v ostalih mestih pa boste večino poti opravili prav s temi priročnimi trokolesnimi pokritimi motorji, ki vas hitro in poceni prepeljejo na želene lokacije v posameznih mestih. V večini mest vozniki rikš ponujajo tudi oglede znamenitosti in tako vas za nekaj evrov vozijo več ur po mestu.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.